Böyle fiyatlar genel de Teşhir/eski model v.s kısaca bir şekilde WEB den arada sattıkları
fiyatlar oluyor,örneğin bu panel zaten Ekim/Kasım ayı gibi 15,5 kağıt idi Vatan da
ama arada bazı Gece-indirimi filan olduğu zaman yine 12/13 lere de düşmüştür
Kısaca 13 kağıda bunu veriyorlarsa,ciddi güzel fiyat dır bana göre tabiki!
ben yine de güvenmem bu heriflere,telefon açın teyid alın,en azından "teşhir" mi dir diye??
bizim buradaki Vatana ara sıra uğrarım,örneğin Philips ler çok uzun zaman teşhir de
kalıyorlar ve kim alıyor bunları o zaman,ya da satmayıp da personel evemi götürüyor bunları!
Vatan-WEB hep sıfır TV mi satıyor!
++
mVA ları CMO/Innolux üretir ve onun kendi Sharp tan aldıkları bir teknikle bunları üretiyor
15 yıldır gibi
Ancak günümüz de bunları üreten başka Çin li ana üreticiler de vardır,CMO dan patentli
ve fason üretimli v.s
mVA lar geniş açı vermeyip tam tersine dar/çok dar açı verirler!
Sony örneğin 2010 lar civarında genel de mVA kullanırdı,Samsung hiç kullanmadı
TPV ise bazı ebatlarda bunu hala kullanıyor veya LGE de kullanıyor gibi düşünün
ancak katmanlar da farklı teknikler kullanıldığı için,genel de bazı bilgiler de bunlardan
bahsedilmediği veya bilinmediği veya sallama olarak mVA şöyledir yok böyledir gibi
yorumlar bilgi diye sunuluyor
Modül üntesini üreten ana üreticiler,çoğunlukla bu işleri çok iyi bildikleri için,Çin li TV cilere
her çeşit kalitede mal üretiyor! buna Sony/Samsung da dahildir,hepsi Çin malı dır bugün
sadece Panasonic/Sharp hariç tabiki,onlarda zaten tek tük üretiliyor(LED olarak)
Ancak modül arkası baclit üniteleri+katmanlar v.s çok çok farklı elemanlar dır,bazıları
"dandik" elemanlar kullanırken bazıları da daha iyi kullanıyor,Panasonic ise en iyisini
kullanıyor gibi(Çin malı olsa bile)
LCD ler fazla açı vermezler,pixel yapısı/dizilimi itibarıyla(eski Hitachi IPS ler hariç ki bu da zaten
IPS in bulucusu ve de babası dır)
istisnai olarak IPS lerin açı vermesi daha fazla dır(ama her IPS geniş açı verir/veriyor lafı da
külliyen sallamadır,böyle bir şey yok!) bu durum sadece VA lara "göre" daha fazla açı verir şeklin de
olursa bu doğrudur!
VA lar ise bu durum da daha dar veya çok dar(örneğin mVA lar gibi)açı verirler!
Bazı eski IPS lerin(en üst seviye panel kullanan modelleri=Toshiba/Panasonic ve bazı Philips ler)
Geniş Açı vermeleri çok kötü idiler neredeyse 5 derece açıyı son verirlerdi!
ama insanlar o zaman da yaw bunun paneli IPS ve açı sorunu olmaz derlerdi;küllüm yalnış bilgi tabiki!
örneğin ben de halen kullandığım 42"lik 2012 model Toshiba(IPS-50Hz-10bit panel) 5 derece açı dan
sonra bozuluyor! üstleik panel aynı zaman da 3D destekli olduğu için,Hız konusunda da süper idi!
Not;sadece Samsung un buluşu olan ve sanırım 2012/13 gibiler de kullanılmaya başlayan(çok çok
az TV sinde) bulunan WVA(patentli bir üründür bu) katman ile VA+WVA=oldukça geniş açı veren
kendi üretimi olan Samsung S_PVA/PVA gibi panellerin de bunu kullandı,ancak bir şartla bu özellikle
aktif oluyordu;
-Panelin normal CR oranı değeri çok yüksek idi!!! yani o zamanlar 4/5bin:1 iken paneller ki bugün de böyledir
ama hileli veya yalnış bilgiler ile bu değerler saptırılıp yok 10bin yok 15bin yok 8500 verilmektedir!
Samsung bazı serilerinde(en üst tabiki) böyle panel takip+WVA takıp sattı bu TV leri
sonra uyanık bir Çin li bunu taklit etti! her çeşit panele uyguladı ama palavra tabiki!
Şimdiler de Samy bunu bıraktı ve tahmin ediyorum ki bunun daha bir gelişmiş örneğini
yeni çıkardıkları OLED lere uyguluyor,ama bunu net bilmiyorum!
Bunun Çin li çakmalarını halen çoğu üreticiler kullanıyor! ama bunu yaparken Samsung metoduyla değil de
ucuz yollu başka bir sistemle yapıyorlar ama Contrast düşüyor tabiki! ama açı yükseliyor ve
çoğu insan da bunu bilmediği veya önemsemediği için TV yi alıyor
sonuç olarak LCD lerin böyle geniş açı verme durumları teknik olarak zaten söz konusu olmaz!
VA lar max.5-35 derece dir(35 dediğim de Samsung WVA olursa!) benim mVA örneğin tam 5derece
IPS ler ise max. 5/10-40/45 derece dir! ama benim Toshiba 10derece
eski Hitachi IPS leri ise 80/85 derece dir(bazı modelleri ve sadece 32/37 ebatlar)
ancak uyanık üretiler bu açıları verirken her tip panel için kafadan 178 derece belirtirler!
herifler fix menü 178 diyorlar yahu
Böyle bir açı zaten olmaz o 178 dedikleri ise başka bir şeyin ölçüsüdür yaw
Not;Innolux ve AUO yine de panel konusunda bugün en iyisidirler!
özel ebat/dizayn/baclit/katman v.s v.s her bir otu üretebiliyorlar tabi ki parasını bayılırsan
ben panel konusun da AUO yu rakipsiz görüyorum,bu herifler Sharp dan kullandıkları teknikler ile bu konuda
en iyisi oldular!
ancak bunlar da harcı-alem paneller de var tabiki ama parasını verirsen en iyisini de bunlar üretebiliyor!
üstelik AUO bunları değil bugün taaa 2010 larda bile böyleydi
örneğin "harbi" 12bin veya 15bin lik paneller bir tek bunlar da vardır! (120Hz/10-bit-VA tip)
bu değerler "Native" dir sallama 10bin veya 7500 veya 12500 filan değildir