Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,901
40
Dostum işte herkes kendi penceresinden bakıyor. Sen kendi başından pay biçiyorsun. Ben şu örneği de verirdim; geçen sene kilosunu 60 liraya aldığım Türk kahvesi bugün 150 lira. Ama işte onda biliyorum çekirdekler dolar hesabı ile geliyor, bu fiyat bir nebze normal. Ama şu soğan örneği en bariz fırsatçılığın kanıtı. Bir yılda 3.3 kat artıracak hiçbir girdi maliyeti yok tarımda. Sırf soğan değil bu. Herşey aynı. Üstelik üretici pazarı bu. Yani köylünün kendi ürettiğini sattığı pazar. Şuna açıklık getirelim yarın dolar 13 lira olsa bunun ekonomiye, piyasaya yansıması ne kadar sürede gerçekleşir. Bence bir haftayı geçmez. Asıl konu bu.
Bu konuda değişkenler var; ürünün kalitesi, menşei, o yıl ki arz-talep dengesi vb. Tarımda girdiyi arttıracak çok girdi var, olmaz olur mu. Mevsim şartları bile başlı başına bir etki, yeteri kadar rekolte olmazsa arz talebe yetişemez ve fiyatlara direkt yansır.

Dolar 13 olursa piyasaya yansıması çok çabuk olur çünkü biz dışarıya bağımlı bir ülkeyiz. Bu konuda üreticinin veya satıcının yapacağı bir şey yok.

Stok yapılabilen ürünlerde ise dediğiniz gibi iş satıcının insafına kalıyor biraz.

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Bu konuda değişkenler var; ürünün kalitesi, menşei, o yıl ki arz-talep dengesi vb. Tarımda girdiyi arttıracak çok girdi var, olmaz olur mu. Mevsim şartları bile başlı başına bir etki, yeteri kadar rekolte olmazsa arz talebe yetişemez ve fiyatlara direkt yansır.

Dolar 13 olursa piyasaya yansıması çok çabuk olur çünkü biz dışarıya bağımlı bir ülkeyiz. Bu konuda üreticinin veya satıcının yapacağı bir şey yok.

Stok yapılabilen ürünlerde ise dediğiniz gibi iş satıcının insafına kalıyor biraz.

Bu konuda seninle tartışmayacağım. ?Hepimizin kendine göre bildikleri, doğruları var. Benim çevremde o kadar çok kendi üreten insan var ki, kendi tarlasında. Hepsi ile konuşuyorum bu niye böyle oldu diye tek laf var dolar kaç para oldu abi. Öyle zannettiğiniz gibi girdi maliyetleri uçtu kaçtı, öldük bittik yok. Emin ol bazıları pazara çıkmadan doları gözlüyor artsa diye. Şunu kabul ederim her haltın fiyatı uçuşa geçtiğinde o adam da kendi hayat kalitesini korumayı düşünür. Fiyatlarına kendince güncelleme yapar. Eyvallah. Ama gerçekten fırsatçılık had safhada. Her şey zamlanmış benim başım kel mi diyen o kadar çok ki. Tarımı geçelim hadi, konut fiyatlarına bir bakalım. Kredi faizleri düştüğü an fiyatlar nereye gitti. Yapılıp bitmiş bir konutun maliyeti, girdi fiyatları mı arttı. Her sektör böyle. Mecburiyetten artış yapılan sektörler diğerlerinin kalkanı oluyor.

K Çevrimdışı

Kerem3435

Yeni Üye
5 Kas 2021
44
45
Tv konusunda hala sonuca varamadım ve sanırım almaktan vazgeçeceğim emektar ile devam edeyim diyorum ama evdekiler artık boğazıma sarıldılar :slapAynı rakama 65Q80A ve 75NANO906NA var 75 olmasına rağmen fiyatı bana iyi gibi geldi,malum 75 isteğim hala devam ediyor ama şu Samsung aklımı karıştırıp duruyor.Rica ediyorum fikir verebilir misiniz?

