Elektrikli araba mı? Hibrit araba mı? Hangisini tercih ederdiniz? Neden?

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
kimse bazı uzun vadeli hesapları düşünmeden yorum yapıyor
yaw petrol hala ciddi bir silah! bunun da kaymağını birileri yiyecek,ama o birileri içinde Türkiye yoktur
yani fazla heyecana kapılmayın,bizimkilerin yok orada gaz bulduk burada petrol çıkarıyoruz v.s
bunlar hikaye

bazı "çok büyük aktörler" raconu kesiyor bu işlerde! elektirkli araçları böyle düşünmek gerekiyor
yani hafif frene basılmış gidiyor bazı işler
ayrıca elekrtrik ucuz yakıt filan değil ki!

birileri trilyon dolarlık projeler yapıp pazara sunuyor,sonra "mallar beleşmi" yapacak sanıyorsunuz?
ayrıca ceplerini de çok fazla şişirecekler ve sonra insafa gelirlerse sana buyur ye diyecekler ki o da
bence çok çok zor!

biz bu "aktörler" içinde yokuz ne rezervler de bir şeyler var ne işin ana teknolojisi içinde yokuz
para desen nanay!
veriler v.s hikaye battık gidiyoruz misali
ama havamız hala süper onu yaptık bunu becerdik yürü koçum kim tutar seni deyip "dünya bizi kıskanıyor"
deyip hala havamızı acaip basıyoruz:haha1
Uzun vadeli hesapların hepsini bizlerde yapıyoruz Can bey. Hidrojen dediğimiz yakıtın oluşturulması suyun basit bir hidrolizi işlemine bağlı olsa da "Allah' ın havasını" adamlar kendi tekellerinde satmanın yollarını da geliştirdiler.

Shell-Hydrogen-Newport-Beach-2.jpg

Dolayısıyla hiç bir şey hiçbir zaman zaten bedava olamadı, olamayacak. Biz sadece yediğimizin boyutunu küçültmek için çaba sarf ediyoruz.

S Çevrimdışı

sadays

Aktif Üye
26 Eyl 2020
264
55
Ortaya bombayı atıp çıkacağım;

Alternatif olabilir mi? (Bu arada hidrojen yakıtı bazlı yakıt hücresi sistemi tek başına zaten benzer bir altyapı sunuyor. Sanıyorum sonunda o sisteme bir de akü eklemeyi akıl etmişler.)
küllüm yalan hidrojen dünyanın en zor biçime sokulan elementiymiş yani öyle pil şeklinde sıkıştırıp kullanmak mümkün değil 20 senedir aynı masalda toyota ile honda işin aslı japonlar elektrikli araba yarışında çok geç kaldılar debeleniyorlar

Yok direkt yanmaz, gerilim düşüşleri başlar. Trafo çıkışlarında bölgedeki şalt sahasına direkt bağlı modüller var. Kullananlar başladıkça trafo büyütülür ki zaten kullanım arttıkça kâr da artıyor dağıtım şirketi için 😂

7kW çok düşük bir değer çünkü şu an zaten daire başk 5.5kW enerji tüketimi hesaplanıyor. Ortalamadan 0'a doğru sapma olacağı gibi 3p40A için 18kW'a doğru sapma da olacaktır. Trafo ve güç konusu pek mesele değil.

Tek binalı sitelerde (artık ne denirse apartman vs) bu izin konusu sorun olmaz zaten. Kimse ya kardeşim sen ne yapıyorsun demez gidip en güzel park yerine şarj istasyonu kurmadıktan sonra 😂

Çok binalı sitelerde de gördüğüm kadarıyla yavaş yavaş ortak şarj istasyonları kurulmaya başladı ama bireysel kuranlar da var. Zaten oralarda park yeri tahsisli oluyor ve direkt kuruyorlar. Birinin mahkemeye gitmesi gerekiyor kaldırtmak için de hangi senaryoda biri gider orası muamma. Bu 4/5 çoğunluk durumu bireysel için geçerli zaten.

Ortak şarj istasyonları için çoğunluk yetiyor. Masrafa herkes katılıyor olduğundan bence bu ihtimal daha zor.

Japonya'daki gibi parkyeri kiralama hizmetleri yaygınlaşabilir bu bahaneyle ve çok güzel olur.
sitelerin trafosunu elektirk şirketlerinin büyüteceğinden emin misiniz?

