Zeytinyağı'nızı Nereden Alıyorsunuz ?

S Çevrimdışı

Swift 

Aktif Üye
26 Eyl 2018
439
bence saf zeytinyağ yoktur .
sıkım şartları demedim daha işin içine hava teması olduktan sonra olay bitmştir .
zeytini dalından kopardıktan sonra yemek .

bir firma yazmış .
Natürel Sızma Zeytinyağı
asit oranı en düşük ve kaliteli zeytinyağı çeşididir. Natürel Sızma Zeytinyağı, dalından silkim ile düşürlen zeytinlerin 4 saat içerisinde, 27 derecenin altındaki ısılarda mekanik işlemlerle sıkılmasıyla üretilen yağlardır. Üretildiği gibi başka bir işleme gerek kalmadan doğrudan tüketilebilirler. Natürel sızma zeytinyağları da asit derecelerine göre uluslararası zeytinyağı konseyi (UZK) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standarlarla göre üç grupta değerlendirilirler.

akıl ile bağdaşması : zeytinlerin 4 saat içerisinde
zeytin tarlasnın içinde üretim tesisi herhalde .

komşu manisalı aldık .kimyager değiliz .
marka yok .
Natürel Sızma Zeytinyağı tenekede yazıyor .
kolay gelsin .

Kayınpederin Mersin'de 3 dönüm kadar bahçesi ve içinde bir kaç zeytin ağacı var. Zamanı gelince toplar, hemen fabrikaya götürüp sıktırıp bidonlarda yağımızı alırız. Ertesi seneye kadar yetiyor genelde. Bundan iyisi can sağlığı. Yağ işinde o kadar üçkağıt var ki yan bahçedeki amca satsa yine güvenmem.
 
ByOhen Çevrimdışı

ByOhen 

Aktif Üye
23 Eyl 2018
118
36
Zeytin bahçesi olan tanıdıklarımdan en kalitelisini en uyguna alıyorum. sanırım bu konuda şanslıyım.
 
yzzze Çevrimdışı

yzzze 

Aktif Üye
30 Eki 2019
125
74
Zeytinyağı işi biraz karışık hakikisini bulmak zor en iyisi kullananların tavsiyesi.
 
albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,224
Zeytinyağı bir,tereyağı iki,bal üç

valla babam gelse,yine de güvenmem:haha

Türkiye de çoğu tarım ürünleri de aynen böyledir! bu da bizim ayıbımız gari!
tarım ürünleri yanın da bir dünya gıda ürünleri de maalesef böyledir!

Gıda-Tarım ürünlerin de iki en çakmacı ülke vardır Çin ve Türkiye!

Not;uyarayım buradan şu Çin işi bazı ürünler var,hemen hepsi hilelidir!
kimisini ilaç filan diye satıyorlar,sakın paranızı bu çakallara kaptırmayın:hayir
TR de bunların yerli ve yabancı uzantıları vardır,şu Dini kanallarda genel de
tezgah açıyorlar!

Bu konu BM de bile defalarca gündeme gelmiştir,amma değerli ülkeyiz değilmi
herifler paso bizi konuşuyorlar:kiskis

Gelelim Zeytinyağına(bu arada biz de bir zamanlar Dedem ve Amcam vasıtasıyla
zeytinci idik kendi yerimiz+icar tuttuğumuz iki yer daha vardı) işine
Yöre İzmir "BERGAMA"
son kalan zeytin bahçemiz(bu da rahmetli Amcamın hanımı yengemize aitdir)
bu da bitti

alın size bir hikaye;çakalın birisi bir gün DH de yağ satıyorum dedi Bergama yöresi diye!
ben de tam neresi dedim herif tam içi abi dedi(herif sankim tam bizim bahçeyi söylüyordu gibi)
ben de "Fevzi" senmisin ülen dedim,yok abi ne Fevzisi dedi,ben Faik dedi?

ülen dangalak Bergama ve yakın civarın da zeytinmi kaldı keleş dedim!
Fevzi de bahçeye bakan yeğendi bizim

demem o ki bu meret çok ama çok açık istismara girmiş bir üründür!

TR de bu işin moku çıktı,biz TÜRK olarak zaten bu işi de bilmiyoruz laf aramızda
RUM lar yapıyordu onlar gitti zeytin bitti! kimse maval anlatmasın şimdi,kendi
işmiz di bu yaw,çocukken gün boyu yağhane ve zeytin bahçesinde geçerdi!
RUM lardan işi devralan dedelerimiz de güzel götürdüler ama sonra işin cılkı çıkmıştır!
zor iştir,ciddi sıkıntı verir para her zaman güzel kazandırmaz!

