Beyler "TCL" nin çok sık ve çok eskiden beri takipçisi olduğum için özellikle en büyük ana üreticiler
olarak her zaman takip ettiğim;
1-TPV
2-TCL
3-ChangHong
4-SkyWorth
5-HiSense
üreticiler dışında ayrıca başkaları da var tabiki,zira bu gördükleriniz tüm dünyadaki TV leri ya üreten
ya da bir şekilde montajlayan(SDK/CKD formunda) ve sonra da Sony/Samsung/Panasonic ve hatta SHARP
markaları altında asıl üreticilerdir
++
Bizim pazarlara gelirsek;TR/Avrupa/Rusya gibi... TPV nin sadece Philips markasını görürsünüz ama OLED leri
dışında herhangi bir ses getirecdek özellikle LCD TV leri artık yoktur! dolayısıyla bunu eliyorum
>HiSense,Çin dışında şimdilik U.K de ciddi etkinolmaya başladı zira panelleri F/P ama gerçek den çok iyiler
yani bunlar artık "ucuz mal" diye satın alınmıyor ve dikkatinizi çekerim panel tip TV işinde adeta bu işi en iyi bilen
TV tüketicisi İngilizler dir! ve bu herifler böyle bir pazarda ciddi iyi konuma geldiler!
USA/Canada için de aynen böyle ama bu pazarda TCL/Vizio şimdilik başı çekiyor!
>Chang ve Sky daha çok yeni nesil paneller ve modül üniteleri v.s üzerine ağırlık vererek ilerliyor ve henüz dışarı
açılmadı ama SkyWorth en yeni olarak hem de OLED bazında 200/240Hz lik OLED paneli üretecek hale gelmiştir
sanırım yakında artık LGD nin papucu dama atılabillir(OLED için)! zira özellikle ÇİN li ile hiç kimse maliyet
konusunda karşısına geçemez hatta aklına bile gelmez!
bildiğim kadarıyla bu panelleri OLED/200Hz Çin pazarına çıkarttı!
>TCL de çok yeni olarak daha da güzel bir buluş yaparak OLED QD-panelleri çıkarıyor
IFA da sanırım bunları açıklayacak artık
Not;OLED ler için sürekli çalışıyorlar,LCD ler den tabiri caizse artık hiç bir şey olmaz,2010 dan beri de ben hiç bir
teknolojik gelişme olarak bir şeyler görmedim! UHD ve diğer hikayeden işleri geçin,bunlar teknoloji değildir!
Zaten adamların da gayeleri artık ana üretici olarak OLED ler için bir şeyler bulmak dır!
LCD ler ise gördüğünüz gibi artık koca birer "MediaPlayer" cihazları haline gelmiştir ama aynı işin panel kısmı hariç
hemen hepsini el kadarlık BOX lar da yapmaktadırlar
üstelik çok daha stabil ve de sıkıntısız!
++
TCL/TR ye nasıl yani hangi kalite mallarıyla çıkacak yakında göreceğiz,zira bunlar aynı seriyi çok çeşitli tiplerde
pazarlara sunacak becerideler! örneğin USA/Canada modelleri iyi,Avrupa ise onlar kadar olmadığını zaten öğrendik
ama arada bir veya iki serisi daha üst düzey olabilir v.s adamların o kadar suplex yapıları var ki şaşarsınız,anında
görüntü var herifler de yaw
şimdi bu ana Çin lilerin dış pazarlarda en büyük esprileri fiyatların ciddi düzeyde düşük olmasıdır ve burada iki MARKA
üretici var Samsung&Sony ve bu heriflerin TV leri yarı parasına satılıyor ve performansları da serisine göre ya aynı ya da
bir tık daha yi veya bir tık daha düşük ama UCUZ!! ama ucuz diye "dandik" mal da vermiyorlar!
Bugün ne Sony de ne de artık Samsung da örneğin bir TCL/Sky gelişmiş panel teknolojileri yoktur!
zaten bunun için bunlar da onlara ürettiriyorlar ama sizler bunu çakamıyorsunuz
++
Kısaca TV pazarının+Modül ünitelerinin TEKELi bu adamlar oldular! Sharp hariç diğer MARKA diye gördüğünüz veya göremediğiniz
panelciler,TV ciler v.s hepsi bitmiştir(Panasonic de dahildir buna-OLED leri ise hariç dir!)
Bir kaç yıl içinde pazara yayılacaklar ama asıl hedefleri "OLED",zira LCD işi bunlar için artık,"fasona verilen mallar" gibi olmuştur!
++
SHARP,bu işin "Modül" kısmı hariç,aslında diğer konulardan da çıkmıştır,yani pazarda bir şeyleri buldum ettim(Samsung ve Sony
hala böyle yapıyor ama hikeye bunlar bir şey yaptıkları yoktur!)diyen kimse kalmamıştır,yukarıda yazdığım ama üreticiler
yapıyor her ne yapılıyorsa artık!
TCL yi takip etmek bile artık zorlaştı ve fazla koştuyorlar arkalarında yaw!
Örneğin yeni bir Processor de buldular! ki bu çok yeni bir gelişme,öyle çalma kopya filan değildir
"yazılım" kısmı RUS/Ukrayna işi değildir diğerlerinin daha doğrusu herkesin yaptığı gibi!
Oled lerine isim de buldular "QDOLED
"
TCL,ayrıca bu yeni panelleri(LCD ve OLED olarak) Samsung/Sony/Panasonic e de satıyor!
bu malların bizim için beklemeye ne kadar değeri olur orasını bilemiyorum,zira bizimi öncelikle bir Döviz kuru
sıkıntımız vardır!!! en büyük handikap da budur,yani mallar aslında UCUZ ama bizde böyle olmaz!
diğer sıkıntı ise piyasanın yerli montajcılarının dengesidir ve bu sebeble yine bu mallar bizde ucuz olamaz!
ama OLED olarak belki daha makul fiyatlar çıkabilir ki bunun için de henüz daha erken,zira TR ye bunlar şimdilik
OLED sunmayacaklar!