Z Çevrimdışı

zencefil 

Yeni Üye
8 Kas 2021
29
70
Merhaba arkadaşlar, aşağıdaki yayında birçok şikayet olmasına rağmen pekçoğu sonuçsuz kalmış gözüküyor. Ben de Toshiba almak istiyordum ama şimdi çekiniyorum. Sanırım bu bozuk düzende böyle cihazlar şansa kalmış. Link şöyle:

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
184
44
Çok güzel yazmışsınız teşekkür ederim ?Dediğiniz gibi,iş o tuşa basana kadar?Hangi modeli aldınız bilmiyorum ama hayırlı olsun,güzel günlerde sorunsuz ve keyifle kullanmanızı diliyorum.Oled alabilecek kadar zorlasam kendimi,alabileceğim tek model 65A16LA modeli olur.Onun da yurtdışında yapılan testleri ve değerlendirme sonuçlarına bakınca ortalamada 8,5 puanları yakaladığını görüyorum.

Aslında benimle ilgili yaptığınız değerlendirmeye katılıyorum ama tv eve girdikten sonra da fazla kurcalayıp aldığım tv’den kendimi soğutmam diye düşünüyorum.Hatta tam tersine gözümün seçemediği veya hissedemeyeceğim bir özelliği aldığım için ebattan feragat ettiğime bile üzülebilirim.Oled ile ilgili yüksek kontrasta ihtiyaç duymam çünkü panjurları indirdiğim anda sorun kalmıyor,sadece burn in durumu var ona da dikkat ederek maçı idare ederim diye düşündüm.Biraz daha bekleyeceğim ama fiyatlar çok değişken maalesef.

Ben Sony 65A84J aldım... lakin benim yaşadığım yerde fiyatlar daha stabil... ve genelde inme eğilimde oluyor
Hoş aldıktan 5-6 saat sonra sitede fiyatı arttı ... ben bir şekilde 5 yıllık garantisiyle birlikte düşününce çok ucuza getirmiş gibi oldum...

Fiyatlar ile ilgili olarak, Türkiye koşulları için dikkat etmeniz gereken bir durum var ..
Tabiki yazacağımın tam terside olabilir (zaten problemin özü bu belirsizlik değil mi?) .. lakin kur bildiğiniz gibi arttı.. inmesi için çok ciddi bir sebepte yok gibi..
Kurun aniden yükselişi fiyatlara hemen yansımıyor ve en az bir kaç ayı alıyor... teknik olarak bakarsak, bildiğim kadarıyla satıcıların stokları bittiğinde ve yeni stok almak istediklerinde yüksek kurdan alıyorlar ve o zaman fiyatlara yansıyor...

Kurun artışının ekonomiye yansıması 6 ay dan önce başlamıyor.. lakin yıl sonu, kara cuma falan derken o stoklar kolay eriyebilir... fiyatlar, yeni malların girmesiyle, TL bazında biraz artabilir...

İnşallah böyle olmaz, inşallah kur düşer, ancak böyle bir durum da olası...

Not : Kesinlikle aceleye getirilecek veya "gaz alınıp/verilecek" bir konu değil, yanlış anlamayın.

K Çevrimdışı

Kerem3435

Yeni Üye
5 Kas 2021
44
44
Ben Sony 65A84J aldım... lakin benim yaşadığım yerde fiyatlar daha stabil... ve genelde inme eğilimde oluyor
Hoş aldıktan 5-6 saat sonra sitede fiyatı arttı ... ben bir şekilde 5 yıllık garantisiyle birlikte düşününce çok ucuza getirmiş gibi oldum...

Fiyatlar ile ilgili olarak, Türkiye koşulları için dikkat etmeniz gereken bir durum var ..
Tabiki yazacağımın tam terside olabilir (zaten problemin özü bu belirsizlik değil mi?) .. lakin kur bildiğiniz gibi arttı.. inmesi için çok ciddi bir sebepte yok gibi..
Kurun aniden yükselişi fiyatlara hemen yansımıyor ve en az bir kaç ayı alıyor... teknik olarak bakarsak, bildiğim kadarıyla satıcıların stokları bittiğinde ve yeni stok almak istediklerinde yüksek kurdan alıyorlar ve o zaman fiyatlara yansıyor...