Bizim burada tüm siyasiler hep Tütüne oynarlardı,arada Pamuğa da oynarlardı!
ülen Zeytin lafı hiç edilmezdi! Demirel On verirdi,Ecevit de 11 veririm derdi sürakli!
bu arada bir Pamuk ve Tütünde yaptık icar işi ama para yapamadık bir türlü
"siyasi şans" bize hiç denk gelmedi yaw,Dedem de hep yanıldı sonra ederim bu işin içine dedi
++

Zeytinyağı tüketmesini de hemen hiç bilmiyoruz!
Biz "SIZMA" yı her şeye katarız birinci yalnış budur! sızma "çiğ" tüketilmelidir
yemeğe de çiğden salataya türü şeylere çiğ

iyi de biz sıfır asit yağ yapardık kendimize paso yemeğe katrdık!
sızma türü çok düşük asitli yağ,yakılınca(pişince) aynen TRANS yağa dönüşür! esprisi kalmaz!
yakma yağ için genel de riviera/1.2.3.sınıflar dediğimiz veya benzer yüksek veya çok yüksek asitli
yağ olmalıdır! ancak zeytinyağı yapısı gereği hangi tür olursa olsun Trans yağa dönüşme durumu vardır
birisi çok(sızma)birisi daha az ama mutlaka her türlü yağ dönüşür!

Bu konuda en iyisi(yakma yağ için) Ceviz ilk sırada gelir ama bu yağ bizde neredeyse hiç bilinmez!
sonra Fındık geliyor(Türkiye deki ürünler için yani bizim yetiştirdiğimiz ürünler olarak)

Ceviz en yüksek yakma derecesine sahiptir:ok yani çok daha yüksek oranda yanar,ısınma üst sınırı çok yüksektir!
sızma zeytinyağı ise bu konuda en düşük seviyede kalandır,hemen yanar ama bu da en lezzetlisidir yaw!

Fındık yanma üst sınırı da yüksektir diğer bitkisel yağlar öyledir

sakın SIZMA yı yakmayın mutlaka çiğ tüketin sıfır trans olur o zaman!

bakın size bir tarif illaki sızma ile yapacaksınız

-tencereye her zamanki koyduğunuz zeytinyağını 3 e bölün
-1/3 ile yemeği pişirin
-2/3 (kanal yağı)yemek piştikten sonra 5 ile 8/10dak.bekletin
üstüne ÇİĞ den dökün

böylece trans alma oranınız düşecektir!

ikinci yöntem ise tam sağlıklı olandır ama bu bizim damak zevkimize pek uymuyor ama en sağlıklı
sızma zeytinyağı tüketimi böyledir!

yemeği "buhar" da sıfır yağ ile pişirmek ve sızmayı da ÇİĞ den üstüne koyup kapağını 10 dak.kapatmak ve
açıp yemektir,ama sonra bir daha ısıtmak suretiyle devamını yemek de olmayacaktır tek seferlik pişirim

Çin liler böyle yapar çoğunlukla özellikle SEBZE türü yemeklerinde!

Yağı ikiye ayırmak gerekiyor Sızma ve Riviera v.s benzeri türler olarak
sızma ise çiğ tüketilecektir rafine türü diğerlerinin tümü zaten çiğden güzel olmaz

++

Yöre;en başta KÖRFEZ gelir,diğer tüm yöreler adeta hikayedir!
Körfez neresidir? Küçükyuyu,Çetmi köyleri den başlar aşağıya iner Altınoluk yukarı çıkar(fazla çıkma ama!!)
Kaz dağları etkleri,Edremit,yukarı çık Havran ama çok çıkma yine! in aşağıya Gömeç,Ayvalık
Altınova,yukarı fazla çıkmadan Dikili yöresi ve Bergama(Yuntdağı,Zeytindağı daha da fazla çıkma!
sonra Saruhanlı yöresi(süperdir burda yağla ama pek bilinmez) Körfez ve en iyisi olarak bitti "SON" dur!

Aliağa dan başlayarak bütün EGE ve sonra aşağıya kadar devam et v.s bunlar sonra gelir ikinci
üçüncü v.s bolca dandik yağlar v.s diye aynen gider!

