panel üreticileri bu ebatları rahat satamazlar(bir tek USA pazarı vardır!) şayet HiEnd bir panel olursa bu sefer de
maliyetleri aşırı pahalı olur! satmak da zorlanırlar,uyanık üretici ise şunu yapar(70 ve üstünde) "seviyesini" düşürür
öyle üretir,ancak nihai satışta USA/Canada pazarı hariç bu ebatlar gitmiyor!
bir de üretim ayağın da şu işlem vardır(panelin üretimi den bahsediyorum TV nin kendisinden değil)
örneğin ham panel standard üretim ebatları bellidir,bunlara siz "tabaka" diyebilirsiniz,şimdi üretici için
(Panel üreticisi) bir plakadan,kullandığı üretim tekniğine göre ne kadar büyüklükte bir tabaka elde
edebiliyorsa,sonra bundan kaç tane hangi ebat çıkıyor diye hesabını yapıp panel fiyatını belirler!
işte bundan dolayı siz bir panel fiyatına bakarsınız örneğin 42lik panel(daha doğrusu TV) TL diyelim fiyatına da
2.2oo lira iken 48 lik TV nin fiyatı da 2300/2400 gibi olur! veya bu örneği 55 ile 65 arasında yaparsanız
bu sefer de arada ciddi bir fark olur,insanlarda amma fiyatı yüksek derler 65 için veya kafalarına göre bir oran
hesabı yaparlar ama işin aslı o orana göre değildir!
maliyeti belirleyen ana unsur;"tabaka" nın ebatı ile ilgilidir,şimdi herif bundan 42 lik keserse şu kadar panel elde ederim
hesabını yapar veya 65 lik kesersem de bu kadar çıkar deyip buna göre oluşan "FİRE" bedeleni de sizden tahsil eder
TV şayet "MARKA" ise bunun da bedelini size ödetirler!
kısaca panel maliyeti,günümüzde kullanılan üretim "tabakaları" ebatlarıyla ilgili olup;çok büyük ebat panel kesmek
işlerine gelmez!! şimdi koca tabakadan 12 tane 42 lik kesmek yerine 2 tane 65 lik kesmek hiç işlerine gelmiyor!
o zaman ne yapıyor uyanıklar;çok büyük ebatın maliyet fiyatını cazip göstermak adına orasını burasını spec.olarak
kısıyor
Not;bu tür bir panel üretim tekniği ise dünyada sadece SHARP da vardır,üretim Lisanslarını,Sharp dan alıyorlar tabiki!
ancak Sharp en iyisini kendisine saklıyor ve bunu dışarıya satmıyor!
Sharp bu arada TV işinden de çekildi yıllar önce,ülen o zaman neden üretiyorsun! aslında üretim filan yok gerçekte
ancak isterse tabiki üretebiliyor,şimdi biriniz gidip Sharp dan istediğiniz paneli alabilirsiniz! şayet manyak bedelini
öderseniz herifler size IGZO bile üretirler
yada ne nesil 12K veya 16K gibi heriflerde bu anlamda yok-yok