TCL 55C728 Ürün İnceleme Videosu Quantum 120hz UHD CSOT Panel

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
590
45
Şimdi siz eğer bir şekilde panel arızasını ledlere bağlamayı kafanıza koydunuz ise biz bunun önüne geçemeyiz bunu baştan belirteyim :)

''Siz öyle diyorsanız öyle olsun'' diyerek konuyu kapatabilirim benim açımdan sorun yok lakin bahsettiğiniz gerekçeler ile paneller kesinlikle arıza yapmaz.

36 değil 40, 40 da değil 45 derece olsun kaldı ki duruma göre çok daha yükseği oluyor zaten, mesela ben kendi televizyonumda 54 derece bottom sıcaklığı ölçtüm zamanında. Neden ölçtüm? normal bir ortamda çalışmıyor o nedenle. Neden normal bir ortam değil? Çünkü aynı anda çalışan 2 adet 49'', 2 adet 50'', 1 adet 55 ve 1 adet 43'' tv lerin yanısıra 2 adet masa üstü bilgisayar ki bunların birisi mining yapıyor, 1 laptop ve 3 monitör çalışan 16-17m2 bir odada içerisi zaten sıcak diye, 2 masa üstü varsa neden 3 monitör? Çalıştığım pc de çift ekran çalışıyorum o yüzden. Termodinamik kuralları gereği tv sıcaklığını dışarı da atamıyor rahat şekilde. 4 yaşında ve 54 derece bottom sıcaklığı ölçülmüş bir televizyon bu mesela. Yani evet mutabıkız sıcaklık elektronik devre elemanları için iyi bir şey değil ama belirttiğiniz gerekçe ve değerler ile paneller arıza yapmaz :)

Bu ölçtüğüm bottom led kasa sıcaklığı, panelin aynı zamanda içinde olan sıcaklık değil biliyorsunuz.

40 derece led kaynaklı sıcaklık oluşsun. Genel olarak bu panellerin çalışma sıcaklık değerlerinin 55 lere kadar dayandığını biliyoruz. Speclerde 50 dese de üreticisine göre üst limitler değişken, ortalama 50 diyelim yine de. Kaldı ki bu konuya merak salmış insanlar olarak gözden çıkarılmış tv ler üzerinde yaptığımız kendi testlerimiz var, sıcak hava istasyonu ile kasıtlı olarak ısıl işlem uyguladığımız paneller var, yani 36 yerine 40 olan led bar sıcaklığı yüzünden bozulma düşüncesinin çok çok üstünde limitlere zorladık zaten bunları.

Her şeyi geçtim tekrar belirteyim ki panel üreticileri dahi ''bu panel ortalama 50 derece sıcaklıkta normal çalışır'' beyanına doğru orantılı üretim yapıyorlar :)

Arada 10 derecelik fark var. Yani normal şartlarda 50 derecede çalışır denen bir panel için led bar kaynaklı 40 derece sıcaklık olsa ne olabilecek ki? Onu da geçtim, ledlerin olmasına gerek yok bizim burası yaz döneminde 45 derece oluyor zaten, o zaman hiç bir panel hiç bir yazı çıkarmamalı bu mantığa göre :)

Biz bunu Diyotlarda gördük, RMS değeri denen olgu nedeniyle normalde 70V olan UF5402 kodlu diyot ile üretilen bir televizyonun, bu diyot üzerinden geçen gerilimin kendisinde oluşturduğu sıcaklık nedeniyle VRMS değerinde sapma yapması yüzünden kısadevre olduğunu geçmiş yıllarda gördük ve bunun yerine UF5408 kullanmak sureti ile sorunun tekrarlamamasını sağlamıştık zira UF5408 in VRMS değeri 1000v idi. Kimse riske girmek istemedi aslında UF5404 de kullanılsa olurdu yani elektronik devre elemanlarındaki sıcaklık faktörü ve olumsuz etkileri konusunda haklısınız üstüne basa basa belirtiyorum lakin panel konusunda teziniz tutmuyor.

