IPS;"doğru renk üretimi" olarak daha doğru bir panel dir! ama hangi IPS!! daha doğrusu paneli çalıştıracak olan hangi Engine sistemi!
yani bunu üreten MARKA diyelim!
IPS teknik&performans&sistem v.s olarak özellikle "doğru renk üretimin" de;öne çıkar ama her IPS böyle değildir!
Kısaca her gördüğünüz sakallıyı babanız sanmayın sakın
Genel de piyasa da gördüğünüz büyük çoğunluk IPS ler böyle değildir!
VA;"doğru renk üretimi" olarak genel de IPS lerin biraz altında kalıyor ama VA ların bazıları da referance seviyeye çıkan
resim üretiyor!
ANCAK;siz oturup da gün boyu paso Açık Oturum veya benzer programlar izliyorsanız,IPS doğru tercih olacaktır!
FILM izliyorsanız yani bizim tabirle "filimci adamsanız",IPS den aynen kaçıyorsunuz!
Beyler bunlar ne PDP ne PJ hele hele "Tüplü" TV ler den değildir,her bir şeyi zaten ıkınarak sıkınarak zar zor yapıyor
teknolojileri de buna zaten müsait değildir,oturup habire "yazılım" yazıp da manzarayı kurtarmak yoluna gidiyorlar!
All-In-One değildirler;azıcık ondan azıcık bundan "ortaya karşık"gibi geliyorlar
IPS de "CONTRAST" rezildir yaw,ister yazılım ister mazılım cart-curt yapın hepsi hikaye!
IPS doğru resim üretiyor ama IPS ile de her bir şeyi adam gibi izleyemezsin ki!
IPS de Black/White dengesi veya Black de rezildir! 3/4 katı LCD den kötüdür! hoş LCD de süper değil ama IPS bu
anlamda ciddi falso dur!
Şimdi "Stüdyo çekimleri" dediğimiz olay da IPS falso vermez yada da yenilir-yutulur falso verir o da takılmaya değmez!
Kısaca bu tür bir içerik izleme de "genel olarak" IPS daha iyi dir!
IPS de banding/dirty-screen effect/ghosting v.s de fazla olur VA lara göre!(panel den kaynaklı)
IPS ler de son zamanlar da siyahlar çok iyi deniyor,bu tanım küllüm yanlıştır yahu!
adamlar backlight/brightness değerlerini aşağıya çekiyorlar,zaten contrast da hikaye olunca "her yer karanlık"
şarkısı söyleniyor
doğrudur siyahlar o zaman süper!!
"LocalDimming" türü işler zatne yok,vardır denilen paneller de hikaye dir,gerçekte yoktur!
IPS kullanan(bir kısım Panasonic,Toshiba ve kısmen TPV hariç) bu işi "Pro_LED"(bir Philips tekniği dir bunlar buldular)
olarak yapabilen yoktur!
Panasonic(her ne kadar TR de yoksa bile global pazarda vardır!)Pro-LED de oldukça iyidir!
TPV bana göre idare ediyor!
Toshiba bu işte en süperidir! bundan iyisi yok,o da artık panel ürtetmiyor!
Tosh hem LocalDimming hem de Pro_LED de tek en iyi üretici idi!
IPS de bunlar çok ciddi faktördür,IPS in hakkını vermek için,zaten sorunlu olan(TV ler de)IPS ler bundan dolayı
iyice falso veriyor,nedne ısrarla IPS takılıyor bilemem;daha doğrusu çok ucuz yaw
hoş VA larda kötü spec.lere düştü
ama o işi daha iyi götürüyor!
Ben de hem VA-FALD(ama harbi,çakması değil,zaten dünyada bugüne kadar üretilen 5 panelden birisi dir bu!)
hem de IPS-Pro_LED vardır ki bu da reference seviyesinde bir IPS dir,ama Contrast "osuruktur" yani fıtratı böyle garibin!
