Bunların yaklaşık hepsi yalnış bilgiler dir veya tam yerine oturmayan bilgiler dir!
Geçmişte bilenler değil de bilmeyenler bu konular da hatta hiç de kullanmadıkları paneller hk. yalan-dolan
bilgileri net den paylaştılar ve bir deli kuyuya taş atmış olayına döndü bu işler sonun da maalesef!
TR özelin de ise bunlara baş sebeb o lanet DH denen uyduruk forum dur
1-"IPS" panel geniş izleme açısı vermez-veremez! sadece VA lara göre biraz daha fazla açı verir hepsi budur!
olayı dramatize edip te farklı yerlere çekmenin veya abartmanın alemi de yoktur,çünkü biz millet olarak
abartmayı acaip fazla severiz!
2-"Geniş izleme açısı" öncelikle panelin pixel diziliminin durumuna bağlıdır;iyi de VA/IPS bunların hepsi vertical-apply
dediğimiz yapıda dır nasıl geniş izleme açısı versin?????
Tek istisna ki bunu da DH de geçmişte bin defa yazmıştım;yapısı horizontal-apply dediğimiz "hakiki" IPS paneller olan
ve dünya da sadece "Hitachi" nin ürettiği paneller dir
İşte "IPS" budur aslında! diğer gördükleriniz IPS diye;çakma-IPS dir yaw,LGD nunu geçmişte uyguladı/buldu ve bugüne kadar
da gelindi çok ucuz maliyetli bir panel dir gerçek IPS ile de zerre kadar alakası da yoktur(Hitac üretimi olan)
3-Bugünkü IPS ler de pixel yapısı gereği sadece "DAHA FAZLA AÇI VERİYOR"(ama bunu da sakın abartmayın ltf!)
sadece biraz daha fazla açı veriyor hepsi o kadar
Not;ancak bu da bir "kural" değildir! kullanılan filtreleme/katman v.s sebebiyle IPS de olsa AÇI her zaman
o bilindik mana da fazla olmaz!
Örnek;benim kullandığım 2 tane Tosh panel den birisi VA diğeri ise Tosh 42lik panel LGD nin "IPS" paneli dir
(en üst spec.bir panel dir bu arada!!!)
ama hiç açı veremiyor,"10" derece bile yana kaysan resim düşmektedir!!! hatta ben bunu 5 derece de bile anlıyorum
o zaman soruyorum IPS ler geniş açı verir diyen çok bilgili kişilere;iyi de benim panel neden geniş açı vermiyor???
teknik kısmını geçiyorum şimdi!
4-VA paneller 5 derece de düşmeye başlarlar(Contrast+renk) ama insan gözü bunu anlayamaz,KARTAL anlar
max.VA izleme açısı da 35derece dir(bu da sadece eskiden HiEnd bir kaç seri de kullanan Samsung da vardır!
ama artık o da bunu kullanmıyor! bu bir "PATENTLİ ÜRÜN" dür Samsung a ait ancak artık kullanılmıyor!
Bir ara bunu Sharp bir şekil de elde etti illegal kullandı ve Samsung/USA Dava etti Sharp ı ve kazandı $ 125milyon
Tazminata mahkum etti! ancak rakam daha sonra bir şekilde "anlaşıldı" ve düşürülmüştür!
Bu bugüne kadar bulunan teknik itibarıyla(teknoloji değildir bu arada!!) VA da en geniş açıya çıkma tekniğiydi!!
5-Siz bugün işin pratiğine gelirsek ve de sizlerin bu konuda ki gözlerinizin hassasiyet ve tecrübe v.s durumlarına göre
bir VA panel de ortalama açının max.20/25 derece olarak görmeniz gerekiyor,normal de 10 da bozulur ama siz bunu ancak
15/15derece arasında anlarsınız;kısaca VA nın hesabı budur
Yada filtering/katmen v.s sebebiyle örneğin 10derece de bozulan bir VA da görebilirsiniz! zaten çoğunlukla böyledir ama insanlar
bunu anlamıyor hatta görmüyor bile
"IPS" ise açı ve bozulma yukarıda anlattığım duruma istinaden VA dan en fazla 5 veya taş patlasın 10 derece daha fazladır
ama hiç bir zaman da bir IPS panel de 30dereceden fazla olamaz!
Siz VA/IPS farkını ortalama 10derece olarak alınız!
6-TFT-LCD paneller zaten açı vermek üzerine bir yapısı da "YOKTUR"!!!!
Eskiden böyle sorunu olmayan paneller PDP ler idi ama onlar da dükkan kapatmıştır!
PDP lerin ne vertical ne de horizontal açı sorunu olamaz! ister yere yat izle ister tepeden izle istersen yana uzan izle
LCD ler de ise durum tamamen farklıdır aslında 0-5 derece arasında izlenecektir,bu da yetmedi göz hizanız de
oturduğunuz zaman(sıfır derece de) panelin orta yeri(çizgisi diyelim buna da) 3/5parmak üzerine gelecek şekil de
olmalıdır! halbuki biz de bu da hiç bilinmiyor;adam örneğin paneli duvara asıyor resim çerçevesi gibi yaw
küllüm yalnış bu olay! bu şekilde bir paneli duvara asmak ancak PDP de olur!!!
Not;"OLED" ler de açı verme de sıkıntısızdır
aynen PDP gibi çok geniş/sınırsız açı verirler çünkü yapıları aynı gibi dir!
7-IPS olup da neredeyse PDP ler açı veren tek panel Hitachi dir
o da yoktur;daha doğrusu vardır ama özel üretim ve farklı
sektörler için üretiliyor ve müthiş de pahalıdır!
Not;eskiden bir ara 2005/2008 arası(32/37 olarak) Panasonic,işte bu Hitachi "hakiki-IPS" leri kullanarak HDR bazı TV ler
üretmişti,aşırı pahalıydı,süper resim kalitesi vardı! ve insanlar hala bunları bir şekilde kullanıyorlar,ben TF/DH de iken
bir dünya insana bunları aldırmıştım,"yaw amma pahalı" diyorlardı öncelikle;ben al kardeşim bana DUA edeceksin derdim
Allah onlar dan razı olsun Duaları için
++
Ortada ne kalite kaldı ne de adam gibi üretici,üretici diye gördükleriniz çakallın önde gidenleridir
Hani herşeye karşın "ucuz" verseler amenna diyeceğim ama nerdeee,bir dünya paraya dandik ürünleri satıyorlar!
Bir de bunlara destke veren yalakalar ve bilgisizler de satıcı ayağına ona buna şunu al bunu alma diye bilgi
veriyorlar,yaw bunlar mal satmanın derdindeler,bilgi ne gezer bu dingiler de!