albanez
Süper Üye
- 19 Mar 2018
- 3,497
öncelikle GÖZ sorunu olan veya kimileri de farkın da bile olmadan bu sorunları oluyor ve de en çok ortaya çıktığıAnladım hocam, nedense ürünler ülkelere göre farklılık gösteriyor. Sony'nin çok meşhur bir kulaklığı var mesela HW700 diye. Herkes bunun Japon versiyonunu satın almak istiyor.
Bence göze zarar veren şey panelden öte yüksek parlaklık ve mavi ışık. Ben kullanım amacıma göre sürekli ayarları değiştiriyorum. Monitör başında ofis işleri yapacaksam mavi ışık filtresini en son seviyeye alıyorum, parlaklığı ortam ışığına göre 40, 50'lere kadar düşürüyorum, renk sıcaklığını arttırmak için f.lux programını kullanıyorum. Oyun oynayacaksam oyun moduna alıp parlaklığı yükseltiyorum. Film izleyeceksem yine film moduna alıp parlaklığı kısıyorum ortama göre. Son 1 yıldır gözümle çok sorun yaşadığım için beni rahatsız eden daha çok parlaklık diyebilirim. Kornea'da kızarıklık oluyor ve göz yorgunluğu yaşıyorum. Doktor kontrolünde damla kullanıyorum mecburen. Sırf bunun için özel gözlük aldım. Çok işe yaramıyor fakat en azında parlamayı bir miktar engelliyor.
Oled ekran çok güzel fakat oyun oynamak için bana biraz karanlık geldi. Film harika olur. Ben yine de 3 yıldan sonra oled'in sıkıntı çıkaracağını düşünüyorum.
Benim televizyonda bile örneğin netflix'te filmi durdurup 10 dk bekletirsem görüntü tutulumu oluyor. 2014 model Samsung kullanıyorum (UE40H6470AS). 4K merakım var fakat sizin yorumlarınızı okuduktan sonra alasım gelmiyor hiç. Kendime uygun TV olarak Sony XH9096 dışında bir alternatif bulamadım. Maalesef ne hikmetse onun fiyatı da nerdeyse hergün değişiyor.
Gigabyte'ın 43 FV43U monitörü hakkında ne düşünüyorsunuz ? 8 bit + FRC olması dışında ben bir eksi göremedim. Şeytan diyor 9096'ya vereceğin paraya al bu monitörü hem tv hem monitör olarak kullan.
yer de Monitör ve özellikle de LCD-TV lerdir(PDP ler pek çıkarmaz veya çok az çıkarır v.s)
da hassas olan gözler de ise bu sorunlar çok daha çabuk ortaya çıkmaktadır,ancak çoğu insan hayli zaman geçtikden
sonra bunları anlıyor+"yaş faktörü" de bir etken dir!
en doğrusu aslında senin de yaptığın gibi çoğu işlemler için paneli bir şekilde yeniden ayarlamak dır!
++
OLED uzun ömürlü değildir!
sanırım kimileri hala CRT ve hatta LCD devrin de kalmış olabilirler ama OLED ler "ömür" bazında
daha çok "kullanım şekli"+özellikle "kullanım saati" ile ilgili dir!!!
yine büyük çoğunluk örneğin OLED için;bunu alırım 10 sene gider yok 8 sene başımı ağrıtmaz v.s
gibi bir düşüncesi olabiliyor ama yok böyle bir şey ve direk asıl sorun "kullanım saati" ile ilgilidir!
yalnış kullanım da özellikle ilk 2/3bin saat de bir şekil de sıkıntı oluşmaya başlıyor!
daha önce de bahsettiğim
1-"screen-uniformity"
2-buna bağlı olarak "grey-uniformity"
düzeni bozulmakta dır biz buna teknik olarak "yanma" diyoruz ama yine teknik olarak o genel bildiğimiz
burn-in vari bir yanma dan bahsetmiyorum
bütün bu çoğu teknik işlemler,kullanıcılar tarafın da yalnış anlaşılmaktadır buna bir de FORUM denen
mekanlar daki kasıtlı-bilgisiz ve de bilinçsiz bir alay sözüm ona "yorumlar" da eklenince ortaya bir OLED Kaosu
çıkmakta dır!
