>Benim özellikle bahsettiğim "SHARP" lar bu senin alıntı yaptığın veya belki de düşündüğün Sharp lar ile uzaktan-yakında ilgisi yoktur
bunlar özel üretim(eskiden beri böyleydi ve hatta kısa bir süre sanırım 2003/2010 arasında bir kaç serisi de US/CD market de satılmıştır)
senin bahsettiğin Sharp-USA yı satın alan(MARKA kullanım Lisansı+bazı panelleri de üretmek için) "Hisense" üretimi bildiğimiz Çin işi
LCD lerdir! yani hiç bir esprisi yoktur...
oraya bakarak SHARP böyle dir şöyledir demek değildir günümüz de,Foxconn bunları Sharp tesislerinde özel üretim olarak üretip
çok kısıtlı sayıda satıyor(Exclusive üretim dir bunlar)
Sharp tesislerin de "özel üretim" paneller her zaman vardır ancak bahsettiğim gibi sadece fiyatları bile $ 30/40bin den başlıyor
Rtings/DispSpec. v.s de görünen bilgiler v.s bunları bahsettiğim SHARP veya herkesin bildiği Sharp lar ile hiç alakası yoktur
Note:ben de bundan Sharp diye bahsederken zaten piyasalar satılan normal TV ler gibi olmadığını belirtmek istiyorum,sadece
örnekleme babında bundan bahsettim
>Büyük ekran(örneğin 65 ve üstü) Göz sorunu "bir şekilde" dersek diye tanımlarsak zaten her şart da hele hele çok uzun süreli
kullanım da ve de izleme mesafesi de yakınsa/çok yakınsa mutlaka sorun çıkaracaktır,aksi düşünülemez bile,sizin bahsettiğiniz
sorunlar ise genel olarak zaten her ebat panel için de aynen geçerli dir
Not; ancak panel PDP ise bu sorunlar kısmen ortadan kalkıyor! ancak bu da günümüz de pek PDP kullanımı da neredeyse
hiç kalmadığı için sorun olmuyor desek bile güncelliği kalmamıştır...
Ayrıca "genel" olarak IPS ler daha az göz sonununa sebeb olurken,VA lar çok daha fazladır!
OLED ler henüz kesin bir çalışma veya klinik deneyler v.s yoktur,çeşitli tanımlamalar olsa bile
ne kadarı doğru bilemiyoruz,zira OLED ler kısmen PDP gibi çalıştığı için biz de mantık olarak
bunun GÖZ sorunlarına da kısmen daha az sebeb olacağını sadece şimdilik tahmin ediyoruz
Not;yüksek NIT ve bağlı olarak çok fazla Bright/Baclit/Contrast ve/veya yüksek ışıklı her türlü görüntüler de
VA da özellikle sıkıntı yaratmaktadır,IPS kısmen daha düşük oranda dır!
Ve son olarak maalesef çoğu insan bunların farkına bile varamıyor! ideal izleme mesafeleri+ışık değerleri
v.s de bilinmediği veya bilinçsiz davranıldığı için GÖZ ler bir şekilde darbe yiyor
>Bahsedilen yeni model TV ler de ki bir takım özellikler aslında teknik olarak her panel de olur/olabilir
ama işin "marketing" ve bir tarih sırası sebebiyle özellikle LCD ler de bu bahsettiğim özelliklerin
tümü yoktur veya en üst segment de bile bir ikisi kırpılmış olarak vardır,ancak yazdığım gibi bu özellikler
istenirse her panele konur ama teknik olarak "tam işlevsel" olurmu?? bana göre kesinlikle olmaz
ama müşteri için genel de hiç de böyle değildir ve o özelliklerine bakar ve "yazıyorsa" OK dir o kişinin
onu kullanıp kullanmaması de hiç önemli değildir...
Kısaca bu potansiyel müşteri bilgisizliği+bilinçsizliğini uyanık üreticiler çok güzel değerlendirip
malları da ona göre servis ediyorlar,hatta bunu yaparken de "yıllara yayıyorlar" halbuki 1 yıl içinde
olabilecek bazı işleri herifler 3/5 seneye öteleyip mal satıyorlar!
Şimdilik bazı seri OLED ler de bütün bunlar full gelebiliyor ama o bile bazı işlemler de teknik olarak
geri kalıyor(özellikle NIT değerlerin den dolayı)
Bana göre ise D-Vision/HDRHDR plus lar v.s "hikaye" özellikler dir,zira buna uygun adam gibi bir kere kaynak yoktur
hadi bunuda geçtim panel de yoktur ama hesap da şu marka/şu seride VAR olarak görünüyor,yani ben yemediğim
için bana hiç hiç hitap etmez! diğer insanlara da karışamam tabiki!