Kurun artışının ekonomiye yansıması 6 ay dan önce başlamıyor.. lakin yıl sonu, kara cuma falan derken o stoklar kolay eriyebilir... fiyatlar, yeni malların girmesiyle, TL bazında biraz artabilir...

Not : Kesinlikle aceleye getirilecek veya "gaz alınıp/verilecek" bir konu değil, yanlış anlamayın.
Yanlış anlaşılacak bir durum yok,çok doğru bir konuya değinmişsiniz,kurlar yükseldikçe bunun yansıması illa ki olacak ama ne zaman olur tabii ki kestirmek zor.Emin olun ki kur düşse bile fiyatlar geriye düşmez.Bu memlekette fiyatı artan hiçbir şeyin fiyatı maalesef geriye gelmiyor,kur sadece satıcıların tüketiciye karşı kullandığı en büyük koz.Bu yüzden fiyatlara olabildiğince hakim olup gerçekten fırsat gördüğümüz anda istediğimiz ürünü alıp çokta gecikmemek lazım.

D Çevrimdışı

Dvl35

Yeni Üye
9 Kas 2021
18
35
Carrefoursa'dan 4799 tl ye toshiba 50 ua 3a63dt android , hkc panel 60hz (panda panel olanlarıda var) tv aldım world karta 6 taksit.ölü piksel,bulutlanma,ışık sızması,donma,mozaiklenme gibi olumsuzluklarla karşılaşmadım,internette ve uygulamalarda hız güzel.ücretsiz kurulum var.görüntüsü ve ses kalitesi beklentilerimi karşıladı.(tabiki bi samsung kalitesinde değil) düşünen arkadaşlara tavsiye edebilirim.(epey.com üzerinden özelliklerine bakabilirsiniz.youtube üzerinden adem abi de video ile yorumlamış televizyonu.)
E Ergin51 Merhaba bende bu tv yi merak ediyorum. 5000 Tl civarı almayı düşündüğüm Tv. Memnun musunuz acaba?

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235

Bu kurun fiyatlara yansıması görüşünüze pek katılamıyorum. Benim gördüğüm yaşadığım anında yapıştırıyorlar. Öyle satıcılar ben bunu şu kadar TL den aldım, stok bitsin yenisi kaçtan gelirse demiyor. Ben şu kadar dolardan aldım diyor anında güncelleme yapıyorlar bir de üstüne dolar arttı bahanesiyle bindirilen artı zamlar var. Bu ülkede kuru bırakın asgari ücret 500 lira arttı diye her halta zam geliyor. Ve hiçbir zaman da yükselen fiyatların düştüğünü görmedim.

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
184
44
Bu kurun fiyatlara yansıması görüşünüze pek katılamıyorum. Benim gördüğüm yaşadığım anında yapıştırıyorlar. Öyle satıcılar ben bunu şu kadar TL den aldım, stok bitsin yenisi kaçtan gelirse demiyor. Ben şu kadar dolardan aldım diyor anında güncelleme yapıyorlar bir de üstüne dolar arttı bahanesiyle bindirilen artı zamlar var. Bu ülkede kuru bırakın asgari ücret 500 lira arttı diye her halta zam geliyor. Ve hiçbir zaman da yükselen fiyatların düştüğünü görmedim.

Yani.. doğrusunu söylemek gerekirse bende biraz "pembe" baktım..
Eskiden öyleydi ancak şimdi hem stok fazla tutulmuyor.. hemde oynaklık ve riskler çok daha fazla.. o yüzden haklı olabilirsiniz...

Son düzenleme:
F Çevrimdışı

felisleo 

Aktif Üye
15 Kas 2021
97
39
Sizin dediğiniz gibi yaparsa stokları azalır. Örneğin 100 TV alabiliyorsa 80-90'a düşer bu ve bunu hiçbir satıcı da istemez. Satıcılarda aramayalım suçu doları onlar yükseltmiyor. Bu algı ile asıl suçluları unutuyoruz.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Sizin dediğiniz gibi yaparsa stokları azalır. Örneğin 100 TV alabiliyorsa 80-90'a düşer bu ve bunu hiçbir satıcı da istemez. Satıcılarda aramayalım suçu doları onlar yükseltmiyor. Bu algı ile asıl suçluları unutuyoruz.

