tost makinası tavsiyesi

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,426
32
Arkadaşların belirttiği gibi dökümün mantığını çözememiş bunlar. Döküm tava veya tencerelere bakın benzer birçok yorum görmeniz kaçınılmaz. Konu çok bölünmesin ama döküm tava ve tencere uzun yıllardır kullanmış biri olarak ve sırada tost makinesi almak var. Gerçek döküm olanları kastediyorum (burada döküm diye satılan dışı granit içi alüminyum olan veya incecik döküm ne olduğu belli olmayan ürünleri ayrı tutarak) Ya direk dökümdür ya da döküm üzeri emaye kaplamalıdır. Ki bazı pahalı ürünlerin kullanım kılavuzun da kaç kat emaye olduğu dahi yazılır. Bunun önemi ne peki. Eğer üzerinde kaplama varsa metal maşa çatal vs kullanırken bunu çizebilirsiniz. Emaye kaplama olan döküm sabunla yıkanabilir. Emaye kaplama olmayan döküm sabunla yıkanılması önerilmez çünkü döküm gözeneklidir. Ve kalıntı kalır. Gözeneklerden dolayı ıslak bırakmak önerilmez. Zaten sabunla yıkamıyorsanız ki çoğu insan tercih etmez o zaman kaplama olması veya olmamasının önemi yoktur.

Döküm ilk kullanımda ise seasoning denilen bir işlem uygulanır. Sıvı yağ ince bir kat sürülür ve 15- 20 dk ocakta veya fırında yüksek derecede yakılır. Bu şekilde dökümün üzerinde ince bir katman oluşturulur. Dökümün lezzeti ise ne kadar uzun süre kullanılmışsa o kadar lezzetli olur. Her zaman dökümde eskimiş olan daha değerlidir. :)
Döküm de yeterli ısıya gelmeden pişirmeye geçilirse döküm lezzeti almak azalır. Yeterli süre beklemeden çevirmeye çalışılırsa ya da ilk kullanımda gereken kaplama yapılmaz yeterli tabaka oluşmazsa yapışma kaçınılmaz.

İmkanlar elverdiği ölçüde gerçek lezzetli et yersiniz ama Aragorn Aragorn hocamın dediği gibi gerçek mangal lezzetiyle odun ateşiyle yakalanır.
teşekkürler hocam.Ama benim lava döküm tavayı alırken 10 15 kullanımdan sonra özelliğini kaybettiği yönünde azımsanmayacak kadar şikayet vardı.En son tavuk pişirsiğimde nedense çok geç pişti bizde et bayat heralde dedik çok lezzette alamadık.Birde mutfakta Ocak üstünde çok fazla kullanılırsa tava içinde doğal olarak yağ birikiyor buda yoğun duman ve kokuya neden oluyor.

Bu nedenle yukarıda yorumumda bahsettiğim üzere ben ilk 2 dk da kısık ateşte sonra yüksek ateşte ısıtıyorum tavayı ,ondan sonra etleri koyuyorum.Mühürlenmeden ve et kendini de salmadan tersini çevirmemeye de dikkat ediyorum.

Bakalım tost makinesi nasıl çıkacak.Birde satıcılar sucuk ,köfte pişirmeyin dediler ama bazı tostçular pişirirken gördüm?Sizce sucuk ,köfte de birşey olur mu?
 
B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
teşekkürler hocam.Ama benim lava döküm tavayı alırken 10 15 kullanımdan sonra özelliğini kaybettiği yönünde azımsanmayacak kadar şikayet vardı.En son tavuk pişirsiğimde nedense çok geç pişti bizde et bayat heralde dedik çok lezzette alamadık.Birde mutfakta Ocak üstünde çok fazla kullanılırsa tava içinde doğal olarak yağ birikiyor buda yoğun duman ve kokuya neden oluyor.

Bu nedenle yukarıda yorumumda bahsettiğim üzere ben ilk 2 dk da kısık ateşte sonra yüksek ateşte ısıtıyorum tavayı ,ondan sonra etleri koyuyorum.Mühürlenmeden ve et kendini de salmadan tersini çevirmemeye de dikkat ediyorum.

Bakalım tost makinesi nasıl çıkacak.Birde satıcılar sucuk ,köfte pişirmeyin dediler ama bazı tostçular pişirirken gördüm?Sizce sucuk ,köfte de birşey olur mu?

Tava noktasında sorunlar çok fazla değil eğer gerçek dökümse ağırlığından kolayca anlarsınız. Döküm küflenebilir su bırakıldığından ya da zamanla üstte oluşan tabaka kaybolabilir. Onun dışında bir sorun hiç görmedim. Küflenirse görünen kısmı kazırsınız tekrar yağ yakma işlemi yaparsınız. Eğer tabaka kaybolursa sabun, yağ çözücü ya da kazımadan dolayı kaybolabiliyor tekrar yağ yakma işlemi yapılabilir. Bu yağ yakma işlemi bakımıdır dökümün. Bunun dışında bir de özelliği kaybettiği düşünmeme neden olan şey ocağın ısı verme kabilitiyetinin zamanla azalması kaynaklı oluyor. Önceden mutfakta yapardım. Ama takdir edersiniz ki ocak sürekli su ve benzeri şeylere temizlik uğruna maruz kaldığından gaz veren deliklerde küflenmeye bağlı küçülmeler oluyor. O zamanda yeterli ısı alamıyor döküm. Görünürde tam açık ama alev ister istemez aynı performansta değil. Bunun için piknik tüpü aldım hem balkonda yapıyorum ev duman olmuyor hemde gözleri su almadığında ilk günkü gibi duruyor. Yağ birikmesi oluyor ama onu almanız lazım ben olduğunda kağıt havlu ile alıyorum. Pişirim esnasında tavayı değil melasa göğüsse onu yağlıyorum. Dökümün özelliği yoğun duman o duman olmazsa olmaz :)

Bence pişirilmesinde bir sakınca yok çünkü benim bildiğim bir mantığı yok. Tek sorun sucuk veya köfte de yağ sızdırması olabilir. Onun dışında köfte, sucuk pişmeyen tost makinesi ilk defa duydum.
 
