Elektrikli araba mı? Hibrit araba mı? Hangisini tercih ederdiniz? Neden?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,435
TESLA MODEL Y'NİN BATARYA DEĞİŞİM ÜCRETİ: 490 BİN TL

Özgören’in paylaştığı bilgilere göre, Model Y’nin Türkiye’deki batarya değişim maliyeti 390 bin TL olarak belirlenmiş, işçilik dahil edildiğinde bu miktarın 490 bin TL’ye kadar çıkabildiği ifade ediliyor.

Arkadaşlar bu rakamlar doğru ise elektrikli araç almak akıl işi değil gibi geliyor bana..
Batarya paketinin değişimi zaten en büyük bakım kalemi.

Yanılmıyorsam hücreler 6-7 yıla kadar kayıplar harici buyuk sorum çıkarmıyor.
Problem sonrasında başlıyor bu bağlamda şarjlı araçların ekonomik ömrü 10 yıl diyebiliriz.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,056
30
Batarya paketinin değişimi zaten en büyük bakım kalemi.

Yanılmıyorsam hücreler 6-7 yıla kadar kayıplar harici buyuk sorum çıkarmıyor.
Problem sonrasında başlıyor bu bağlamda şarjlı araçların ekonomik ömrü 10 yıl diyebiliriz.
Üstadım 8 yıl zaten garanti veriyor Tesla. Yılda da %2 kaybediyor. Bugün en eski tesla 2012 model %70 bataryayla 2 milyon kilometreyi devirmiş durumda. Halen stabilliğini koruduğu için normal kullanımda kaç yıl ömrü olduğunu söylemek çok zor.

Elektrikli araç bataryalarının, daha önce düşünüldüğünden çok daha uzun bir ömre sahip olduğu gözlemlenmiş.

Yaklaşık 250.000km sonra bataryası %10 azalmış. Benim arabam 20 yaşında ve 350.000km'de. Tesla olsaydı bataryası halen sağlıklıydı yani.

Şu araç 2 milyon km yapmış. 400 küsür binde garantiden batarya değişimi ve toplam 3 motor değişimi yapmış. Tamamı da garantiden değişmiş. Bugün herhangi bir fosil yakıtlı binek otomobilin bu kadar km'yi devirmesi mümkün değil 3 rektefiye ile. Hele garantiden hiç mümkün değil. Tesla motor değişimi görece çok daha ucuz fosil yakıtlının motor revizyonundan.

Elektrikli araçların öncüsü kesinlikle tesla ve henüz 12 yaşına girmiş araçların sadece %1.5'i batarya değişimi yapmış. Bu araçların elektronik ömrüne 10 yıl demek çok büyük haksızlık olur. Akülü motorsikletlerle aynı kefeye koyulmayı haketmiyorlar 😂

S Çevrimdışı

sorunadam 

Aktif Üye
1 May 2023
145
42
Geçen tesla y sahibi biri ile sohbet ettik. Tesla bataryayı %20 nin altına düşürmeyin, %80 nin üstüne çıkarmayın diyormuş. O zaman 240 km lik aralıkta kullanman gerekiyor, dizel kullanan bir kişi için zor oluyor diyor. Aklında sürekli bir şarj konusu duruyor, kafayı meşgul ediyor diyor.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,435
Üstadım 8 yıl zaten garanti veriyor Tesla. Yılda da %2 kaybediyor. Bugün en eski tesla 2012 model %70 bataryayla 2 milyon kilometreyi devirmiş durumda. Halen stabilliğini koruduğu için normal kullanımda kaç yıl ömrü olduğunu söylemek çok zor.

Elektrikli araç bataryalarının, daha önce düşünüldüğünden çok daha uzun bir ömre sahip olduğu gözlemlenmiş.

Yaklaşık 250.000km sonra bataryası %10 azalmış. Benim arabam 20 yaşında ve 350.000km'de. Tesla olsaydı bataryası halen sağlıklıydı yani.

Şu araç 2 milyon km yapmış. 400 küsür binde garantiden batarya değişimi ve toplam 3 motor değişimi yapmış. Tamamı da garantiden değişmiş. Bugün herhangi bir fosil yakıtlı binek otomobilin bu kadar km'yi devirmesi mümkün değil 3 rektefiye ile. Hele garantiden hiç mümkün değil. Tesla motor değişimi görece çok daha ucuz fosil yakıtlının motor revizyonundan.

