eketen
Süper Üye
- 26 Haz 2020
- 1,211
Bu konuda değişkenler var; ürünün kalitesi, menşei, o yıl ki arz-talep dengesi vb. Tarımda girdiyi arttıracak çok girdi var, olmaz olur mu. Mevsim şartları bile başlı başına bir etki, yeteri kadar rekolte olmazsa arz talebe yetişemez ve fiyatlara direkt yansır.
Dolar 13 olursa piyasaya yansıması çok çabuk olur çünkü biz dışarıya bağımlı bir ülkeyiz. Bu konuda üreticinin veya satıcının yapacağı bir şey yok.
Stok yapılabilen ürünlerde ise dediğiniz gibi iş satıcının insafına kalıyor biraz.
Bu konuda seninle tartışmayacağım. ?Hepimizin kendine göre bildikleri, doğruları var. Benim çevremde o kadar çok kendi üreten insan var ki, kendi tarlasında. Hepsi ile konuşuyorum bu niye böyle oldu diye tek laf var dolar kaç para oldu abi. Öyle zannettiğiniz gibi girdi maliyetleri uçtu kaçtı, öldük bittik yok. Emin ol bazıları pazara çıkmadan doları gözlüyor artsa diye. Şunu kabul ederim her haltın fiyatı uçuşa geçtiğinde o adam da kendi hayat kalitesini korumayı düşünür. Fiyatlarına kendince güncelleme yapar. Eyvallah. Ama gerçekten fırsatçılık had safhada. Her şey zamlanmış benim başım kel mi diyen o kadar çok ki. Tarımı geçelim hadi, konut fiyatlarına bir bakalım. Kredi faizleri düştüğü an fiyatlar nereye gitti. Yapılıp bitmiş bir konutun maliyeti, girdi fiyatları mı arttı. Her sektör böyle. Mecburiyetten artış yapılan sektörler diğerlerinin kalkanı oluyor.