Her şeyi geçtim , yukarıda yazdıklarımın tamamını unutun. Ülke insanı öyle gariban ki, herkes tv bozulmasın diye zaten hep arka ışıkları kısık geliyordu bana tv ler tamire geldiğinde görüyordum arızalarını. Bu gün bile teste tabi tuttuklarım hariç ben arka aydınlatmayı max ayarda tutmam. Evet tutmam çünkü erken arıza yapsın istemem, İstemem evet ama bu ledlerin kendisi için geçerli panel için değil. Bu şekilde Nice televizyonlar geldi önüme paneli arızalı ama aklımda kalan bir örnek vereyim, araştırmacı bir kardeşimiz ''Abi panelleri çok çabuk bozuluyormuş, o yüzden bütün ayarlarını kıstım ben'' demişti 2019 senesinde bir LG televizyonu için, Vatandaş gariban tabi bütçe yok, bozulsa yenisini alamayacak gözünün içine bakıyor tv nin. Adam arka aydınlatmayı kısmayı bırakın garibim parlaklık kontrast ayarlarını dahi hep aşağı çekmiş kullanmış 3,5 sene boyunca.

Eee neden geldi, Cof arızası :(

Sıvı teması desen yok
Tüketici kusuru desen yok
E bu duruma göre bakıyorsun sıcaklık desen yok
Ben mesleğimi icra ederken ek bir şey öğrendim. Bütün arızların KESİN olarak neden kaynaklandığını açıklayabilecek bir kaynağımız yok.

Sonuçta bunları bir uzman görüşü olarak almayın ben her zaman söylerim. Bunlar kişisel fikirlerim, biz de burada sohbet/istişare ediyoruz neticede o nedenle siz diyorsanız ki ''Yok arkadaş ledler etki eder''

''Tamam ledler etki eder'' diyorum ben de.

Saygılarımla :ok
Öyle bir iddiam yok yanlış anlaşılmasın. 36 ve 40 derece de sadece örnek vermek amaçlı sayılar.
Panellerin ısıl özelliklerini ya da LEDlerin çalışma sırasındaki ısıl değerlerini ezberden bilmiyorum ve deneyimlemedim de. Elektronikle hobi amaçlı ilgilenen bir makine mühendisiyim. O yüzden sisteme baktığımda kuvvet ve yükler birbirine nasıl aktarılır onu görebiliyorum.
İşim gereği de bir ara LED üreticileri ile yakın diyalog içinde olduğumdan LEDler konusunda da belli bir bilgi birikimim oluştu zaman içinde.
Beyin fırtınası yapıyoruz sadece.
Sonuçta bir tarafta yük arttırımı var ve sistem bunu kendi içinde sönümleyebiliyorsa (kullanılan elemanlar için problem oluşturmuyorsa) sıkıntı yok.

H Çevrimdışı

hadeka

Aktif Üye
7 Eki 2019
158
Bu araya bende birşey sıkıştırayım,?özetle panel ömrü için parlaklık, kontrast gibi değerlerin yüksek veya düşük olmasının bir öneminin olmadığını, parlaklığın, arka ışık şiddeti ile ilgili olduğunu, parlaklığın maksimumda kullanılmasının ledlerin ömrü ile ilgili olduğunu anlamış bulunuyoruz, bu noktada akla başka bir detay geliyor, piyasada giriş seviyesi, orta ve üst seviye ürünler mevcut, genelde de üst düzey panellerde, qled lerde, parlaklık/nit değerlerinin doğal olarak yüksek olduğu görülüyor, bu durumda olay doğrudan arka ışığa mı bağlanıyor, kısaca olay arka ışıkta mı bitiyor, bu anlamda panelin hiç mi getirisi yok.

burak33 Çevrimdışı

burak33 

Yeni Üye
11 Kas 2021
19
36
Birkaç test daha yaptım ve fotoğraflarını çektim. Bu renk geçişlerinin olduğu kısımdaki anormallikler nedir? Bu normal mıdır?

048619F1-C32C-499E-9D93-FC8573036E3D.jpg
D85EB498-A6F1-4594-A00A-E54B8AD59DB5.jpg
4AD21352-FE94-41C9-A350-A0C8D0C115CA.jpg
CA6F37DA-C2FA-4186-B6BA-25739B8BF693.jpg

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Beyin fırtınası yapıyoruz sadece.
Çok seviyorum bunu zaten. Ufkumuz genişliyor bu şekilde ve farklı bakabilmeyi öğreniyoruz hep beraber.
Söylemleriniz yıllarca dile getirdiğim temel konular olsa da sadece ama sadece hücre yapısında uymuyor. Onun dışında cof üzerinde hatırlarsanız videolarım üzerinde de sürekli örnekler verdiğim cof chip yıpranmasının ana sebebi yine sizin söyleminizdeki sıcaklık faktörü.

