Motor sorunsalı, hamur yoğurma için nasıl bir motor.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
744
50
Hiç bir şey anlamıyorum ama şu teknik konuları konuşanları görünce hem mutlu oluyorum hem de anlamasam da okuyorum ?
Yemin ederim 15 20 gün öncesine kadar benim de tek bildiğim; şu ilkokulda bızıkladığımız 3 voltluk motorun yapısı idi.

Ama şu an seriydi, asenkrondu, sincap kafesliydi (hahaha sincap kafes nedir la, bari olmuş iken şu binli kilovat gücündeki devasa baba motorlara da goril kafes deseydik) derken beynim lapa oldu.

Duur, daha servoyla step var, bunları sürmek var, var oğlu var.

Ne güzeldi lan küçükken, bağla motoru 4.5 volt yassı kiwi piline, dönsün dursun. 50sine yaklaşırken insanın yeni şeyler öğrenmesi de zorlaşıyormuş yahu.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Pekiiiiii...

Potu arttıralım; şu klasik tip yani monofaze asenkron endüstriyel tip motorun rotor sargılar ile oynayıp (ya da sargılarla oynamadan sadece fırça ile oynayıp) o kardeşimizi seri yani üniversaş motor haline getirmek mümkün müdür.

Teşekkürler.

İçimden bir ses bakır sargıları başka bir proje de kullanırım diye niyetlendiniz diyor. :)

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
744
50
İçimden bir ses bakır sargıları başka bir proje de kullanırım diye niyetlendiniz diyor. :)

Yok, üniversali sürmesi, yönetmesi kolay. Endüstriyelin ise kaslı yapısı, kayış, kasnak ya da zincirli sistem gibi zorlayıcı şeylere dayanıklı, o yüzde endüstriyel motor gövdesinin içinde bir üniversal yaratma derdindeydim, ama olmaz sanırsam.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Yok, üniversali sürmesi, yönetmesi kolay. Endüstriyelin ise kaslı yapısı, kayış, kasnak ya da zincirli sistem gibi zorlayıcı şeylere dayanıklı, o yüzde endüstriyel motor gövdesinin içinde bir üniversal yaratma derdindeydim, ama olmaz sanırsam.

Yok hocam ben sizde fırın açmak gibi bir düşünce gördüm ama sanki İstanbul'a üretim yapacaksınız gibi :)

İşin şakası da zorlayıcı diyince aklıma geldi. Siz devri düşükte kullanınca uzun süre kullanınca birde yükte motor yeteri kadar sogur mu bilemedim. Onu da düşünmek lazim aşırı ısınma olabilir belki ekstra soğutucu fan takmak durumunda kalabilirsiniz. Tabi ancak yapınca gözlemlemek lazım.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
744
50
Yok hocam ben sizde fırın açmak gibi bir düşünce gördüm ama sanki İstanbul'a üretim yapacaksınız gibi :)

İşin şakası da zorlayıcı diyince aklıma geldi. Siz devri düşükte kullanınca uzun süre kullanınca birde yükte motor yeteri kadar sogur mu bilemedim. Onu da düşünmek lazim aşırı ısınma olabilir belki ekstra soğutucu fan takmak durumunda kalabilirsiniz. Tabi ancak yapınca gözlemlemek lazım.

Hehehe
Kayınvalde geçende 15 parça kadar ekmek koydu yanıma köyden dönerken. Bunun dışında kendilerine yaptıkları da var. Her parça 700-800 gram. Varın siz hesaplayın kadıncaaz kaç kilo hamurla kavga etmiş. Ha normal zamanda haftada 2 kez 2 tepsi yapıyor. Eee, o 2 tepsi de gene 8 parça yani 3 kilo9 hamur demek. Biz gittiğimizde, dönüş için 2 çocuğuna, kendine derken ortalık çarşı fırınına dönmüyor değil hani.

Motor devrini çok düşürmeyeceğim. Normalde 3000 devir ise redüktör ya da kasnak/kayış sistemi ile 200lere düşecek devir. yani 1/15 ya da 16 gibi bi tahvil oranı. Başta 150 devir (1/20 tahvil) demiştim ama 150 devir az. Ama mikser kolunda 200 devir istesem de, başlangıçta bi süre kolun 100-120 devirlerde çalışması gerekiyor unun tozutmaması için. Bu yüzden de en fazla 1600-1800 devirlere düşecek. Yani çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

En fazla motorun arkasındaki fanı söker, baba bi 12V fan takarım.
Zaten tako falan da takmayı düşünüyorum, iş biraz fantaziye dönecek gibi.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
744
50
Adem Helvacı Adem Helvacı Çamaşır makinası motorunun ucundaki ufak kasnak ile tambur kasnağı arasındaki redüksiyon oranı kabaca nedir acaba. Ya da aşağı yukarı 2 kasnağın da çapları hakkında fikriniz var mıdır? :bye

Konu başında da size el sallamıştı arkadaşlar ama yoğunluktan gözden kaçtı sanırım :ok

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
744
50
Galiba oldu

Ama Adem Helvacı Adem Helvacı nın yardımı da gerekecek sanırım malzeme tedariğinde :bye

Edit ve Büdüt: Meret resim ekleyemedi, ben de link koydum gari, n'apim...

EK:
Ekledim
:ok

kPtuX1.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
744
50
Direct drive motor olmamı ki?
Gerçi bunu da sürmesi bi bela diyorlar.
Adem Helvacı Adem Helvacı kesin bilir ama yoğun heral, uğrayamıyor bi türlü şu gariban konuya :sirit

Geri
Üst Alt