meebbe
Süper Üye
- 25 Şub 2018
- 2,463
- 32
teşekkürler hocam.Ama benim lava döküm tavayı alırken 10 15 kullanımdan sonra özelliğini kaybettiği yönünde azımsanmayacak kadar şikayet vardı.En son tavuk pişirsiğimde nedense çok geç pişti bizde et bayat heralde dedik çok lezzette alamadık.Birde mutfakta Ocak üstünde çok fazla kullanılırsa tava içinde doğal olarak yağ birikiyor buda yoğun duman ve kokuya neden oluyor.Arkadaşların belirttiği gibi dökümün mantığını çözememiş bunlar. Döküm tava veya tencerelere bakın benzer birçok yorum görmeniz kaçınılmaz. Konu çok bölünmesin ama döküm tava ve tencere uzun yıllardır kullanmış biri olarak ve sırada tost makinesi almak var. Gerçek döküm olanları kastediyorum (burada döküm diye satılan dışı granit içi alüminyum olan veya incecik döküm ne olduğu belli olmayan ürünleri ayrı tutarak) Ya direk dökümdür ya da döküm üzeri emaye kaplamalıdır. Ki bazı pahalı ürünlerin kullanım kılavuzun da kaç kat emaye olduğu dahi yazılır. Bunun önemi ne peki. Eğer üzerinde kaplama varsa metal maşa çatal vs kullanırken bunu çizebilirsiniz. Emaye kaplama olan döküm sabunla yıkanabilir. Emaye kaplama olmayan döküm sabunla yıkanılması önerilmez çünkü döküm gözeneklidir. Ve kalıntı kalır. Gözeneklerden dolayı ıslak bırakmak önerilmez. Zaten sabunla yıkamıyorsanız ki çoğu insan tercih etmez o zaman kaplama olması veya olmamasının önemi yoktur.
Döküm ilk kullanımda ise seasoning denilen bir işlem uygulanır. Sıvı yağ ince bir kat sürülür ve 15- 20 dk ocakta veya fırında yüksek derecede yakılır. Bu şekilde dökümün üzerinde ince bir katman oluşturulur. Dökümün lezzeti ise ne kadar uzun süre kullanılmışsa o kadar lezzetli olur. Her zaman dökümde eskimiş olan daha değerlidir.
Döküm de yeterli ısıya gelmeden pişirmeye geçilirse döküm lezzeti almak azalır. Yeterli süre beklemeden çevirmeye çalışılırsa ya da ilk kullanımda gereken kaplama yapılmaz yeterli tabaka oluşmazsa yapışma kaçınılmaz.
İmkanlar elverdiği ölçüde gerçek lezzetli et yersiniz ama Aragorn hocamın dediği gibi gerçek mangal lezzetiyle odun ateşiyle yakalanır.
Bu nedenle yukarıda yorumumda bahsettiğim üzere ben ilk 2 dk da kısık ateşte sonra yüksek ateşte ısıtıyorum tavayı ,ondan sonra etleri koyuyorum.Mühürlenmeden ve et kendini de salmadan tersini çevirmemeye de dikkat ediyorum.
Bakalım tost makinesi nasıl çıkacak.Birde satıcılar sucuk ,köfte pişirmeyin dediler ama bazı tostçular pişirirken gördüm?Sizce sucuk ,köfte de birşey olur mu?