Hatırlamak için şu fotoyu ekleyeyim :ok

Soldaki sıcaklık faktörü gözardı edilmiş, sağdaki ise edilmemiş cof ve çalışma süreleri aynı :ok

Cof-yipranma.jpg

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
Birkaç test daha yaptım ve fotoğraflarını çektim. Bu renk geçişlerinin olduğu kısımdaki anormallikler nedir? Bu normal mıdır?

048619F1-C32C-499E-9D93-FC8573036E3D.jpg
D85EB498-A6F1-4594-A00A-E54B8AD59DB5.jpg
4AD21352-FE94-41C9-A350-A0C8D0C115CA.jpg
CA6F37DA-C2FA-4186-B6BA-25739B8BF693.jpg
Hangi test videosu bu, youtube'ta ise link atabilir misiniz ? Gerçek 10 bit olmayan paneller yani 8 bit + FRC olanlarda böyle şeyler oluyor ama burada durum daha farklı gibi. 8 bit paneller bir rengin 256 farklı tonunu gösterebilirken 10 bit olanlar 1024 farklı renk tonu gösterebiliyor. Bu nedenle, gradient geçişi gibi yoğun renk tonu içeren görsellerde ton geçişleri arasında çizgiler oluşur.

Şunun gibi;

3_16.png

Bu nedenle bu forumda bas bas bağırıyorum; tv için çok para veriyorsanız bari gerçek 10 bit panel olsun diye. Fakat sizinki farklı bir duruma benziyor.

T Çevrimdışı

takıntım

Yeni Üye
23 Kas 2021
20
46
merhabalar, benimde başıma Q60A bela oldu aslında bende hata markaya ve satan elemana güvenerek aldım fakat azda olsa araştırmak gerekiyormuş aslında dibine kadar araştırırım ama o gün öyle oldu diyelim. bendede uydudaki trt spor spor smart gibi futbol maçlarında futbolcuların etrafında flulaşma sanki buhar çıkıyormuşcasına , hareketli görüntülerde ve zoom in yada zoom out gibi sahnelerde atlama oluyor gibi, ekranın sol çeyreğinde bulutlanma var, kayan alt yazılarda atlama oluyor , tuner i sinyal zayıf kanallar göstermemeye başladı receiver da sorun yoktu, sizce problemli bir tv mi yoksa bu model in özelliklerimidir. servis geldi sorun yok dedi çekti gitti. bende tüketici mhk başvurdum ve 1 hafta içinde bilirkişi geldi ve gayriresmi olarak sorunlu tv diyerek rapor tuttu sağolsun. bende bu sefer araştırıyorum malum kurlardan dolayı da zam gelmeden hemen yenisini almak istiyorum fakat karar veremedim. aynı sorunları yaşamamak için hangi tv tercih etmeliyim. aslında Q70a modelini düşünüyordum fakat 55c728 aklımı çeldi derken M MoRTaLSouL un aynı problemleri olduğunu fark ettim (Upscaling özelliğine gelirsek gerçekten çok iyi işler çıkarıyor. Uydu kanallarında her detayı yakalayabiliyorsunuz ama uydu kanallarını izlerken hareketli sahnelerde kasılma/kare atlama/takılma gibi sorunlar göze çok batıyor. Bir insanın el sallaması/koşması/alkışlaması hiç akışkan bir görüntüye sahip değil ve görüntü bozuluyor yeri geliyor takılıp/kasıyor. Kameranın ani döndüğü ve hızlı hareket ettiği yerlerde de görüntü bulanıklaşmaya başlıyor. ) siz çözüm bulabildiniz mi veyahut bu problem için ne yapmalıyız ne olurrr yardımmmmm... olmazsa olmazım ci+ dsmart modül kullanabilmeliyim ve ip tv şart :) ADEM bey sizi yeni tanıdım ve keyifle alakalı alakasız videolarınızı izledim

