Ömer Çolak
Süper Üye
- 17 Tem 2021
- 1,051
- 29
Reisim dizelde de motor ömrü ile çevirdiği devir ilişkilidir ve bu milyonları büyük araçlar çok düşük devirlerle görür. Binek otomobiller göremez. Intercoolera turbodan yağ sızmasıyla sandık motora gider genellikle 600.000kmyi görmeden zaten.Kesinlikle katılmıyorum.
İyi bakılmış bir dizel motor en az 1 milyon, yüksek ihtimalle de 1.5 - 2.5 milyon km arası hizmet edebilir. Bu süreç zarfında bazı masraflar olacaktır tabi ki; turbo, enjektörler vb. Bu tamamen sizin aracınıza nasıl baktığınız ve nasıl kullandığınız ile ilgili.
Aracı çalıştırmadan önce 10 sn bekleyip turbonun yağlanmasını beklerseniz, motor ısınmadan önce araca yüklenmezseniz, motoru stop etmeden önce yine 10-15 sn aracın rölantide çalışmasını beklerseniz, periyodik bakımlarını zamanında yaparsanız en az 1 milyon km gideceğine eminim.
Rektifiye durumunda ise gerekirse sıfır sandık motor alıp takabilirsiniz. Bugün 1.6 HDI dizel motoru sıfır olarak 100.000 TL civarına alabilirsiniz kaldı ki araştırırsanız çok çok çok daha ucuza sıfıra yakın makine de bulabilirsiniz. 490.000 nere 100.000 nere.
Batarya konusunda çok fazla uzağa gitmeye gerek yok; hepimizde lityum pil ile çalışan bir çok aygıt var. Lityum piller ise bence kesinlikle güvenilir değil. Bugün en kral Apple ürünün dahi batarya ömrü 1.000 döngü. Kaldı ki bu 1.000 döngünün 999 tanesi 100% kapasite ile çalışmayacak. Lityumlar yaşlandıkça performansı artan şekilde azalan cihazlar. Yok şarjını 20% altına düşürmeyeceksin, yok 80% üzerine çıkarmayacaksın, yok çok fazla soğukta kalmayacak, manyetik alana maruz kalmayacak vs.
Daha bir çok dezavantajı var, yaz yaz bitmez. Bir sorun yaşasan tamir edecek adam bulamazsın, mecburen kendi servisine gideceksin, bu da öpüleceksin anlamına geliyor Alibaba veya Aliexpress'ten yedek parça alır takarım dersen başka
Tesla'nın her 40.000 km'de bir rulmanları değişmesi gerekiyormuş, normal otomobilde rulman ömrü 150.000 km. Bakalım işçilik hariç fiyatı ne kadarmış,
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Dizel araçla elektriklinin karşılaştırılması başta hatalı. Biri çok hantal, öbürü 5 katı tork 7-8 katı da beygir veriyor. İki kat ağır olarak hem de. Ağırlık merkezi altta olduğundan sürüşü daha güvenli, sürüş kaynaklı veya kaza kaynaklı masraf riskleri de daha düşük. Dizel araçlar binmek için değildir normalde de ülkemizde maalesef yakıt ekonomisi nedeniyle tercih ediliyor. Gelişmiş ülkelerde dizel otomobil bulmak zor. Bazı markalar dizel otomobil üretmiyor bile zaten.
Dizel ile karşılaştırırsak elektrikli güzel bir Tesla ile aynı fiyattaki dizel çok çok geride kalır çoğu anlamda. Biriki konuda daha iyi olması onu iyi yapacaksa gider direkt traktör alırız
Periyodik bakımı, turbo bakımı, motorun fazla egzantrik teknolojisi, aşırı yüksek sıkıştırma oranı, egzoz emisyonu, egrsi, enjektörü, çabuk ısınmaması nedeniyle start stopa uygun olmaması vesaire... Elektriklide bunların hiç biri yok.
Batarya konusunda cep telefonlarını örnek vermişsiniz ancak cep telefonlarınız da 18650 pillerle çalışsa ve termal yönetim sistemleriyle korunsa 2000 döngüyü geçerdi. Ben burada iki yada üç kere bunlarla karşılaştırmak yanıtlıyor dedim. Ama öyle bakarsak bile 500.000km çok uzun bir ömür çoğu sıradan bir otomobil kullanıcısı için. Ancak zaten hedeflenen döngü sayısı 2000 ve şu an en eski araçların bu döngü sayısını aştığı halde menzil kaybından başka sorun olmadan çalıştığını görüyoruz Tesla özelinde. Diğerlerini de göreceğiz yakında.
Bu %80 konusunu araç zaten kendisi ayarlıyor. Cep telefonlarımızda da var o özellik. Şarjının yetmeyeceği durumda %100'e yükseltiyoruz oluyor bitiyor. Hızlı şarjda zaten bir yemek molasında fulleniyor araç. Ben 5 saatten uzun molasız araç süremiyorum. Süren ve sık sık sürmesi gereken varsa ona uygun olmayabilir. Ama bu araçların kimseye uygun olmadığını savunan kitlenin petrol kuyusu falan vardır
Tahminimce araç sahiplerinin en az yarısına uygundur tamamen elektrikli araçlar.
Tamir edecek adam bulamama falan zamanında cvt için de konuşuluyordu. Bugün yakıt ekonomisi sayesinde en değerli şanzımanlar oldu. O zamanlar da dandik araçlarda ve motorsikletlerde var diye sevilmiyordu. Kaliteli araçlar getirince belli oldu potansiyeli. Bu konu mantıklı değil. Yaygınlaşma hızına bakılırsa zaten hiç mantıklı değil. Ben Antalya'dayım ve 10 arabadan biri elektrikli veya hibrit burada. Çok sıcak yer bide.
Çok sıcağa çok soğuğa dayanamama konusu TOGG için geçerli. Sağolsunlar elektrikli araç tecrübesi olmayan bir firmaya tasarlattılar. Ama zamanla çözülecektir. Tesla'larda bu olay biri %5 şarjla park etme deneyi falan yaptığında oluyor Uludağ'ın zirvesinde falan.
Vaktiniz olursa Uludağ, Erzurum, Davraz, Erciyes gibi kayak merkezlerinden birine gidip otoparkına bakın. Oralarda çok daha yaygın görürsünüz elektriklileri. Sebebini söylemeyeyim ağır eleştiriye kaçmasın
Normal otomobillerde rulmanın 100.000'i görmesi bile mucize, bırakın ömrünün 150.000 olmasını. Porya rulmanı aracın ağırlığını taşır ve döner kuvvetlerle bağlantılı değil. Bu rulmanları da bir kaç büyük firma üretir ve hemen hemen bütün otomobillerde aynı marka ve kalitede olurlar. Araç ağırlaştıkça veya yol yapısı bozuldukça ömrü azalır. Pilli araçlar baya ağır olduğu için daha çabuk bozuluyorlardır D segmente göre ama öyle aşırı büyük farkla da bozulmazlar.
Henüz kendi Tesla'm yok ama neredeyse bütün müşterilerim ve bir kaç arkadaşım Tesla veya Taycan kullanıyor. Biriki yıla sıra bana da gelecek umarım
Ben ikinci araç olarak elektrikli değil benzinli alırım. O hissi elektrik veremez. Motor sesi, vites geçişleri, daha güçsüz olmasına rağmen güce doyurması falan benzinde daha iyi. Benzinin savunulacak doğru bir sürü yanı varken elektrikliler hakkında doğru olmayan ayrıntılarla karşılaştırma yapmak bana mantıklı gelmiyor.