Black de haliyle kötü! Pro-LED ile iş biraz düzeltiliyor ama yeterli değildir! bu IPS Tosh panel örneğinin tek en iyisidir varın
anlayın gerisini siz,kısaca bu bile yaramaz! ama yanına gelen tüm IPS leri tokatlasa bile fıtratı gereği onu daha iyi yere getirmiyor!
İşin gerçeği budur,peki ben niye aldım,IPS in ne olduğunu ve de bu panelin de ne olduğunu bildiğim için zaten başka
bir IPS hayat da alamazdım,örneğin "sıfır LAG vardır" yani sıfır LAG lug filan olmaz ama bu sıfıra yakın en hızlı paneldir!
3D vardır sıfır judder/ghosting v.s vardır yani her şey sıfırdır! LAG in adı bile yok bu panel de! en dandik ama en Hızlı "TN"
panellerin çoğundan bile hızlıdır! 5ms LAG ya var ya yok ki biz buna sıfır diyoruz yaw,doğru renk üretimi süper dir!
Hele de sıkı bir Receiver bağlarsanız çoğu HD kanalları en azından UHD dir denen yayınlar da UHD kadar resim kalitesi üretiyor!
Ben elimde bir tane de IPS olsun diye bunu bilinçli aldım 2012 de(Model 2011 dir)
IPS ile "uğraşılırsa"(üretim den bahsediyorum!) adam oluyor ama ben ortada senelerdir uğraşılmış bir IPS henüz görmedim!
görürsem yine alırım ama ebat 47/49 dan büyük olmaz ben de!
IPS alırsanız Vestel ve yerliler OK dir,TPV ye haybeye değmeyecek rakamlar verip de hele hele SONY asla almayın,TPV de ucuz yollu
olursa OK dir,LGE de olabilir ama onun HiEnd leri hem pahalı hem de hiç değmez!
Panasonic IPS de olur ama sakın ha,sanırım BSH Grup ithal ediyor bunları ve Profilo da satıyor yada bilmiyorum nerede satılıyor
5x/6x serisi IPS ler beş para etmez(VA olsa olsa yaramaz)
Panasonic/TR Dükkan kapattı 2013 de!! şimdi birisi getiriyor ve belliki adamlar işi süper biliyor yaw
Alın size süper bir Pany VA panel 2016 model kendisi,gelse bunu basar alırım ben TX-58DX905 serisi
Panel "FALD" dır;ancak bunlar Tosh dan sonra en iyi FALD üreten ikinci üreticidirler!
Herifler giriş seviye dandik Pany leri ithal ediyor,yaw bunları kim alıyor çok merak ediyorum
Bu panel gelse hepsini 15 günde bitiririm ben! 1 ayı bulmaz bitmesi! 2500 adet getirsinler bence,sadece bizim Pio culara
desem alın bunu 1 hafta da mal biter yaw
ülen zaten ortada adam gibi üretici kalmadı,Pany/TR neden dükkanı kapatıp gitti,tüm dünya da var Türkiye de yoklar!!
Bu panel sanırım ilk çıktığında 2016 da UK de £ 2.000 kağıt dı,bana göre absürt bir rakam da değildir,Samy&Sony lere baktığım zaman!
Bu panel elimde olsa 10bin taneyi de satarım 1 ayda yine!! yeteki test için verilsin,beleş versinler tabiki! olmadı paramı geri iade şartıyla da
alırım yine! panel yaramazsa aynen postalarım geriye,ama panel geçer not alırsa malı anında bitiririm,sadece Pio culara satsam
olay bitmiştir zaten,"kağıt üstü" değerler ben fazla bakmam,malı da anında çakarım zaten işe yararmı yoksa yaramazmı diye!
Pany çoğu konuda süper bir üreticidir ve de güveniyorum ama TFT-LCD işinde herifler hala çok iyi yerlere gelemediler!
Yani elde malzeme filan var ustada var ama hemde süper ama TV leri hala eksikler dolu,adamlar PDP işinde sonra hala LCD işinde
en iyisi olamadılar ama OLED de en iyisi kesinlikle bu herifler dir