Vestel Klima Deneyimleri

sufi48 Çevrimdışı

sufi48 

Aktif Üye
29 Kas 2017
189
@Ado hocam kafam karıştı iyice aynı servis 2 farkli yorumyorum verdi 25 derecede çalışıyor oda sıcaklığı yukselınce klima komple kendini kapatıyor.uzunca bir süre çalışmıyor oda sıcaklığı düşüyor ortam soguyor çalışmadı klimada ayarı 26 yaptım hemen çalışmaya başladı

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
sufi4848' Alıntı:
@Ado hocam kafam karıştı iyice aynı servis 2 farkli yorumyorum verdi 25 derecede çalışıyor oda sıcaklığı yukselınce klima komple kendini kapatıyor.uzunca bir süre çalışmıyor oda sıcaklığı düşüyor ortam soguyor çalışmadı klimada ayarı 26 yaptım hemen çalışmaya başladı

Hocam inverter klimalar HİÇ DURAZ diye bir kaide yok bunu hepimiz biliyoruz.

Lakin bu DURMA kavramının oluşması iin gerekli koşullar vardır, şöyle örnekleyelim;

Sizin setlediğiniz değer ile, hem iç ortam hem de dış ortam dereceleri birbirine çok yakın ise, Mesela dışarıda hava 20 derece, iç ortam 22 derece, siz setlediniz 25 dereceye, bu koşullarda anlamsız bir denge oluşacağı için sistem kendisini kapatır bu normaldir.

Ancak dış ortam 12, iç ortam 16, sizin setlediğiniz değer 25 olduğunda ise durum farklılık gösterir. İç ortam istenen değere ulaşmışolsa dahi, dış ortamdan kaynaklanan ısı transfer baskısı devam ettiği için sistem kapanmak yerine devir düşürme yoluna gitmelidir. Biz buna koruma modu diyoruz ki bu koşullarda klimanın çıkış sıcaklığı genelde 30 lü değerlerde olur. Bu da katmadeğer olarak ortama çok baskı kurmaz ancak termodinamik gerekliliği olan ısı kaybını tolere eder ve böylece konfro şartları sağlanmış olur.

Bunun dışında şu sebeple durabilir. Klimanın MİN BTU değeri yüksektir, yani düşebileceği en alt frekans (Devir) kısıtlıdır, bu durumda klima diyelim ki istenen oda sıcaklığına geldi ve devir düşürdü fakat buna rağmen ürettiği ısı 35-40 derece dolaylarında ise, yine devir düşürür, buna rağmen halen ortam ısısı YÜKSELMEYE devam ediyorsa o zaman sistem, setlediğiniz değeri AŞMAMAK adına kendisini kapatır.

Bir ara klima derecesi ile şunu denemenizi rica ederim. abi bu esnada klimanın dışünitesine kulak da verebilirsiniz.

Oda sıcaklığınız kaç derece ise, sadece 1 veya 2 derece üzerinde setleyip, dış ünite motoruna kulak verip yükseliş eğirisini takip ederek size verebildiği en düşük devirdeki çıkış ısısını tespit edebilirseniz sorunun kaynağınıda bulmuş oluruz (Tabi ortada bir sorun var ise)

Belki de benim HOTPOİNT klimada olduğu gibi MİN BTU ya düştüğünde aşırı titreşim nedeniyle oluşturduğu sesi önlemek adına yeni kodlama tekniği uygulayıp artıken düşük devire geçmesini engellemiş de olabilirler.

sufi48 Çevrimdışı

sufi48 

Aktif Üye
29 Kas 2017
189
@Ado hocam .10 günlük bir şehir dışı işim çıktı dönüşte bu dedediklerinizi muhakkak uygulaycağım.ilgi alakanız için teşekkür ederim.iyiki varsınız.

M Çevrimdışı

Muratti 

Süper Üye
14 Ocak 2018
573
Konu ve konuya ait her sayfa emek kokuyor. Klima kokusu beni mahvettiği için almıyorum yıllardır.

:cry:

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
sufi4848' Alıntı:
@Ado hocam .10 günlük bir şehir dışı işim çıktı dönüşte bu dedediklerinizi muhakkak uygulaycağım.ilgi alakanız için teşekkür ederim.iyiki varsınız.

Hocam arazidesiniz, dikkatli olunuz. Kolay gelsin :ok:

BlackSea Çevrimdışı

BlackSea 

Emektar
3 Eki 2017
1,937
32
Ado' Alıntı:
Selamlar Değerli Kardeşim;

Konuyla farklı ilgilenmek gerekir.

Bakınız aynı bina,aynı cephe, aynı klima, aynı koşullarda set edilmiş olsa da farklı katlar ve farklı ev dizaynı dahi bu işlerde büyük etkendir.

Ben böyle özel durumlarda (Hassas tüketici) yorum yapmayı çok doğru bulmuyorum zira bu sefer ürün savunuyormuşuz gibi algılanıyor.

Yine de kesin biryorum yapmam isteniyorsa öncelikle kaliteli bir ortam derecesi (Nem göstergesi) alınmalı. Arkasından 2 adet proplu klima derecesi alınmalı. klima derecelerinden birtanesinin propu pencereden dışarı sallanmalı,Diğeri cross fanın önüne takılmalı,ortam derecesi ise klimanın üfleme açısı dışında bir noktaya konumlandırılmalı.

Klima çalışmadan önceki dış ortam sıcaklığı
Klima çalışmadan önceki iç ortam sıcaklığı
Klima çalıştıktan 30 dk sonraki iç ortam sıcaklığı
Klima çalıştıktan 2 saat sonraki iç ortam sıcaklığı
Klima 30 derece set ve minimum fan ile üfleme ısı değeri (komuttan 5 dakika sonra)
Klima 30 derece set ve turbo fan ile üfleme ısı değeri (komuttan 5 dakika sonra)

Gibi değerleri görelim ona göre yorum yapalım

Klima 25 dereceye setlenmis şekilde bu arada . Gerisi resimlerde.

oOZdBb.jpg

0Ek0YZ.jpg

2JkOL2.jpg

y0lGYk.jpg

gOAPNO.jpg

z0VyvR.jpg

VrLB5B.jpg

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
clearidas' Alıntı:

Görülen değerlere göre gayet ideal bir çalışma performansı mevcut. 30 dakikada 5 derecelik fark koyabilmesi, hem iyi izolasyon hem de iyi performansa delalettir. Bu esnada ne tükettiği de önemli tabi.

25 setlenmesine rağmen 26 yı aşması durumu işe genelde yaşanan olası sapmalardır, sizin de tespitlerinizde görüldüğü üzere odanın bir kısmı 25 iken diğer kısmı 24 olabiliyor. Odanın merkez ısısı (Duvarlara uzak nokta) 25 iken merkezdenuzak yerler 24, duvara yakın yerler 23 olabiliyor bu da klimanın çalışma süresine paralel değişkelerdir.

BlackSea Çevrimdışı

BlackSea 

Emektar
3 Eki 2017
1,937
32
Ado' Alıntı:
clearidas' Alıntı:

Görülen değerlere göre gayet ideal bir çalışma performansı mevcut. 30 dakikada 5 derecelik fark koyabilmesi, hem iyi izolasyon hem de iyi performansa delalettir. Bu esnada ne tükettiği de önemli tabi.

25 setlenmesine rağmen 26 yı aşması durumu işe genelde yaşanan olası sapmalardır, sizin de tespitlerinizde görüldüğü üzere odanın bir kısmı 25 iken diğer kısmı 24 olabiliyor. Odanın merkez ısısı (Duvarlara uzak nokta) 25 iken merkezdenuzak yerler 24, duvara yakın yerler 23 olabiliyor bu da klimanın çalışma süresine paralel değişkelerdir.

Sağolun hocam. Evet mustakil bir ev olmasına rağmen izolasyon fena değil.aylik tüketimde şükür iyi şuan bu ayki fatura gelsin onuda paylaşacagim.