++
genel de bir panel de "uniformity" bozukluğu olması(aşırı değilse tabiki)veya en azından insan gözünün
görebileceği hatta algı bile yapabilecek bir seviye de değilse uniformity sorunu da o kullanıcıyı
rahatsız etmeyecektir! böylelikle panelini daha bir kaç yıl sorunsuz kullanabilecektir
ama bu süre de tabi ki bir 10 sene değildir veya 15 sene hiç değildir gibi!
ANCAK bu panel(OLED) "Monitör" olarak kesinlikle kullanılamaz!!!
input-LAG/retention çok düşük olmasına rağmen;ben kesinlikle "Gaming" için de tavsiye etmiyorum!
OLED kullanımı oldukça dikkat isteyen bir panel türüdür ve buna uygun davranmayan kişiler bence yine
uzak dursun OLED ler den ve de bu şekilde özellikle dikkat edilmeden bir OLED kullanımı normal ömründen
çok daha kısa süre de sizlere sorun çıkaracaklardır!
Kanal Logo ları bile sıkıntıdır uzun saatler aynı kanal da kalınırsa!
kısaca görüntü kalitesi mükemmel olsa bile;ciddi kullanım hassasiyeti gerektirmekte dir
ve de en sonun da ciddi pahalı bu meretler!
++
"Karanlık" buluyorum veya bu şekilde bir panelin aydınlanma sistemi ile ilgili olarak bu düşüncelere
sahip insanlar kesinlikle OLED den uzak dursunlar!
ABL seviyesini veya sürekli baclit sistemini yükseltmek sadece bu panele zarar verir!!!
OLED ile her "içerik" de istenen kalite de çoğu insana bir göz zevki vermez! bazı insanlar OLED
en iyisi veya en kalitelisi veya en iyi görüntü bundan diyerek alıp sonra ...bu mu yaw OLED... diyor!
Benim burada ki şahsi yorumum ise;ben özellikle "FILM" izlemek için OLED alırım veya bir tek
burada ki referansına bakarım gerisi hikaye benim açım dan,ama her insan böyle değil dir!
Bana OLED alıp çok ulaşan insan oluyor;hepsinin ortak sorunu malum bazı sıkıntıları oluyor özellikle
...abi çok karanlık... diyorlar!
ben ise on-bin defa yazdım bütün bu sıkıntıları hiç usanmadan!
bu arada "karanlık" filan da değildir;tam doğru FILM(24fps 720/1080/2160) resim veriyor!
110/120-130/140cm/m2(candela)+mükemmel Contrast oranları=tam bir Sinema/PJ keyfi veriyor
ama çoğu kişi bu ayarları beğenmiyor... ona da bir şey diyemem,"zevkler-ve renkler" meselesi
ortaya çıkıp,saygı göstermek gerekiyor
++
OLED paneli alıp da "all-in-one" yaparım diyen varsa hiç böyle bir şey düşünmesin,ama keyfi bilir
tabiki...
ülen dünyanın parasını bayıldım tabi ki her bir şeyi yapacağım diyen varsa ona da bir şey diyemem

baba,keyif senin para senin yaw
güle-güle kullan o zaman
++
Ancak bazı üreticiler;
>240Hz OLED panel ürettiler(SkyWorth/Çin li) normal de şu anda hepsi 120Hz dir
>12-bit çalışması devam ediyor(SkyWorth ve Panasonic)
>NIT olarak 1000 ve üstü çalışması devam ediyor(LGD/SkyWorth/Panasonic)
kısaca özellikle "karanlık" bulunan OLED paneller için bir kaç yıldır çalışmalar devam ediyor
ancak kimse ömür/yanma konusun da henüz bahsetmiyor,o ne alem de,bir bilgi yok
ama tahminim böyle bir bilgi var ama bu da açıklanmayacak!
yakında 1000/1500NIT lik OLED paneller çıkabilir ama fiyatı da uçuk-kaçık olacak elbette!
toparlarsam,bütün bunlar ve daha bazı yazmadıklarım ışığında; ...yaw bunlar beni açmaz ne işim var benim
OLED panel de... diyorsanız aynen bence de uzak durun OLED ler den,LCD ye devam edin
++