valla hiç böyle bir hesaplamalı gerekçe görmedim
hangi verilere göre böyle davrandınız bilemiyorum ama bunlar daha çok bazı ülkelerin(özellikle UK ve Skandinav ülkeleri)
bu konudaki bir takım çalışmaları insanları düşündürüyor ve bazı hesaplamalar gündeme geliyor hatta önlemler(kısıtlamalı)
getiriliyor v.s
basit cevapla o zaman hiç TV almamak gerekiyor! ya da enerji sarfiyatı çok az olsun ama resim kalitesi varsın düşük olsun
gibi bir mantık da ortaya çıkabilir
-öncelikle bu yeni tip paneller öyle yazıldığı gibi enerji sarfiyatı yapmazlar!
ancak sticker değerlerine bakıldığı zaman onlar ise pik değerler olup bu da en yüksek
değer baz alınıyor ve o yazılıyor! buna göre panelin çekim gücü 185Watt olursa(pik)
siz bunu görürsünüz ve vayy be amma yakıyor diyebilirisiniz ama teknik olarak pratik de
böyle değildir ve tam aksidir,ilgili bazı ülkelerin kanunları gereği TV üreticisi bunu max.
değerden bildirmek zorundadır!
-panel yapıları değişmiştir ve kısaca güç çekimleri de ciddi azalmıştır
örneğin günümüz panelleri 50"/58" gibi olanlar ortalama 80-120W güç harcıyorlar
bu harcama da panelin renk/ışık v.s çalışlmasıyla sürekli oynar...
kısaca günümüz panellerinin öyle A dan başlayıp yok+++ yok B/C v.s değerleri sadece
kafa karışıklığına sebeb olur,bunlar Çamaşır Mak veya Bulaşık mak. veya Kurutma mak.veya
Klima gibi değildir!!!
-2010 dan öncesi paneller ise çok farklı teknik yapıdaydı veya Plazmalar yine öyle veya FALD-LCD ler de
oldukça fazla güç çekerlerdi örneğin benim halen kullanmış olduğum 2009 model Toshiba panel 46" ebatlıdır ama FALD
panel olduğu için ortalama 240/280Watt çeker ki bu çekim günümüz için aşırı yüksekdir!
günde ortalama 14/16saat da açık kalıyor! ama hiç bir zaman bunun elektrik fat. yansıyan bir sıkıntısı da
olmamıştır!
-şimdiki paneller ortalama 50/55 ler yaklaşık 100Watt ile çalışıyorlar veya biraz altına bile inebiliyor
sadece FALD olan paneller biraz daha yüksek çekerler ki onlar da zaten piyasada çok az olup en üst
segment Samsung/Sony ler de vardır,ancak yine de dramatik bir çekim olmaz!
Bunu hem sana hem diğer arkadaşlar için yazıyorum genel de piyasada böyle bir yanlış bilgilendirme
ve özellikle A/B/C v.s diye bir sıralama ile sankim Klima cihazı gibi hesaplanıyor bu çekimler!
O göze çok batan enerji etiketleri yakın geçmişte bazı ülkelerin zorlamasıyla olmuştur,halbuki enerjyi
evlerdeki diğer elektrikli cihazlar çekiyor çok daha fazla olarak,iş kala kala TV lere kaldı yaw
++
Gelelim bahsettiğim panellere;madem o bütçelere kadar çıkıyorsun kesinlikle 100Hz/10bit panellere bak!
QLED OK dir ama 50Hz değil,şayet 50 olacaksa o zaman daha ucuz herhangi bir markada olabilir!
Samsung 50/58 leri bu bağlamda ele!
55 olarak 7/8 serileri OK dir