Samurai
Moderatör
- 3 Ağu 2021
- 2,901
- 40
Bu konuda değişkenler var; ürünün kalitesi, menşei, o yıl ki arz-talep dengesi vb. Tarımda girdiyi arttıracak çok girdi var, olmaz olur mu. Mevsim şartları bile başlı başına bir etki, yeteri kadar rekolte olmazsa arz talebe yetişemez ve fiyatlara direkt yansır.Dostum işte herkes kendi penceresinden bakıyor. Sen kendi başından pay biçiyorsun. Ben şu örneği de verirdim; geçen sene kilosunu 60 liraya aldığım Türk kahvesi bugün 150 lira. Ama işte onda biliyorum çekirdekler dolar hesabı ile geliyor, bu fiyat bir nebze normal. Ama şu soğan örneği en bariz fırsatçılığın kanıtı. Bir yılda 3.3 kat artıracak hiçbir girdi maliyeti yok tarımda. Sırf soğan değil bu. Herşey aynı. Üstelik üretici pazarı bu. Yani köylünün kendi ürettiğini sattığı pazar. Şuna açıklık getirelim yarın dolar 13 lira olsa bunun ekonomiye, piyasaya yansıması ne kadar sürede gerçekleşir. Bence bir haftayı geçmez. Asıl konu bu.
Dolar 13 olursa piyasaya yansıması çok çabuk olur çünkü biz dışarıya bağımlı bir ülkeyiz. Bu konuda üreticinin veya satıcının yapacağı bir şey yok.
Stok yapılabilen ürünlerde ise dediğiniz gibi iş satıcının insafına kalıyor biraz.