U Çevrimdışı

umacar

Yeni Üye
5 Nis 2025
3
44
Türkiye'de satılan T8B modeli FALD olarak görünüyor, 55'' için 120 adet karartma bölgesi olarak girilmiş.
Ekran-Resmi-2025-04-06-14.17.06.png

Bana göre iki tv'de aynıdır, hangisi ucuzsa onu alabilirsiniz. Yakın fiyata C755 bulursanız onu alın.
Teşekkürler

D Çevrimdışı

DenizG101

Yeni Üye
17 Ağu 2021
10
25
Aslında benim temel fikrim şuydu, eğer sizin için HDR çok önemliyse, ucuz televizyonlarda doğru düzgün HDR resim alamazsınız. Kontrastın iyi, parlaklığın yüksek olması gerekir. Bunun için de Full Array veya Mini Led sistem lazım. En ucuz Full Array de TCL C745, C755 ve Samsung Q80D modellerinde var. Bir de Philips PML serisinde var.

Yani doğru düzgün HDR resim verebilecek en ucuz tv'ler yukarıda saydıklarım. HDR'dan bağımsız olarak oyun oynayacak kişi için de yerli tv tavsiye etmiyorum, 30 fps oynamak isteseniz dahi. Çünkü yerli televizyonların hem donanımı düşük oluyor hem de kalite kontrolleri kötü oluyor. Bir de karma panel kullanıldığı için ne geleceği belli olmuyor.

Bu nedenle bütçenizi 3.000 daha arttırıp PUS8909 alın demiştim. PUS8909 da Mini Led veya Full Array değil ama en azından 120 hz.

Bazı şeyleri sadece anlatmak yetmiyor, anlayabilmeniz için ikisini de deneyimlemeniz gerekli. Kenardan aydınlatmalı veya direct led aydınlatmalı televizyonlar HDR'yi sadece kağıt üzerinde destekler. Vestel veya Arçelik'in sitesindeki televizyonlara bakın mesela, neredeyse hepsinde HDR10+ desteklediği yazıyor. HDR'yi bırakın SDR'yi doğru düzgün gösterebiliyorlar mı o bile tartışmalı.

Elimde şu an IMAC M3 ve Macbook Air M1 var. İkisi de sözde HDR destekliyor ve 500 nit parlaklık verebiliyor. Mesela bu cihazlar doğru resim verse bile, neredeyse sıfır ışık sızması olsa bile, yerel karartması olmadığı için ne kontrastı tatmin ediyor ne de HDR içerikler keyifli oluyor. Üstüne IPS Glow da cabası. Kaldı ki Apple, dünyanın en iyi ekran üreticilerinden biri. Macbook Pro modellerindeki Mini Led ekranlar, Oled'leri bile cebinden çıkartır, o derece.

HDR'nin tanımı nedir ? High Dynamic Range yani geniş dinamik aralık. Bu aralık nasıl genişleyebilir ? Koyu daha koyu ve parlak daha parlak olursa genişleyebilir yani vurguyu arttırmaya çalışırsınız. Yani temel mantık ışık ve gölge arasındaki farkı daha belirgin hale getirmek. Bunun içinde yüksek kontrast ve parlaklık gerekli. Işığın doğrudan bütün ekrana yayıldığı ve bölgesel olarak kontrol edemediğiniz bir televizyonda ne düşük siyah seviyelerine ulaşabilirsiniz ne de resim doğruluğunu bozmadan yüksek parlaklıklara çıkabilirsiniz. Apple bile olsanız bunu yapamazsınız. 4 yıllık Sony televizyonumda film seyretmek IMAC ekranında film seyretmekten daha keyifli.

Toplarlayacak olursam, bütçenizi arttıramıyorsanız ve önerdiğim PUS8909 modeli için internet satıcılarına güvenemiyorsanız, en başta hedeflediğiniz televizyonlardan TCL C655 daha mantıklı bir seçim olur.
C755 bu dediğiniz performansı karşılayabilir değil mi? Eğer öyleyse biraz geciktirip üstüne para ekleyip C755 alacağım.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,895
40
C755 bu dediğiniz performansı karşılayabilir değil mi? Eğer öyleyse biraz geciktirip üstüne para ekleyip C755 alacağım.
Evet karşılayabilir, mid-range denilen orta sınıf bir tv C755. Fakat daha önce Mini Led ekran kullanmadıysanız size üst sınıf gibi gelecektir görüntüsü. Gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir tv ama bütçenizi çok aşıyor.

