Günaydın Kardeşim ve Eski Meslektaşım diyeyim
PVA ve/veya günümüz adı VA ile devam edelim zira forum üyelerinin bu teknik kısaltmalardan oldukça kafası karışık zaten, muhtemelen bu PVA ismini bir kaç kere daha yazarsak forumdaşlar bundan sonraki sorularına ''Ado hocam PVA diye yeni bir panel tipi çıkmış özellikleri nelerdir?'' diye ekleyeceklerdir haklı olarak
)
VA paneller üretimin en başından bu güne kadar olduğu üzere hızlı tepkimede üretim adeti bazında en tercih edileni zira aslında bu anlamda en başarılı olan panel TN olsa da, TV dünyasında çok fazla TV panel göremiyoruz o nedenle hep IPS ve VA olarak ilerliyoruz.
SAMSUNG ve 49 çelişkisinde ise biraz bilgi krililiği var diye de düşünüyorum zira SAMSUNG yetkilileri IPS panelin sadece 55/7400 de olduğunu iddia etseler de, 49/7400 ün IPS olduğu yönde de bilgiler geliyor ancak ben mağazada görmek istememe rağmen ürün olmaması nedeniyle teyit edemedim bu bilgiyi.
Kaldı ki aynı mağazalara da pek gitmek istemiyorum malum mağazacı kardeşlerimiz ile çok anlaşamıyoruz
)
Şunu anlamakta ben de zorlanıyroum. SAMSUNG yetkililerinin iddiası, IPS olmasına rağmen üretimin yine de kendilerine ait olduğunu iddia ediyorlar. Bu bana bir zamanlar SONY markasının BETAMAX video teknolojisinde inat edip, artık yıllar yıllar sonra video teknolojisi bitmeye yakınken VHS üretim yapmaya başklaması gibi bir durum olarak geliyor.
IPS i öcü olarak gösteren bazı yazılar da okudum ben lakin ilginçtir ben IPS panelleri oldukça severim. Elbette ki panel teknolojisi de zaten kullanım amacına özel seçilmesi gereken bir teknolojidir en başta bunda anlaşabilmek lazım.
Bu koşullarda diyorum ki, ''Madem ki SAMSUNG un elinde IPS dizilim yapacak bir teknoloji de var, o halde neden bunu pazara sunmuyor?''
Sunmuyor ise acaba her zaman bildiğimiz gibi kapalı kapılar arkasında LG ile bir anlaşma yapılıp LG den hücre yapısı alınıp üzerine SAMSUNG basılmış olabilir mi?
vs vs kafada deli sorular.
Neyse biz işimize dönelim.
49UD9400 ü daha pahalı yapacak olan unsur HDR10 ve WCG desteği sunuyor olmasıdır. SAMSUNG VA panel kullanılır ve MB120 ile MB130 anakartlı üretimi vardır. 49UD9400 alırken mutlaka kod kontrolü yapılması gerekir zira 3 ayrı koddan üretimi bulunmaktadır, 3 ü de SAMSUNG panellidir ancak anakart ve özellikleri değişkendir. bahsettiğim HDR10 ve WCG desteği olan ürünün kodu V10117192 dir
50UD8400 de benim panel kalite listemin en başında olan AUO ve ikinci sırada olan CMO panel kullanılmıştır ve doğal olarak yapı tipleri VA dır. Sorun şu ki bu modelde HDR WCG HB DV gibi ek özelliklerden hiç birisi bulunmamaktadır, nature tv dir.
Genelde tüm incelemelerimi sökerek yaptığım gibi MU7000 de sökerek incelediğim tv lerdendir. Mühendislik kalitelerine ve dizaynlarına lafım yok ancak kusursuz tv değildir.
Işık yansıma konusunda belirteyim ki günümüz üretimlerin bir çoğu maalesef glare panel. Yani bir şekilde ışık yansıması mutlaka oluyor.
Yıllar önce Fabrikadaki eğitimlerde (2005-2006) Plazma ve LCD arasındaki farkı anlatırken bu bile bir kıstas idi. Plazma tv ler bu anlamda dezavantaja sahipken, TFT LCD lerin dik gelen ışığı farklı açıya yansıtma özelliğinin avantajlarından bahsedilirdi lakin bu gün üretilen paneller o panellerden değil artık.
Bu nedenle sanırım en büyük güvenceniz gözleriniz olmalı. Mağaza ortamında tv ekranından, aıdınlatma spotlarının yansımasını kontrole tmek en başarılı test yöntemi olacaktır
İyi kontrast ve hızlı tepki için VA
Geniş izleme açısı ve Daha iyi renk algoritması için IPS
Diyerek yazımı sonlandırayım