Evet Vestel de ciddi sıkıntılar var elbette.
En başta gelen sıkıntı üreticisi olmadığı bir paneli üreten, panel üretip aynı zamanda o panelleri kullanarak tv üreten firmalardan tedarik sağlıyor olması en büyük sıkıntı.
Şöyle değerlendirin konuyu bir de. Samsung firması üzerinden örnek verelim ama bu aslında LG için de geçerli. Samsung hem panel üretiyor hem de tv üretiyor. Vestel firması ise panel üret
emiyor, sadece tv üretiyor.
Panel ve tv aynı anda üreten Samsung dan panel tedarik etmek zorunda kalıyor ancak aynı zamanda o marka ile bir de rekabet etmesi gerekiyor.
Samsung ise üretim maliyeti 1 olan paneli Vestel'e 3 e satarken kendi tv lerine aynı maliyet ile kullanıyor yani Samsung-Vestel karşılaşmasında Vestel sahaya daha en başta 3-1 yenik çıkıyor.
Aradaki açığın kapatılması için feragat edilen kalitenin yansımalarından şikayet etmek de ne derece haklıdır o biraz tartışılır zira Samsung 5 iken Vesteli 3 e aldığınızı da unutmamanız gerekiyor.
Bu konu başlığı altında bu örneği çok verdim lakin yine yazmak zorunda hissediyorum, Aynı paneli SONY kullandı ve eridi , Vestel kullandı yine eridi yani aslında panelin kendi sıkıntısı bu. Fakat SONY olunca bu feryatlar yükselmiyor zira markanın kalitesine olan bir güven ve toz kondurmama psikolojisi var.
Vestelde olunca ise zaten sahadaki genel algı nedeniyle Vestel tüüü Vestel kaka yapmayı çok seviyoruz nedense.
Umut diğerleri için sütten çıkmış ak kaşık değiller diyor ancak bana göre Vestel de sütten çıkmış ak kaşık değil. Yine de bu kıyaslamayı doğru bulamıyorum zira önyargılarımız peşimizi bırakmıyor.
Yıllardır tv söker takarım, tozlanma olmamış tek bir marka görmedim bu güne kadar. Ancak Vestelde daha yoğun doğrudur zira bir Samsung mühendisliğinin topladığı kasa ile Vestel mühendisliğinin topladığı kasa bir olmuyor işte, O mühendislik de tozlanmayı Samsung da %20 de tutarken ve bu düşük seviye nedeniyle görünmezken, Vestel de %40 seviyesine çıkınca GÖRÜNÜR hale geliyor.
Samsung markasının hükumetinin destek programları ile Vestel markasının hükumetininki de birbirini tutmuyor. (Zorlu gurubunun cell üretimi için hükumetten destek istediğive ''Biz bunu yapabiliriz'' dediği ancak önceden yapılmış ticaret anlaşmaları ve verilen garantiler nedeniyle hükumetin ''Gerek yok'' dediği biliniyor)
Samsung da mühendis proje üretir, pazarlama departmanı ona uygun satış fiyatı belirler, Vestelde ise pazarlamacılar önce fiyat belirler, o fiyat ölçüsünde mühendisin önüne bütçe verip ''BU bütçeye bu işi sığdır'' derler. TV de tozlanma olmasın da ne olsun
Zamanında Bulaşık makinesi bölümünde çalışan mühendis arkadaşımla sohbetimiz esnasında ''Bu makineler daha sessiz olamaz mı?'' dediğimde ''Ado elbette olur lakin bütçeye ürün sığdırmaya çalışınca her şeyden kısmak zorunda kalıyorsun'' cevabını almıştım. Yani aslında 2mm sac kullanacaksa 1.8mm, 2cm izolasyon kullanacaksa 1cm vs gibi düşünün.
Vestel efendi o fabrikada boş boş dolaşan, akşama kadar youtube videosu izleyen, sağda solda caka satan, BAYİ YALAKASI çakma pazarlamacılar yerine mühendis kadrosuna değer vermeyi öğrendiğinde bazı şeyler daha da değişir kanaatindeyim. Çakma pazarlamcılarla çakma ürün yapıp satmaya çalışacağına, Adam gibi mühendisler ile ADAM gibi ürün yap o zaten kalitesi ile kendi kendini satar.
Yani eleştirmek kolay olanı, fakat bazı konuları da anlayabilmek gerekiyor.
Neden hiç kimse 2-3 yaşında dökülen SONY tv leri görmek ve konuşmak istemez mesela?
Neden LG nin o SM8 serisi haritaya dönmüş ekranını eleştirmez?
Neden Samsug markası ürün değişimi reddettiğinde ''Haaa ok o zaman'' diyerek kenara çekilir?
Ve neden söz konusu Vestel olduğunda herkes bu kadar tepkili ?
İnsanlar bu derece tepki gösteriyor ise Vestel efendinin de takkeyi önüne koyup düşünmesi gerekmez mi?