Ne iş yapıyorsunuz acaba. İlk suç satıcılarda. Neyi aramayalım. Döviz ile zerre alakası olmayan mallar döviz yükseldi diye zam görmüyor mu bu ülkede. En basitini söyleyeyim bir bağ taze soğan köylü pazarında, yani ilk üretici olan insanda 5 lira. Bu ne geçen sene 1,5 dediğimde abi dolar kaç para oldu diyor. Dolar 3.3 kat mı arttı bir yılda peki. Ortada algı malgı da yok. İş bilmeyenler ile fırsatçılar var sadece.

K Çevrimdışı

Kerem3435

Yeni Üye
5 Kas 2021
44
44
Ne iş yapıyorsunuz acaba. İlk suç satıcılarda. Neyi aramayalım. Döviz ile zerre alakası olmayan mallar döviz yükseldi diye zam görmüyor mu bu ülkede. En basitini söyleyeyim bir bağ taze soğan köylü pazarında, yani ilk üretici olan insanda 5 lira. Bu ne geçen sene 1,5 dediğimde abi dolar kaç para oldu diyor. Dolar 3.3 kat mı arttı bir yılda peki. Ortada algı malgı da yok. İş bilmeyenler ile fırsatçılar var sadece.
Asıl suçluları elbette unutmuyoruz ancak sizin de dediğinize sonuna kadar katılıyorum.Memlekete ve vatandaşlara en büyük zararı veren bu fırsatçı,üçkağıtçı iş bilemeyen ama bildiğini zanneden esnaf veya ticaretle uğraşan ahlaksızlardır.İşin en kolayına kaçıp,klasik ağızlar yaparlar,karşısında ki insanları da salak zannederler,neyse herşeyin elbet bir hesabı olacak,Allah büyük,yarına bırakır ama kimsenin yanına bırakmaz.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,763
40
Fırsatçılar da var elbette, ama asıl suçlunun direkt olarak satıcılar olduğuna katılmıyorum. Döviz kurunu suistimal edenleri ayırıyorum. Ki eğer satıcılardan kaynaklanan bir şey varsa yine direkt olarak ülkeyi yönetenler sorumlu demektir, denetleyeceksin o zaman, gerekirse caydırıcı yaptırımlarda bulunacaksın.

Soğan fiyatı için yorum yapamayacağım ama zaten o örneği temsili olarak vermişsinizdir. Tarım konusu biraz derin. Ürün kalitesi, o seneki rekolte, arz-talep dengesi ve ithalat durumuna göre fiyatlar değişebilir. Çok düşük olursa çiftçi isyan eder, yüksek olursa da alıcı zor durumda kalır. Karmaşık ve hassas bir denge.

Babamlar çerez işi ile uğraşıyor, ben de tekstil sektöründeyim. 1,5 yıl önce kabak çekirdeği toptan fiyatı 15 TL'ye satılıyordu, şu an 60 TL. Sebep ne diye sorarsanız arz-talep dengesi ve üretim maliyetleri. Traktör su ile çalışmıyor, gübre, zirai ilaçlar hepsi ithal geliyor.

Ayrıca hiç bir ek maliyetin olmasa, bütün maliyetler aynı kalsa bile her yıl asgari ücrete zam geliyor, SGK maliyetlerine zam geliyor. Personel geçen yıl aldığı maaşın aynısını almıyor. Yani bu iş o kadar basit değil.

Kendi sektörümden örnek vereyim; 2019 Şubat ayında kg fiyatı 2,60 USD olan iplik şu anda 4,50 USD'den işlem görüyor, o da bulabilirsen. Pamuk stratejik bir ürün olduğu için piyasası ABD tarafından belirleniyor. Covid salgını yüzünden ABD ve Çin Türkmenistan'daki neredeyse bütün pamuk ipliklerini topladı. Şu an ring iplik yok piyasada, bulabilirsen de dünya para.

8 Şubat 2019'da 1 kg ring pamuk ipliği 2,50 USD'ye satılıyordu ve kur o zaman 5,20 TL civarındaydı. Yani 1 kg havlunun sadece iplik maliyeti 13 TL idi.
Şu an USD 10,35 TL ve iplik 4,50 USD'ye satılıyor. Bugün itibariyle bir kg havlunun iplik maliyeti 46,00 TL'ye çıkmış oldu.

