beyler buradaki genel yalnış bilgi şu oluyor "bit-rate" değeri esas sizin resim kalitenizi belirler
ekran büyüklüğü farketmez!
ama soru şu ya da işin teknik kısmı;yayını veriyorsun ama bit-rate in nedir?
örneğin 720/1080 ise ki çoğu böyledir Uydu ve diğer sistemler ve bit-rate 1/2/3 veya 4 ise o zaman panelin
büyük olursa tam çuvallar(55/65 üstü)
720/2bit nedir yahu!
veya 1080/3bit olsun yaw bunlar osuruk değerler be
bakınız 720 de min.4/5mb olursa+adam gibi çok kaliteli bir Camera çekmişse bu bile tadı çok iyi olur
veya 1080 de min. 10mb olursa tadından yenmez! hele 15mb olursa ülen bu ne yaw 4k mı dersiniz!
örnek; 1080i(uydu yayını) not;ayar dan sakın "p" ye almayın "i" de kalacaktır!!! 15mb bit-rate yayın olsun(ama çok zor bulursunuz)
ve paneliniz de 65" olsun markası da çok önemli değil,bu yayının resmi kalitesi 4k dan daha iyi veya çok çok daha iyi olacaktır
neden? çünkü elinizdeki TV nin zaten çok yüksek bit-rate değerlerini işşeyecek kapasitesi ya yok ya da kısıtlıdır!
normal bir 4k yayının uydu veya stream v.s olsun zaten ortalama bit-rate değerleri ciddi düşük dür!
8/15mb arası gibi!
NFlix/Amazon/Hulu/Apple/Dizney v.s v.s 4k yı bırakın sözüm ona DV leri bile olması gereken değerlerden çok ciddi düşük dür!
olması gereken değer nedir peki? min.40/50 mb(bit-rate) ama daha da iyisi 80mb olmalıdır
gördüğünüz gibi karışık ama aslında çok çok basit bir yani önce Matematik sonra da Fizik devreye giriyor
bu Dersler den çakarsanız o zaman olmaz
++
bunu neden yazıyorum sürekli benzer şikayetler alıyorum,abi 65 mi alsam yoksa 85mi alsam ya da 48/50 yetermi gibi....
şu anda hiç bir üretici(TV ler olarak) adma gibi resim işleyen ve akıllı chipset ve destekleyici yazılımlar v.s kullanmıyor
çünkü bunlar hem zor hem de pahalı işler yahu
ama şöyle bir genel değerlendirmesi de vardır bu işin
1.Panasonic TV ler veya SAT Receiver ları;bunlar her zaman en iyisi idi yani 2020 de veya 2010 veyta daha eskilerde
2.LGE sonra bu geliyor
diğer Markaları saymadım bile çünkü bu konuda hepsi bana göre kötüler!
bahsettiğim ilk konu burada "dahili Tuner"(DVB-Sat dan) le alınan içerikler=bu şu demek dir>>>ebat büyüdükçe falsolar artacak dır!
ikinci konu ise harici Uydu alıcıları(DVB-Sat lar) iyi de bura da adam gibi marka hariç hemen hepsi ya dandik ya da vasat bazıları da hallice iyi
iyi de kaç kişinin elinde böyle Receiver var??
en iyileri ki artık üretimleri bile kesildi ya da az sayıda üretiliyor;TechniSAT,Kathrein,Humax,Panasonic bunlar TOP-4
ama birincisi Panasonic tabiki örneğin € 1000/900 gibi Almanya da fiyatı vardır! hani ben en iyisini istiyorum diyen adam bunu alsın o zaman
++
TV lerin kullandıkları Tuner lerin hemen hepsi dandik(bana göre hepsi böyle) Soc/chipset vasat Panasonic hariç hepsi bana göre yine vasat
Tuneri destekleyen yazılım+donanım bildiğiniz "kötü" ya da çok iyi niyetli olursanız vasat deyin gari
yani hiç birisi yaramaz
buradan hareketle yapılacak iş şu kalıyor geriye,önce ebatı ufaltın ki bahsettiğim falsoları daha az görün
ya da ben buna takılmam en büyük ebat olsun derseniz zaten hiç bir sorun da kalmıyor o zaman!
Not;bazı bilgiler de veya forum ların uydu bölümlerinde bir çok şey sallanır,örneğin LNB şöyle olacakmış yok kablo
böyle olmazsa olmaz imiş yok Çanak şu marka olacakmış yok OffSET olmalıymış gibi sürekli bir muhabbetler gider
iyi de cihazın dandikse ne olacak o zaman? örneğin WireWorld marka dünyanın en iyi kablosunu tak yine hikaye
LNB en kralı olsa yine hikaye gibi
kablo+çanak+ince ayar v.s tabiki önemli ama iş neticede Receiver da bitiyor! veya TV nin dahili Tuner+sistemin de
++
TRT 4k ;her içerik 4k değildir!!! burada 720/1080 içerikler de vardır!! ancak genel olarak TRT lerin tüm kanallarında bit-rate değerleri
oldukça yüksek dir!
Ancak TR 4k da olsa öyle referance seviyede bir yayın yoktur!! ben TRT izlemem hiç ancak arada kontrol için bakıyorum
4k ları senelerdir aynı hikaye bana göre hep aynı fazla bir ilerleme yok(resim kalitesinden bahsediyorum sadece)
++
bir diğer konu ise ebat dan ziyade;kaç metreden izliyorsunuz? örneğin 4/5m mesafe varsa panelin bu mevcut bahsettiğiniz
içerikler için bu mesafeden o panelin UHD olmasının fazla bir esprisi kalmaz!!!
şöyle düşünün 65 lik panel UHD ise mesafe 2/2,5m ise ne ala o zaman farkı görürsünüz(daha iyi anlamında)
azma mesafe 5/6m ise o farkı göremezsiniz yani fark derken resim kalitesinden bahsediyorum yoksa 6m için FHD panel de olur o zaman!
burada işin ana esprisi şudur ebat ne kadar büyükse size o kadar daha yakın mesafeden izleme imkanı sunar!
örneğin yine 65 olsun ama mesafe 2 bilemedin 2.5m olsun içerik de 4k ise o zaman OK dir gibi
ama bizde genel yapılan yalnışlık şu oluyor olmuşken en büyüğü olsun denilip 75/85/98 v.s gibi alınıp
sonra özellikle TV yayınları izlenirken resim kalitesinden şikayet edilir!
bir de bu yayınları neredeyse artık herkes dahili den izlediği için başlıyor şikayetler!!
bu sorunu yaşayanalar için(örneğin 85 ve üzerisi) ya kaliteli harici bir Receiver kullanılacak ya da izleme mesafesi
daha uzak mesafelere çıkacaktır ki göze falsolar fazla batmasın!
yani bu sefer "gözü aldatma" yoluna gideceksiniz ki insan gözü bu yapıdadır! Kartal veya Şahin değilsiniz
++
son olarak bir bilene sorun olmadı araştırın olmadı yine sorun,bilmemek ayıp değil ama mağazalara gidip de sormayın sakın ha
bir de Forumlara girip de çakal promotörler,marka fanları veya satıcı tayfası v.s v.s fake elemanlar vardır abi şunu al rahat et
yok bunu markayı al geç git deyip gaz verenleri eleyin uyanık olun yani
bu tipler TR de her forumda bolca vardır!