Abi teknik anlamda dediklerin doğru olabilir ama gözle fark edilen gerçekten değişik bir durum. VA panel ve IPS panel açı farkı taş patlasın 10 derece diyorsun mesela ,teknik olarak doğrudur ama gözle görülen durum kesinlikle daha farklı. şöyle örnek vereyim . Örneğin iş yerinde 40 inç hem Vestel hem Arçelik VA panel tv ler inan 5 derece de hemen renk solmasına ve kontrast kaybına uğruyor. Evde kullandığım IPS panel LG ise 30 derecede bile VA'nın 5 derecede kaybettiği renk solmasına maruz kalmıyor . Abartısız söylüyorum 60-80 derece arası bile VA nın 10-20 derecedeki kaybını vermiyor Evimdeki IPS . VA tamamen gerçekten kopuyor IPS kontrast kaybı ve solma yaşatsa bile gerçeğe yakın renkleri veriyor .
albanez
Kardeş 60/80derece diye bir açı ne IPS de ne de VA olması söz konusu bile değildir,sadece "Hitachi IPS" de olur!
IPS de max.30/45 arasıdır! bu fark da filtreleme/katman ile oluyor!
VA da ise max.35derece oluyor o da Samsung un bahsettiğim tekniği kullanılan panelin de(artık bu da yok!)
Ayrıca IPS için "genelleme" de yapmayın ltf,yalnış bilgi veriyorsunuz insanlara!
Şimdi benim 42lik IPS panele adam 5 kağıt saymak istiyor ve bu sizin yazdığınız yazılar sebebiyle adam benim eve
gelecek yaw abi bu 5 derece de düşüyor derse gitti benim 5 kağıt
Olmayacak açıları veriyorsunuz,netice de bahsettiğiniz paneller TFT-LCD yaw ister IPS ister VA olsun "açı özürlüdür"
bunlar,şimdi eskinin Hitachi panelli IPS leri olsa bunda açı 80/85 derecedir ama doğrusu ise tam 65 derece dir!
ama sıfır kayıpla tabi ki!
Eşyanın tabiyatına aykırı şeyler olamaz teknik olarak! IPS de ki kısmen daha geniş açı da "pixel yapısından" kaynaklanıyor!
ancak yine de işi bozan unsur pixellerin dizilimi dir! siz bu dizilime göre 25/40dereceye ancak çıkabilirsiniz! hatta çıkamazsınız bile
>LCD olarak en geniş açı Hitachi-IPS dir
>PDP ler de ise açı sorunu olmaz!
>OLED de yine olmaz!
Burada iki konu devreye girmiştir geçmiş te
1-LGD ve CMO geçmişte bu açı sorunu için IPS ile çok uğraştılar(bende kısa bir süre işin içindeydim o zaman)
zira birisi harbi IPS diğeri ise çakma idi,önce yazılım denediler hikaye çıktı ve Hitac da güldü bize
Sonra bir kaç tip pixel dizilimi yaptılar yine komik duruma düşüldü,capon yine güldü bize!
"Paraya da kıymadıkları için" bu proje rafa kalk dı!
2-Hitachi den adam ayartmaya kalktılar bu da yemedi! bu sefer filtreleme üzerine çalıştılar ama hiç kimse bu işi
bilmiyordu sonra uydur-kaydır ile açıyı biraz daha genişlettiler!
Sizin bahsettiğiniz özellikle IPS de ki açı farkları da işte bu filtreleme ve bir kaç başka malzeme farkı sebebiyle birisi
40derece verirken diğeri 30 veriyor veya daha az gibi,bu durum yaklaşık VA için de böyledir!
++
"IPS iyi resim" verir kısmen teknik olarak doğrudur ama pratik de yine böyle değildir!
"O zaman hangi IPS" diye sorulması gerekiyor????? hangi teknikle üretiliyor? şu anda adam gibi bir tane "IPS" li panel
üreten üretici yok ki! sadece kötünün iyisi vardır o da TPV dir!
Eski den bu dandik-çakma LG nin IPS lerini adam gibi işleyen bir tek Toshiba vardı o da Dükkan kapattı yaw
Ben neden Toshiba IPS aldım diye düşünün bakalım şimdi yoksa hayat da işim olmaz benim IPS ile(Hitachi hariç
tabi ki!)
Ancak TV kullanımı yanında yukarı da yazmıştım aynı zaman da PC de kullandığım dandik TN Monitör le birlikte
bu IPS paneli de ikinci "Monitör" gibi kullanıyorum,zaten yan-yana gibi durmaktadır lar!
Toshiba bu işte en iyisi değil en süperiydi! herifler bu işin tam ustası yaw ama iş açıya gelince panel mıçıyor neredeyse sıfır
açı var yaw panel de ama herifler ona göre sistem+filtreleme ve CEVO Engine diye bir kendi sistemleri var,IPS bile
olsa paneli uçuruyor teknik olarak!! üstelik neredesye "sıfır LAG" var bu meret de
IPS ler VA lara biraz daha hızlıdır tepkime/lag v.s olarak ki bu da teknik olarak doğrudur ama Tosh da bu Hız Ferrari gibi oluyor!