Buradan incelemesine bakarsınız,

D Çevrimdışı

DenizG101

Yeni Üye
17 Ağu 2021
10
25
Evet karşılayabilir, mid-range denilen orta sınıf bir tv C755. Fakat daha önce Mini Led ekran kullanmadıysanız size üst sınıf gibi gelecektir görüntüsü. Gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir tv ama bütçenizi çok aşıyor.

Nakit alacaktım c655'i, c755'i üç taksit yaparım artık. Yardımınız için teşekkür ederim.

D Çevrimdışı

DenizG101

Yeni Üye
17 Ağu 2021
10
25
Rica ederim, hakkınızda hayırlısı olsun. İsterseniz mağazada ikisine de bir bakın. Işıklardan dolayı çok fazla fark göremeyebilirsiniz ama yine de canlı görmüş olursunuz.
Hocam, biraz alakasız olacak ama kafamda hiçbir soru kalmasın diye birkaç şey sormak istiyorum.

Anladığım kadarıyla, HDR modunda iyi bir görüntü alabilmek için parlaklığı yüksek bir TV almam gerekiyor ve bu parlaklığı maksimum seviyede kullanmam lazım. C755, 1200 nits parlaklığa sahipmiş, bu da HDR için iyi bir değer sanırım. Ama şöyle bir durum var; ben Samsung M7’de parlaklığı fulleyince, uzakta olsam bile ekrana rahat bakamıyorum çünkü gözümü alıyor. Oysa bu monitörün parlaklığı en fazla 300 nits. Aynı durum, PC için kullandığım başka bir monitörde de geçerli; o monitörü de en fazla 240-250 nits parlaklıkta kullanabiliyorum, aksi takdirde gözümü rahatsız ediyor. Acaba HDR modunda parlaklığı düşükte kullansam sorun olur mu, yoksa maksimum parlaklık şart mı? Yada HDR modunda C755’teki maksimum parlaklık, şu anda kullandığım monitörler gibi gözü çok almaz mı? Bir de bu TV’yi çok parlak bir odada mı kullanmak gerekir?

Aklıma takılan bir diğer şey ise HDR10+ oyunlar için nasıl olur? Hdr1000 gibi güzel bir görüntü verir mi? Ayrıca, HDR destekleyen oyunlar HDR10+ ile düzgün çalışır mı?

Sizce HDR özelliğinden feragat edip SDR modunda kullanmak için C655 mi almalıyım, yoksa direkt C755’i almalı mıyım? Şu anda C755 Vatanda’da 35.000 TL.

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,895
40
Hocam, biraz alakasız olacak ama kafamda hiçbir soru kalmasın diye birkaç şey sormak istiyorum.

Anladığım kadarıyla, HDR modunda iyi bir görüntü alabilmek için parlaklığı yüksek bir TV almam gerekiyor ve bu parlaklığı maksimum seviyede kullanmam lazım. C755, 1200 nits parlaklığa sahipmiş, bu da HDR için iyi bir değer sanırım. Ama şöyle bir durum var; ben Samsung M7’de parlaklığı fulleyince, uzakta olsam bile ekrana rahat bakamıyorum çünkü gözümü alıyor. Oysa bu monitörün parlaklığı en fazla 300 nits. Aynı durum, PC için kullandığım başka bir monitörde de geçerli; o monitörü de en fazla 240-250 nits parlaklıkta kullanabiliyorum, aksi takdirde gözümü rahatsız ediyor. Acaba HDR modunda parlaklığı düşükte kullansam sorun olur mu, yoksa maksimum parlaklık şart mı? Yada HDR modunda C755’teki maksimum parlaklık, şu anda kullandığım monitörler gibi gözü çok almaz mı? Bir de bu TV’yi çok parlak bir odada mı kullanmak gerekir?

Aklıma takılan bir diğer şey ise HDR10+ oyunlar için nasıl olur? Hdr1000 gibi güzel bir görüntü verir mi? Ayrıca, HDR destekleyen oyunlar HDR10+ ile düzgün çalışır mı?

Sizce HDR özelliğinden feragat edip SDR modunda kullanmak için C655 mi almalıyım, yoksa direkt C755’i almalı mıyım? Şu anda C755 Vatanda’da 35.000 TL.
Öncelikle, C755 1.200 yazılmış olsa bile o kadar parlaklığa çıkamıyor. Anlık olarak HDR modda tepe parlaklığı 700 nit civarında.

