TCL 55C728 Ürün İnceleme Videosu Quantum 120hz UHD CSOT Panel

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
Abi tartışacaksınız, lütfen yapmayın böyle.

Tartışacaksınız, karşı çıkacaksınız, kendi fikrinizi belirteceksiniz, ben itiraz edeceğim siz karşı argüman sunacaksınız, ben itiraz edeceğim karşı doküman sunacağım ki doğruyu güzeli ve tüketici için iyisini bu şekilde bulacağız.

Benim sizden ne gibi bir farkım var ki benimle tartışmaktan imtina edesin canım kardeşim ?

Ben bilerek böyle paslar atıyorum ortaya ki, insanlar da merak edip araştırsın, ''Ohm kanunu ne ola ki la?'' diye gidip bir baksın :kiskis

Zorunlu eğitim benimkisi :kop
Abi şimdi bu senin uzmanlık alanına giriyor, profesyonel olarak bu işi icra ediyorsun. Biz sadece kullanıcıyız; okuyoruz, araştırıyoruz, öğrenmeye çalışıyoruz ?

Ben yüksek parlaklığın uzun vadede arka aydınlatmayı daha çabuk yıpratacağından dolaylı olarak cihaz ömrünü kısaltacağına inanıyorum. Bu nedenle, alacağım tv'nin mümkün olduğunca parlak olmasını isterim. Gözüme parlak gelirse ben zaten ayarlardan kısarım, sen niye 350 nit yapıyorsun TCL kardeş ?

Örneğin normal bir otomobil maksimum 6-7K devir çeviriyor ve kullanıma göre 300 -500.000 km ömrü var. Formula 1 aracı ise 15-20.000 devir çeviriyor ama motorun ömrü sadece bir kaç yarış. Örnek alakasız mı oldu bilemedim :hihi

Parlaklık panel ömrüne etki etmiyorsa OLED'lere parlaklık sınırlayıcı koymasınlar, coştursunlar parlaklığı görelim neler oluyor :hihi

M Çevrimdışı

MoRTaLSouL

Yeni Üye
26 Eki 2021
40
28
Diyelim SDR yayında kullandığımız optimum parlaklık düzeyi 200 nit olsun. SDR parlaklığı 500 olan bir tv'de parlaklığı %40'da kullanmış olacağım. Ama tv'nin maksimum parlaklığı 350 nits olduğu zaman benim 200 nit parlaklığı yakalamam için led'leri %60'ta çalıştırmam lazım. Bir tv sürekli %40'ta çalışırken diğeri %60'ta çalışacağı için haliyle maks. parlaklığı düşük olan daha çabuk yaşlanacak.

Bu ilk alıntıladığım beyanınızın teknik argümanda karşılığı yok hocam. OHM Kanununa ters her şeyden evvel.

Belki 55 inç televizyona 9.000 civarı para saymış olabilirim ama en azından yukarıdaki sorunların hiçbiri yok çok şükür.

İkinci alıntıladığımda ise zaten sorun orada, aynı durum 55'' tv ye 5000tl veren arkadaşta da oluyor yani PIRIL PIRIL homojen tertemiz lekesiz cillop gibi.

Temel sorun zaten istikrarsızlık, 9000 verende de ya oluyor ya olmuyor, 5000 verende de ya oluyor ya olmuyor.

Biz forumda defalarca SONY konusunda da ışık sızması şikayetleri aldık okuduk gördük yorumladık ve hatta bir kardeşimizi iade etmekten biz vazgeçirdik.

Git şunu dene düzelir dedik, yaptı düzeldi ve kardeşimiz geldi burada ''İnanamıyorum'' minvalinde yazı yazdı hangi konuydu unuttum hatırlayan varsa link eklesin lütfen.

Yani temel derdimiz zaten kaliteli kalitesiz farketmeksizin istikrar olmaması. Piyango gibi işliyor sistem ona isyan ediyoruz. :ok
Bu cihaz için ne diyorsun Adem hocam? Işık sızmasına çözüm var mıdır? SONY'de çözüldüğü gibi bunda da çözülür mü?
Abi neden her renkte ışık sızması olmuyorken bazı renklerde oluyor sebebi nedir? Bunun adına ışık sızması diyebilir miyiz? Yoksa yazılımsal bir sıkıntı mıdır? Abi senin videoların ışığında C725 iptal edip C728'i sipariş ettim halada geri iade hakkım bulunuyor yada servisi çağırıp onaylarlarsa değişim isteyebilirim . Rica etsem yardımcı olabilir misin? Nasıl bir aksiyon alayım?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Abi şimdi bu senin uzmanlık alanına giriyor, profesyonel olarak bu işi icra ediyorsun. Biz sadece kullanıcıyız; okuyoruz, araştırıyoruz, öğrenmeye çalışıyoruz ?