Elektrikli araçların öncüsü kesinlikle tesla ve henüz 12 yaşına girmiş araçların sadece %1.5'i batarya değişimi yapmış. Bu araçların elektronik ömrüne 10 yıl demek çok büyük haksızlık olur. Akülü motorsikletlerle aynı kefeye koyulmayı haketmiyorlar 😂
Optimum şartlar kullanıp, şarj ederek o km çıkılmış olabilir fakat genel kullanımda o kadar başarılı olacağını sanmıyorum.

lityum piller uzun yıllardır hayatımızda, en çok kullandığı alanlardan biride mobil cihazlar.

Belki sende karşılaşmış olabilirsin, aynı dönemde aynı model telefon aldığın arkadaşının bataryası arızalanır yada hızlı tükenmeye başlar ama senin ki daha çok az kayıpla hala sorunsuzdur.

İşte burada optimum şartlar devreye giriyor sen %85 - 10 bandında dolum boşaltım yapmışsındır.
sürekli yavaş şarj yaparak kullandın vss vss.

Otomobil firmaları anasının gözüdür neden 100.000km garanti veriliyor hiç düşündü mü.?

Çünkü o km sonra mekanik sorunlar baş göstermeye başlar.

tesla için ilk yıllar %2 kayıp sonrakiler yıllar içinde %2 mi.?

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,056
30
Geçen tesla y sahibi biri ile sohbet ettik. Tesla bataryayı %20 nin altına düşürmeyin, %80 nin üstüne çıkarmayın diyormuş. O zaman 240 km lik aralıkta kullanman gerekiyor, dizel kullanan bir kişi için zor oluyor diyor. Aklında sürekli bir şarj konusu duruyor, kafayı meşgul ediyor diyor.
"Günlük kullanımda" diye bir ayrıntısı var o önerinin. İşten eve, evden işe giden biri haftada 1 de şarja takabilir, günde bir de. %80 limitini de uzun yol öncesi kaldırıyoruz ve kullanıyoruz tamamını.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,056
30
Optimum şartlar kullanıp, şarj ederek o km çıkılmış olabilir fakat genel kullanımda o kadar başarılı olacağını sanmıyorum.

lityum piller uzun yıllardır hayatımızda, en çok kullandığı alanlardan biride mobil cihazlar.

Belki sende karşılaşmış olabilirsin, aynı dönemde aynı model telefon aldığın arkadaşının bataryası arızalanır yada hızlı tükenmeye başlar ama senin ki daha çok az kayıpla hala sorunsuzdur.

İşte burada optimum şartlar devreye giriyor sen %85 - 10 bandında dolum boşaltım yapmışsındır.
sürekli yavaş şarj yaparak kullandın vss vss.

Otomobil firmaları anasının gözüdür neden 100.000km garanti veriliyor hiç düşündü mü.?

Çünkü o km sonra mekanik sorunlar baş göstermeye başlar.

tesla için ilk yıllar %2 kayıp sonrakiler yıllar içinde %2 mi.?
Pildeki kayıp hızlanarak değil yavaşlayarak devam eder. Ortalama %1.5 ile %80'e kadar iniyor, sonra daha da yavaşlıyor. Bu normal kullanım senaryosunda.

Üstadım ben elektrik mühendisiyim bu arada 😂 Bataryalar konusunda her ne kadar zaman ve mesafe konuşsak da asıl mesele toplam şarj döngüsüdür. 100kW bir batarya 5 kere 20kW kullanılıp doldurulduğunda 1 şarj döngüsü bitmiş oluyor. En kötü kullanımda bile lion batarya 250 şarj döngüsü dayanır. Ancak araçlarda ısı ve şarj kontrolü telefonlardan çok daha yüksek ve telefonlar gibi günlük olarak tamamı boşaltılıp doldurulmuyor. Bu da o bataryanın ömrünü 2000 şarj döngülerini zorlamaya yolluyor. Bu da yaklaşık 1 milyon km ediyor.

Elektrikli otomobillere sıradan pilli cihaz muamelesi yapmak da haksızlık 😂

Orada %1.5 gibi bir değer var. Optimum kullanım oranı %98.5 ise zaten bir problem yok. Garantiler de bunları kanıtlayacak kadar yüksek zaten.

Bu arada %20-80 bandında bataryayı tutmak sağlık anlamında iyi ama ömrünü kat be kat arttıran birşey değil. Bataryaları asıl bozan ısıdır. Çalışma prensipleri gereği lityum bozunumuna sebep olur hafif hafif.

Genel kullanımda elektrikli araçlar uzun yollar haricindeki konuların tamamında fosilli rakiplerini fazlasıyla geride bırakmıştır. Bunu kabullenmemiz lazım. Ayrıca elektriği temiz olarak üretebiliyoruz ve temiz üretim oranı günden güne artıyor. Fakat fosilde böyle birşey yok.

Yanan yakıtların temiz örneği hidrojen dışında elektriğin karşısında durabilecek bir yakıt maalesef yok.

Günlük olarak bütün menzili tüketecek kişiler için ise 3.5lt ve üzeri dizel motorlar öneriliyor. Daha küçük hacimde veya daha yüksek devirle çalışan benzinli motorlarla karşılaştırıldığında günlük 0-100 şarjda bile elektrikli maliyet anlamında daha avantajlı.

I Çevrimdışı

independent

Süper Üye
12 Haz 2023
662
40
Bugün daha iyi araç çıkınca ne yapıyorsak onu yapacağız 😂
Ben daha çok aracı satarken 2.eldeki değeri nasıl olur onu merak ediyorum. Diyelim bugün gittim bir araba aldım menzil 450km. 3 sene sonra teknolojiyle beraber araç menzilleri 1000km olunca 450km menzili olan aracın 2.el değeri nasıl olacak. Ayrıca geçen gün bir markaya gittik batarya garantisi 8 seneymiş.

Diyelim arabayı 7 sene kullandım. Sonraki sene bataryanın 1 yıl garantisi kalacağı için arabayı kime satacağım?

Siz olsanız batarya garantisi 1 sene kalan bir araba alır mıydınız?

Puzik Çevrimdışı

Puzik 

Süper Üye
9 Ara 2020
1,306
15 Ağustos 2021 pazarlıksız fiyat şurada dursun. Ellerinde araçta vardı, sıra vs yoktu o zamanlar :)

IMG_0153.jpg

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,056
30
Ben daha çok aracı satarken 2.eldeki değeri nasıl olur onu merak ediyorum. Diyelim bugün gittim bir araba aldım menzil 450km. 3 sene sonra teknolojiyle beraber araç menzilleri 1000km olunca 450km menzili olan aracın 2.el değeri nasıl olacak. Ayrıca geçen gün bir markaya gittik batarya garantisi 8 seneymiş.

Diyelim arabayı 7 sene kullandım. Sonraki sene bataryanın 1 yıl garantisi kalacağı için arabayı kime satacağım?

Siz olsanız batarya garantisi 1 sene kalan bir araba alır mıydınız?
Motor mekanik garantisi biten aracı alıyoruz, onu da alırız. Ben zaten 5 yaşını doldurmuş bir Model Y almayı planlıyorum o kadar çok vergi ödememek için.

Normal otomobillerle aynı seviyede değer kaybı olur güvenilir markaların. Ama çinli falan dandik birşey olursa işler değişir.

Bataryalar bu kadar korkulacak meseleler değil. Örneğin Almanya'da normal otomobiller 5 yıldan sonra çok ciddi değer kaybederken elektrikli Tesla'larda henüz değer kaybı yok. Bu araçların 10 yaşında modelleri var. Ama ülkemizde o 5 yaşında değer kaybedenler bile değerini koruyor.

Bence biz yeniliklerden korkuyoruz sadece. Ortada daha problemli değil, daha problemsiz bir araç var ama alıştığımızdan farklı. Bugün 2.000.000 liralık herhangi bir otomobilin motoru 500.000km dayanmaz, komple değiştirmeye de 490.000 lira yetmez. Revizyon sonrası ömrü 200.000'i geçen motor da ben görmedim.

