100Hz veya 200Hz diye de takılmayın...
basit bir örnek,benim evde ki paneller den birisi 50Hz dir(LGD/S_IPS) modeli de 2011 dir dikkatinizi çekerim!
yetmedi bir de bu meret de 3D desteği de vardır,daha bitmedi o zamanlar 100Hz li+3D destek li Sony bile
Samsung bile olsa ve bunlar da HiEnd leri resmen cortlarken(3D görüntülemede)
benim garip Tosh 50Hz,bu Sony yi 3D de evire çevire dövüyordu yahu,Samsung u daha saymıyorum bile
onu da acaip benzetiyordu!
Note;bir ara Samsung un Sony ile ortak üretim yaptıkları S_LCD(Korea)fabrikasında S_PVA 240Hz(EU200Hz)lik
paneller ürettiler sadece en üst segment için(Samy/Sony TV ler de kullanılan)sanırım 2010/11 dönemiydi,
S_LCD fabrikası da bunu 2009 yapmıştı,ancak bu işte tutmadı!
Zaten bu 240 işi tutsaydı bugün 50 lik yerine 100 lük paneller standard hale gelip,200/240 lık paneller de en üst segment de
yer alıyor olacaktı!
SHARP hariç hiç kimse 240Hz işini becemememiştir,Sharp da zaten işi bıraktığı(TV) için 240 işi de öldü gitti
gerçek hikayelerin devamını yazmıyorum....
++
Ana neden panelin 50/100/200 olması değildir,kısa anlatımla Motor larda iş yok beyler,motorlar hikaye
çakallar motor diye almışlar bir şeyleri kasası acaip fiyakalı Merso/BMW/Volvo v.s marka kasaya takmışlar
ama araba yine hikaye gitmiyor yaw ülen "Hacı Murat" bile daha iyi be
zaten yukarıda yazdıklarım yalnış olsaydı o zaman ülen benim Tosh 50Hz lik panel nasıl Ferrari gibi oluyor???
"Motor" sağlam da ondan!
Bir diğer neden de şudur aklınız da bulunsun;"Smart" işi çıktı panel işi cortladı!
İster Andro ister Tizen ister WEBOs istersen tırı-vırı Smart olsun,bunlar motor ile uyumsuz oluyor!
böyle bir yazılım da henüz yok,Rus ların yaptıkları onu-bunu Hack edelim sonra uydurup bunu yazılım
diye çakalım!
Pioneer
Panasonic
Toshiba
Sharp
kısmen Sony
iyi motor yapanlar dır,Pio bu işin en üst noktasıdır,Sharp yine öyle sayılır,gerisi(Pany/Sony dahil)
kısmen tam iyi değildir
4/4 lük işlemci/chipset/gpu+ilgili yazılım v.s Pio aslında tek ana üretici idi,buna yakın Sharp vardı(aslında hala vardır)
ancak bizim normal TV ler dediğimiz bu piyasa işi TV ler de;benim son20 yıl da gördüğüm adam gibi her şeyiyle
motor yapabilen bir tek TOSHIBA vardı,siz buna ister VA takın ister IPS takın isterseniz AMOY takın hepsini
süper çalıştıran sistem üretiyordu Tosh!!
Şimdi millet 50Hz muhabbetleri yapıyor,yaw senin motor gidik kardeşim,senden adam olmaz ki
istersen sen bunu 100Hz panele tak yine hikaye ve yakın zamana kadar da çoğu 100Hz idi ama o zamanda
bir sürü sorunlar vardı,biz Tosh kullanıcıları olarak gerek 50lik gerekse de 100lük panellerimizle bunlara
gülüyorduk yaw
Üstelik Tosh panel üretmez! Samsung/Sharp/AUO/CMO v.s her yerden panel alır takardı bu motorlarını
demek ki iş panel ile de bitmiyor,zaten bitseydi 240Hz lik paneller bugün piyasa da zibil gibi olurdu!
Not;240Hz lik "OLED" paneli de 2 yıl kadar evvel Çim li SkyWorth üretti bile ama işin nihai kısmına geçilemedi
çünkü uyum sorunu+chipset+yazılım v.s derken herifler kilitlendi,Sharp da anahtar var ama Çin li de parayı
verip Sharp dan anahtarı almıyor! Çin li bu yaw,para verirmi uyanıklar!
