bazı ek bilgiler ve de düzeltmeler(malum bazı sitelerin marketing türü işleri dersek daha doğru olur)
-çok kısa;"normal" bir panel arıyorsanız,fazla da kesilmeden direk VA lara gidin!
-bu işi bilen biriyseniz veya IPS lerin ne meret şey olduğunu biliyorsanız o zaman eyvallah
buna gidin yoksa unutun gitsin sizin eliniz VA alır!
-malum "forum" denen mekanlara takılıyorsanız,bence konu da IPS ise hiç takılmayın oralara
yoksa bilgi diye kafanıza başka şeyler girer
-Rtings ve onun gibi bir çok site IPS "düşmanıdır" desem aynen yeridir! bu sitelere öylesine bakın
takılırsanz gelin bize sorun ki konuyu biraz açalım!
-yaw öyle insanlar varki önüne ister IPS koyun ister VA koyun belki de hayat boyu anlayamacaktır!
ama bazıları bu insanları bir şekilde sözüm ona uyarırsa daha sonra adamın adeta zindana dönecektir yaw
-kısaca VA panel herkese gider ama %100 de gider değildir! ama %95 ine gider diyeyim ben
IPS farklıdır...
diğer şeyleri geçiyorum şimdi
IPS den başlarsam;IPS olayını bilmeyen adam hiç bulaşmasın derim ben
bilen az sayıda adam vardır bunlar IPS lere bakabilirler örneğin benim gibi...
ancak piyasa da artık adam gibi iş görür IPS ler de "Televizyon" olarak kalmadı desem aynen yeridir!
sonuç da kala kala bir tek "NANOCell" paneller vardır,sorun şu ki bu TV ler de çok ciddi pahalıdır!
örneğin benim gibi IPS leri bilen adam hayat da almaz bunları,ama tatlı rakamlara olursa kaparım!
peki NANO lar kimde var;LGE haricinde kimse de kalmadı,millet ucuz VA lar dururken ve de daha sıkıntılı
veya zor olan ve de daha da önemlisi pahalı olan bu IPS paneli nedne taksinki!
gider Çin işi ucuz yollu bir VA takar alın size TV der! zaten millet ya kumandasına takmış ya da Smartına takmış
yok ayağı şöyleymiş olayına takılıyor v.s resim performansı+doğruluğu v.s diye pek bir şey aranımıyor artık
örneğin varsa yoksa yok Androdi yok Smart işleri v.s v.s uyanık Çin lide pazarın bu durumunu bildiği
için alın size TV diye bunları satıyor!
++
Nano ya dönersem;bir tek 9x serisi OK dir ama FALD filan diyorlar hikaye,LocalDimming diyorlar o da hikaye
hepsi ciddi sorunlu çalışıyor veya adı Full-LAD+LocalDimming ama bana göre "osuruk" dimming yapıyor yaw
hele biz bir de Tosh SV685 kullandığımız için FALD nedir,en iyi bilen adamız yaw bari bizi yemeyin değilmi
866/816 kırpılmış NANO diyorum ben 796 da biraz daha kırpılmış olanı...
bu panelleri tavsiye ederken gerekli açıklamaları biraz teknik biraz da pratik olarak yapın ya da hiç bulaşmayın bunlara
tavsiye olarak!
üstelik hiç değmeyecek kadar pahalı bu meretler! hani ben biliyorum diyorum ama fiyat bana göre absürt!
9x serisi tek alınası mal da budur zaten,o da bazı teknik konularda sıkıntılı ve de en üst segment bir panel de
zaten bunların olmaması gerekiyor bir de dünyanın parasını istiyorlar yaw
Arçelik grubu 1/2sene bunlara çalıştı(Grundig/Beko/Arçelik markaları olarak) ama tutmadı,ciddi pahalı oldu!
ışık kaçırma/bulutlanma sıkıntıları yüksek oranda oldu v.s
LGE nin Nano larıda yaklaşık böyle ve yukarıda Adem bey güzel açıklamış,LG/Türkiye ciddi sıkıntılıdır!
TV alırken ciddi düşünmek gerekiyor! hele böyle pahalı Tv leri(NANO dan bahsediyorum)
örneğin ben bunların Nano su da olsa gider mağazadan önce inceler ve teşhir olanını kaparım istediğim
fiyata verirlerse böylece onlarda kurtulurlar bu teşhirden

sıfır KM bana uymaz! sonunda papaz olmak istemem LG/Türkiye ile yaw
LGE den TV alacaksınız OLED alın,IPS/LCD almayın! OLED ler de hem TV olarak hem de satış sonrası
hizmet olarak iyi bu adamlar! zaten LGE bütün ağırlığını OLEd lere vermiş durumda,LCD le işlerine fasulyeden
bakıyorlar onun için bulaşmayın
+
gelelim SDR/HDR işlerine(NANOCell)
-NIT değerleri ciddi düşüktür SDR de bile paneller karanlık kalır VA yanında ama normal resim izlerken de
herkesbunu beğenmeyebilir!
-HDR ile benim işim olmaz ama sizler için yaw bu ne biçim HDR diyeceksiniz NIT değeri çok düşük olduğu için
veya Samsung ve Sony ye baktım bir de buna bakıyorum arada dağlar var diyebilirsiniz!
-Contrast kötüdür 800-1000;1 veya 1200-1600;1(o da panel FALD olursa ve de LD yi aktif ederseniz..
iyi de bir tek 9x serisinde vardır)
FILM ler de ışık+detay falso verir!!! ülan bu ne biçim IPS dersiniz sonra,keşke VA panel alsaymışım dersiniz!
-panel IPS olursa ortam adınlanması ciddi önem arzeder ve bunu yapmazsanız o IPS resim verme işleminde
göz algısına ciddi etki eder,dolayısıyla ortamı uygun karanlık hale getirip(örneğin hafif loş olacak
fazlası olmaz!) gözünüzü aldatacaksıniz ki falsoları daha fazla göremeyin!
-"zifiri karanlıkta" IPs ile hiç bir şey izlenmez gri ve tonlarında izlersiniz siyahları!
-"panel banding"(DSE efektleri)v.s olur futbol maçında saç baş yoldurabilir!
-Gaming süper dir ama başka sıkıntıları vardır!
her Nano-IPS tabiki böyle değildir veya çok azdır veya hiç yok gibidir v.s
ama bunların bazıları da zaten teknik olarak IPS ler de vardır!
++
sonuç olarak 796/816 uzak durun;ya da bunu tam ne için istiyorsanız onu sorun bana???
866 da bundan bir tık daha iyi diyeyim o kadar
9x ise;iyi ama..... aması var işin!
yarın birisi derki yaw bu kadar şeyler v.s varsa gidip o zaman o paraya Sony/Samsung alırım
diyorsa,evet aynen öyle yapmalıdır!