Bir elektrikli aracın bataryasını 1.500.000km geçtikten sonra 490.000 liraya değiştirmek benim için mesele değil. Araç kilometreleri en fazla 400-450 bin olan bir ülkede bu meseleyi sadece taksiciler düşünebilir herhalde.

Kısadan hisse, elektrikli araç sahibi kimse batarya değiştirmeyecek, değiştiren birini de tanıyor olmayacak.

3 yaşında Tesla ile 8 yaşında Tesla arasındaki değer kaybını 3 yaşında Passat ile 8 yaşında Passat karşılaştırması yapmak lazım. Bugün belki ben hazırlarım bu konuyla ilgili güzel bir içerik.

S Çevrimdışı

sorunadam 

Aktif Üye
1 May 2023
145
42
"Günlük kullanımda" diye bir ayrıntısı var o önerinin. İşten eve, evden işe giden biri haftada 1 de şarja takabilir, günde bir de. %80 limitini de uzun yol öncesi kaldırıyoruz ve kullanıyoruz tamamını.
Herkesin işi günlük olarak ev-iş rutinine sahip değil. Yeri gelir çıkar toplantıya gidersiniz. Yeri gelir biri çağırır gel görüşelim der. O durumda “ya dur ben ev-iş rutinine göre aracımı şarj etmiştim bugün gelemem” diyemezsiniz. Özellikle İstanbul ve Ankara’da bu durum çok riskli. İşin gücün ortasında aracın şarjı var mıydı diye düşünmek çok yorucu. Ben verilmiş olan benzinli aracı menzili 750 km diye dizeli ile değiştirttim. 1100 km civarına çıktı menzil. Heryerde benzinlik aramıyorum. Taşrada olsan süper. Ama büyük şehire uygun değil.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,056
30
Herkesin işi günlük olarak ev-iş rutinine sahip değil. Yeri gelir çıkar toplantıya gidersiniz. Yeri gelir biri çağırır gel görüşelim der. O durumda “ya dur ben ev-iş rutinine göre aracımı şarj etmiştim bugün gelemem” diyemezsiniz. Özellikle İstanbul ve Ankara’da bu durum çok riskli. İşin gücün ortasında aracın şarjı var mıydı diye düşünmek çok yorucu. Ben verilmiş olan benzinli aracı menzili 750 km diye dizeli ile değiştirttim. 1100 km civarına çıktı menzil. Heryerde benzinlik aramıyorum. Taşrada olsan süper. Ama büyük şehire uygun değil.

Elektrikli bence büyükşehirde daha iyi.

Ama bahsettiğiniz durum özelinde zaten bence de uygun değil. Herkese uygun olduğunu söylemek de haksızlık olur zaten.

Özellikle spontane uzun yol ihtimali yüksek olan insanlar için şarj sistemleri daha çok yaygınlaşıp hızlanmadan mantıklı değil.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,056
30
Ömer Çolak Ömer Çolak 1.500.000km batarya dayanabilirse eğer ben de hiç düşünmeden alırım,ama dayanabilir mi acaba? Örnek vermiş olduğun marka dışındaki markalarda da durum aynı mı?
Diğer markalarda sıkı bir araştırma gerekiyor esasen ama bir kaç hızlı analiz tüyosu verebilirim. Bütün mesele şarj döngüsü ve muhtemelen 1000 döngüyü bilinen markaların tamamı (togg dahil) sağlıklı bir şekilde karşılayacaktır.

(Menzil x döngü) formülü ile bu aracın artık pil anlamında ne zaman eskimeye başlayacağını bulabiliriz. Diğer ana parçalar da bu ömrü karşılamaya yönelik tasarlanacaktır sarf malzemeleri haricinde tabi.

Hangi aracı alırsanız alın Long Range seçeneği varsa bence onu almalısınız.

Ama ben olsam bu konuda öncü markalardan yana oy kullanırdım. Bütün elektrikli araçlar mükemmeldir diye düşünmek hayalperestlik olur.