Parlaklıklar zirve ve sürekli olarak iki gruba ayrılıyor. Yani kısa süreliğine çıkabildiği maksimum parlaklık ve sürekli olarak verebildiği maksimum parlaklık şeklinde. Ve bunlarda kendi aralarında tam ekran, 50% ekran, %25, %10 gibi daha küçük gruplara ayrılıyor.

Yani bir tv'nin tam ekrana verdiği parlaklık ile ekranın %10'luk kısmına verdiği parlaklık değeri arasında fark var. Mesela bir gece sahnesi düşünün, meşalelerin olduğu bir sahne olsun. Bu resimde ekranın büyük alanı karanlık olacak fakat meşalenin yandığı kısımlar parlak olacak. Veya gökyüzü sahnesinde ay yada yıldızların parlaklığını düşünün.

Yani bu tür sahnelerde detayların parlak ve canlı görünüp gölgelerin yanında ön plana çıkması gerekiyor. Böyle sahnelerde size lazım olan peak ve sustainable %10 window. C755 600 nit civarı veriyor. Bir önceki mesajımda video paylaşmıştım, o videoda ölçümler var.
C755_HDR_parlaklik.png

Bu parlaklıklar size daha çok HDR içeriklerde lazım, yoksa SDR içeriklerde 1.200 nit'i bırakın gece 500 nit'e bile bakamazsınız. Yani parlaklık olayını M7 monitördeki gibi düşünmeyin. Yoksa ben de kendi monitörümü gece 120 nit civarında kullanıyorum.

HDR modundayken parlaklığı düşükte kullanabilirsiniz ancak ideal olanı parlaklık ayarının maksimumda olmasıdır. Merak etmeyin, HDR moddaki parlaklık SDR gibi gözlerinizi rahatsız etmeyecek çünkü resmin parlaklığını sahne sahne tv kendisi ayarlıyor + ön plana çıkması gereken parlak bölgelere daha fazla vurgu yapmak için diğer alanları normalden daha karanlık gösteriyor. Yani siz HDR içerik izlerken parlaklığı en sona alsanız bile bu sizi rahatsız etmeyecek. Sadece çok aydınlık bir gündüz sahnesi gelirse o zaman geçici olarak rahatsız eder. Veya kendi göz konforunuza göre kısarsınız.

HDR10+, Dolby Vision'a rakip olarak çıkarıldı diyebiliyorum, genellikle Samsung cihazlar kullanıyor. Bu biraz ayrıntılı bir konu. Görüntünün güzel olması için içeriğin de yüksek parlaklıkta çekilmiş olması gerekiyor. Yani Dolby Vision veya HDR10+ formatında hazırlanan film veya dizilerin hepsi aynı parlaklığı vermiyor; bazıları diğerlerinden daha parlak ve canlı çekilmiş oluyor. HDR10+'nın normal HDR'den farkı statik veri yerine dinamik veri işliyor olması yani sahne bazında birbirinden bağımsız renk tonlaması yapıyor.

C755 ve 655 konusunda ben kararı size bırakıyorum, o konuda bir şey diyemem.

Bir de dediğim gibi, sizin televizyonunuz ne kadar üst düzey olursa olsun eğer film karanlık çekilmişse görüntü karanlık olur. Yani izlediğiniz içerik de önemli. HDR destekleyen oyunları tv'niz otomatik olarak HDR modda oynatır yani geriye uyumlu olarak çalışır. C755 neredeyse bütün HDR formatlarını destekler; HDR10, HDR10+, Dolby Vision. İzlediğiniz içerik hangi modda çekildiyse tv otomatik olarak o moda geçer.

D Çevrimdışı

DenizG101

Yeni Üye
17 Ağu 2021
10
25
Öncelikle, C755 1.200 yazılmış olsa bile o kadar parlaklığa çıkamıyor. Anlık olarak HDR modda tepe parlaklığı 700 nit civarında.

Parlaklıklar zirve ve sürekli olarak iki gruba ayrılıyor. Yani kısa süreliğine çıkabildiği maksimum parlaklık ve sürekli olarak verebildiği maksimum parlaklık şeklinde. Ve bunlarda kendi aralarında tam ekran, 50% ekran, %25, %10 gibi daha küçük gruplara ayrılıyor.

Yani bir tv'nin tam ekrana verdiği parlaklık ile ekranın %10'luk kısmına verdiği parlaklık değeri arasında fark var. Mesela bir gece sahnesi düşünün, meşalelerin olduğu bir sahne olsun. Bu resimde ekranın büyük alanı karanlık olacak fakat meşalenin yandığı kısımlar parlak olacak. Veya gökyüzü sahnesinde ay yada yıldızların parlaklığını düşünün.

