Biz Bu Ülkenin Mühendisine Bile Laf Anlatamıyorsak..

B Çevrimdışı

biperva 

Aktif Üye
13 Nis 2020
61
36
Adem bey ağzınıza sağlık. Maalesef günümüzde elektrik şirketleri kesinlikle sorumluluk kabul etmiyorlar. Tüm suçlu üreticilerde ve tüketicilerde. Hatalı, yanlış, kalitesiz component kullanılmış diyip suçun tamamını üreticiye yüklüyorlar. Önüme bununla ilgili bir sürü hakem heyeti kararı da çevremden geldi. Elektriksel problem olmuş, cihaz voltaj yemiş kömür olmuş resmen. Suçlu üretici görülmüş ve hakem heyetindeki bilir(!)kişi suçun hatalı dizayn ve kalitesiz component kullandıldığına kanaat getirmiş.
 
Son düzenleme:
Horizon707 Çevrimdışı

Horizon707 

Süper Üye
4 Eyl 2020
795
Uluslararası Elektroteknik Komisyonu Türkiye için 220V değerini kabul ediyor. Biz bu komisyona üyeymişiz ama tam bir standart belirtilmemiş hiçbir yerde. Aslında 230V olması gerekiyor ama elektrik dağıtım şirketleri hep 220 vermeye devam etmiş bir denetim mekanizması olmayıncada bu karışıklık çözülmemiş gibi görünüyor.

Screenshot_20210212_114817c5726345698219e7.png
 
F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
Dünyada 110-120-220-230-240 Volt şebeke gerilimi kullanan ülkeler var. Türkiye ve tüm AB bölgesi için bu 230Voltdur. Bu cihazların hepsi Türkiye şebekesiyle uyumlu görünüyor.
Bu etiketlerde bahsedilen değerler nominal çalışma değerleri. Tolerans limitleri değil.
Mühendis belge ile konuşur. 230 Volt +/-%10 değeri için IEC'nin ilgili standart maddesine link veriyorum.
Ooo engin başkan hoş gelmişsin, böyle cesaret li arkadaşları severim ? ama bence yanlış kişiye oynamışsin ?
Çalışma voltaj değerleri doğru bir tabir ama şok dalgalanmalarda sigortayı aşan durumlar olabilir bu nedenle sigorta atmayip güç kartı, ana kart, ekrana kadar zarar verebilir.
Ayrıca beyaz eşyada dediğiniz gibi gerilimlere örnek olarak buzdolabı çalışır fakat soğutma yetersiz kalır, aynı sekilde BM yazikki su basmaz, genelde hataya düşüp korumaya alır.
Bunlara sen ani voltaj verirsen güm ?
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Dünyada 110-120-220-230-240 Volt şebeke gerilimi kullanan ülkeler var. Türkiye ve tüm AB bölgesi için bu 230Voltdur. Bu cihazların hepsi Türkiye şebekesiyle uyumlu görünüyor.
Bu etiketlerde bahsedilen değerler nominal çalışma değerleri. Tolerans limitleri değil.
Mühendis belge ile konuşur. 230 Volt +/-%10 değeri için IEC'nin ilgili standart maddesine link veriyorum.
Bizler vatandaş olarak süslenip püslenmiş teknik terimlerin olduğu standartlara değil, sizlerin NORMAL kabul ettirmeye çalıştığınız o %10 luk değer yüzünden cebimizden ödemek zorunda kaldığımız paralara bakıyoruz.

Devletin resmi bir açıklaması var mı bu ülkede 220 olan genel şebeke gerilimi artık 230 dur ve %10 oranında iniş çıkışlar bizim kabulümüzdedir diye?

(merak ettim ondan soruyorum)
 
F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
TVS ve Varistör denilen devre elemanlarını araştırmanızı öneririm. Her güç kaynağında güvenlik için kullanılmaları gerekir.
Varistör hemen hemen her TV de var yani ben olmayan görmedim. Hatta bak akım korumalı priz almayın aynısı TV besleme kartında var diyoruz. Bununda bir dayanma gerilimi ve tepkime süresi var. Örnek veriyorum; 0.2ms de 280v kadar tepkime verir. Sen 0.1ms de şok verirsen yani 280v TV hasar alır, burada ki elektrik dağıtım şirketi de sözleşme dahil belirli kriterlere uygun olarak sözleşme yapar. Dağıtım şirketi standart 230 verir üstü altı sorumluluğundadır
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Selamlar, ben de 10 gündür bu sorunlarla uğraşıyorum : Prizden bir patlama oldu. Evdeki bütün adaptörler yandı ( uydu alıcısının, modemin , laptopun, bütün cep telefonlarına ait adaptörler, harici hdd ve media playerlerin adaptörü, 4 adet akım korumalı priz...) Elektrikçi çağırdım ölçüm yapıtı yüksek dedi gitti... TEDAŞ ekipleri geldi ölçüm yaptılar her şey normal dediler ve gittiler. Neyse adaptörlerin birazını temin ettim. ONLİNE Bir usp alıp patlayan prize taktım. Daha 2 gün önce bu kez klimadan duman geldi önce sonra usp patladı... Ne yapacağımı bilemiyorum artık... Kimse sorumluluk almıyor... Masraf 1500 tl yi buldu gibi... Herhalde eve bir kurşun döktürmem lazım :)
Abi o işler %10 luk değer kapsamında NORMAL

Sen git trafoya kurşun döktür malum bu ülkede kimse hata yapmaz, tek kusurlu sensin :)
 
EnginBilgi Çevrimdışı

EnginBilgi

Yeni Üye
12 Şub 2021
6
40
Sevgili Umut;

bana kalsa yazı baştansonra falso ve hatalı bilgi. Kardeşimiz kusura bakmasın lakin mühendisliğinin gerçekliği sorgulanır tarzda bilgiler.