Akdeniz bölgesi hikayedir yağ konusun da(kaliteden bahsediyorum)tek istisna Antakya bölgesidir!
buranın bazı yerleri yine süper denecek kadardır! ancak bunların kokusu kimisine ağır gelir
bu yağ "yaramaz" derler ve ağır v.s derler bu külliyen yalnış değerlendirmedir tam tersine bazıları
müthiş aromatik özelliklidir ama biz buna ağır diyoruz,anlamadığımız için!

Trabzon bitti gibi,hatta küllüm bitti
Mardin yine bitti gibi

bir kaç özel yöreler daha vardır ama bunların da tamamı bitmiştir,sadece Mardin Midyat ve civarında
özel güzel ve Butik tarzı yağlar vardır ama millet byunlara anlamadığı için genel de AĞIR diyor
aslında hiç alakası yoktur!

Başta Tariş ve özel sektör "Butik" tarzı zeytin işine girdiler ki bunlar dışarıda bizim ağır ve kokuyor dediğimiz yağlar
en başta USA/Canada gibi yerler de UK ve tüm EU da adeta en değerli "kozmetik" ürünler gibi satılmaktadır!

Yine uyanık Yunan ve özellikle Italyanlar,bizden bu tür yağları ham veya işlenmiş olarak alıp sonra yakışıklı
şişelerde veya toprak kaplarda v.s bir dünya paraya satıyorlar!

İyi yağlar İtalya/İspanya/Yunanistan/Portekiz/Cezayir/Fas gibi yerlerde var ama hiç birisi ne aromatik ne de
tüketime uygun olarak bizim yağların yanına bile yaklaşamıyor bile! bu tür yağların Italyanlar zaten tekelini
yapıyorlar yaw,ama bilinki içinde TÜRKİYE zeytinyağı vardır

Size bir hikaye,ben bir ara çalıştığım yer icabı,Hindistan ile çalıştık,sonra öğrendim ki Zeytinyağı burada adeta
kozmetik pahalı bir ürün zaten zeytinyağı kültürüde yoktur orada,yemekleride Susam yağıyla veya terayağı
palmyağı v.s ile yaparlar bunlarda adeta beleşdir orada
Zeytinyağı var ama herifler kafalarına sürüyorlar bunu yaw,ellerine yüzlerine her yerlerine sürüyorlar
tabi zenginleri bunu yapabiliyor,zeytinyağı acaip pahalı yaw:haha
Kadınlar özellikle saçlarına sürüyorlar vıcık vıcık ,garibanlar ise susam yağıyla yetiniyorlar,kadın erkek
saça yağ sürmek gelenek orada beliyormuş güyya!

"Butik" yağ türü ile uğraşan özel sektör de var bizde ve bunlar işi güzel bildikleri yaptıkları v.s için normal zeytin
olan bir yerden süper kalitede yağ elde edebiliyorlar! demekki istenirse oluyor ama hem işi bilmiyoruz hem
ileri tekniğini de bilmiyoruz,devlet desteği hikaye,o da hiç bilmiyor bu işi! muazzam para kazanacağımız bu sektörde
adeta yine hikayeyiz!

Bu tür yağlar içeride bazı çok lüks mekanlar da veya Macro türü çok lüks marketlerde satılıyor bunlarda kelek yoktur!
alabilirsiniz rahatlıkla! ancak fiyatları kafa sıyırtıyor!
Buralarda bir de Italyan ve bazı ülke butik yağları da bulunuyor,ama şunu iyi bilin ki çoğunun içinde TÜRK yağı vardır
veya harman edilmiştir v.s
Kimileri var görüyorum buralarda,adam hemen Italyan olanı alıyor veya bunu soruyor,"imaj" çok güzel bir şey yaw
herif Italyan diye sarılıyor ama içi ne acaba şimdi TÜRK desem belki de adam kaçacak,ülen çoğunu zaten harbi
TÜRK yağı ama adamda Italya bve en iyi yağ imajı çok fena yerleşmiş!

Pazarda marketler de yok BIM de yok ŞOK filan bunları geçin,konuşmayın bile!
ayrıca bizde çoğu yağlar "sıradan" ürünlerdir ama herifler ederinin çok üstünde satıyor bu ürünleri!
kesinlikle değmez,zira kaliteleri böyle değildir! önüne gelen Italyada bir iki tesis düzeni getirip zeytinyağı işini yapıyor!