Ayrıca DV/HDR versionlar v.s bunlar için; ekranın bir kere büyük olması gerekiyor! 65/75 bile ciddi küçüktür
90/100 ve üstü istiyor ve de bunu da adam gibi yapabilmek için hangi üretici var+panel üretici var+kim buna uygun
doğru değerlerini üretecek,kısaca ENGINE ı kim üretecektir!
Pioneer/Toshiba/Sharp nerede?
Hadi diyelim hepsini becerdiler bir şekilde;iyi de "kaç para" olacak bu panel örneğin 110" olursa!!
kısaca üreticilerin(beki bugün için hala kısmen direnebilen "Panasonic" hariç)bugün böyle bir düşünceleri
yoktur ayrıca bu becerileri de hiç yoktur,çünkü işin bu kısımları ciddi "kafa" istiyor!
Çin li bugün tek başına TV aleminin Kralı yaw,o da kaç adet(milyonlar)mal sattığına bakıyor!
OLED lerin retention/burn-in sorunları 2017 sonrasın da oldukça azalmıştır,zaten panellerin hepsini LGD üretiyor
ama pixel-orbiter sistemleri ciddi ilerledi ve bilinçli bir kullanıcı için de bu şehir efsanesi haline gelen
malum sıkıntılar günümüzde ciddi azalmıştır!
Bir normal LCD ile OLED arasında genel olarak her türlü sorunlar olarak ele alırsak eskiden bu marj ciddi açık oluyordu
ama günümüz de bu marj ciddi kapanmıştır!
"Müşteri memnuniyeti" kapsamında LCD kullanıcıları bugün daha fazla sıkıntı içindedir!
Bence bugün için OLED deki en büyük sıkıntı "panel-retention" sıkıntısı dır(Image-retention değildir!)
Kullanıma bağlı olarak 2/3bin saat sonra "grey-uniformity"/panel-uniformity fonlamasın da sapma olmaktadır!
Ancak bu sapma örneğin Panasonic ler de ise çok daha az olurken(genel olarak da her türlü OLED sıkıntıları
yine Pany ler de en az olandır!) klasik burn-in/image-retention sıkıntılarının yerine bu durum öne çıkıyor
Bazı insanlar bunu dramatik hale çeviriyor ama,insan gözü neyse ki bu falsoları görebilecek bir yapıda olmadığı için
ve normal resim izlerken zaten hiç bir bu şekilde uniformity sorunu da onu rahatsız edemiyor!
Static-image lar da ise belki bazı renk tonlamalarında bu falsoyu pro. bir insan görebilirken yine çok büyük çoğunluk
bunu da göremiyor!
Not;örneğin Pany/LGE bu sıkıntılar için müşteriye de oldukça "güzel" davranıyor,özellikle LGE,zira Pany de pek sorun
çıkıyor ama LGE de yaklaşım kesinlikle çok iyi+LCD TV ler gibi değildir davranışları!
Sony de ise bildiğimiz genel sıkıntılar her zaman vardır Sony göre zaten onlar için hatalı v.s bir TV yoktur
sorun çıkarsa da buna "NORMAL" derler daima OLED bile Sony yine aynı davranıyor!
Ancak "Gamer" lar için,ben kesinlikle OLED önermiyorum!
gerçi "HIZ" olarak OLED ler süper ama,Gaming için kesinlikle uygun değildir!
"FILM" için de;kişi şayet Sinema/PDP/PJ kullanıcısı ise kesinlikle öneriyorum!
ama kişi ben FILM izlerim ama NIT 500 olacak yok 400 olacak yok 700 v.s olacak diyorsa
kesinlikle önermiyorum!
Ben FILM derken 110/130candela(cd/m2) izleyebilecek adam dan bahsediyorum!
ancak bu candeladan adam gibi FILM izlemek içinde çok yüksek Contrast değeri gerekiyor ki
hiç bir panel de bunu veremiyor LCD ler olarak! işte OLED in asıl esprisi tek burasıdır bana göre
120candela>>>4bin/12bin;1 CR değeri=adam gibi "SİNEMA" kalitesi izleme demek dir!
Not;LCD lerin "sallama" 4bin veya 6bin;CR değerlerinde geçiyorum bir kalem,zira bunlar gerçekte NATIVE(ANSI)
2/3bin gibi dir o da panel gerçek FALD olursa!
OLED leri aslında çok fazla işlevi olmayan ama FILM de en iyi panel tipi olarak kabul etmek gerekiyor!
ancak bizde kullanıcı bir dünya para bayılınca her bir işi de süper yapsın istiyor,ama OLED bunu becerecek
yapıda değildir!
Normal TV olarak bile zayıf kalabiliyor(Stüdyo/Spor/yerli Dizi ler v.s gibi işlemler de)
kişi OLED alacaksa bir çok hesapları da yapması grekiyor,sonra karanlık/çamur gibi gösteriyor
ışık ayarı yetersiz v.s v.s diye dert yanmasın veya Gamer ise zaten hepten uzak dursun