Şanı şöhreti kötü olan markalarda bu döngü ömrünü 750, iyi olanlarda da 1250 almak mantıklıdır. İyi olanlar bu ömrün iki katına kadar dayanabilecektir ama kötü olanlar cep telefonlarından farksız bir teknoloji kullanacakları için ömür sonunda eskime süreci çok hızlı olacaktır.

Tesla şimdi kendi pillerini üretiyor ama pil üretmediği dönemde de bu konuda en iyi markalarla çalışıyordu. Zaten biliyorsunuzdur özellikle akü tarzı bataryalar geliştirmek yerine her yerde çokça kullanılan klasik pil yapısında hücrelerden oluşuyor. Bu biraz felsefi bir konu ve elektrikli araçlar inovatif düşünceli birisi adım attıktan sonra potansiyelini ortaya koyabildi zaten. Elon Musk bugün her ne kadar ruh hastası gibi davransa da 😂

Leo Buscaglia adında bir herifin güzel bir lafı çok geçer bizim yazılım sektöründe; Anlamadığımız şeyden korkarız. Elektrikli araçların teknolojisi doğası gereği fosil yakıtlılarınkinden çok daha basittir. Bu sebeple gelişimde önü çok açık. Fosil yakıtlı araçlar zaten artık uzay teknolojilerinden de üstün bir konuma ulaştı. Elektrikliler şimdiki ilkel halleri ile bile fosil yakıtlılardan bir çok konuda üstün durumdalar. Arkalarındaki ekipler de daha yenilikçi olduklarından otonom sürüş gibi özellikler daha şimdiden çok güçlü.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,905
40
Bence biz yeniliklerden korkuyoruz sadece. Ortada daha problemli değil, daha problemsiz bir araç var ama alıştığımızdan farklı. Bugün 2.000.000 liralık herhangi bir otomobilin motoru 500.000km dayanmaz, komple değiştirmeye de 490.000 lira yetmez. Revizyon sonrası ömrü 200.000'i geçen motor da ben görmedim.
Kesinlikle katılmıyorum.

İyi bakılmış bir dizel motor en az 1 milyon, yüksek ihtimalle de 1.5 - 2.5 milyon km arası hizmet edebilir. Bu süreç zarfında bazı masraflar olacaktır tabi ki; turbo, enjektörler vb. Bu tamamen sizin aracınıza nasıl baktığınız ve nasıl kullandığınız ile ilgili.

Aracı çalıştırmadan önce 10 sn bekleyip turbonun yağlanmasını beklerseniz, motor ısınmadan önce araca yüklenmezseniz, motoru stop etmeden önce yine 10-15 sn aracın rölantide çalışmasını beklerseniz, periyodik bakımlarını zamanında yaparsanız en az 1 milyon km gideceğine eminim.

Rektifiye durumunda ise gerekirse sıfır sandık motor alıp takabilirsiniz. Bugün 1.6 HDI dizel motoru sıfır olarak 100.000 TL civarına alabilirsiniz kaldı ki araştırırsanız çok çok çok daha ucuza sıfıra yakın makine de bulabilirsiniz. 490.000 nere 100.000 nere.

Batarya konusunda çok fazla uzağa gitmeye gerek yok; hepimizde lityum pil ile çalışan bir çok aygıt var. Lityum piller ise bence kesinlikle güvenilir değil. Bugün en kral Apple ürünün dahi batarya ömrü 1.000 döngü. Kaldı ki bu 1.000 döngünün 999 tanesi 100% kapasite ile çalışmayacak. Lityumlar yaşlandıkça performansı artan şekilde azalan cihazlar. Yok şarjını 20% altına düşürmeyeceksin, yok 80% üzerine çıkarmayacaksın, yok çok fazla soğukta kalmayacak, manyetik alana maruz kalmayacak vs.

Daha bir çok dezavantajı var, yaz yaz bitmez. Bir sorun yaşasan tamir edecek adam bulamazsın, mecburen kendi servisine gideceksin, bu da öpüleceksin anlamına geliyor 😀 Alibaba veya Aliexpress'ten yedek parça alır takarım dersen başka 😀

Tesla'nın her 40.000 km'de bir rulmanları değişmesi gerekiyormuş, normal otomobilde rulman ömrü 150.000 km. Bakalım işçilik hariç fiyatı ne kadarmış,

Geri
Üst Alt