T takıntım, Adem Helvacı Adem Helvacı M MoRTaLSouL

burak33 Çevrimdışı

burak33 

Yeni Üye
11 Kas 2021
19
36
Hangi test videosu bu, youtube'ta ise link atabilir misiniz ? Gerçek 10 bit olmayan paneller yani 8 bit + FRC olanlarda böyle şeyler oluyor ama burada durum daha farklı gibi. 8 bit paneller bir rengin 256 farklı tonunu gösterebilirken 10 bit olanlar 1024 farklı renk tonu gösterebiliyor. Bu nedenle, gradient geçişi gibi yoğun renk tonu içeren görsellerde ton geçişleri arasında çizgiler oluşur.

Şunun gibi;

3_16.png

Bu nedenle bu forumda bas bas bağırıyorum; tv için çok para veriyorsanız bari gerçek 10 bit panel olsun diye. Fakat sizinki farklı bir duruma benziyor.
8bit ile 10bit farkını biliyorum 2^8 ve 2^10 dan dolayı gösterdiği tonlar arasında fark var ama gerçek 10bit olan marka TV’lerin fiyatı da yüksekti. Ki ben en fazla 5-6 bin TL ile yola çıkmıştım :)

Testi youtube’dan aşağıdaki videoyu açarak test ettim. Bu sorun nedir ben de çözemedim ama rahatsız etti beni bu şekilde bir renk geçişi olması.

Y Çevrimdışı

yemresoglu

Yeni Üye
23 Kas 2021
12
43
merhabalar. iki saat önce sipariş verdim hepsiburadadan. iptal mi etsem acaba. kur uçuyor fiyatlar da yükselir diye alelacele verdim siparişi biraz. gerçi alışveriş kredisiyle aldım. acaba başka ürün seçmemem izin verir mi site. öneri ve yardımlarınız için teşekkürler

C Çevrimdışı

cceylan

Yeni Üye
24 Ağu 2021
28
59
müşteri temsilcileriyle görüşmeden siparişi iptal etmeyin, onlar nasıl bir yol izlemenizi anlatırlar

W Çevrimdışı

Winston

Moderatör
4 Haz 2021
1,865
Piyasa toz duman. Mal alım herşey zamlı daha. da zamlanacak diye millet mal alıyor.sunu düşünün önce gelirim çok düşecek bu ortamda. Hayat pahaligi çok ve daha çok olacak. Boş yere mal alıp kredi çekerek ilerde ödeme dengenizi bozar. Evinizde TV varsa almayın. Evdeki TV ile suanki tvler görüntü kalite aynı. Hatta şimdiki modeller daha az kaliteli

T Çevrimdışı

takıntım

Yeni Üye
23 Kas 2021
20
46
Piyasa toz duman. Mal alım herşey zamlı daha. da zamlanacak diye millet mal alıyor.sunu düşünün önce gelirim çok düşecek bu ortamda. Hayat pahaligi çok ve daha çok olacak. Boş yere mal alıp kredi çekerek ilerde ödeme dengenizi bozar. Evinizde TV varsa almayın. Evdeki TV ile suanki tvler görüntü kalite aynı. Hatta şimdiki modeller daha az kaliteli
haklısınız ama benim 3 farklı yerde dikey çizgiler çıktı biryerde mecbur kaldım. astarı yüzünü geçiyor 1,000 1,500 arası maliyeti var farklı yerden de tekrarlama ihitmali v.s mevcut

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,657
40
8bit ile 10bit farkını biliyorum 2^8 ve 2^10 dan dolayı gösterdiği tonlar arasında fark var ama gerçek 10bit olan marka TV’lerin fiyatı da yüksekti. Ki ben en fazla 5-6 bin TL ile yola çıkmıştım :)

Testi youtube’dan aşağıdaki videoyu açarak test ettim. Bu sorun nedir ben de çözemedim ama rahatsız etti beni bu şekilde bir renk geçişi olması.

Şimdi tekrar baktım, 3:20 - 3:28 arasında çizgi yoksa sorun yoktur bence. Aynı videoyu kendi televizyonumda ve monitörümde açtım, bende de çizgiler var.
renk.jpg

Geri
Üst Alt