Menzil 1000 KM olmadıkça elektrikli hikaye.
Hibrit en güzel araç bence.
Kimi gidiyor elektrikli güzellemesi yapıyor, öteki dizelden şaşmıyor, beriki tüblü ve öfkeli takılıyor kendi dünyasında.
Ama tek bir doğru var, o da
doğrunun tek seçenek olmadığı. Profile göre değişir yani.
Örneğin senin dediğin hibritler şehir içi için mükemmel seçenek. Hele regeneratif fren hikayesi süper. Evden işe - işten eve, oh ne ala mualla. Ama çık şehir dışına, daya ibreyi 110-120'ye, bak nasıl yakıyor. Bunu bir de her gün yapıyorsa kullanıcı, hiç bir anlamı yok hibritin. Bir de kibrit kutusu kadar arabalarla ya mild'larla gelmeyin bana hibrit diye. En basitinden örnek benim için yaris, olmadı corolladır. 1,8 atkinson motoru ile, agresif sürüşte rezil bir yakıt ekonomisine sahiptir (yariste galiba 1,5). Ama dediğim gibi şehir içinde süper. Mild hibritler zaten hibrit değil benim gözümde. Kandırmaca. Hibrit dediğin zıkkım elektrik motorundan direk tekerleklere tahrik verebilen araçtır. Volanla şanzıman arasına koyduğun dandik mikser motoru ile sadece kalkışta ek destek sağlayıp etikete "mild hibrit" yazarak hibrit diye kakalamak sanırım sadece bizim ülkede var zaten.
Müstakil evinin çatısını panel dolduran ve aracını buradan şarj edebilen biri için elektrikliden güzeli olamaz elbette. Ben de olsam acımam, fiyatına vergisine bakmam. Ama şu an içinde bulunduğum şartlar dahilinde benim için bir anlamı yok mesela. 3-5 seneye dizelin parçası kalmayacakmış, dünyadan silinecekmiş laflarına da sadece gülerim. Dikkat edin, elektriklilere olmasın aynısı. Şu anki şartlarda, mevcut şarj istasyonlarına mahkum kaldığım için de bana elektrikli uymaz. Ya da benim sürüş profilim elektrikliye uymaz, ne derseniz gari... O yüzden elektrikli sevmem.
Benim gözümde araba bir araçtır, amaç değil. Statü göstergesi hiç değil. Eşşektir kısacası araba. İşimi gören, beni a noktasından b noktasına taşıyan bir yük eşeğinden farkı yoktur. Şekli şemali markası rengi osu busu önemli değil. Önemli olan bu işi olabildiğince hesaplı ve dertsiz yapması. Bunu başaran araba iyidir.
Donuk bağkur primlerim için elimdeki dizeli satacam önümüzdeki günlerde. Hanım için aldığım ama yakına tayin olduğu için kullanmadığı ufaklık işimizi görür. Neden elektrikli alayım ki, ya da neden hibrit alayım. Tüblü ve öfkeli, lastikli çamaşır makinası kılıklı araba, şimdilik görecek işimi. Vergisi 149TL

Trafiğe 3 bin küsür, kaskoya da 5 bin küsür ödedik 2 ay önce. Yıldan yıla 2-3 bin TL bakım masrafı var. Yani kusura bakmayın da senede 1 bakıma giren hibrit corollası olan arkadaşım en son 23 nisanda 15bin tl ödedi standart servis zımbırtısına. Değişendi yağdı ıvırdı kıvırdı olmasa da, bi elektriklide de yakaladılar mı buna yakın "yazarlar" heralım. Yeni arabada en az 3 yıl servise mahkum olmak da ayrı dert.
Özetle, herkesin ihtiyacına göre bir çeşit var. Doğrusu da bu ihtiyaca göre seçim yapmak.
Bu da elektriklide bakım derdi yok diyenlere gelsin.
Kabaca 1 yıl önceki fiyatlar, 2 ile çarpın fiyatları