Son düzenleme:
Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
sitelerin trafosunu elektirk şirketlerinin büyüteceğinden emin misiniz?
Özel trafoları dağıtıcı şirkete devretmemişlerse kendileri büyütmeleri gerekecektir tabi. Ama orada nasıl bir prosedür yürüyor bilmiyorum. Trafosu olan site muhtemelen iyi yönetilen bir sitedir ki o trafonun kendi bakım ve kontrolleri de birer maliyet zaten. O külfete katlanan malikler yeni trafo yaptırır diyebilecek kadar masraf bilgim yok.

Ancak elektrikli araç satış oranı bugün %20'lerdeyken ve gelecekte %50 olacağı bekleniyorken bir sitenin yarısının elektrikli araç sahibi olması durumunda bile anlık olarak %5'inin maksimum güç çekeceğini tahmin ediyorum. Zira bu araçlar 20kW ile 4-5 saatte eğer %0 şarjdaysa fulleniyorlar. En zor senaryoda bile pek ihtimal vermiyorum öyle bir tıkanıklık yaşanacağına. Zaten yaşanacak tıkanıklık sigortaların atması olacaktır gerilim düşmeden önce.

S Çevrimdışı

sadays

Aktif Üye
26 Eyl 2020
264
55
Özel trafoları dağıtıcı şirkete devretmemişlerse kendileri büyütmeleri gerekecektir tabi. Ama orada nasıl bir prosedür yürüyor bilmiyorum. Trafosu olan site muhtemelen iyi yönetilen bir sitedir ki o trafonun kendi bakım ve kontrolleri de birer maliyet zaten. O külfete katlanan malikler yeni trafo yaptırır diyebilecek kadar masraf bilgim yok.

Ancak elektrikli araç satış oranı bugün %20'lerdeyken ve gelecekte %50 olacağı bekleniyorken bir sitenin yarısının elektrikli araç sahibi olması durumunda bile anlık olarak %5'inin maksimum güç çekeceğini tahmin ediyorum. Zira bu araçlar 20kW ile 4-5 saatte eğer %0 şarjdaysa fulleniyorlar. En zor senaryoda bile pek ihtimal vermiyorum öyle bir tıkanıklık yaşanacağına. Zaten yaşanacak tıkanıklık sigortaların atması olacaktır gerilim düşmeden önce.
benim bildiğim trafoyu siteler kendileri satın alıyor dolayısıyla hiçbir site şu anda böyle bir yatırıma girişmez en azından eletkrik araç sahibi olmayanlar veya olmayı düşünmeyelere ret verir bu tip yatırımlar nitelikli çoğunlukla karara bağlanır kat malikleri kurulunca (4/5) villa siteleri biraz daha şanslı hepsi zengin olduğundan hadi tarfoyu yenileyip hepimiz kenid otopark yerimize birer tane AC-DC çevirici takalım diyebilir ama normal apartmanlarda kan gövdeyi götürür aha buraya yazıyorum elektrikli araç şarjından büyük kavga hatta ölümlü kavgalar çıkacak

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,735
40
Abilerim ve de kardeşlerim, kısaca toparlamak gerekirse altyapı olarak henüz elektrikli araç kullanmaya hazır bir ülke değiliz. Parası olan bazı şeylere katlanarak uğraşabilir elbette. Ama şu an için bence kesinlikle 1. tercih olamaz. Nedenleri yukarıda sayıldı zaten.

TOGG fabrikası burada burnumun dibinde, Arge'de ve üretiminde çalışan arkadaşlarım da var içeride. Parası olan için alınabilecek en mantıklı seçenek şu an için Tesla. Fakat araba ile çok geziyorsanız Tesla bile tek araç olarak yetersiz kalır, ancak 2. araç olur.