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
Tv konusunda hala sonuca varamadım ve sanırım almaktan vazgeçeceğim emektar ile devam edeyim diyorum ama evdekiler artık boğazıma sarıldılar :slapAynı rakama 65Q80A ve 75NANO906NA var 75 olmasına rağmen fiyatı bana iyi gibi geldi,malum 75 isteğim hala devam ediyor ama şu Samsung aklımı karıştırıp duruyor.Rica ediyorum fikir verebilir misiniz?
C200 mü passat mı. Bu sorunun cevabı her şeyi çok daha kolaylaştıracak.

W Çevrimdışı

Winston

Moderatör
4 Haz 2021
1,993
Evdekiyle devam et çalışmıyor mu. Yayınların durumu orda da. İnternet keza o da. Sen ayirtigin parayı dövize çevir. Dursun. Lirada bırakma hergun değeri koyboluyor...
Seneye bu vakitler bu fiyata 43 inç leri konuşuruz.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,901
40
Bu konuda seninle tartışmayacağım. ?Hepimizin kendine göre bildikleri, doğruları var. Benim çevremde o kadar çok kendi üreten insan var ki, kendi tarlasında. Hepsi ile konuşuyorum bu niye böyle oldu diye tek laf var dolar kaç para oldu abi. Öyle zannettiğiniz gibi girdi maliyetleri uçtu kaçtı, öldük bittik yok. Emin ol bazıları pazara çıkmadan doları gözlüyor artsa diye. Şunu kabul ederim her haltın fiyatı uçuşa geçtiğinde o adam da kendi hayat kalitesini korumayı düşünür. Fiyatlarına kendince güncelleme yapar. Eyvallah. Ama gerçekten fırsatçılık had safhada. Her şey zamlanmış benim başım kel mi diyen o kadar çok ki. Tarımı geçelim hadi, konut fiyatlarına bir bakalım. Kredi faizleri düştüğü an fiyatlar nereye gitti. Yapılıp bitmiş bir konutun maliyeti, girdi fiyatları mı arttı. Her sektör böyle. Mecburiyetten artış yapılan sektörler diğerlerinin kalkanı oluyor.
Hocam tartışabiliriz, seviyeli olduktan sonra problem yok ?

Linkte paylaştığım bizim köy, Bursa Yenişehir'e bağlı. Belki bilginiz vardır; Osmanlı döneminde başkentlik yapmış, tarımı ile ünlü bir ilçedir Yenişehir. Geçim kaynağı başlıca Ayçiçeği olmak üzere buğday, biber, çeşitli tarım ürünleri ve hayvancılıktır. Bizim çerez fabrikamız da köy içerisinde. Dolayısıyla tarım konusunda biraz bilgim var.

Daha önce dediğim gibi, sizin kontrolünüzde olmayan etmenler vardır. Hava muhalefeti, sel, kuraklık, hastalık vb. nedenlerden dolayı istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Bazen tamamen zarar da edebilirsiniz. Bir hastalık gelir veya ağır bir yağış olur 1 senelik yatırımınız gider. Keza tohum, zirai ilaç, gübre, mazot, bunlar hep usd'ye bağlı maliyetler. Gerçekten dışardan göründüğü kadar kolay değil.

Konut ve araba konusunda haklısınız ama biz alıcılarda da problem var. Fiyat ne kadar yükselirse yükselin talep hiç azalmıyor.

A Çevrimdışı

atoprak 

Aktif Üye
13 Kas 2018
190
44
Nasıl canım sıkıldı anlatamam...
TV bu öğlen teslim edildi.. 1 saat önce büyük bir heyecan/hevesle kutuyu açtım ve kurulma başladım ki panel bu şekilde çıktı...

IMG_3862.jpg

IMG_3859.jpg

IMG_3861.jpg

Çok üzgün ve kızgınım ... tabiki olası bir durum ama yani "beni buldu" yine..
Şimdi uğraşıp duracaz bakalım bu olayı çözmek için ..

Hevesim kaçtı ..

TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,455
50
TV bu öğlen teslim edildi.. 1 saat önce büyük bir heyecan/hevesle kutuyu açtım ve kurulma başladım ki panel bu şekilde çıktı...

IMG_3862.jpg

IMG_3859.jpg

IMG_3861.jpg

Hevesim kaçtı ..
kutu açılımında vidyo çektinizmi kolide hasar mevcutmu

TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,455
50
Kutuda bir problem yok .. zaten teslim alırken bir bakmıştım herhangi bir darbe vs var mı diye ?
Bence büyük ihtimal öyle kutulandı bu TV ..

Video çekimim yok ...
Bakalım .. hızlı dönüş yaptılar, perşembe alacaklar ama ne kadar sürünecez Allah bilir...
Siz açmayıp servis çağırsaydınız keşke

eketen Çevrimdışı

eketen 

Süper Üye
26 Haz 2020
1,235
A atoprak,

Çok geçmiş olsun. Sakınılan göze çöp batar misali olmuş.

Hocam tartışabiliriz, seviyeli olduktan sonra problem yok ?

Linkte paylaştığım bizim köy, Bursa Yenişehir'e bağlı. Belki bilginiz vardır; Osmanlı döneminde başkentlik yapmış, tarımı ile ünlü bir ilçedir Yenişehir. Geçim kaynağı başlıca Ayçiçeği olmak üzere buğday, biber, çeşitli tarım ürünleri ve hayvancılıktır. Bizim çerez fabrikamız da köy içerisinde. Dolayısıyla tarım konusunda biraz bilgim var.

Daha önce dediğim gibi, sizin kontrolünüzde olmayan etmenler vardır. Hava muhalefeti, sel, kuraklık, hastalık vb. nedenlerden dolayı istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Bazen tamamen zarar da edebilirsiniz. Bir hastalık gelir veya ağır bir yağış olur 1 senelik yatırımınız gider. Keza tohum, zirai ilaç, gübre, mazot, bunlar hep usd'ye bağlı maliyetler. Gerçekten dışardan göründüğü kadar kolay değil.

Konut ve araba konusunda haklısınız ama biz alıcılarda da problem var. Fiyat ne kadar yükselirse yükselin talep hiç azalmıyor.

Doğrudur. Ama ben de gördüklerimi söyledim. Asıl önemli nokta son söylediğin. Toplum tepki koymuyor ki isteyen istediği gibi at oynatıyor. Zor yani. Neyse ?

K Çevrimdışı

Kerem3435

Yeni Üye
5 Kas 2021
44
45

IMG_3862.jpg

IMG_3859.jpg

IMG_3861.jpg

Hevesim kaçtı ..
Çok geçmiş olsun,çok üzüldüm yaa,insanın canı sıkılmaz mı böyle bir duruma,şansa bak ☹️

Evdekiyle devam et çalışmıyor mu. Yayınların durumu orda da. İnternet keza o da. Sen ayirtigin parayı dövize çevir. Dursun. Lirada bırakma hergun değeri koyboluyor...
Seneye bu vakitler bu fiyata 43 inç leri konuşuruz.
Çalışıyor, 106 ekran ama smart değil ve uydu kablosu bağlayamıyorum,arkada karasal yayın hariç çıkış yok :-) Kısacası Tv almam şart bu koşulda ama dediğin gibi TL'de kalmak her gün külliyen zarar,resmen para değer kaybediyor diye yapmadığımız atraksiyon kalmadı.

C200 mü passat mı. Bu sorunun cevabı her şeyi çok daha kolaylaştıracak.
C200 derim ama hangisi C200 onu bilemedim ?

Son düzenleme:
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,102
65

IMG_3862.jpg

IMG_3859.jpg

IMG_3861.jpg

Hevesim kaçtı ..
Aaa, Geçmiş olsun sevgili atoprak ?

F Çevrimdışı

felisleo 

Aktif Üye
15 Kas 2021
97
39
Ne iş yapıyorsunuz acaba. İlk suç satıcılarda. Neyi aramayalım. Döviz ile zerre alakası olmayan mallar döviz yükseldi diye zam görmüyor mu bu ülkede. En basitini söyleyeyim bir bağ taze soğan köylü pazarında, yani ilk üretici olan insanda 5 lira. Bu ne geçen sene 1,5 dediğimde abi dolar kaç para oldu diyor. Dolar 3.3 kat mı arttı bir yılda peki. Ortada algı malgı da yok. İş bilmeyenler ile fırsatçılar var sadece.
Tarım ürünlerinin nasıl döviz ile zerre ilgisi yok? Tohum ithal, nakliye var, çiftçinin harcadığı mazot var. Çiftçinin günlük giderlerindeki artış var aynı şekilde aracıların da.

Geri
Üst Alt