PS5/XBox kullanıcıları; "120Hz" paneller sadece en üst segment LCD ler de vardır
eARC/HDMI2.1/VRR gibi özellikle PS5/XBox için olmazsa olmaz olan özellikler yine
en üst segment LCD ler de bulunmaktadır!
Kaldı ki bunlar da daha çok 2021/20 modeller de bulunuyor
Veya OLED lerin ise hemen hepsinde bulunmaktadır(son bir kaç yıldır)
OLED ler de 2019 dan beri bunlar adeta "standard" bulunurken,LCD ler de ise
örneğin Samy/Sony nin 9x serisin de bulunmaktadır(kısmen kısıtlı!)
8x serilerin de yine çok kısıtlı geliyor
Ayrıca bunlar "TELEVIZYON" dur(OLED bile olsa) Pro.bir Monitör değil dir! veya bir Monitör
gibi dilediğiniz her atraksiyonları da kesinlikle yapamazlar!
Hatta günümüz bir çok pro. olmayan(örneğin 144hz lik panller gibi)Monitör bile bu TV ler den
daha iyi veya çok çok daha iyidir
Bazı insanlar biz de hala TV ile Monitörü karıştırmaktadır! veya bir diğer anlatımla özellikle
gidip bir TV alıyor(OLED dahil)sonra bundan bir "Monitör" gibi performans bekliyor!
...o kadar para bayıldım bari her bir işi de yapsın... istiyor ama bu da mümkün değildir!
Not; "Televizyon" olup da(aslın da bu da normal bir TV değildir)her bir numarayı süper yapsın
denirse,buna bir alternatif vardır; "SHARP" ama o nu da bulup almak neredeyse imkansız dır
ve kafa sıyırtan bir para ödemeniz gerekiyor! dolayısıyla bunu geçersem "all-in-one" diye
normal rakamlar da hatta oldukça pahalı olan OLED ler dahil bunların hiç birisi(Sharp hariç tabiki)
"all-in-one" paneller değildir,Samsung/Sony normal LCD leri düşünenler buna göre hesaplarını
yapsınlar özellikle Prof. anlam da düşünenler!
Daha D-Vision/D-Atmos konusuna hiç değinmiyorum bile,bunlar neredeyse orta segment de bile
"standard" oldular ama sadece kağıt üstünde,yoksa teknik olarak yine bu konuda ciddi zayıflar
ama paraya kıyıp Samy/Sony alırsanız(bazı üst serileri bile) NIT/Contrast v.s olarak yine de kısmen
kısıtlı olarak bunlar gelecektir
Not;OLED alırsanız bu sefer de Contrast süper olurken Baclit sorunu olmaz ama NIT değeri çok düşüktür!
ben özellikle Vivid/Sature veya aşırı yüksek NIT li resim izlemede OLED leri zayıf buluyorum!
ama yarın OLED alıp da HDR de bu ne biçim resim yok oyun açtım amma karanlık film izliyorum acaip
karanlık v.s gibi düşünceleri varsa OLED ler de uzak dursun bu kişiler
Biz pro.anlamda "FILM" için(1080p/2160p)>>24fps de max.NIT 120cd/m2 de standard değerine bakıyoruz
""Sinema performansı"" nedir buna bakarız!!! ama çoğu TV izleyicisi 120NIT için çok karanlık der veya
kap-karanlık der!
Zaten normal LCD ler de bu değerler de acaip çuvallar,eskiden olsaydı Pio/Panasonic PDP ler ile durum
böyle olmazdı ama bu bahsettiğim büyük kesim izleyici ise bunları da beğenmezdi!
...bu ne yaw her her karanlık.. derdi ama detaylara baktığımız zaman onun beğenmediği sahne tam doğru
Sinematic değerdi
Bu TV ler(LCD/OLED) ile eski "CRT-TV" leri karıştırmayınız,ama millet hala CRT devrinde kalmış gibi
++
Şimdiki panelleri(OLED ler de dahil dir buna) çeşitli içerikler de kullanabilirsiniz,ancak performansı
aynı "olamaz" bir Maç veya Stüdyo veya özellikle FILM veya aktüel Cam ile çekilmiş sahneler
Konser v.s v.s hepsi aynı bir Pic.mode istiyor,buna imkan veren paneller de pek yok günümüzde
ya da Pic.mod larınızı bazı içerikler için tek tek yeniden ayrı ayrı set etmeniz gerekiyor!
Örneğin benim için tek kriter "FILM" izleme modudur ve paneli de buna göre set ediyorum ama MAÇ
izlerken manzara kötüleşiyor veya Stüdyo prog da yine değişiyor ve bir çok içerik de panel yine olması gereken
asgari performansı bile veremiyor,bu sefer kumanda elimde habire onu değiştir,bunu aç bunu kıs v.s
yapıyorum ki resim falsosu kaybolsun veya kısmen düzelsin v.s
++
Gamer lar veya hele hele hard-core gamer lar "Televizyon" hiç düşünmesin bile!
gidip "TN" monitör bile alsalar çok daha iyidir,kaldı ki günümüz de oldukça iyi
144TN ler de bulunuyor!
Ancak bir de "asgaride" buluşan veya bunu kabul eden GAMER lar varsa bunlar gidip TV alabilirler tabiki
Ancak 65 ve üstü hatta 55 ve üstü diye tanımlarsam GAMER adamlar iyi düşünsünler TV alırken!
panel 100Hz olmalıdır
120Hz destekli
2.1e
ARC
VRR
kesinlikle 10bit olmalıdır!
"falsolar" özellikle GAMER lar için 55 hatta 50 üstünde çok acaip belli olurlar bu TV ler de!
"resim kalitesi" şayet OLED de sizi kesiyorsa Gamer lar için bu daha iyidir veya daha doğru bir tercih dir!
ama en büyük riski ise static-image her türlü obje de retention/burn-in riski barındrıyor!
Gaming kalitesi bence OLED de çok daha yüksek iken bundan dolayı ekran malum sıkıntıları vermesi de risk dir!
dolayısıyla böyle kişiler yine LCD-TV ile devam etsinler
++
Bir diğer yalnış düşünce ise Gaming de örneğin 1,5/2 metre den 40/43 düşünülmesidir!
halbuki tam tersi 55/65 bile kaldırır bu mesefe den! 50 bile küçük kalır
şöyle düşünün mesafe 1,60m olsun min 50 gerekir(eskiden Curved vardı o bu mesafeden
çok çok iyiydi özellikle Curved-49" ler için)
2,0m/2,2m ise min 55 ister ama daha iyisi 65 olur özelikle hala üretiliyor olsaydı Curved 55/60/65 ler
tam idela idiler
not; "GÖZ" sağlığı açısından,bu mesafeler özellikle görme sorunları olanlar için sıkıntılıdır!
veya uzun süreli izlemeler de başka sıkıntılar da çıkar/çıkabilir/çıkacaktır!
Bakınız "caponlar" oyun manyağıdırlar en gencinden 70 lik yaşlısına kadar ama GÖZ sağlığı açısından
daima ufak ebat kullanıyorlar(40/43 gibi)hatta 32 çok popülerdir Japonya da hala!
++