LEDler konusunda anlaştığımıza göre kaliteli olan LED'ler 300 nit ışığı verirken 36 derece sıcaklığa çıkıyor olsun. Soğutma da buna göre tasarlanmış durumda zaten kasada. Ben daha düşük kalitedeki LED'ler ile aynı parlaklığı alabilmek için yüksek voltaj vermem nedeniyle bunları 40 derece sıcaklıkta kullanmaya başladım. Pasif soğutma kullandığımız için verimi arttırmak için maliyet artışı yapamayız çünkü düşük maliyetli ürün yapmaya çalışıyoruz. Artık sistemimizdeki ısı kaynağı 36 derece değil 40 derece ama soğutma sistemimiz de bunu tahliye edemiyor. Çünkü 36 dereceye göre optimiz edilmiş durumda.
Sonuç olarak bizim görüntü aldığımız panel, düşük kaliteli LED'lerden dolayı biraz daha ısıtılıyor olacak. Malum elektronik aletlerin de sıcaklıkla arası pek iyi değil. Direkt ömürlerine etkiyor.
Şimdi siz eğer bir şekilde panel arızasını ledlere bağlamayı kafanıza koydunuz ise biz bunun önüne geçemeyiz bunu baştan belirteyim
''Siz öyle diyorsanız öyle olsun'' diyerek konuyu kapatabilirim benim açımdan sorun yok lakin bahsettiğiniz gerekçeler ile paneller kesinlikle arıza yapmaz.
36 değil 40, 40 da değil 45 derece olsun kaldı ki duruma göre çok daha yükseği oluyor zaten, mesela ben kendi televizyonumda 54 derece bottom sıcaklığı ölçtüm zamanında. Neden ölçtüm? normal bir ortamda çalışmıyor o nedenle. Neden normal bir ortam değil? Çünkü aynı anda çalışan 2 adet 49'', 2 adet 50'', 1 adet 55 ve 1 adet 43'' tv lerin yanısıra 2 adet masa üstü bilgisayar ki bunların birisi mining yapıyor, 1 laptop ve 3 monitör çalışan 16-17m2 bir odada içerisi zaten sıcak diye, 2 masa üstü varsa neden 3 monitör? Çalıştığım pc de çift ekran çalışıyorum o yüzden. Termodinamik kuralları gereği tv sıcaklığını dışarı da atamıyor rahat şekilde. 4 yaşında ve 54 derece bottom sıcaklığı ölçülmüş bir televizyon bu mesela. Yani evet mutabıkız sıcaklık elektronik devre elemanları için iyi bir şey değil ama belirttiğiniz gerekçe ve değerler ile paneller arıza yapmaz
Bu ölçtüğüm bottom led kasa sıcaklığı, panelin aynı zamanda içinde olan sıcaklık değil biliyorsunuz.
40 derece led kaynaklı sıcaklık oluşsun. Genel olarak bu panellerin çalışma sıcaklık değerlerinin 55 lere kadar dayandığını biliyoruz. Speclerde 50 dese de üreticisine göre üst limitler değişken, ortalama 50 diyelim yine de. Kaldı ki bu konuya merak salmış insanlar olarak gözden çıkarılmış tv ler üzerinde yaptığımız kendi testlerimiz var, sıcak hava istasyonu ile kasıtlı olarak ısıl işlem uyguladığımız paneller var, yani 36 yerine 40 olan led bar sıcaklığı yüzünden bozulma düşüncesinin çok çok üstünde limitlere zorladık zaten bunları.
Her şeyi geçtim tekrar belirteyim ki panel üreticileri dahi ''bu panel ortalama 50 derece sıcaklıkta normal çalışır'' beyanına doğru orantılı üretim yapıyorlar
Arada 10 derecelik fark var. Yani normal şartlarda 50 derecede çalışır denen bir panel için led bar kaynaklı 40 derece sıcaklık olsa ne olabilecek ki? Onu da geçtim, ledlerin olmasına gerek yok bizim burası yaz döneminde 45 derece oluyor zaten, o zaman hiç bir panel hiç bir yazı çıkarmamalı bu mantığa göre
Biz bunu Diyotlarda gördük, RMS değeri denen olgu nedeniyle normalde 70V olan UF5402 kodlu diyot ile üretilen bir televizyonun, bu diyot üzerinden geçen gerilimin kendisinde oluşturduğu sıcaklık nedeniyle VRMS değerinde sapma yapması yüzünden kısadevre olduğunu geçmiş yıllarda gördük ve bunun yerine UF5408 kullanmak sureti ile sorunun tekrarlamamasını sağlamıştık zira UF5408 in VRMS değeri 1000v idi. Kimse riske girmek istemedi aslında UF5404 de kullanılsa olurdu yani elektronik devre elemanlarındaki sıcaklık faktörü ve olumsuz etkileri konusunda haklısınız üstüne basa basa belirtiyorum lakin panel konusunda teziniz tutmuyor.
Her şeyi geçtim , yukarıda yazdıklarımın tamamını unutun. Ülke insanı öyle gariban ki, herkes tv bozulmasın diye zaten hep arka ışıkları kısık geliyordu bana tv ler tamire geldiğinde görüyordum arızalarını. Bu gün bile teste tabi tuttuklarım hariç ben arka aydınlatmayı max ayarda tutmam. Evet tutmam çünkü erken arıza yapsın istemem, İstemem evet ama bu ledlerin kendisi için geçerli panel için değil. Bu şekilde Nice televizyonlar geldi önüme paneli arızalı ama aklımda kalan bir örnek vereyim, araştırmacı bir kardeşimiz ''Abi panelleri çok çabuk bozuluyormuş, o yüzden bütün ayarlarını kıstım ben'' demişti 2019 senesinde bir LG televizyonu için, Vatandaş gariban tabi bütçe yok, bozulsa yenisini alamayacak gözünün içine bakıyor tv nin. Adam arka aydınlatmayı kısmayı bırakın garibim parlaklık kontrast ayarlarını dahi hep aşağı çekmiş kullanmış 3,5 sene boyunca.
Eee neden geldi, Cof arızası :(
Sıvı teması desen yok
Tüketici kusuru desen yok
E bu duruma göre bakıyorsun sıcaklık desen yok
Ben mesleğimi icra ederken ek bir şey öğrendim. Bütün arızların KESİN olarak neden kaynaklandığını açıklayabilecek bir kaynağımız yok.
Sonuçta bunları bir uzman görüşü olarak almayın ben her zaman söylerim. Bunlar kişisel fikirlerim, biz de burada sohbet/istişare ediyoruz neticede o nedenle siz diyorsanız ki ''Yok arkadaş ledler etki eder''
''Tamam ledler etki eder'' diyorum ben de.
Saygılarımla