Sevgili Umut;
bana kalsa yazı baştansonra falso ve hatalı bilgi. Kardeşimiz kusura bakmasın lakin mühendisliğinin gerçekliği sorgulanır tarzda bilgiler.
Haaaa Mühendisim derken, Mühendislik fakültesinin kapısındayken yazdıysa bu yazıyı bilemem lakin bir ilkokul mezunu olarak sana sigorta neden atar, ne işe yarar veya ne işe yaramaz anlatayım.
Öncelikle halk arasında genel kabul gördüğü gibi (Mühendis bile öyle biliyor anladığım kadarı ile) sigorta denen komponent kesinlikle ama kesinlikle ürünler arıza yapmasın diye konumlandırılan materyaller DEĞİLDİR
Sigorta iki nedenle atar.
1- İleri uç noktada kısadevre kaynaklı yangın emniyeti amaçlı açıkdevre
2- Tanımlanandan daha büyük güç çekişi nedeniyle yetersizlik kaynaklı açıkdevre
Sigortaların çalışma voltaj aralıkları ve EN ÖNEMLİSİ ise amper değeri vardır. Mesela TV lerde yoğun kullanılan 3.16 amper 250volt cam sigorta bulunurdu eskiden, şimdi seramiğe dönmeye başladılar ayrı konu ancak temel prensip aynı.
Sigorta, kendisine tanımlanandan daha yüksek bir amper geçişi ile karşılaştığında bu yükü kaldıramaz ve AÇIKDEVRE olur.
Bunu da yine iki madde ile örnekleyelim.
1- Televizyonum gayet normal çalışırken, işgüzar elektrik dağıtım şirketinin bir ani yüklü dalgalanmasını absorbe edemeyen primer ünitedeki mosfet kısadevre olur, doğal olarak tv nin ana güç girişindeki 3.16 amperlik sigorta açıkdevre olur. Yani kısacası tv nin besleme kartı primer ünite gitti demektir. Bunun adı ARIZA dır.
2- Evin sigorta panosunda 16 amperlik V otomat vardır, sen o otomatın (Sigortanın) bağlı olduğu hatta 20 amper akım çekecek bir klima bağlamışsındır, bir süre çalışsa dahi (Tolerans değerine eşdeğer süre) bir süre sonra sigorta açıkdevre olur (Sigorta attı denenhadise) Bunun adı ise YETERSİZLİKtir.
Yani Möhendiz beyin belirttiği gibi voltaj yükseldi diye sigorta atmaz, Voltaj yükseldiği için kısadevre olan doğrultma ve regüle komponentleri kısadevre olduğu için sigorta atar yani aradaki farkı ayırt edebilmek lazım. Mesela onarıma gelen güç kartlarında 4 adet 1N4001 tipi diyot varken ilginç şekilde bunun sadece bir sinüs hattında bulunan iki adet diyot kısadevre olmuş olur.
O iki diyotu değiştir, atan sigortayı yenile hoop tv çalışır.
Yine de tedbir olsun diye biz (Darbe almıştır neticede) sağlam görünen diğer iki diyotu da mutlaka değiştiririz (Zaten 3 kuruşluk malzeme bunlar)
SİGORTA denen meret cihazlar arıza yapmasın diye değil, arıza yapan ürünler yangına sebeb vermesin, can güvenliği sorunu oluşmasın diye vardır açık ve net.
Bu konu tartışmaya kapalıdır yani ben şunları yazmaya gerek duyduğum için dahi üzülüyorum aslında..
Arıza yapmasın diye yapılacak olan şey cihaza sigorta takmak değil, adam gibi işini yapmaktır