Ben de şu an vodafone 200mbps kullanıyorum 119 liraya. Taahhütüm 4 ay kaldı. Hep söylerim eğer sabit bir yerde uzun süre kalacaksanız taahhüt imzalamak fiyatı sabitler diye.
Bu taahhüt bitince de çok üzülmemek için sıradaki taahhütümü 6 ay önce imzalayıp dondurdum. Turkcell 1000mbps kullanacağım 250₺’ye.
Bu en fazla 3x3 ay donduruluyor sanırım. Bu ay sonu tekrar son kez dondurup vodafone kapanmadan 1 ay önce başlayacağım. Turkcell de 12 ay boyunca 250₺ kalacak.
Turknet’e açıkçası lafım yok. Fiyat ne kadar düşükse hizmet kalitesi de o kadar düşmek zorunda kalıyor bu ortamda.
Küçük bir tracert ile gerçekten aradaki farkı çok net anlayabiliyorum ve Antalya’da oturan benim konumum için fiber hat bağlı olsa en iyisi Telekom. Ardından superonline ve vodafone geliyor. Özellikle geForce Now için ise ilk sırada superonline var çok net bir ping farkıyla (2ms Superonline 21ms Vodafone).
Fiber hat bağlı olmadığı halde Fransa Strazburg’a Telekomla 41ms’de ulaşırken Vodafone ve Turkcell fiber ile 60-65 ms arasında ulaşabiliyorum. Bu durum internet siteleri arası gezintilerde kendini belli ediyor. Ham download veya upload hızlarında değil.
Sebebini tam bilmemekle beraber Telekom altyapısındaki Turknet ile Telekom’un stabilliğini alamıyorum. Tracert de farklı sonuç veriyor. Aynı yoldan gitmiyor.
Yani açıkçası bilmiyorum bence bu gün dışarıda bir şeyler atıştırmaktan daha fazla bir fiyat farkı yok en iyisi ile en kötüsü arasında. Benim yaptığım gibi ön imza teknikleriyle fiyatta geride gelmek de mümkün. Uygun fiyatlı operatörlerin mecbur kalmadıkça kullanılmamasından yanayım.
Tam olarak bu konuyla eşdeğer olmasa da kendi işimden ayrıntılı bir örnek vereceğim.
Ben Fransa’dan OVH firmasından 256GB RAM, 2TB SSD ve 24/48 Çekirdek CPU içeren cihazı 24 ay sözleşmeli olarak aylık 400 euroya alıyorum şu an itibariyle. Ve içerisinden paylaşımsız VDS’ler satıyorum. Sunucu tamamen dolarsa 150 euro kâr ediyorum. Çoğu ay sadece maliyetini kurtarıyor ve o boşluğu kendim kullanarak kendi maliyetimi sıfırlamak üzere değerlendiriyorum.
Sektördeki diğer aktörlerden bir örnek ise yine benim aracılığımla aynı firmadan 112 euroya 64 GB RAM, 2TB SSD, 6/12 Çekirdek CPU olan bir cihaz alıyor. Benim gibi VDS adı altında satıyor.
Şimdi ben 8Core 16RAM 100SSD’ye 1000₺ fiyat biçerken o 500₺ fiyat veriyor. Cihazda 12 çekirdek ve 64 ram vardı hemen üstte yazdığım gibi. Bu cihaza bu 500₺’likten Bazen 10 tane koyuyor. Yani hem ram hem cpu paylaştırıyor ama müşteriye söylemiyor. 112 euro maliyetle 150 euro kâr edebiliyor. Ucuz olduğundan da stoğu hemen doluyor. Ben aynı kârı 400 euro ile edebiliyorum ama pahalı olduğundan stoğum dolmuyor.
İki sunucuya aynı anda teste soksanız performans farkı 4 değil 6 kata yakın çıkıyor. Fakat hep böyle ekonomik sunucu kullanmış müşteri bunu görmüyor. Cihazdaki bilmediği komşularının yoğun kullanımında ara sıra ciddi problemler ve yavaşlamalar yaşamasını saymıyorum bile.
Şimdi anlatmak istediğim şu;
Onun da websitesinde 8çekirdek 16ram yazıyor, benim de. Fiyat farkı ise 2 kat. Ben şimdi aynı ürünü daha mı pahalıya satıyorum?
Eskiden ben de millenicom gibi firmaları kullanırdım ki gerçi şu an onlar da çok ekonomik sayılmaz. Şu ara popüler olan comnet firmasının İstanbul’daki verimerkezinde geçen yıl çok mağdur edildiğimizden profesyonel sektörde kesinlikle önermiyorum mesela. Ama ev için yorumum yok.
Ben kimsenin önermediği Vodafone firmasında statik ip alırken yaşadığım sorun dışında inanılmaz derecede mutluyum. Üniversite zamanımda superonline ile de çok mutluydum. Köyde de telekomun 50mbps internetiyle de. Ama bunlar dışında denediğim hiç bir firmadan bunlardaki stabilliği ve kaliteyi alamadım.
Aradaki farkı göremiyor olabilirsiniz ama hiç kimse aynı ürünü daha ucuza satamaz. Hatta ucuza satanlar sürümden kazanmaktan öte, birim başı kârda da pahalıya satanlardan çok kazanırlar. Bu neredeyse her sektör için geçerli bir durum.
Ben fiyat yükseltmekte zorlanıp kalitesini yitiren çok fazla firma gördüm. Turknet’in hedefinden uzaklaştığını da görebiliyorum. Bunun sebebi de yeterince kâr edememesi. Gelecekte bu zirvedeki üç firmadan da iyi olacağına inandığım bir firma. Ama kullanıcılarının desteği olmadan olmaz.