Bu konuda çok dertliyim işide bildiğim için ama elden bir şey gelmiyor anasını satayım
koca memleketi yedik bitirdik afiyetle şimdi Kanada dan "mercimek" ithal ediyoryuz yaw,ayıp ülen ayıp
ve dahi günah be,üstelik lezzetsiz de! ülen Kanada 8/10 ay KAR olan yer neresinde yetişiyormuş bu mercimek
hangi yöresi filan?? bilen az beri gelsin anlatsın yaw sevabına

Bari zeytinyağıda ithal edilsin,özellike FAS dan(çok ucuza yağ var burada!)nasılsa o sattıkları yağ da bizim piyasa
işi yağlar kadar var hatta biraz daha iyi ama çok ucuz,Mercimek geliyor ama Yağ da gelsin gari,nasılsa
Soğan da geliyor Macaristan dan,ortaya karışık yaparız?
ülen memleketi ne hallere getirdik,Tarım da bunları rüyamda görsem bile inanmazdım gülerdim ama şimdiki halimiz
maalesef gülünecek durumda,"ET" den hiç bahsetmiyorum gari!
 
F Çevrimdışı

fottili 

Aktif Üye
27 Şub 2018
76
Arkadaşlar zeytinyağı konusunda uzman birisi değilim ama amatör olarak sürekli deneyen ve tecrübe eden birisiyim. Denediğm bazı yağlarla ilgili deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.


Nova Vera her sene denediğim yağlar arasındadır. Geçen sene ve bu sene Tirilye ve memecik cinsinden elde edilen yağları denedim. (erken hasat filtreli ve filtresiz) Piyasada Memecik olarak daha iyi yağların olduğunu deneyimledim ama tirilye cinsinden elde edilen yağda Novavera en iyisi diyebilirim.Tirilye orta üstü yakıcılıkta ,orta acılıkta ve güzel bir mevvemsiliğe sahip, kokusu müthiş.NovaVera memecik ise acılığı düşük , yakıcılığı ortaya yakın ama meyvemsiliği yüksek bir yağ. Ayrıca geçen seneden akdeniz serisi Hayat ,beylik ve tavşan yüreğini satın aldım tavşan yüreğini henüz denemedim ama hayat ve beylik cinslerini kullandım. Geçen sene ülkemiz adına uluslar arası yarışmalara katılıp çok iyi dereceler alan hayat ,gerçekten bunu hakettiğini hissetiriyor.Normalde zeytin yağı çiğ tüketimde anında aromasını vermez ve yakıcılığı da boğazınızdan inerken hissedersiniz. Hayat ise ağzınıza aldığınız andan itibaren direkt aromasını hissettiriyor ve acılık ve yakıcılık olarak robust seviyede olmasa bile oldukça etkili ve leziz bir yağ. Üst düzey bi zeytinyağı deneyimlemek isteyenler gönül rahatlığıyla deneyebilir. Beylik cinsi ise acılığı yüksek ,yakıcılığı orta seviyede ,mevvemsiliği ise düşük bir yağ. Başka bir üreticininde beylik cinsi yağını deneyimlemiş biri olarak daha iyisi olabilirdi diye düşünüyorum. Tavşan yüreğini de deneyince burada yazacağım.

İkinci olarak Hilmi Yıldırım'ın memecik cinsi yağını çeşitli defalar deneyimledim. Özellikle 2018 memecik premium şimdiye kadar denediğim en iyi yağlar arasındaydı. Acılık , yakıcılık ve mevvemsilik ne ararsan vardı bu yağda.Bu yağdan sonra benim için Ayvalık tipi yağların kibarca modası geçti diyeyim. Geçen sene denediğim premium olmayan erken hasat memecik ise orta düzeyde bir yağdı .Bu sene filtresiz erken hasat aldım ama henüz ona sıra gelmedi.Firma sahibiyle yaptığım görüşmeden ve kullanıcı yorumlarından , bu seneki yağında en iyiler arasında olabileceğini söyleyebilirim.Filtresiz olduğu için , hali hazırda açık olan yağlarım bittiğinde , hızlıca bunuda tüketip yorum yapacağım.Ayrıca olgun hasat memecikte denediğim yağlar arasında bunu da olgun hasat için gözü kapalı tavsiye derim. Zaten erken hasata yakın bir yağ.