Ben yüksek parlaklığın uzun vadede arka aydınlatmayı daha çabuk yıpratacağından dolaylı olarak cihaz ömrünü kısaltacağına inanıyorum. Bu nedenle, alacağım tv'nin mümkün olduğunca parlak olmasını isterim. Gözüme parlak gelirse ben zaten ayarlardan kısarım, sen niye 350 nit yapıyorsun TCL kardeş ?

Örneğin normal bir otomobil maksimum 6-7K devir çeviriyor ve kullanıma göre 300 -500.000 km ömrü var. Formula 1 aracı ise 15-20.000 devir çeviriyor ama motorun ömrü sadece bir kaç yarış. Örnek alakasız mı oldu bilemedim :hihi

Parlaklık panel ömrüne etki etmiyorsa OLED'lere parlaklık sınırlayıcı koymasınlar, coştursunlar parlaklığı görelim neler oluyor :hihi
Abi parlaklığın panelin ömrü ile gerçekten hiç bir bağlantısı yok.

O kendi ömrünü yer ne kadar parlak olursa o derece yüksek gerilim altında demektir, yüksek gerilim ve yüksek akım demektir aynı zamanda, yüksek akım altında çalışan bölgeler ise ise HER ZAMAN ama bak istisnasız her zaman en erken arıza yapan bölgelerdir. Yüksek gerilim, Yüksek Akım, Yüksek Sıcaklık, Yüksek Nem. Bunların tamamı cihazın ömrünü yer her zaman.

OLED lerde ise durum farklı, işte orada parlaklık panelin ömrünü yer çünkü parlaklığın kaynağı zaten panelin kendisi, TFT de ise parlaklık kaynağı ayrı, görüntü kaynağı ayrıdır.

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
590
45
Abi parlaklığın panelin ömrü ile gerçekten hiç bir bağlantısı yok.

O kendi ömrünü yer ne kadar parlak olursa o derece yüksek gerilim altında demektir, yüksek gerilim ve yüksek akım demektir aynı zamanda, yüksek akım altında çalışan bölgeler ise ise HER ZAMAN ama bak istisnasız her zaman en erken arıza yapan bölgelerdir. Yüksek gerilim, Yüksek Akım, Yüksek Sıcaklık, Yüksek Nem. Bunların tamamı cihazın ömrünü yer her zaman.

OLED lerde ise durum farklı, işte orada parlaklık panelin ömrünü yer çünkü parlaklığın kaynağı zaten panelin kendisi, TFT de ise parlaklık kaynağı ayrı, görüntü kaynağı ayrıdır.
Adem Hocam,
Bu konuda benim ufak bir itirazım olacak. Parlaklığın panelin değil de backlight unit'in ömrü ile aslında bir bağlantısı var. Bunun yan etkisi olarak görüntünün oluştuğu panel kısmına da etkisi olabilir düşüncesindeyim.

Şimdi öncelikle BLU'yu kim üretirse üretsin öyle ya da böyle bir dizi LED kullanmak zorunda. Peki bu LED'leri kimden temin ediyorlar?
Amerikan, CREE ve Lumileds,
Japon , Nichia ve Toyoda Gosei,
Alman, OSRAM,
Güney Koreli, Seoul Semiconductor ve LG Innotek,
Tayvanlı, Edison Opto ve EPISTAR,
Çinli San’an Optoelectronics.
Bunlar piyasadaki en büyük işlem hacmine sahip 10 LED üreticisi. Tabii ki bunların dışında da üreticiler var ve bunların ürettikleri LED'lerin de hepsi aynı kalitede değil. Aynı firmanın bile ürettiği farklı kalitede LED'ler var.
Şimdi aynı televizyon üreticisi, alım güçleri farklı olan iki farklı pazar için bir televizyon üretecek olsun. Aynı kalitedeki ürünü daha ucuza satamayacağı da aşikar. Bu durumda içeride kullanılan elemanların fiyatını düşürmek gerekiyor. Komple farklı bir model üretmek çok maliyetli. Bunun en kolay yolu da bire bir aynı fiziksel yapıda ama fiyatı düşük eleman kullanımı. Bunun en güzel örneği Samsung Galaxy S2 cep telefonlarıydı. Avrupa'da satılan ürünlerde "Gorilla Glass" kullanılırken Türkiye'de satılanlarda "sertleştirilmiş cam" kullanılıyordu.
Peki şimdi ben üretici olarak 10000 saat boyunca 300 nit aydınlık verebilmek için tanesi 1 TL olan A firmasının LED'lerini kullandım. Alım gücü daha düşük olan pazar için de yine A firmasının tanesi 90 Kuruş olan LED'lerini kullandım. Ama gel gör ki bu LED'ler 10000 saat ömür için 280 nitte kalıyor. Bu durumda yazılımla oynayarak bu LED'lere biraz daha fazla gerilim uyguladım. LED'ler biraz ısındı ama 300 nit ışığı aldım ama artık 10000 saat değil de 9000 saat ömürleri oldu.

