Bu yorumu size Imac M4 cihazdan yapıyorum. Amacım reklam yapmak değil şunu kast etmeye çalışıyorum; Apple, mühendislik ve kalite olarak dünyada ilk sıralarda gelen firmalardan biri. Ürettiği her ürün neredeyse o sektörün liderliğine oynuyor, yani kalite muazzam seviyede yüksek.
Fakat istediğiniz kadar yüksek teknoloji, kalite ve mühendisliğe sahip olun yine de bazı fiziksel gerçeklerin önüne geçemezsiniz.
Bu fiziksel gerçeklerden bazıları da şu,
- Hiçbir Led veya Mini Led tv, OLED paneldeki kontrast, siyah seviyesi ve görüntü kalitesini veremez.
- Yerel karartması olmayan hiçbir ekran da, düzgün bir yerel karartması olan Full Array Led veya Mini Led ekran ile bu konuda yarışamaz.
Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum, eğer görüntü kalitesi önceliğiniz ise ve OLED alamıyorsanız düzgün bir Full Array Led veya Mini Led almaktan başka şansınız yok. Bahsini ettiğiniz PUS8949 Philips tv her ne kadar donanım olarak kaliteli bir cihaz olsa da yerel karartması olmadığı için TCL C755 veya Samsung QN85D ile yarışamaz.
TV'nin aydınlatması bölgesel olarak kontrol edilemediği için, arkadan vuran ışık kaynağı (Direct Lit) bütün ekranı aydınlatır ve kontrastı düşürür. Sadece kontrast düşürmekle kalmaz, VA panellerde ışık sızması ve bulutlanma, IPS panellerde ise bunlarla birlikte bir de üstüne IPS ışıldaması olur. Parlaklık yükseldikçe bu kusurlar daha çok belli olur ve karanlık ortamda izlerken rahatsız eder.
Full ekran içeriklerde çok rahatsız olmazsınız fakat Netflix gibi özel platformlarda izleme yapacaksanız, buradaki içerikler çoğunlukla 16:9 oluyor. Bu da ekranın alt ve üst kısmında siyah çizgiler demek, şuradaki gibi,
Böyle içerikler izlerken, o siyah çizgilerde grileşme, bulutlanma, ışık sızmaları göreceksiniz. Özellikle karanlıkta daha rahatsız edici olacak ve izleme zevkinize zarar verecek, gözleriniz hep oraya kayacaktır.
En başta Imac'ten bahsetmiştim. Imac ekranında bile beni izlerken rahatsız eden IPS ışıldamaları var ve salonda kullandığım Full Array Led tv ile arasında bariz bir siyah kalitesi farkı oluyor. Halbuki 55'' tv'de 24 adet karartma bölgesi var fakat bölge sayısı her ne kadar az olsa da algoritma başarılı olduğu için yukarıda saydığım kusurları iyileştiriyor.
TCL C755 ile Samsung QN85D arasında çok fark olmaz fakat PUS8949 ile bu tv'ler arasında çok fark olur.