Bu arada boyaması da Euro üzerinden yapılıyor, daha onu hesaba katmadık bile. Beyaz rengin dahi 1 kg boyama maliyeti 0,60 euro civarında, öyle kırmızı, mavi falan isterim dersen 2-3 Euro'ya kadar çıkar.
Iplik-Maliyet-2019.jpg

Son düzenleme:
eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Fırsatçılar da var elbette, ama asıl suçlunun direkt olarak satıcılar olduğuna katılmıyorum. Döviz kurunu suistimal edenleri ayırıyorum. Ki eğer satıcılardan kaynaklanan bir şey varsa yine direkt olarak ülkeyi yönetenler sorumlu demektir, denetleyeceksin o zaman, gerekirse caydırıcı yaptırımlarda bulunacaksın.

Soğan fiyatı için yorum yapamayacağım ama zaten o örneği temsili olarak vermişsinizdir. Tarım konusu biraz derin. Ürün kalitesi, o seneki rekolte, arz-talep dengesi ve ithalat durumuna göre fiyatlar değişebilir. Çok düşük olursa çiftçi isyan eder, yüksek olursa da alıcı zor durumda kalır. Karmaşık ve hassas bir denge.

Babamlar çerez işi ile uğraşıyor, ben de tekstil sektöründeyim. 1,5 yıl önce kabak çekirdeği toptan fiyatı 15 TL'ye satılıyordu, şu an 60 TL. Sebep ne diye sorarsanız arz-talep dengesi ve üretim maliyetleri. Traktör su ile çalışmıyor, gübre, zirai ilaçlar hepsi ithal geliyor.

Ayrıca hiç bir ek maliyetin olmasa, bütün maliyetler aynı kalsa bile her yıl asgari ücrete zam geliyor, SGK maliyetlerine zam geliyor. Personel geçen yıl aldığı maaşın aynısını almıyor. Yani bu iş o kadar basit değil.

Kendi sektörümden örnek vereyim; 2019 Şubat ayında kg fiyatı 2,60 USD olan iplik şu anda 4,50 USD'den işlem görüyor, o da bulabilirsen. Pamuk stratejik bir ürün olduğu için piyasası ABD tarafından belirleniyor. Covid salgını yüzünden ABD ve Çin Türkmenistan'daki neredeyse bütün pamuk ipliklerini topladı. Şu an ring iplik yok piyasada, bulabilirsen de dünya para.

8 Şubat 2019'da 1 kg ring pamuk ipliği 2,50 USD'ye satılıyordu ve kur o zaman 5,20 TL civarındaydı. Yani 1 kg havlunun sadece iplik maliyeti 13 TL idi.
Şu an USD 10,35 TL ve iplik 4,50 USD'ye satılıyor. Bugün itibariyle bir kg havlunun iplik maliyeti 46,00 TL'ye çıkmış oldu.

Bu arada boyaması da Euro üzerinden yapılıyor, daha onu hesaba katmadık bile. Beyaz rengin dahi 1 kg boyama maliyeti 0,60 euro civarında, öyle kırmızı, mavi falan isterim dersen 2-3 Euro'ya kadar çıkar.
Iplik-Maliyet-2019.jpg

Dostum işte herkes kendi penceresinden bakıyor. Sen kendi başından pay biçiyorsun. Ben şu örneği de verirdim; geçen sene kilosunu 60 liraya aldığım Türk kahvesi bugün 150 lira. Ama işte onda biliyorum çekirdekler dolar hesabı ile geliyor, bu fiyat bir nebze normal. Ama şu soğan örneği en bariz fırsatçılığın kanıtı. Bir yılda 3.3 kat artıracak hiçbir girdi maliyeti yok tarımda. Sırf soğan değil bu. Herşey aynı. Üstelik üretici pazarı bu. Yani köylünün kendi ürettiğini sattığı pazar. Şuna açıklık getirelim yarın dolar 13 lira olsa bunun ekonomiye, piyasaya yansıması ne kadar sürede gerçekleşir. Bence bir haftayı geçmez. Asıl konu bu.

Denetim mekanizmasına gelince zaten bunun konuşulacak yanı yok. Fahiş fiyat görürseniz bildirin ceza keselim demek biz haracımızı alalım siz devam edin demek. Fahiş artış yapanın dükkanlarını, şubelerini iyi bir süre kapatacaksın. Ne para cezası. O da devede tüy misali ceza.

Geri
Üst Alt