Tek başına olayı değildir bu panel tip TV ler
Tosh 15/20 yıl önce MediaTek kullanırdı ama onu süper revize edebiliyordu,Sony hikaye,Samsung hikaye v.s idi yine
Tosh sonra bir ara bazı serilerinde "ZORAN" kullandı!! Zoran ı ilk defa Tosh kullandı(revize yine)Samsung S_PVA panel
üzerine taktı=Ferrari575 oldu araba(2008 da biz buna o adı takmıştık)Zoran ise bugün en üst AVR lerde
hala kullanılır ve acaip. pro. bir motordur!
Tosh 2012 de bu defa kendi motorunu üretti>>"CEVO" ve olay bitti bununla
bende hem Zoran hem de CEVO vardır şu anda eski Ferrari575 de olan MediaTek de üzerindeki Samsung
panel gittiği için mecburen değiştirmiştim,kısaca bunlarda motora bir mok olmuyor ama panel belli bir sonra
gümlüyor!
Yoksa Pio ve Tosh lar 15/20 yıl giderler!
++
Bugüne gelirsek Sony dahil artık ortada bu işe gerçek anlam da "yatırım" yapan bir üretici yoıktur,burada milleti
Samsung/Sony diye birileri yemesin haybeye,o gördüğünüz süslü katalog lafları v.s aynen hikayedir!
10 kağıt da fazla para da basarım diyen adam varsa gitsin OLED alsın kendisine,eski teknoloji bu LCD panellere
para basılmaz,riski olsa bile OLED lerin(eskisi kadar değildir+sizi pratik kullanımda da fazla rahatsızlık verecek
seviyede sıkıntı da çıkarmaz,ama Pio gibi de 20 sene filan gitmez,10 sene bile gitmez)
İnsanların bu yalnış ve bilgiden yoksun bir takım düşünceleri yüzünden sürekli bir Burn-in/Retention/Tint fail
v.s v.s diye milleti eksi teknoloji LCD lere yönlendiriyorlar yaw,o yüzden OLED fiyatları da düşmüyor!
nasıl düşsün ki,LCD yi herifler zaten ederinin 2/3 katı kazık satıyorlarlar dolayısıyla de OLED ler de duble
geçirmece tarife den satılıyor! Çin li için OLED veya LCD filan farketmez ama bu kafayla tabiki devam edilirse
herifler LCD leri şişirip şişirip çok daha yüksek KAR Marjlarıyla satacaklardır!
Bunların hepsi bir bir ispatlanmış geçmiş tecrübelerimiz dir!
Orta da para edecek TV yokken leş gibi mallar 3/5bin kağıtlara satılılıyor!
Samsung/Sony dedinmi rakam 10 kağıt dan başlıyor;değermi peki??? kesinlikle değmez!
yaw bir de beyler siz gün boyu bu meretle ne izliyorsunuz,hele bunları bir bir yazın bakalım??
ülen bunların hiç birisinin up/down-scale-res. v.s gibi işleri beceremiyor!
ama Sony den katalog okursanız resmi şöyle böyle işliyor da şöyle açıyor;ülen yalan dan kim ölmüş be!
o Sony HiRes/HiEnd v.s cihp/yazılım v.s makineleri bu gördüğünüz TV ler de yok ki!!!
Bilmem ne Engine diyorlar yani yersen,BRAVIA bilmem ne Engine v.s v.s v.s
Samsung da başka bir numara var v.s
Adam abi NFlix izliyorum ve Cat.3 üyesiyim diyor(UHD) iyide kardeş Cat.3 NF sana max 13/15Mb
UHD resim veriyor,hepsi bu iyi de bunu sana adam gibi normal bir Uydu(4K Receiver) 25/45MB arası zaten verebiliyor!
TRT4K bile resim çekimi UHD ise sana min 25MB veriyor!(ancak TRT nin başka bir sorunu olduğu için
resim kalitesi bana göre çok kötü!)
YouTube,kısmen daha iyi olsa bile 25/45MB skalasında geziyor ki bunlarında çoğu DEMO lardır izlediğiniz üzere!
Geriye adam gibi UHD kalitesi için bir tek 4K-Bluray ler kalıyor! iyide dünya da kaç tane gerçek 4K çekilmiş FİLM vardır?
onlarında bol bol kırpılmış versiyonları vardır
Onun haricinde piyasada OLED ler hariç adam gibi resim işleyen panel yoktur!
SD ler çok kötü
HD ler fena sayılmaz(bana göre o da kötü)
UHD ler de "iyi" desem bile elde adam gibi kaynak yok ki
Neyin tavsiyesi isteniyor şimdi olan mallar bunlar beyler,kimse Sony,Samsung filan demesin,işin bu bir de vebali vardır valla!
ama adam abi ben Sony "OLED" alacağım diyorsa varsın gitsin alsın o zaman....