Şimdi sizin bu anlattıklarınız, Toleransın toleransı olmuyor mu bu durumda?
Yani zaten 230 du, %10 tolerans ile 253 oldu, ama onun da tolerasnı olabilmeli ve dayanmalı diyorsunuz bu durumda.
Yani Elektrik idareleri kılını dahi kıpırdatmasın ama tv üreticileri daha da dayanıklı tv yapsın diyorsunuz anladığım kadarıyla.
Ne diyormuş mevzuat?
''Bizim voltajlar 230, ama olur ya bir dalgalanma olursa %10 değerinde dalgalanma ile 253 volt normaldir.'' Sizlerin tezi bu. (Yani bahsettiğiniz standart bu)
Peki üretici ne diyor ? Mesela SONY X7055 modeli diyor ki ''Bu cihazı 220 240V AC enerji ile kullanın''
Oraya ''Ama sizin şebekeyi bilemem, %10 - 20 duruma göre 30 yükselirse karışmam'' yazmamış. Yazmamış fakat yine de ne yapmış? Mühendisliğini konuşturmuş ve demiş ki ''ulan bu elektik idarelerinin başı .ötü oynar, biz bunlara güvenmeyelim ve Omik, Endüktif, Kapasitif değerlerini göz önünde bulunduralım ve değeri yüksek tutalım.
Neden böyle düşünmüşler?
AC elektrikten doğrultma yaptığınız zaman yani AC elektrik Doğrultma diyotlarında geçince çarpan etkisi devreye girer ve pik değeri 220 x 1,41 (Sabit değerdir 1,41) = 310,2 olur , O halde biz 400-450V kapasitör kullanalım demişler. (üreticiye göre değişiyor, bu değer aynı zamanda kuplaj gücünü de arttırır)
Peki sizin standart üzerinden olsa ne olur? 230 x 1,41 = 324,3
Abartalım 240 x 1.41 diyelim = 338,4
Bu arkadaşlar abartmayı seviyor o nedenle 253 x 1,41 diyelim = 356,73 volt yapıyor.
Israra uyuşamadığımız husus şu, 1998 yılında yayınlandığı belirtilen ve NORMAL kabul edilen bu Standartlara rağmen neden sizce AVRUPAYA milyonlarca ürün satan LG PHILIPS SONY SAMSUG gibi markalar 2020 2021 üretimlerde dahi ısrarla AC 250V max limit belirlenmiş bir mühendislik uyguluyor üretimlerine? (220-240 yazıyor olsalar da içerideki donanım 250 max)
Kafanızı PFC üniteleri ile çok karıştırmayayım, basit bir mantık ile şunu anlatayım.
Şehir şebekesinden aldığınız 220V 50hz AC enerjiyi tv nin besleme kartına girdiğinizde 250V enerji bir 3.16 veya 5 amper (tv nin gücüne göre değişen) sigortadan geçer, hemen sonrasında muhtemel 250, bazı durumlarda 270 max değerde bir VDR den geçer ki bu VDR nin amacı olabildiğince ürünü yüksek voltajdan korumaktır(!), sonrasında 1 adet köprü diyot veya 4 adet tekil diyottan geçer ve AC220 olan enerji DC310 volt olur, AC den DC ye geçince sözde DOĞRU olması gereken enerji halen belli oranda DALGALI olduğu için de bunu kuple etmek amacıyla bir Blok Kondansatör veya Bulk Kapasitör denen 350V değerinde komponent burada kuplaj görevi görür.
İşte aslında 310, haydi sizin kabul gördüğünüz standart değer ve %10 toleransı da dahil etseniz 356,73 olan voltaj yerine üreticiler bunu öngörerek 400V veya 450V değerinde kapasitör koymuş (Konu sadece kapasitör değil de, sürekli dandik dediğiniz o olduğu için oradan örnek veriyorum)
Bunlar da basit 2 örnek
Yine de ne olmuş?
Bu olmuş;
Size göre üretici dandik mal kullanmış, bana göre en dandik kondansatör bile NORMAL koşullarda en az ama en az 8 sene boyunca kuruma çürüme akma sızma yapmaz.
Burada ise KAPASİTESİNİN çok üstünde voltaja maruz kalan bir kondansatörün patlamış olduğunu görüyorsunuz.
Peki burada soru basit.
AC 253Volt dahi olsa doğrultma ve çarpan etkisi ile bu kondansatöre uygulanmış olabilecek en yüksek voltaj DC 356,73 iken, Ne oldu da, Nasıl bir PİK oldu da, anlık olarak kaç volt geldi vurdu gitti de 400 450 Volt kapasite değeri olan bu malzemeler patladı?
Yine ''Kondansatör dandikmiş'' demezsiniz umarım.
Farkı örnek;
Tanıdığı LG yetkili servisi olan var ise şu tv yi seri numarasından kontrol etsin veya ettirsin. Bu tv bana daha 2 saat önce 65 Yaşında bir abimiz tarafından teslim edildi.
Evindeki VESTEL SAMSUNG LG 3 televizyonun 3 ü de ne yazık ki ani bir elektrik gidip gelmesi sonucu iptal olmuş. (Sadece tv leri yazdım)
Abim insaf etmiş garantiden destek vermiş (Abimi biliyorsunuz Vestel yetkili servisi)
SAMSUNG garantisi bitikmiş zaten, LG ise Garantiye girmez demiş ve tv bana geldi yine.
Ne oldu dostlar, yine bu adamların hepsi dandik kondansatör mü taktı bu tv lere?
Bakın sizin 230 + %10 tezinize göre bu tv 253 volt ile dahi sorunsuz çalışması gerekiyor, ancak üretici sigortanın max değerini dahi 250 olarak belirlemiş
%10 toleransı ile o da 275 e kadar normal demek ki bu durumda.
Amacım kimseyi kırmak değil lakin tutarsız standartların arkasına sığınıp vatandaşı mağdur etmeyi HAKLI sonuç olarak görmek ve desteklemek bana uymuyor ne yazık ki.
Eylemlerim devam edecek
(Bakanlığa yazdım, tv üreticilerine yazdım, başka girişimlerde de bulundum bekliyorum)
Dileyen olursa elimde binlerce örneğin görseli videosu var.
Yine dileyen olursa kısa bir video çekip bir kondansatör nasıl patlıyor ve hangi limitlere kadar dayanıyor onun da paylaşımını yapabilirim.
Kaldı ki yine bir VDR nin ne kadar koruma yapabildiğini(!) ve hangi voltaj limitleri ve dalgalanmalara kadar dayanabildiğine dair de videolar paylaşmıştım hatırlıyorsunuz.