TN en hızlısıdır be meret de 5ms farkıyla TN yi takip ediyor o derece çok hızlı,sizin piyasa da en hızlı diye bildiğiniz
Sony leri bile çok fena tokatlıyor!!! ne mod ayarı ne hiç bir ayarı da açmıyorum hepsi "OFF" dur!
Şimdi Tosh oturmuş saksıyı acaip işletmiş yaw ben bu IPS i nasıl ederim diye ki tüm üreticilere DERS verir
sistemler de geliştirmiştir! en hızlı ve en doğru resmi en iyi motion la akıtıyor adamlar yaw
Aslında bu "çakma-IPS" sistemi;bana göre oldukça başarılı bir yapı da ama onu tam hazır hale getirecek
yani hakkını verecek bir üreticisi yok!
İş TV izleme gelince IPS ler bir kere Contrast dan felaket sınıfta kalıyorlar! 700/800;1 ile resim filan olmaz!
daha üst seivyeri de max.1000/1200;1 lere kadar çıkabiliyor ama ne Black ne de Contrast beş para etmez
hele de filimci iseniz bununla filim filan izlenmez! millet ne doğru dürüst VA gördü ne de IPS hele hele
PDP leri de(Pio ile Pany) şimdi IPS lere süper diyorlar ülen bununla süper filan olmaz! hele filim hiç olmaz!
++
Siz Markalara bakarak bir açı hesabına da girmeyin! panele odaklanın zira bir serisi iyi olur diğer serisi kötü olur
açılı verişte!!
>>>"Contrast" düşmesi 5(yazıyla beş)derece de başlar ama siz bunu göremezsiniz yani anlayamazsınız insan gözü
buna uygun değil çünkü! VA/IPS olsa ne yazar(Hitachi de ise bu açı tam 25derecedir!!! ama bunu da insan gözü
göremiyor!
>>>"Whiteness"(soluklaşma) düşmesi de yaklaşık 10/15derecedir bunu da çoğu insan göremiyor!
>>>"Greyness" efekti(arka ışık çalışmasına bağlı olarak resmin total olarak düşmesi)bu da yaklaşık 15/20derece dir!
şimdi bir kaç ikincil önemli unsurları da geçersem,olay sizin gözlerin durumu/algılama ile de birebir alakalıdır!
Örneğin 10/15derece deki düşmeyi çoğunuz 20/25 hatta50derecede ancak görüyor ki ben zaten yazlılanlar dan bunu
şak diye anlıyorum yaw
VA da ayrıca panel "FALD" mı bu da önemlidir! Baclit sistemi nasıl dır ki bu da ciddi önemlidir!
Panel deki en azından katman nasıldır ki bu da çok ciddi önemlidir!
Adam gidip en dandik Çin işi uyduruk bir katman takıyor $ 20/30 kağıtlık! hatta onu da takmıyor
montajlı alıyor bu sefer o katmanı panel üreticisi en dandik olarak takıyor!
Bunların hepsi bir şekilde açıyı etkiliyor!
Ama TFT-LCD nin bu gördüğünüz fıtratı gereği açı filan vermez!
İnsanlar zaten Contrastı doğal olarak(HW den) alamıyor,daha doğrusu üretici en dandik malı üretiyor
yazılımla ve çakma filtreleme v.s ile yapay resim elde ediyorlar canlı/sature/parlak v.s hale gelen panel de
müşteri buluyor haliyle!
"Katman"(kısmen koruyucu hariç) olmaması gerekiyor bu yapı da ama maliyeti ciddi yükseltiyor o zaman!
"Matte" panel olması gerekiyor en doğru "NATURAL" resim için ama bunu da kimse beğenmiyor!
Zaten kim üretecek bunu da??? yüksek maliyet demektir bu!
"Semi-matte" de olabilir ama bunu da artık kimse beğenmiyor,millet olmuş vividçi/satureci yaw!
İyi de doğru resim Matte/Semi-matte de olur! IPS de olur hatta çakmasın da bile çok güzel olur ama
hani nerede böyle bir panel?
Hele hele Hitachi-IPS+Matte bir panel tam süper olur ama fiyatı da 32 de bile $10bin kağıt olur yaw
Prof.Monitörler işte böyle dir!
Samsung da bunu üretiyor veya Sony veya LGE v.s ama tüm malzemeleri de gidip ilgili üreticisin den alıp
montajlıyor sadece! çünkü adam gidip Hitachi/Sharp dan alsa bunu tam kesilecek!
Yanmayan devreler yapıyor Hitachi(Uzay/Tıp/Askeri/Savaş gereçleri v.s) bu monitörler de ona göre üretiliyor!
Açı sorunu filan da yoktur!
++
Hadi iyi seyirler