M Çevrimdışı

MoRTaLSouL

Yeni Üye
26 Eki 2021
40
28
Servis kaydi oluşturdum. Gelip bakacaklarmış ona gore islem yapilacak. Degisim cikarsa ne olacak dedim aldiginiz site gonderecek dedi :) Amazon'u aradim stok yok diyor nasil olacak bakalim. Atladik bir maceraya :)

A Çevrimdışı

Aries

Yeni Üye
19 Eki 2021
26
38
Servis kaydi oluşturdum. Gelip bakacaklarmış ona gore islem yapilacak. Degisim cikarsa ne olacak dedim aldiginiz site gonderecek dedi :) Amazon'u aradim stok yok diyor nasil olacak bakalim. Atladik bir maceraya :)
Hocam servis geldikten sonra gelişmeleri paylaşırsanız çok makbule geçer. Aynı TV'ye sahip kişiler için de yönlendirme niteliğinde olur. Bir de tam olarak hangi sebepten dolayı servis çağırdınız? Işık sızması, 4K video oynatma sorunu vs.?

burak33 Çevrimdışı

burak33 

Yeni Üye
11 Kas 2021
19
36
Bendeki TV'yi kendimce youtube'dan panel test videosu açarak test ettim. Bu izleyebilirsiniz.
Bu arada soranlar olmuş, bana TV'nin parlaklığı yeterli geldi. Ah keşke daha parlak olsaydı dediğim bir durum olmadı.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Adem Hocam,
Bu konuda benim ufak bir itirazım olacak. Parlaklığın panelin değil de backlight unit'in ömrü ile aslında bir bağlantısı var. Bunun yan etkisi olarak görüntünün oluştuğu panel kısmına da etkisi olabilir düşüncesindeyim.

Şimdi öncelikle BLU'yu kim üretirse üretsin öyle ya da böyle bir dizi LED kullanmak zorunda. Peki bu LED'leri kimden temin ediyorlar?
Amerikan, CREE ve Lumileds,
Japon , Nichia ve Toyoda Gosei,
Alman, OSRAM,
Güney Koreli, Seoul Semiconductor ve LG Innotek,
Tayvanlı, Edison Opto ve EPISTAR,
Çinli San’an Optoelectronics.
Bunlar piyasadaki en büyük işlem hacmine sahip 10 LED üreticisi. Tabii ki bunların dışında da üreticiler var ve bunların ürettikleri LED'lerin de hepsi aynı kalitede değil. Aynı firmanın bile ürettiği farklı kalitede LED'ler var.
Şimdi aynı televizyon üreticisi, alım güçleri farklı olan iki farklı pazar için bir televizyon üretecek olsun. Aynı kalitedeki ürünü daha ucuza satamayacağı da aşikar. Bu durumda içeride kullanılan elemanların fiyatını düşürmek gerekiyor. Komple farklı bir model üretmek çok maliyetli. Bunun en kolay yolu da bire bir aynı fiziksel yapıda ama fiyatı düşük eleman kullanımı. Bunun en güzel örneği Samsung Galaxy S2 cep telefonlarıydı. Avrupa'da satılan ürünlerde "Gorilla Glass" kullanılırken Türkiye'de satılanlarda "sertleştirilmiş cam" kullanılıyordu.
Peki şimdi ben üretici olarak 10000 saat boyunca 300 nit aydınlık verebilmek için tanesi 1 TL olan A firmasının LED'lerini kullandım. Alım gücü daha düşük olan pazar için de yine A firmasının tanesi 90 Kuruş olan LED'lerini kullandım. Ama gel gör ki bu LED'ler 10000 saat ömür için 280 nitte kalıyor. Bu durumda yazılımla oynayarak bu LED'lere biraz daha fazla gerilim uyguladım. LED'ler biraz ısındı ama 300 nit ışığı aldım ama artık 10000 saat değil de 9000 saat ömürleri oldu.
Hmmm

Ya ben konuyu anlayamadım, ya anlaşamadığımız bir husus var :alala

Parlaklığın panel ömrü ile ilgisi yoktur çünkü parlaklığı sağlayan ledler kendisi bağımsız bir güç kaynağı ile sadece aydınlatma için kendi kendine çalışır. (Elbette bir sisteme bağlı olarak)

Ocell Opencell veya panel olarak adlandırılan hücre yapısı ise ayrı bir güç kaynağı ile (Güç kartı bir tane ancak üniteler farklı) kendisi Tcon dan aldığı adres satır kodlamaya göre çalışır.