R Çevrimdışı

rabitelli

Aktif Üye
20 Kas 2019
423
50
meebbe meebbe ,mert ,sucuk v.s yağları dökümden zor çıkıyor ,köyde bahçede atık bir sobanın üstünden ocak yaptım ,orada yazın yapıyoruz işte bir şeyler ,ama yağlar üzerinden zor çıkıyor ,çıkıyor tabii ama zor :ok

Abi dökümün özelliğidir o. Çıkarmaya uğraşmazsın o yağları. Yana yana polimerize olurlar, bir nevi teflon :sirit
Ek: döküm tost var bende de. Ham döküm hemi de. Çok kirlendi mi, iyice ısıtıp bi tel fırça çekiyorum, cillop oluyor. :ok
 
R Çevrimdışı

rabitelli

Aktif Üye
20 Kas 2019
423
50
Ellemedik zaten sevgili rabitelli ,ama hanım "kokuları birbirine karışıyor" demişti ,bende "ekmeğin arasında yan yana duruyorlar zaten" dedim ve yağlar orada kaldı :hihi
Yalnız abi şu olay var; çok uzun süre kullanılmazsa o bulaşık yağ sası sası kokuyor. Eşinizin yakındığı belki odur. Örneğin, hanım öğretmen, sıpa öğrenci olduğu için okullar açıkken tost mak. her gün çalışırdı bizde. Bu aralar nerdeyse 2 aydır çalışmıyor. Geçende açtım kapağını, eski eski koktu. Hee dedim, senin fırça zamanın gelmiş. :kiskis
 
B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Ellemedik zaten sevgili rabitelli ,ama hanım "kokuları birbirine karışıyor" demişti ,bende "ekmeğin arasında yan yana duruyorlar zaten" dedim ve yağlar orada kaldı :hihi

Ben o durumlarda su koyup kaynatıyorum fırça ile içinde sıcak su varken fırçalıyorum ya da çok abartılı ise suçukta genelde öyle oluyor. O zaman karbonat döküyorum suyla kaynatıyorum ve fırça ile temizliyorum. En son kaldrımadan önce ocağın üzerinde bırakarak kurumasını bekliyorum. Gazete falan sarıp kaldıranlarda var tabi.
 
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
21,320
64
Yalnız abi şu olay var; çok uzun süre kullanılmazsa o bulaşık yağ sası sası kokuyor. Eşinizin yakındığı belki odur. Örneğin, hanım öğretmen, sıpa öğrenci olduğu için okullar açıkken tost mak. her gün çalışırdı bizde. Bu aralar nerdeyse 2 aydır çalışmıyor. Geçende açtım kapağını, eski eski koktu. Hee dedim, senin fırça zamanın gelmiş. :kiskis
Yok yok ,bizimki daha pişirken yağları görünce öyle demişti ,gitmiyor ya hemen üzerinden :)
 
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
21,320
64
Ben o durumlarda su koyup kaynatıyorum fırça ile içinde sıcak su varken fırçalıyorum ya da çok abartılı ise suçukta genelde öyle oluyor. O zaman karbonat döküyorum suyla kaynatıyorum ve fırça ile temizliyorum. En son kaldrımadan önce ocağın üzerinde bırakarak kurumasını bekliyorum. Gazete falan sarıp kaldıranlarda var tabi.
Bizimkisi dışarıda tuğladan örülme ocak üstü eski demir-döküm soba üstü :)
Hem ocak hem de böyle işler için kullanıyoruz , yağmurda kalmasın diye ,alıp sundurmanın altına koyuyorum ,yazın dışarda kışın içerde :)
 
Taunus Çevrimdışı

Taunus 

Aktif Üye
7 Ara 2018
110
50
20200604_002439.jpg
20200604_001906.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sanayi tipi tost makinesinde mangal keyfi arkadaşlar mükemmel yapışma yok yağ yok zevkli oluyor leziz oluyor
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sanayi tipi tost makinesinde mangal keyfi arkadaşlar mükemmel yapışma yok yağ yok zevkli oluyor leziz oluyor
 
meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,426
32
20200604_002439.jpg
20200604_001906.jpg

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:


Sanayi tipi tost makinesinde mangal keyfi arkadaşlar mükemmel yapışma yok yağ yok zevkli oluyor leziz oluyor
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:


Sanayi tipi tost makinesinde mangal keyfi arkadaşlar mükemmel yapışma yok yağ yok zevkli oluyor leziz oluyor
Harika görünüyor hocam :)Afiyet olsun. Hele makine sağ salim gelsin köfte ,sucuk ,tost Allah ne verdiyse artık :)
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt