Nanocell benim gözümde hiç iyi değil hocam, şahsi görüşümdür bu arada. İyi diyen neye göre iyi diyor onu bilmiyorum. QNED serisinden tepe modelleri hariç LG'nin bütün led televizyonları kötüdür, hem de baya bir kötü.
Bir önceki mesajımda yazacaktım ama mutfak televizyonu çok önemli değildir diye yazmadım. LG UR81, NANO75 gibi modelleri düşmanıma bile öneremem. Madem direkt model tavsiyesi istediniz, aynı fiyata TCL 50C645 bakın.
Oled konusunda ben biraz daha farklı düşünüyorum. Samsung S90C görüntü anlamında iyi olmasına iyidir, Sony de çok iyidir ama Rtings'in piksel yanığı testlerinde Samsung ve Sony biraz sınıfta kalmıştır, en iyi performansı LG göstermiştir. S90C'de bu sorun aşıldı mı bilmiyorum ama S90B burn-in konusunda problemleri olan bir cihazdır. Bu bakımdan ben OLED olarak sadece LG marka ürün bakmanızı öneririm.
Bir husus daha var, biz size işin tüm olumlu ve olumsuz yönlerini anlatalım da, kararı yine siz kendiniz verin;
OLED'ler kontrast konusunda mükemmeldir. Pikseller kendi kendini aydınlattığı için; ışık sızması, bulutlanma, çiçeklenme, renk homojenlik bozuklukları gibi led'lere ait hiçbir problem OLED'lerde yaşanmaz. Siyahlar mürekkep gibidir, pikseller bireysel olarak kendini kapatabilir bu da mükemmel bir renk tekdüzeliği sunar.
Lakin OLED'lerin zayıf bir karnı vardır, o da parlaklık. Yüksek parlaklıkları sevmezler, bu nedenle ''Otomatik Parlaklık Sınırlayıcı'' sistemleri vardır, panelin çok parlamasına müsaade etmez. Çünkü yüksek parlaklık yanında yüksek ısıyı ve sonuncunda piksel yanmasını getirir. Parlaklıklarının düşük olması HDR performanslarını kötü etkiler. Atıyorum Samsung'un üst seviye bir led televizyonu OLED'e göre çok daha iyi bir HDR deneyimi yaşatabilir.
Bütün OLED'lerde parlaklık bir süre sonra 150 nit'e düşer. HDR içeriklerde sadece küçük alanlarda yeterli parlaklık verebilirler; mum ışığı, meşale, şömine ateşi, gökyüzündeki yıldızlar, ay sahnesi gibi. Ekranı tamamen kaplayan sahnelerde 150 nit'i geçemezler, geçseler de kısa süre sonra tekrar 150 nit'e düşerler. HDR performansı kötü diyemem ama bir amiral gemisi LED tv kadar da iyi değil.
LG C3 OLED
100% ekran maksimum parlaklık: 150 nit
100% ekran sürekli parlaklık: 150 nit
50% ekran maksimum parlaklık: 311 nit
50% ekran sürekli parlaklık: 311 nit
25% ekran maksimum parlaklık: 522 nit
50% ekran sürekli parlaklık: 477 nit
SAMSUNG QN90C
100% ekran maksimum parlaklık: 687 nit
100% ekran sürekli parlaklık: 686 nit
50% ekran maksimum parlaklık: 927 nit
50% ekran sürekli parlaklık: 925 nit