Yine uluslararası ödüller almış Hermus Arbequina , farklı bir deneyim için doğru adres.Bu yağda yakıcılık üst düzey acılık orta ve güzel bir meyvemsiliğe sahipti. Kesinlikle kaliteli bir yağ ve denenmesi gerekir. Ayrıca firmanın tirilye cinsi yağını da merak ediyorum .Denemediğim için Nova Vera tirilye halen bu cinste benim için şampiyon .

Tirilyeden firmasının geçen seneki erken hasat ipsanadan tirilye cinsi yağını denedim. Tirilye cinsi diye biliyorum belki farklı cinstir yanlış bilgi vermek istemem. Bu yağ ise tam harbiden yağ. Bana diğer yağlardan daha az akıcı ve yoğun hissettirdi. Acılık az, yakıcılık orta karar ve mevsemsi bir yağdı.Çok etkilendiğimi söyleyemem ama tüketimi güzel bir yağdı.

Başka firma ve farklı cins yağlarla ilgili deneyimlerimi de daha sonra paylaşmaya devam edeceğim.
 
Pitbull Çevrimdışı

Pitbull 

Süper Üye
6 Tem 2020
1,106
43
F fottili Hocam ben o memecik filtreli zeytin yağlarını pek beğenemedim. Aynı markanın ayvalık erken hasat filtreli olanını kullanıyorum salata olsun diğer kullanımlarda olsun daha tadı ve kokusu keskin geliyor. Eskiden 0.5 litrelik şişelerde satılıyordu şimdi büyütmüşler 2 litre. Forumda bu konuyla ilgilenen arkadaşlar bu yağı beğeneceklerdir.


ayvalik-2000.png
 
F Çevrimdışı

fottili 

Aktif Üye
27 Şub 2018
76

F fottili Hocam ben o memecik filtreli zeytin yağlarını pek beğenemedim. Aynı markanın ayvalık erken hasat filtreli olanını kullanıyorum salata olsun diğer kullanımlarda olsun daha tadı ve kokusu keskin geliyor. Eskiden 0.5 litrelik şişelerde satılıyordu şimdi büyütmüşler 2 litre. Forumda bu konuyla ilgilenen arkadaşlar bu yağı beğeneceklerdir.


ayvalik-2000.png
Nova Vera'nın Ayvalık yağını hiç denemedim.Denemememin nedeni normal şartlarda Memeciğe göre daha hafif bir yağ olmasından dolayı.Yani normalde Memecik Ayvalıktan daha acı , yakıcı ve sert bir yağdır . Nova Vera memecikte mesajımda bahsettiğim gibi bu durumları pek yaşamadım.Acılık yok denecek kadar az , yakıcılık orta ,meyvemsiliği yüksek bir yağ olmuş o yüzden Nova Vera da sizin dediğiniz gibi Ayvalık daha keskin anladığım kadarıyla.

Nova Vera dan kötü yağ çıkıyor anlamı çıkmasın bence işlerini en düzgün yapan firmalardan . Bazen mevsimsel etkiler düşündüğümüzden çok daha fazla yağların tadını etkileyebiliyor. Memecikten beklentimi alamasamda yoğun meyvemsilik isteyenleri memnun edecek bir yağ. Her şeye rağmen zevkle tükettiğim bir yağ oldu.

Şahsen sert yağları sevsemde benim için önemli olan iyi işlenmiş yağ tüketmektir.Bu işe meraklı birinin , sürekli aynı cinsten elde edilen yağı tüketmesi söz konusu olamaz. O yüzden ağırlıklı bir tarafa yönelsemde her sene en az 4-5 çeşit yağ tüketirim.
 
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
21,339
64
F Çevrimdışı

fottili 

Aktif Üye
27 Şub 2018
76
Hangi cins zeytinden elde edilen bir yağ ve iki fazlı kontüni sistemle mi elde ediliyor ? Öğrenmek isterim. Daha önce o yöreden bir yağ denedim ama damak zevkime pek uymadı .
TEKNOwest TEKNOWEST
teraspy teraspy
 
E Çevrimdışı

e.nar

Süper Üye
1 Haz 2018
514
Tariş veya Komili hangisi indirime girerse onu tercih ediyoruz.

Nazilli'den alan tanıdıklar var iyi diyorlar ama herkes her yağı yiyemiyor, alışmışız market ürünlerine.
 
Geri
Üst Alt