Zeytinyağı bir,tereyağı iki,bal üç
valla babam gelse,yine de güvenmem
Türkiye de çoğu tarım ürünleri de aynen böyledir! bu da bizim ayıbımız gari!
tarım ürünleri yanın da bir dünya gıda ürünleri de maalesef böyledir!
Gıda-Tarım ürünlerin de iki en çakmacı ülke vardır Çin ve Türkiye!
Not;uyarayım buradan şu Çin işi bazı ürünler var,hemen hepsi hilelidir!
kimisini ilaç filan diye satıyorlar,sakın paranızı bu çakallara kaptırmayın

TR de bunların yerli ve yabancı uzantıları vardır,şu Dini kanallarda genel de
tezgah açıyorlar!
Bu konu BM de bile defalarca gündeme gelmiştir,amma değerli ülkeyiz değilmi
herifler paso bizi konuşuyorlar
Gelelim Zeytinyağına(bu arada biz de bir zamanlar Dedem ve Amcam vasıtasıyla
zeytinci idik kendi yerimiz+icar tuttuğumuz iki yer daha vardı) işine
Yöre İzmir "BERGAMA"
son kalan zeytin bahçemiz(bu da rahmetli Amcamın hanımı yengemize aitdir)
bu da bitti
alın size bir hikaye;çakalın birisi bir gün DH de yağ satıyorum dedi Bergama yöresi diye!
ben de tam neresi dedim herif tam içi abi dedi(herif sankim tam bizim bahçeyi söylüyordu gibi)
ben de "Fevzi" senmisin ülen dedim,yok abi ne Fevzisi dedi,ben Faik dedi?
ülen dangalak Bergama ve yakın civarın da zeytinmi kaldı keleş dedim!
Fevzi de bahçeye bakan yeğendi bizim
demem o ki bu meret çok ama çok açık istismara girmiş bir üründür!
TR de bu işin moku çıktı,biz TÜRK olarak zaten bu işi de bilmiyoruz laf aramızda
RUM lar yapıyordu onlar gitti zeytin bitti! kimse maval anlatmasın şimdi,kendi
işmiz di bu yaw,çocukken gün boyu yağhane ve zeytin bahçesinde geçerdi!
RUM lardan işi devralan dedelerimiz de güzel götürdüler ama sonra işin cılkı çıkmıştır!
zor iştir,ciddi sıkıntı verir para her zaman güzel kazandırmaz!
Bizim burada tüm siyasiler hep Tütüne oynarlardı,arada Pamuğa da oynarlardı!
ülen Zeytin lafı hiç edilmezdi! Demirel On verirdi,Ecevit de 11 veririm derdi sürakli!
bu arada bir Pamuk ve Tütünde yaptık icar işi ama para yapamadık bir türlü
"siyasi şans" bize hiç denk gelmedi yaw,Dedem de hep yanıldı sonra ederim bu işin içine dedi
++
Zeytinyağı tüketmesini de hemen hiç bilmiyoruz!
Biz "SIZMA" yı her şeye katarız birinci yalnış budur! sızma "çiğ" tüketilmelidir
yemeğe de çiğden salataya türü şeylere çiğ
iyi de biz sıfır asit yağ yapardık kendimize paso yemeğe katrdık!
sızma türü çok düşük asitli yağ,yakılınca(pişince) aynen TRANS yağa dönüşür! esprisi kalmaz!
yakma yağ için genel de riviera/1.2.3.sınıflar dediğimiz veya benzer yüksek veya çok yüksek asitli
yağ olmalıdır! ancak zeytinyağı yapısı gereği hangi tür olursa olsun Trans yağa dönüşme durumu vardır
birisi çok(sızma)birisi daha az ama mutlaka her türlü yağ dönüşür!
Bu konuda en iyisi(yakma yağ için) Ceviz ilk sırada gelir ama bu yağ bizde neredeyse hiç bilinmez!
sonra Fındık geliyor(Türkiye deki ürünler için yani bizim yetiştirdiğimiz ürünler olarak)
Ceviz en yüksek yakma derecesine sahiptir

yani çok daha yüksek oranda yanar,ısınma üst sınırı çok yüksektir!
sızma zeytinyağı ise bu konuda en düşük seviyede kalandır,hemen yanar ama bu da en lezzetlisidir yaw!
Fındık yanma üst sınırı da yüksektir diğer bitkisel yağlar öyledir
sakın SIZMA yı yakmayın mutlaka çiğ tüketin sıfır trans olur o zaman!
bakın size bir tarif illaki sızma ile yapacaksınız
-tencereye her zamanki koyduğunuz zeytinyağını 3 e bölün
-1/3 ile yemeği pişirin
-2/3 (kanal yağı)yemek piştikten sonra 5 ile 8/10dak.bekletin
üstüne ÇİĞ den dökün
böylece trans alma oranınız düşecektir!
ikinci yöntem ise tam sağlıklı olandır ama bu bizim damak zevkimize pek uymuyor ama en sağlıklı
sızma zeytinyağı tüketimi böyledir!
yemeği "buhar" da sıfır yağ ile pişirmek ve sızmayı da ÇİĞ den üstüne koyup kapağını 10 dak.kapatmak ve
açıp yemektir,ama sonra bir daha ısıtmak suretiyle devamını yemek de olmayacaktır tek seferlik pişirim
Çin liler böyle yapar çoğunlukla özellikle SEBZE türü yemeklerinde!
Yağı ikiye ayırmak gerekiyor Sızma ve Riviera v.s benzeri türler olarak
sızma ise çiğ tüketilecektir rafine türü diğerlerinin tümü zaten çiğden güzel olmaz
++
Yöre;en başta KÖRFEZ gelir,diğer tüm yöreler adeta hikayedir!
Körfez neresidir? Küçükyuyu,Çetmi köyleri den başlar aşağıya iner Altınoluk yukarı çıkar(fazla çıkma ama!!)
Kaz dağları etkleri,Edremit,yukarı çık Havran ama çok çıkma yine! in aşağıya Gömeç,Ayvalık
Altınova,yukarı fazla çıkmadan Dikili yöresi ve Bergama(Yuntdağı,Zeytindağı daha da fazla çıkma!
sonra Saruhanlı yöresi(süperdir burda yağla ama pek bilinmez) Körfez ve en iyisi olarak bitti "SON" dur!
Aliağa dan başlayarak bütün EGE ve sonra aşağıya kadar devam et v.s bunlar sonra gelir ikinci
üçüncü v.s bolca dandik yağlar v.s diye aynen gider!
Akdeniz bölgesi hikayedir yağ konusun da(kaliteden bahsediyorum)tek istisna Antakya bölgesidir!
buranın bazı yerleri yine süper denecek kadardır! ancak bunların kokusu kimisine ağır gelir
bu yağ "yaramaz" derler ve ağır v.s derler bu külliyen yalnış değerlendirmedir tam tersine bazıları
müthiş aromatik özelliklidir ama biz buna ağır diyoruz,anlamadığımız için!
Trabzon bitti gibi,hatta küllüm bitti
Mardin yine bitti gibi
bir kaç özel yöreler daha vardır ama bunların da tamamı bitmiştir,sadece Mardin Midyat ve civarında
özel güzel ve Butik tarzı yağlar vardır ama millet byunlara anlamadığı için genel de AĞIR diyor
aslında hiç alakası yoktur!
Başta Tariş ve özel sektör "Butik" tarzı zeytin işine girdiler ki bunlar dışarıda bizim ağır ve kokuyor dediğimiz yağlar
en başta USA/Canada gibi yerler de UK ve tüm EU da adeta en değerli "kozmetik" ürünler gibi satılmaktadır!
Yine uyanık Yunan ve özellikle Italyanlar,bizden bu tür yağları ham veya işlenmiş olarak alıp sonra yakışıklı
şişelerde veya toprak kaplarda v.s bir dünya paraya satıyorlar!
