Öncelikle, C755 1.200 yazılmış olsa bile o kadar parlaklığa çıkamıyor. Anlık olarak HDR modda tepe parlaklığı 700 nit civarında.
Parlaklıklar zirve ve sürekli olarak iki gruba ayrılıyor. Yani kısa süreliğine çıkabildiği maksimum parlaklık ve sürekli olarak verebildiği maksimum parlaklık şeklinde. Ve bunlarda kendi aralarında tam ekran, 50% ekran, %25, %10 gibi daha küçük gruplara ayrılıyor.
Yani bir tv'nin tam ekrana verdiği parlaklık ile ekranın %10'luk kısmına verdiği parlaklık değeri arasında fark var. Mesela bir gece sahnesi düşünün, meşalelerin olduğu bir sahne olsun. Bu resimde ekranın büyük alanı karanlık olacak fakat meşalenin yandığı kısımlar parlak olacak. Veya gökyüzü sahnesinde ay yada yıldızların parlaklığını düşünün.
Yani bu tür sahnelerde detayların parlak ve canlı görünüp gölgelerin yanında ön plana çıkması gerekiyor. Böyle sahnelerde size lazım olan peak ve sustainable %10 window. C755 600 nit civarı veriyor. Bir önceki mesajımda video paylaşmıştım, o videoda ölçümler var.
Bu parlaklıklar size daha çok HDR içeriklerde lazım, yoksa SDR içeriklerde 1.200 nit'i bırakın gece 500 nit'e bile bakamazsınız. Yani parlaklık olayını M7 monitördeki gibi düşünmeyin. Yoksa ben de kendi monitörümü gece 120 nit civarında kullanıyorum.
HDR modundayken parlaklığı düşükte kullanabilirsiniz ancak ideal olanı parlaklık ayarının maksimumda olmasıdır. Merak etmeyin, HDR moddaki parlaklık SDR gibi gözlerinizi rahatsız etmeyecek çünkü resmin parlaklığını sahne sahne tv kendisi ayarlıyor + ön plana çıkması gereken parlak bölgelere daha fazla vurgu yapmak için diğer alanları normalden daha karanlık gösteriyor. Yani siz HDR içerik izlerken parlaklığı en sona alsanız bile bu sizi rahatsız etmeyecek. Sadece çok aydınlık bir gündüz sahnesi gelirse o zaman geçici olarak rahatsız eder. Veya kendi göz konforunuza göre kısarsınız.
HDR10+, Dolby Vision'a rakip olarak çıkarıldı diyebiliyorum, genellikle Samsung cihazlar kullanıyor. Bu biraz ayrıntılı bir konu. Görüntünün güzel olması için içeriğin de yüksek parlaklıkta çekilmiş olması gerekiyor. Yani Dolby Vision veya HDR10+ formatında hazırlanan film veya dizilerin hepsi aynı parlaklığı vermiyor; bazıları diğerlerinden daha parlak ve canlı çekilmiş oluyor. HDR10+'nın normal HDR'den farkı statik veri yerine dinamik veri işliyor olması yani sahne bazında birbirinden bağımsız renk tonlaması yapıyor.
C755 ve 655 konusunda ben kararı size bırakıyorum, o konuda bir şey diyemem.
Bir de dediğim gibi, sizin televizyonunuz ne kadar üst düzey olursa olsun eğer film karanlık çekilmişse görüntü karanlık olur. Yani izlediğiniz içerik de önemli. HDR destekleyen oyunları tv'niz otomatik olarak HDR modda oynatır yani geriye uyumlu olarak çalışır. C755 neredeyse bütün HDR formatlarını destekler; HDR10, HDR10+, Dolby Vision. İzlediğiniz içerik hangi modda çekildiyse tv otomatik olarak o moda geçer.