S Çevrimdışı

sadays

Aktif Üye
26 Eyl 2020
264
55
Teslaya da bindim Togg'a da teslayı kullanmadım ama togg'u kullandım tesla yıllarca monopol olmanın verdiği şımarıklıkta araç içine binince egeaya binmiş gibi oluyorsun Togg onun yanında uçak ama gel gelelim güzide ülkemde bu bile siyasete alet edildiğinden bir kesim bedava olsa togga binmeyip teslaya biniyor

ama Tesla otonom sürüş konusunda dünyanın bir numarası saygı duyrım ama nedir kardeşim azıcık daha konforlu olamaz mı bu araç ya

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
benim bildiğim trafoyu siteler kendileri satın alıyor dolayısıyla hiçbir site şu anda böyle bir yatırıma girişmez en azından eletkrik araç sahibi olmayanlar veya olmayı düşünmeyelere ret verir bu tip yatırımlar nitelikli çoğunlukla karara bağlanır kat malikleri kurulunca (4/5) villa siteleri biraz daha şanslı hepsi zengin olduğundan hadi tarfoyu yenileyip hepimiz kenid otopark yerimize birer tane AC-DC çevirici takalım diyebilir ama normal apartmanlarda kan gövdeyi götürür aha buraya yazıyorum elektrikli araç şarjından büyük kavga hatta ölümlü kavgalar çıkacak
Tüm siteyi ilgilendiren konularda %50+1 oy, şahsı ilgilendiren konularda 4/5 oy. Örneğin dairenize kapalı cam balkon için 4/5 oy ama hiç izin alanı görmedim. Keza klima dış ünite montajı için de öyle.

Ölümlü kavga edecek insanların elektrikli araç kullanacak kadar aydın ve varlıklı olma ihtimali düşük. Onlar passata binsin 😂

Normal sitesiz apartmanlar bence çok daha şanslı. Benim oturduğum apartmanda mesela hiçbir izin almadan aşağıya hat çektirebilirim. Kimse de bunu niye buraya çektin demez. Dairelerden biri mesela araca bağlanan o çekme kasalardan biri için kendine yer tahsis etti. Zaten oradan araçla çıkması da zordu. Kimse de bu yer hepimizin diye diretmedi. Burada biraz ortak alanda başkasının hakkınım gasp edildiğine inanması durumunda anca sorun çıkar. Bu durum eski oturduğum site içi otoparkında da geçerliydi. Kendi aracına tente yaptırıp park yeri belirleyen daireler oluyordu. Her park yeri bina önü olduğu için sorun teşkil etmiyordu. Ben de elektrikli motorumu balkondan kablo sarkıtıp şarj ediyordum 😂

Ama tam orta derece sitelerde oturanlar bu konuda bence şanssız. Hele kiracıysa daha da şanssız. Onlar haftada bir avmde yemek yemek zorundalar. Park yeri olmayan binalarda da aynı şekilde.

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,384
Norveç denen ülke 5.4milyon nüfus var herifler kıçlarını yırtıyor millet elektrikli araç kullansın diye yaw
zaten satışlar da patladı gitti
Norveç çok ciddi Petrol ve Gaz üreticisi bu arada!
ama benzin/motorin acaip pahalı:hmm şimdi bu araçların vergileri v.s da ciddi pahalı oldu ülen bu nasıl iş diyorsun
elekrikli araç, sıfırını almak istersen sana 24ay vade sıfır faiz hatta 36 yı sıfır veren banka da varmış,buyur buradan yakın
şimdiler de bu meretin 2.elini de 24/36ay vade sıfır faiz le veren şirketler de varmış! haydaaa bu ne iş ülen şimdi
enflasyon da sıfır sanırım orada?
heriflerin "rezerv para" diye bir köşede cukkaları varmış,rakam 1.1 Trilyon Dolar! abi rakama bakın hizaya girin
daha Merkez bankası rezervi de "hariçmiş":haha1
ülen miktirin bi gidin be kafamı buluyorsunuz

Pandemi de 3 sene de bu asıl rezervin ki buna köşeye attığımız para diyorlar ve 50milyarcık kısmını yemişler!
sonra da yandık bittik öldük filan demişler ülen 1.1tilyon var ne olmuş 50milyar gitmişse? yani tam sopalık tipler bunlar:sopa
sanırım bu nalet ülke dünyada döviz rezervi en fazla olan ülkedir,ben Çin ile Taiwanı bir de Almanyayı biliyorum bu konuda
em büyük rezervi olan ülkeler diye,hadi bunlar dünya devi ama Norveç kim yaw diyemiyorum gari bu rakamları görünce

adamdaki kafaya bakın yaw benzin acaip pahalı motorin öyle,zaten halk da şikayet ediyormu!
her şey paso elektrikli,sanırsın beleş
herifler gaz dan ve petrol den kazandıklarını koyacak yer bulamıyorlar:hihi

sonuç da böyle bizdeki gibi bir elekktrikli arabalar muhabbetleri de yapmıyorlar!
Arabistan da petrol bol benzinde beleş gibi,bunlar ise benzin acaip pahalı ve bunlar da ciddi petrol devi haa

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
Norveç denen ülke 5.4milyon nüfus var herifler kıçlarını yırtıyor millet elektrikli araç kullansın diye yaw
ama benzin/motorin acaip pahalı:hmm şimdi bu araçların vergileri v.s da ciddi pahalı oldu ülen bu nasıl iş diyorsun
elekrikli araç, sıfırını almak istersen sana 24ay vade sıfır faiz hatta 36 yı sıfır veren banka da varmış,buyur buradan yakın
şimdiler de bu meretin 2.elini de 24/36ay vade sıfır faiz le veren şirketler de varmış! haydaaa bu ne iş ülen şimdi
heriflerin "rezerv para" diye bir köşede cukkaları varmış,rakam 1.1 Trilyon Dolar! abi rakama bakın hizaya girin

Pandemi de 3 sene de bu asıl rezervin ki buna köşeye attığımız para diyorlar ve 50milyarcık kısmını yemişler!
sonra da yandık bittik öldük filan demişler ülen 1.1tilyon var ne olmuş 50milyar gitmişse? yani tam sopalık tipler bunlar:sopa
sanırım bu nalet ülke dünyada döviz rezervi en fazla olan ülkedir,ben Çin ile Taiwanı bir de Almanyayı biliyorum bu konuda
em büyük rezervi olan ülkeler diye,hadi bunlar dünya devi ama Norveç kim yaw diyemiyorum gari bu rakamları görünce

adamdaki kafaya bakın yaw benzin acaip pahalı motorin öyle,zaten halk da şikayet ediyormu!

sonuç da böyle bizdeki gibi bir elekktrikli arabalar muhabbetleri de yapmıyorlar!
Arabistan da petrol bol benzinde beleş gibi,bunlar ise benzin acaip pahalı ve bunlar da ciddi petrol devi haa
Abi adamlar napsın, gezecek tozacak yerleri yok. Çalış babam çalış 😂

Onlar sadece petrolle değil, katma değer ile de büyüyorlar. Ve senin de dediğin gibi ülkede doğa kirliliğine karşı hassaslar.

Pablo Escobar da kendi sattığı mereti içmezmiş 😂

S Çevrimdışı

sadays

Aktif Üye
26 Eyl 2020
264
55

hayat norveçlilere güzel beee :hihi

Bu arada doğuş %10 ötv diliminde kalacak elektrikli passat diyebileceğimz ID7 modelinin togg gibi 160kw/klık bir motor gücüne sahip versiyonunu ürettirmiş bu durumda 2250 gibi bir fiyatlama olur toggun önünü kesmeyelim amanin ne olur ne olmaz diyerekten :hihi

volkswagen hayranlarına duyurmuş olalım

vw-id.7-2023.jpg

Son düzenleme:
albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,384
yaw bunlar şaka gibi fiyatlar be
konuşmaya bile değmeyecek rakamlar artık
kurların da böyle nalet hale geldiği bir ülkede neyin muhabbetini yapıyoruz yaw

ötv ne yaw ülen çıkaranı,devam ettireni bilmem kimleri v.s saydırıyorum valla
dünyadan da ciddi kopuğuz bu arada!
ama sürekli ona buna cart-curt ediyoruz

bir yerli-milli tantanası dır gidiyor,ülen nereye baksam içinden Çin li çıkıyor be:kas
daha baba mallarda ise içinde İngiliz,Fransız yok Amerikan,Kanada filan çıkıyor
elde bir tek yerli milli bizim Türk işçiler var:haha1

S Çevrimdışı

sadays

Aktif Üye
26 Eyl 2020
264
55
Abi diğerleri de aynı merak etme pil piyasası tamamen çinlilerin elinde mercedes bile Geely ile pil işinde bizim toggdaki "farasis" misal çinin pil konusundaki en iyi arge firmalarından birisi termal kaçak konusunda çok iyiler herşeyine laf edebiliriz toggun ama en azından yanmayıp patlamayacağı konusunda emin olabiliriz

ötv avrupa birliği uyum yasaları ile geldi 2002 yılında yani avrupadada olan bir vergi bizimkilerin yaptığı herşeyde olduğu gibi ötvde de işin bokunu çıkarmak

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt