Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Möhendiz beye yazmıştım, tekrar yazayım, 1980 lerde üretilen SONY tv ler dahil (Bilerek bu örneği veriyorum zira SONY bu yahu ötesi yok yani) olmak üzere 80 ler 90 lar 2000 ler fark etmeksizin yıllardır bu sorun var.Hırsızın hiç mi suçu yok? (Hırsız elektrik şirketi mi yoksa cihaz üreticileri mi? Bence duruma göre ikisi de)
Tamam elektrik standart dışı gelebilir. Ama cihazı üreten de, özellikle yerli üreticiler, bu durumu öngörüp ona göre cihaz üretmeliler. Asgari standardı ucu ucuna sağlayacak en dandik komponent kullananlar da en az elektrik şirketi kadar suçludur bence.
Alakasız bir yerden örnek vereceğim ama maksat anlaşılır sanıyorum. Çimento fabrikasında staj yaparken görmüştüm. Kantar kalibrasyonu çok hassas yapılıp torbalar +- %2 toleransın alt dibi olan 49 kg dolduruluyordu hep. Anlayın üretici mantığını.
Bakın kendinizi tv üreticisi olarak düşünün, Bir de hizmet verdiğiniz ülkeyi düşünün. Bu ülkede şehir şebekesi kaç volt? 220
Siz de möhendiz beyin dediği gibi ''ulan ne olur ne olmaz şebeke bu, dalgalanır, batar, çkar bir şeyler olur'' diyerek %10 tolerans değerini göz önünde bulundurup o doğrultuda komponent kullanır ve mühendisliğinizi dizayn edersiniz.
Bunu neden yaparsınız? Zira şu çok bahsedilen bir STANDART vardır. Yalnız bu ÜLKE standartıdır, firmanın kafasına göre kullanmayı sevdiği, canı istemeyince kullanmadığı standart değil.
Şimdi siz ülkenin şebeke koşullarına uygun üretimi yapmak için 220V +/- %10 ile 244 volt için MAX 250 limit belirleyip donanımı buna göre dizayn ediyorsunuz ve üretim maliyetiniz de bu dığrultuda ortaya çıkıyor ancak sizden her ay alması gerekenin 3 katı fazla para tahsil eden enerji dağıtım şirketleri işini yapmadığı için sizin tv patlıyor.
Şimdi suçlu kim? Möendiz beye bakarsak suçlu kondansatör üreticisi, tv mühendisi, vatandaş, müteahhit, belediye vs ama Elektrik dağıtım şirketi sütten çıkmış ak kaşık.
Bir de şöyle bakalım
Mesela UF5402 diyotunun RMS değeri 600V dir. Birim fiyatı 30 kuruştur, 11AK37 şase doğrultma devresinde kullanılır ve gayet de yeterli bir değerdir ancak voltaj dalgalanmalarını absorbe edemeyen bu komponent sık bozulur o nedenle onun yerine UF5408 kullanılr zira RMS değeri 1000v dir. Sorun şu ki bunun birim fiyatı 60 kuruştur.
Peki size sorum şu.
Bu çakal dağıtım şirketleri bizlerden 3 katı tahsil ettikleri fatura bedellerini ceplerine indirmek yerine yatırım yapsalar da voltlajlar dalgalanmasa, elektrikler kafasına göre kesilip arka arkaya 5 10 kere gidip gelmese de bu diyotlar bozulmasa ve 30 kuruşluk diyot ve bu örnekte olduğu gibi bir mantık ile ürünler totalde 1000tl ye üretilse mi iyi olur?
Yoksa bu çakal şirketler paraları cebe indirsin diye, 3 katı ile ödediğimiz faturaların karşılığında aslında 1000tl ye üretilebilecek ürünlere sırf dayanıklı olsunlar diye takılan daha güçlü malzemeler nedeniyle 1800tl ödesek mi daha iyi olur ne dersiniz?
Peki soruyorum size, Biz bu dandik hizmeti alacaksak, bu mühendis kardeşlerimiz ne için maaş alıyor olacaklar ki o zaman?
Abilerim, kardeşlerim, 48 yaşında olan birisi olarak sizlere diyorum ki biz bu sorunları 1980 lerde yaşıyorduk.
Yaşı benle olanlar bilirler, elektrikler kesilir, voltajlar sürekli düşer, sağlıklı bir enerji akışımız olmazdı.
1980 ler diyorum yahu dostlar ötesi var mı?
Sene olmuş 2021, biz halen sağlıklı bir enerji akışı olmadığını yazıp isyan ediyoruz, vatandaşın malı zarar görüyor, parası cebinden çıkıyor diyoruz, fakat buna ''Suç kondansatör üreticisinde'' diyorlar.
Siz gerçekten bunu kabul edebiliyormusunuz?
Gerçekten Suçun bizim elektrik şirketlerinde değil de SONY SAMSUNG LG PHILIPS VESTEL ARÇELİK gibi üreticilerde olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Sizce HIRSIZ gerçekten onlar mı?