BlackSea Çevrimdışı

BlackSea 

Emektar
3 Eki 2017
1,937
32
Klima sabahtan beri 24 derecede çalışıyor. Şuan oda sıcaklığı oturduğum yer 25 küsur derece odanın üç köşeleri daha soğuk olabilir bilmiyorum. Klimanın işlediği işi şuan bu şekilde normal mi @ado hocam.

dO2AAD.jpg

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
clearidas' Alıntı:
Klima sabahtan beri 24 derecede çalışıyor. Şuan oda sıcaklığı oturduğum yer 25 küsur derece odanın üç köşeleri daha soğuk olabilir bilmiyorum. Klimanın işlediği işi şuan bu şekilde normal mi @ado hocam.

dO2AAD.jpg

Olması gereken bu aslında, bak en alt frekansa geçmiş, 30 lu değerlerde üflüyor ki bu da zaten tolere ısısıdır. :ok:

BlackSea Çevrimdışı

BlackSea 

Emektar
3 Eki 2017
1,937
32
Ado' Alıntı:
clearidas' Alıntı:

dO2AAD.jpg

Olması gereken bu aslında, bak en alt frekansa geçmiş, 30 lu değerlerde üflüyor ki bu da zaten tolere ısısıdır. :ok:

Öyle mı hocam şimdi bu işi bilmeyen birisi olduğum için 24 de saatlerce çalıştırıp 35 derece üfleme görünce şaşırdım biraz.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
clearidas' Alıntı:
Ado' Alıntı:

Öyle mı hocam şimdi bu işi bilmeyen birisi olduğum için 24 de saatlerce çalıştırıp 35 derece üfleme görünce şaşırdım biraz.

Şöyle değerlendirin o halde.

dış ortam 12
iç ortam 18
setlediğiniz değer 25
Çıkış ısısı sürekli 55

Klimanız ortamdaki 18 derecelik havayı  vakumlar ve 55 yapar yollar, 90m3 lük 18 derece olan alana, dakikada 4 m3 ile 55 derece hava basıyor ise, dakikada 4 m3, 10 dakikada 40 m3, 30 dakikada 120 m3, 1 saatte 240m3 55 derece sıcak havayı basmış olduğumuzu varsayalım.

Isı kaybı, termodinamik yasası gereği transfer olan sıcak hava akışı etkisi gibi etkenlerle yarı yarıya kayıp olduğunu düşünelim ve ortam ısısını 55 değil de 27,5 derece olarak kabul edelim.

Teknik olarak mümkün değil lakin 3 saat boyunca sistemin hiç kısmadığını ve hiç kapanmadığını da düşünerek 55 derecelik sıcak hava bastığını düşünürsek ortam sıcaklığının kaç derece olacağını siz tasavvur edin artık.

Sistem eskiden bu anomalinin görülmemesi için sensörler aracılığı ile ısıyı algılar, sistemi kapatır, ısının düştüğünü yine algılar ve sistemi yeniden başlaıp sıcak soğuk sıcak soğuk sıcak souk sıcak soğuk şekinde ilerlerdi.

İnverter sisteme geince ne oldu? sistemi kapatmak yerine kompresörün freknasını düşürdü.
Kompresör frekansı her düştüğünde çıkış ısısı 55 yerine 50, 50 yerine 45, 45 yerine 40, 40 yrine 35, 35 yerine 30  eklinde kompreösürn frekans aralığı ve MİN/MAX btu değerlerine göre değişkenlik gösterir. (Rakamlar farazidir) 

Sizde de durum bundan farklı değil. 

Ortam ısısı setlenen değere yaklaştıkça/ulaştıkça/uzaklaştıkça sistem mutlaka çalışma frekansını buna göre değiştirir, frekans değiştikçe de çıkış ısınız değişir.

Bu nedenle her klima kullanıcısının derece ile klimasını takip etmsini isterim :ok:

BlackSea Çevrimdışı

BlackSea 

Emektar
3 Eki 2017
1,937
32
Süper bilgiler hocam. Ben bilmediğim için ilginç geldi ilk etapta bana. İşleyişte sorun yok mutlu oldum. Vestel şuana kadar uzmedi bizi fatura performans konusunda . Sürekli dereceyle de takipteyim artık.
Nerdeyse 12 saattir klima 24 derecede açık. Şuan bulunduğum yerin sıcaklığı bu şekilde.

VrLjaV.jpg

Geri
Üst Alt