Yani bu tür sahnelerde detayların parlak ve canlı görünüp gölgelerin yanında ön plana çıkması gerekiyor. Böyle sahnelerde size lazım olan peak ve sustainable %10 window. C755 600 nit civarı veriyor. Bir önceki mesajımda video paylaşmıştım, o videoda ölçümler var.
C755_HDR_parlaklik.png

Bu parlaklıklar size daha çok HDR içeriklerde lazım, yoksa SDR içeriklerde 1.200 nit'i bırakın gece 500 nit'e bile bakamazsınız. Yani parlaklık olayını M7 monitördeki gibi düşünmeyin. Yoksa ben de kendi monitörümü gece 120 nit civarında kullanıyorum.

HDR modundayken parlaklığı düşükte kullanabilirsiniz ancak ideal olanı parlaklık ayarının maksimumda olmasıdır. Merak etmeyin, HDR moddaki parlaklık SDR gibi gözlerinizi rahatsız etmeyecek çünkü resmin parlaklığını sahne sahne tv kendisi ayarlıyor + ön plana çıkması gereken parlak bölgelere daha fazla vurgu yapmak için diğer alanları normalden daha karanlık gösteriyor. Yani siz HDR içerik izlerken parlaklığı en sona alsanız bile bu sizi rahatsız etmeyecek. Sadece çok aydınlık bir gündüz sahnesi gelirse o zaman geçici olarak rahatsız eder. Veya kendi göz konforunuza göre kısarsınız.

HDR10+, Dolby Vision'a rakip olarak çıkarıldı diyebiliyorum, genellikle Samsung cihazlar kullanıyor. Bu biraz ayrıntılı bir konu. Görüntünün güzel olması için içeriğin de yüksek parlaklıkta çekilmiş olması gerekiyor. Yani Dolby Vision veya HDR10+ formatında hazırlanan film veya dizilerin hepsi aynı parlaklığı vermiyor; bazıları diğerlerinden daha parlak ve canlı çekilmiş oluyor. HDR10+'nın normal HDR'den farkı statik veri yerine dinamik veri işliyor olması yani sahne bazında birbirinden bağımsız renk tonlaması yapıyor.

C755 ve 655 konusunda ben kararı size bırakıyorum, o konuda bir şey diyemem.

Bir de dediğim gibi, sizin televizyonunuz ne kadar üst düzey olursa olsun eğer film karanlık çekilmişse görüntü karanlık olur. Yani izlediğiniz içerik de önemli. HDR destekleyen oyunları tv'niz otomatik olarak HDR modda oynatır yani geriye uyumlu olarak çalışır. C755 neredeyse bütün HDR formatlarını destekler; HDR10, HDR10+, Dolby Vision. İzlediğiniz içerik hangi modda çekildiyse tv otomatik olarak o moda geçer.
Vallahi on numara açıklarını, teşekkür ederim tekrardan. Ben C755'i alayım geçeyim en iyisi yoksa bu gidişle gereksiz borca girip oled alacağız xD. Umarım tatmin eder C755.

T Çevrimdışı

tonyalmeida

Yeni Üye
14 Kas 2020
32
40
Merhaba Uydu kanaları ve İptv üzerinden spor müsabakaları izliyorum. Android tabanlı 55-65 inç arası 50K ya kadar ( Yada üzeri fiyat önerisi olursa dikkat ederim) cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,895
40
en uygun fiyat burada sanırım. 2024 üretimi galiba, bir de 30 bine bu mu yoksa
Üretim yılını bilmiyorum, TCL 2023 yılından kalan C745 cihazları ismini değiştirerek satıyor da olabilir çünkü bu tv C745'in aynısı. Fakat bu onu kötü yapmıyor. Full Array Local Dimming olduğu için PUS8909'dan teknik olarak daha iyi bir cihaz.

C Çevrimdışı

Camokai

Yeni Üye
13 Nis 2025
1
46

Merhaba,
Tcl televizyonları takip ediyorum ve c755 ürününü almayı düşünüyorum. Tek çekincem var o da şu; inceleme videosundaki 55C755 cihazda görünen hoparlörün Türkiye'de satılan cihazlarda olup olmadığı. Bu konuda bir bilginiz var mı?
Herkese sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

Geri
Üst Alt