İyi yağlar İtalya/İspanya/Yunanistan/Portekiz/Cezayir/Fas gibi yerlerde var ama hiç birisi ne aromatik ne de
tüketime uygun olarak bizim yağların yanına bile yaklaşamıyor bile! bu tür yağların Italyanlar zaten tekelini
yapıyorlar yaw,ama bilinki içinde TÜRKİYE zeytinyağı vardır
Size bir hikaye,ben bir ara çalıştığım yer icabı,Hindistan ile çalıştık,sonra öğrendim ki Zeytinyağı burada adeta
kozmetik pahalı bir ürün zaten zeytinyağı kültürüde yoktur orada,yemekleride Susam yağıyla veya terayağı
palmyağı v.s ile yaparlar bunlarda adeta beleşdir orada
Zeytinyağı var ama herifler kafalarına sürüyorlar bunu yaw,ellerine yüzlerine her yerlerine sürüyorlar
tabi zenginleri bunu yapabiliyor,zeytinyağı acaip pahalı yaw

Kadınlar özellikle saçlarına sürüyorlar vıcık vıcık ,garibanlar ise susam yağıyla yetiniyorlar,kadın erkek
saça yağ sürmek gelenek orada beliyormuş güyya!
"Butik" yağ türü ile uğraşan özel sektör de var bizde ve bunlar işi güzel bildikleri yaptıkları v.s için normal zeytin
olan bir yerden süper kalitede yağ elde edebiliyorlar! demekki istenirse oluyor ama hem işi bilmiyoruz hem
ileri tekniğini de bilmiyoruz,devlet desteği hikaye,o da hiç bilmiyor bu işi! muazzam para kazanacağımız bu sektörde
adeta yine hikayeyiz!
Bu tür yağlar içeride bazı çok lüks mekanlar da veya Macro türü çok lüks marketlerde satılıyor bunlarda kelek yoktur!
alabilirsiniz rahatlıkla! ancak fiyatları kafa sıyırtıyor!
Buralarda bir de Italyan ve bazı ülke butik yağları da bulunuyor,ama şunu iyi bilin ki çoğunun içinde TÜRK yağı vardır
veya harman edilmiştir v.s
Kimileri var görüyorum buralarda,adam hemen Italyan olanı alıyor veya bunu soruyor,"imaj" çok güzel bir şey yaw
herif Italyan diye sarılıyor ama içi ne acaba şimdi TÜRK desem belki de adam kaçacak,ülen çoğunu zaten harbi
TÜRK yağı ama adamda Italya bve en iyi yağ imajı çok fena yerleşmiş!
Pazarda marketler de yok BIM de yok ŞOK filan bunları geçin,konuşmayın bile!
ayrıca bizde çoğu yağlar "sıradan" ürünlerdir ama herifler ederinin çok üstünde satıyor bu ürünleri!
kesinlikle değmez,zira kaliteleri böyle değildir! önüne gelen Italyada bir iki tesis düzeni getirip zeytinyağı işini yapıyor!
Bu konuda çok dertliyim işide bildiğim için ama elden bir şey gelmiyor anasını satayım
koca memleketi yedik bitirdik afiyetle şimdi Kanada dan "mercimek" ithal ediyoryuz yaw,ayıp ülen ayıp
ve dahi günah be,üstelik lezzetsiz de! ülen Kanada 8/10 ay KAR olan yer neresinde yetişiyormuş bu mercimek
hangi yöresi filan?? bilen az beri gelsin anlatsın yaw sevabına
Bari zeytinyağıda ithal edilsin,özellike FAS dan(çok ucuza yağ var burada!)nasılsa o sattıkları yağ da bizim piyasa
işi yağlar kadar var hatta biraz daha iyi ama çok ucuz,Mercimek geliyor ama Yağ da gelsin gari,nasılsa
Soğan da geliyor Macaristan dan,ortaya karışık yaparız?
ülen memleketi ne hallere getirdik,Tarım da bunları rüyamda görsem bile inanmazdım gülerdim ama şimdiki halimiz
maalesef gülünecek durumda,"ET" den hiç bahsetmiyorum gari!