Haaaa Mühendisim derken, Mühendislik fakültesinin kapısındayken yazdıysa bu yazıyı bilemem lakin bir ilkokul mezunu olarak sana sigorta neden atar, ne işe yarar veya ne işe yaramaz anlatayım.


Öncelikle halk arasında genel kabul gördüğü gibi (Mühendis bile öyle biliyor anladığım kadarı ile) sigorta denen komponent kesinlikle ama kesinlikle ürünler arıza yapmasın diye konumlandırılan materyaller DEĞİLDİR

Sigorta iki nedenle atar.
1- İleri uç noktada kısadevre kaynaklı yangın emniyeti amaçlı açıkdevre
2- Tanımlanandan daha büyük güç çekişi nedeniyle yetersizlik kaynaklı açıkdevre

Sigortaların çalışma voltaj aralıkları ve EN ÖNEMLİSİ ise amper değeri vardır. Mesela TV lerde yoğun kullanılan 3.16 amper 250volt cam sigorta bulunurdu eskiden, şimdi seramiğe dönmeye başladılar ayrı konu ancak temel prensip aynı.

Sigorta, kendisine tanımlanandan daha yüksek bir amper geçişi ile karşılaştığında bu yükü kaldıramaz ve AÇIKDEVRE olur.

Bunu da yine iki madde ile örnekleyelim.

1- Televizyonum gayet normal çalışırken, işgüzar elektrik dağıtım şirketinin bir ani yüklü dalgalanmasını absorbe edemeyen primer ünitedeki mosfet kısadevre olur, doğal olarak tv nin ana güç girişindeki 3.16 amperlik sigorta açıkdevre olur. Yani kısacası tv nin besleme kartı primer ünite gitti demektir. Bunun adı ARIZA dır.

2- Evin sigorta panosunda 16 amperlik V otomat vardır, sen o otomatın (Sigortanın) bağlı olduğu hatta 20 amper akım çekecek bir klima bağlamışsındır, bir süre çalışsa dahi (Tolerans değerine eşdeğer süre) bir süre sonra sigorta açıkdevre olur (Sigorta attı denenhadise) Bunun adı ise YETERSİZLİKtir.


Yani Möhendiz beyin belirttiği gibi voltaj yükseldi diye sigorta atmaz, Voltaj yükseldiği için kısadevre olan doğrultma ve regüle komponentleri kısadevre olduğu için sigorta atar yani aradaki farkı ayırt edebilmek lazım. Mesela onarıma gelen güç kartlarında 4 adet 1N4001 tipi diyot varken ilginç şekilde bunun sadece bir sinüs hattında bulunan iki adet diyot kısadevre olmuş olur. :)

O iki diyotu değiştir, atan sigortayı yenile hoop tv çalışır.

Yine de tedbir olsun diye biz (Darbe almıştır neticede) sağlam görünen diğer iki diyotu da mutlaka değiştiririz (Zaten 3 kuruşluk malzeme bunlar)

SİGORTA denen meret cihazlar arıza yapmasın diye değil, arıza yapan ürünler yangına sebeb vermesin, can güvenliği sorunu oluşmasın diye vardır açık ve net.

Bu konu tartışmaya kapalıdır yani ben şunları yazmaya gerek duyduğum için dahi üzülüyorum aslında..


Arıza yapmasın diye yapılacak olan şey cihaza sigorta takmak değil, adam gibi işini yapmaktır :ok
Tabi ki de sigorta arızayı önlemek için konulmaz. Bir arıza olduğunda güvenlik sağlamak büyümesini önlemek için konur. Sigortanın nasıl çalıştığını da biliyoruz. Gerilim yükseldiğinde sigortanın atmasını sağlayan bileşenlerin neler olduğunu da biliyoruz. Yazmaya gerek duymadığım kısımları kafanıza göre tamamlamayın lütfen.
 
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Ülkemizde tek kusurlu kullanıcısındir, dağıtım şirketi kabul etmesin, üretici kabuk etmesin. Ne yapsın bu garibanlar
Anlaşıldı sevgili Fikom.

PHILIPS markası için Ticaret bakanlığına yazdığımız gibi, Elektrik şirketleri için de Kamu Yararı Statüsü bulunan bir dernek olarak resmi kanaldan yazıp resmi bir cevap isteyeceğiz bu durumda.

Yani mühendislerimiz bile bunu NORMAL kabul ediyorsa, DEVLETİMİZ bu durumu NORMAL kabul ettiğini bize resmi ağızdan yazsın, bizler de VATANDAŞ olarak ona göre davranalım :ok

Ne yapacağımız belli, bu konu yargıtaya emsal karar teşkil ettirene kadar gider.

Ortada resmi deklere edilmeyen 230 Volt ve Bu derece yüksek bir voltaj için %10 artı eksi değerleri NORMAL kabul eden anlayış var, fakat vatandaşın 250 volt limitli cihazları patlayıp çatladığında sorumluluk alan kimse yok.


Biz diyoruz ki ''kardeşim cihazın üstüne takılan sigırta dahi 250 volt,'' mühendisimiz 253 için ''normal'' diyor.

Biz diyoruz 245 i görünce klimalar susuyor çalışmıyor korumaya geçiyor, ama mühendisimiz yine NORMAL, sizin klimalar bozuk diyor :kiskis
 
Geri
Üst Alt