Yani arka aydınlatmanın 100 nits, 1000 nits, 10000 nits olması gibi değerler panel ömrünü asla etkilemez zira birbiri ile ne fiziki ne de elektriksel bir bağlantıları yok.

Dolayısı ile ben de arkadaşımıza bu bilgiler ışığında parlaklığın panel ömrü ile ilgisi yok dedim.

Ancak diğer detaylarda tüketicilere, ne kadar çok parlaklık o derece yüksek gerilim, ne derece yüksek gerilim o oranda akım, ne oranda akım ise o doğrultuda sıcaklık gibi etkilerle ledlerin chip anlamında ömrünü yediği konusunda mutabıkız elbette.

Bahsettiğiniz konu ise klima dünyasında 18 binlik diye satılan klimaların içerisine takılan 10912btu kapasiteli kompresörü, yazılım ile frekansını yükseltip üst kapasitelerde çalıştırıp 18.000btu fiziksel sonucuna ulaşmaları ancak yüksek sesli çalışması ve ömrünü kısaltması konularında da değinmiştik kesinlikle çok güzel ve doğru tespitler.

Ben halen nerede anlaşamadığımızı anlamadım ama :kiskis

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
590
45
Hmmm

Ya ben konuyu anlayamadım, ya anlaşamadığımız bir husus var :alala

Parlaklığın panel ömrü ile ilgisi yoktur çünkü parlaklığı sağlayan ledler kendisi bağımsız bir güç kaynağı ile sadece aydınlatma için kendi kendine çalışır. (Elbette bir sisteme bağlı olarak)

Ocell Opencell veya panel olarak adlandırılan hücre yapısı ise ayrı bir güç kaynağı ile (Güç kartı bir tane ancak üniteler farklı) kendisi Tcon dan aldığı adres satır kodlamaya göre çalışır.

Yani arka aydınlatmanın 100 nits, 1000 nits, 10000 nits olması gibi değerler panel ömrünü asla etkilemez zira birbiri ile ne fiziki ne de elektriksel bir bağlantıları yok.

Dolayısı ile ben de arkadaşımıza bu bilgiler ışığında parlaklığın panel ömrü ile ilgisi yok dedim.

Ancak diğer detaylarda tüketicilere, ne kadar çok parlaklık o derece yüksek gerilim, ne derece yüksek gerilim o oranda akım, ne oranda akım ise o doğrultuda sıcaklık gibi etkilerle ledlerin chip anlamında ömrünü yediği konusunda mutabıkız elbette.

Bahsettiğiniz konu ise klima dünyasında 18 binlik diye satılan klimaların içerisine takılan 10912btu kapasiteli kompresörü, yazılım ile frekansını yükseltip üst kapasitelerde çalıştırıp 18.000btu fiziksel sonucuna ulaşmaları ancak yüksek sesli çalışması ve ömrünü kısaltması konularında da değinmiştik kesinlikle çok güzel ve doğru tespitler.

Ben halen nerede anlaşamadığımızı anlamadım ama :kiskis
LEDler konusunda anlaştığımıza göre kaliteli olan LED'ler 300 nit ışığı verirken 36 derece sıcaklığa çıkıyor olsun. Soğutma da buna göre tasarlanmış durumda zaten kasada. Ben daha düşük kalitedeki LED'ler ile aynı parlaklığı alabilmek için yüksek voltaj vermem nedeniyle bunları 40 derece sıcaklıkta kullanmaya başladım. Pasif soğutma kullandığımız için verimi arttırmak için maliyet artışı yapamayız çünkü düşük maliyetli ürün yapmaya çalışıyoruz. Artık sistemimizdeki ısı kaynağı 36 derece değil 40 derece ama soğutma sistemimiz de bunu tahliye edemiyor. Çünkü 36 dereceye göre optimiz edilmiş durumda.
Sonuç olarak bizim görüntü aldığımız panel, düşük kaliteli LED'lerden dolayı biraz daha ısıtılıyor olacak. Malum elektronik aletlerin de sıcaklıkla arası pek iyi değil. Direkt ömürlerine etkiyor.

Geri
Üst Alt