Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Gülüyoruz ağlanacak halimize abim.Yok abi mahellecek bir adam işe alıcaz trafonun başında sürekli bekleyip ölçüm yapacak, tehlikeyi gördü mü hemen kesecek elektriği.
Gülüyoruz ağlanacak halimize abim.Yok abi mahellecek bir adam işe alıcaz trafonun başında sürekli bekleyip ölçüm yapacak, tehlikeyi gördü mü hemen kesecek elektriği.
O Bilir(!)kişi kendinden bilir işi hocamAdem bey ağzınıza sağlık. Maalesef günümüzde elektrik şirketleri kesinlikle sorumluluk kabul etmiyorlar. Tüm suçlu üreticilerde ve tüketicilerde. Hatalı, yanlış, kalitesiz component kullanılmış diyip suçun tamamını üreticiye yüklüyorlar. Önüme bununla ilgili bir sürü hakem heyeti kararı da çevremden geldi. Elektriksel problem olmuş, cihaz voltaj yemiş kömür olmuş resmen. Suçlu üretici görülmüş ve hakem heyetindeki bilir(!)kişi suçun hatalı dizayn ve kalitesiz component kullandıldığına kanaat getirmiş.
Bu arada ben size ''Hoşgeldiniz'' demeyi unuttum olayın hiddetinden kusura bakmayınız.Tabi ki de sigorta arızayı önlemek için konulmaz. Bir arıza olduğunda güvenlik sağlamak büyümesini önlemek için konur. Sigortanın nasıl çalıştığını da biliyoruz. Gerilim yükseldiğinde sigortanın atmasını sağlayan bileşenlerin neler olduğunu da biliyoruz. Yazmaya gerek duymadığım kısımları kafanıza göre tamamlamayın lütfen.
İşte bu forumu özel yapan şey, her zaman korunamasa da vazgeçilmeyen nezaket ve anlayış.Bu arada ben size ''Hoşgeldiniz'' demeyi unuttum olayın hiddetinden kusura bakmayınız.
Hoşgeldiniz
Konuyla ilgili ulusal belgeleri de paylaşayım. Bu 230 Volt +/-%10 standardı 2003'te Avrupa Birliği ile uyum için ülkemizde kabul edildi. 18 Yılı geçmiş. Yeni bir şey de değil yani.Bizler vatandaş olarak süslenip püslenmiş teknik terimlerin olduğu standartlara değil, sizlerin NORMAL kabul ettirmeye çalıştığınız o %10 luk değer yüzünden cebimizden ödemek zorunda kaldığımız paralara bakıyoruz.
Devletin resmi bir açıklaması var mı bu ülkede 220 olan genel şebeke gerilimi artık 230 dur ve %10 oranında iniş çıkışlar bizim kabulümüzdedir diye?
(merak ettim ondan soruyorum)
Belgelerdeki ilgili kısım şöyle:
AG BESLEME KARAKTERİSTİKLERİ AG de 4 telli 3 fazlı sistemler için faz-nötr arası ve 3 telli 3 fazlı sistemler için faz-faz arası standart anma gerilimi 230V AC dir.
Besleme Gerilimi : Kesintili periyotlar dışında, normal çalışma şartları altında, besleme gerilimi değişimlerinin anma gerilimi Un’nin ± % 10’unu aşmaması esastır. İletim sistemleriyle enterkonnekte olmayan şebekelerdeki elektrik beslemelerinde veya özel uzak şebeke kullanıcıları için gerilim değişimlerinin, Un’nin + % 10 / - % 15’ini aşmaması esastır. Şebeke kullanıcıları bu şartlar hakkında bilgilendirilmelidir.
Hem davet edip hem de hölööööööö yapmak olmazdı zaten o benim hatam oldu kaptırmışım kendimi geç kalmışım )İşte bu forumu özel yapan şey, her zaman korunamasa da vazgeçilmeyen nezaket ve anlayış.
Hocam iyisiniz hoşsunuz da, eğri oturup doğru konuşalım şimdi.Konuyla ilgili ulusal belgeleri de paylaşayım. Bu 230 Volt +/-%10 standardı 2003'te Avrupa Birliği ile uyum için ülkemizde kabul edildi. 18 Yılı geçmiş. Yeni bir şey de değil yani.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Bu arada elektrik şirketini de savunmuyorum. Belki gerçekten resmi toleransın üzerinde gerilim de bina girişine geliyor olabilir. Sizin ölçüm cihazınız biraz az ölçüyor olabilir. Klimanız belki daha iyi belki de daha kötü ölçüyordur. Onaylı hassas bir ekipmanla bina girişini ölçün bence.
Bana kals aen güzeli, insanlar ve işletmeler dürüst olacağına daha kolayını yapıp taaaaa tekerleğin icat olmadığı zamana geri dönelim.Bu işin aslında en kolay yolu ucuz bileşenleri piyasaya sokmamak. Ama o zaman da bunları kullanan ve satanlar para kazanamayacak.
Üzülerek söylüyorum ki kondansatör patladı diye açılan mahkemeden AYDEM'e ceza ya da tazminat çıkmaz. Bilir kişi "Kondansatörün patlaması gerilimin standart dışına çıktığını ispatlamaz" diyecektir ve hakim de buna göre karar verir. Bir süre boyunca binanın elektrik girişinden ölçüm alınmasını isteyebilir. Bu sırada da gerilim tolerans dışına çıkmazsa yine eliniz boş dönersiniz.O Bilir(!)kişi kendinden bilir işi hocam
Aman bana bilirkişi deme vallahi elimden geldiğince bizim komisyonda hiç bir şekilde bilirkişilere dosya paylaşmıyorum.
Komisyondaki arkadaşlara ilk tanıştığımızda beirtmiştim. ''Atlar arabama ben giderim hiç sorun değil, ücret de ödemeye gerek kalmaz, yeter ki bilirkişilere gereksiz bütçe ayırmayalım'' diye.
O gün bu gündür bizim komisyondan henüz bu konular için bilirkişiden görüş istenmemiştir.
Ben ticari işletme olarak bu gibi durumlarda deforme olan kartı, yetkili servis raporumu ve faturayı vatandaşa verip Aydeme yönlendiriyorum. Tabi sonradan Aydem efendi avukat orduları ile mahkemelere gidiyorlar biliyorum ama olsun biz üstümüze düzeni yapıyoruz en azından.
Hocam yeri geliyor daha düşük yüzdeli sapma oranları bile elektronikte stabiliteyi bozmaya yol açıyor.Buradan çıkan tek sonuç körler sağırlar birbirini ağırlar. Biri 240 volta kadar normal çalışan mal üretir. Öbürü 253 voltu normal kabul eder. Sonuçta gariban vatandaşa, misli ile iteklenen mallar bozulur, tekrar tekrar yenisi, yedek parçası dayatılır. Verenler hep razı. Almak zorunda kalanlar tepki verince de krallardan çok kralcılardan ses geliyor nedense.