sufi4848' Alıntı:
Ado hocam hayırlı akşamlar.bende bugun vestel nature plus 12 A+ aldım kurulum hemen yapıldı.servis işini temiz yaptı size sormak iatediğim montaj 2 de yapldı saat 3 de çalıştırdık 25 derecede şuan saat 21.30 ne iç ünite nede dış ünite hiç durmadı sürekli çalışıyor.dış ümite bayağı bir sesli bu normal bir durummudur?
Sayın hocam selamlar, nasılsınız görüşmeyeli?
Değerli hocam, gerek yaz, gerekse kış koşullarında klimaların ilk montaj yapıldığı gün veya bazı istisnai durumlarda iki günlük ürün çalışma şeklini çok dikkate almayız, almamak gerekir.
Buradaki en önemli kıstas kütle ısısı ve termodinamik kanunları 2 numaralı yasadır. Yani ısı transferi. (Doğada (Kainatta) değişmez kural, ısı her zaman sıcaktan soğuğa doğru akış sergiler)
Mevcut ortamdaki her eşyanın ve en önemlisi duvarlarınızın belli bir kütle ısısı var.
Klimanız her ne kadar ilk olarak HAVA yı ısıtıyor olsa da, ısı transferi nedeniyle bu ısı, duvarlarınızdaki soğuğa akar.
Bakınız döngüyü şöyle gözümüzde canlandıralım;
oda 12, duvarlar 10-11 derece dolayında.
Klimayı açtınız ve verdiğiniz komut 30 derece.
Sistem tüm kontrolleri yaptı, iç ortam, dış ortam ısı değerlerinis ensörden aldı ve uygun olan frekansta kompresörü çalıştırmaya başladı.
Aradaki fark çok açık olduğu için bu frekans genelde en üst limitte olur ki bu da 120 hertz diyelim. 120 hertzdeki kompresörün rpm sayısına göre sıkıştırılan akışkan ısınarak eşanjöre yaklaşık 60 derece olarak ulaştı, cross fan çalışıp ortamdaki soğuk havayı vakumladı ve ısıtılmış eşanjörden geçmeye zorladı. eşanjördeki 60 derecelik ısı, çıkışta 52-55 aralıklarındadır. biz bunu ortalama 50 derece olarak kabul edelim.
ortam 12, duvar 10, çıkış ısısı 50 derece.
Kaç m3 hava var?
Üründeki debi miktarı nedir?
kütle ısı maruz kalma oranı nedir?
gibi soruların cevabına göre değişken olacak şekilde klima önce 12 derece olan havayı çabuk şekilde (Örnek 1 saatte 15 derece- 2 saatte 20 derece gibi) değerlere yükseltir. Ortam sıcaklığı HIZLI şekilde 23-24-25 li değerlere gelir ve siz bu ısıyı havada hissettiğiniz için rahatlarsınız.
Sorun şu ki, klima havayı ısıtır, Hava ise duvarı ısıtır. Yani klimadaki ısı havada, havadaki ısı ise duvarda KAYBOLUR.
İşte bu kayıp nedeniyle, yani sürekli üretilmesine rağmen sürekli ısı kaybedilmesi nedeniyle sensörler arzulanan ısı dönüşünü algılayamaz.
Ne zamana kadar?
KÜTLE ISISI dediğimiz olgu ile, hava ısısı mümkün olduğunca aynı dengeyi bulana kadar.
İşte bu nedenle
@sota nın kullanım şekli doğru olanıdır. sota klimasını bu şekilde kullandığı için gerek duvarları, gerek 6 tonluk su deposu, gerek akvaryumları veya gerekse evinde ki materyaler yani her şey kütle ısısını dengeler. Bu dengenin ilk sağlaması eşya yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 3 gün ile 1 hafta arasında değişir.
Bizlerin kullanma şeklinde ise olay şu şekildedir;
''Bizi ısıt klimacım'', klima en üst performansta çalışır çalışır çalışır, elektriği harcar harcar harcar, havayı ısıtır ısıtır ısıtır, tam denge sağlanacakken, arada 4-5-6 saat geçmiştir ve yatma vaktimiz gelmiştir o zaman biz ''Bu kadar yeter klimacım'' der ve kapatırız.
Az önce dünya kadar elektrik enerjisi harcayarak ısıttığımız hava ve kısmen de olsa ısıttığımız duvar, termodinamik yasalarına yenik düşer ve edindiği ısıyı kaybeder, soğur. Ertesi gün aynı döngü en baştan başlar
:
İşte uzun lafın kısası sayın hocam. Bu nedenlerle ilk 2 günü yok sayınız. Sonrasında mutlaka ürün hem dengeyi sağlayacak hem de devir düşürerek enerji tasarrufu yapmaya başlayacaktır. Yaz dönemlerinde bu çok daha hissettirerek ilerleyen bir süreçtir.
Ses konusu 2017 üretimleri ile birlikte ortadan kalktı aslında. Umuyorum ki depolarda kıyıda köşede kalan 2016 üretimi bir klima değildir sizinki.
Eğer imkan var ise seri no paylaşırsanız kontrol edelim azizim.
: