Ado hocam bir 4k tvnin ortalama ömrü ne kadardır Va yada İps panel fark etmez? Yani arızası yüzünden laış fiyatının yarısına takabül ücret ödemektense yenisini alırım düşüncesi oluşturacak bir tv arızası ortalama ne kadar sürede oluşur sizce ?
Bazen tepki çekse de ben, hele ki yeni üretim lcd led teknolojisine ortalama 4-5 yıl ömür biçiyorum. Hücresi bozulmasa da led chipleri mutlaka eski üretimlere nazaran erken bozuluyor.
Panel arızalarında ve kırılmalarında ise karşılaştığımız fiyat skalası çok değişkendir o nedenle burada katma değerine bakıyorum ben.
Öncelikle evet ben de kabul ediyorum ki panel işçiliği yüksek risktir ve yüksek bedel talep edilir haklı olarak, ancak bunu makul ölçülere çekebilecek olanaklar devreye sokulursa duruma göre elbette panel değiştirmenin makul olacağı durumlar da oldukça çok çıkıyor karşımıza.
Bu gün ikinci el piyasası 500TL etmeyecek olan 42' BEKO marka plazma tv nin panel destek kartı arızasını 1000TL ye yaptırmayı kabul eden müşterim var ise, bil ki bu orijinal Japon PANASONİC panelin hatırına kabul edilen bir bedeldir. (İstisna bir örnektir elbette)
Bunu şöyle değerlendirin lütfen,
Günümüz klima üreticileri kompresörlere 10 yıl garanti veriyor. Nede?
Düşündünüz mü hiç, Kompresör gibi geçmiş yıllarda çok bozulan ve yüksek değişim maliyetleri olan bir elemana 10 yıl garanti vermeyi acaba sizi veya beni çok düşündükleri için mi 10 yıl garanti altına alıyorlar.
Madem çok düşünüyorlar da neden sadece kompresörü 10 yıl garanti altına alıyorlar. Madem en pahalısı kompresör, geriye de bi rşey kalmadı zaten, Eee tamamını yap 10 yıl garantili?
Yapmazlar..
Ben nedenini yazayım size.
İnverter klimalarda kompresör arıza olasılığı 1/5000 dolaylarındadır. Eskiden bu oran 2/100 civarıydı.
2011 den beri İnvetrer sistemlerin içerisindeyim daha bir tane İnverter kompresör değiştirmişliğim yoktur.
Yok çünkü inverter klimaların kompresörleri kolay kolay arıza yapmazlar.
Yapmazlar çünkü artık arıza yapan ve yüksek maliyetli olan şey kompresör değil IPM kart teknolojisidir.
televizyondan klimaya geçip örnek verme nedenim şu.
Günümüz teknolojisi bir çok televizyon artık paneli kırılınca yaptırmaya değmeyecekkalitededir.
İstisnai bazı durumlar vardır. Ucuz panel bulunur, Ürünün Manevi değeri vardır, Vatandaşın yüksek teknoloji değil de güzel görüntü versin yeter düşüncesi vardır ve fiyat makul olur yaptırır. Veya NU8000 almışsındır, garantisi devam ediyordur, Yenisi 6bin, paneli 3500 dür veya 4000 dir bu yaptırılır ancak genel geçer televizyonlar yüksek oranda yaptırılmaz. Klimadan örneğim ile ilgisi de şu dur. Yahu bu kadar para verdim paneli değiştirdim kartı bozulursa ne olacak? Kardeşim işte klima ile bağlantısı da bu, bu meretlerin kartları bozulmuyor çok fazla. Yaşanan sorunların %40 ı yazılımsal. %20 si kurcalama ile çökertme, %20 si şebeke kaynaklı besleme kartı arızaları kalan %10 u da haydi kendi kendine bozuldu diyelim. Yani klimalardaki IPM kartları gibi tv lerde pahalı olan ve çabuk bozulan kısım paneldir.
TV lerdeli kartların fiyatları tamamen şişirmecedir.
Belki 100 kere yazdığım LG tv anakart 1300TL örneğini sürekli gündemde tutma nedenim de bu, o kartın gerçek fiyatı 574 TL dir.
VESTEL TV ANAKART 150-200-250-300TL modeline göre değişen fiyatlara sahip. Ne kadar korkutabilir ki bizi?