Unforgotten
vay anasını yaw resme bak filan olmaz,dalgaya düşmesin kimse
ancak işin bir de "psikolojik" yönü vardır,şöyle ki,şimdi adam;
...ülen bir dünya para bayıldım ama gerçekten değmiş be yaw...
diye komplekse girer,hani verdi ya bir çuval para artık panel
gözüne öyle süper gelecektir...
yaw bunlara takılmayın,ister TV den ister Receiver dan isterse IPTV de v.s izle
matah bir şey bulamayacaksın! çünkü bu panellerin böyle bir upscaling başarısı
ile resmi daha iyi hale getirecek hiç bir şeyleri yoktur!
diğer yandan TV yayınlarının kalitesi ciddi kötü/vasat veya düşük v.s dir ve hiç birisi
olması gereken değerler de teknik olarak değildir!
TRT bu konuda(bazı kanalları o da)en iyisi dir ama onun patronu Devlet yaw
teknik olarak çok iyiler ama diğerleri öyle değildir
Örnek;Uydu dan Astra 19.2 yi açarsanız ve sıkı bir de Receiver varsa eliniz de bakın bakalım
SD&HD yayın nasıl yapılıyor! ben "FHD" diye tanımlamıyorum zira yayınlar hala SD&HD dir!!!!
o FHD tanımını çakal üreticiler geçmişte yaptılar ülen neyin Fulü bu be,Araba aldın
full+full
sonuç da iyi bir sizin tabirinizle FHD panel çok daha iyi çıkarır
zaten gün boyu hadi hiç SD izlemiyorsun ama paso HD izliyorsun yaw,hesap ortada
işin Fizik&Matematik boyutu da ortada,bence bunlara hiç takılmayın ne görürseniz eyvallah deyin++
++
Gelelim RTings verilerine;
bunlara çok fazla güvenmeyin!
1-Rtings IPS düşmanı dır adeta!
2-Contrast değerleri kısmen palavra dır ve genel de on/off ölçüm yapıp çok daha yüksek CR oranı
bulup onu verirler ama işin gerçeğii öyle değildir ve bir süre resmi izlendik ten sonra CR değeri
düşer ve "Native" değerine gelir ve bunu da çarpıtıp her zaman CR oranı şöyle böyle derler,geçin bunları
daha pratiği şudur(yaklaşık)bu herifler hangi değeri CR olarak verirlerse bilin ki bunun %50 si kadar dır çoğu zaman
gerçek CR değeri hatta %30/40 lara kadar düşer!
Not;bir tek istisna örneğin panel FALD ise(ama harbi ve şimdikilerin Sony/Samsung dahil çok iyi değildir
bu konuda ve sadece aşırı fiyat yükselmesine sebeb oluyor!)
FALD diye kesinlikle takılmayın,böyle başarılı bir FALD olan epeyi zaman dır artık üretilmiyor!
3-Rtings de bazı değerlerin yorumları da genel de ciddi "taraflı" dır,özellikle panel IPS ise
Sony ise veya Samsung ise bu defa aşırı abartılı dır!
Neyse ki "Amerikalılar" artık uyandı da gidip yaklaşık aynı özelliklere sahip ama fiyat da ise çok kötü
tokatlayan en başta Vizio/HiSense ve TCL alıyorlar evlerine
++
CR 4200/5300 v.s diye bir panel yoktur günümüz de!(Native-ANSI değeri üzerinden)
Pio bile 4bin/5bin idi!
Bir de 2012 de ki Sharp X5 14bin idi!!!
AUO Amoy 14bin idi
Sharp IGZO yaklaşık 12/14bin dir
gibi çok özel paneller dışında diğer tüm paneller(LCD) normal çalışma CR değerleri ortalama
o da FALD olursa 2500/4500 arası dır ve FALD ayarını da doğru yaparsan bu değerlere gelir!
ama her FALD bunu beceremiyor!
LCD olarak 2800/3500 arası olursa bence oldukça iyi demektir
siz üreticilerin verdikleri değerlere bakmayın onlar panelin on/off değeri dir max. olarak okunup
bu dur CR deniyor ama işin pratiği hiç de öyle değildir!
malı satmak için bazı argümanlar gerekiyor yaw,herifler bu konularda acaip uzmanlar doğrusu
her sene bir şeyler bulup bu dur bu dur v.s deyip malı gazlıyorlar!
++
"Local-dimming" aslında bir SHARP buluşu teknik dir,ancak bunu tek en başarılı yapan ise Toshiba idi!
başka da yoktur!
Sony de 2010 da denedi bence o da başarılı sayılır
LGE de denedi ve bir serisin de yine çok başarılıydı
Philips ise Sharp panel taktığı 9xx serisin de süper başarılı oldu(2010 gibi yıllr da)
ancak günümüz de FALD ların hepsi bence kısmen hikaye!
Toshiba FALD da On/Off vardır sadece;bununu ON yaparsan LD çalışır devamlı ve benim panel de 10 senedir
sorunsuz hala çalışmaktadır!
OFF yaparsan zaten panelin FALD özelliği çalışmaz ve bildiğiniz normal baclit gibi çalışır(örneğin EDGE led gibi)
şimdiki FALD larda ise on/off yerine Low/med/high var ama kısmen yine hikaye ancak ben bunu genel de
Low da ayarlıyorum,ama içerik FILM ise yeniden Contrast ve kısmen Bright ayarı yapıp LD ayarını da
Low yapmak gerkeiyor ama bu olay filmin(sahne aydınlanmasına göre) durumuna bağlı olarak her sefer
yeniden ayarlamak gerekiyor;tam doğru veya yaklaşık en doğruyu bulabilmek adına!
kısaca bugünün ne FALD ları nede resim işleme v.s sistemleri bunların hiç birisini beceremiyor!
OLED ler hariç veya kısmen hariç zira OLED lerin FILM performansı(şayet panel doğru set edilirse)
LCD ler den kat be kat iyi+doğru dur
++
Bence günümüz 4K panellerin tek artısı;4K bir yayın varsa bunu açabilmesi+daha iyi bir performans vermesi dir!
HDR/DV/HDR pluslar v.s bunlar ise çok ayrı konular dır,normal bir "filimci adam" ın bunlarla ya işi olmaz ya da
bunları birer referans olarak asla kabul etmez!(HDR/DV den bahsediyorum)
adam diyor ki kısaca ...yaw ben sadece 4K izleyeceğim... iyi de babam senin izlediğin içerik acaba harbi 4k mıdır???
ama adam gidip UHD-Bluray almış da bunu izleyeceğim derse o zaman cevabım eyvallah olacaktır
ancak burada da şu sıkıntı vardır,piyasa da "harbi"(çekişmiş) kaç tane BD-Film var!
TV de ki 4K denilen yayınların çoğu 1080p dir veya re-mastering içerikler dir veya içerik harbi olsun
diyelim ama bunu veren yayıncı kuruluş hangi değerle bunu sana iletiyor! ama hesap da adına 4K yayın deniyor!
TRT 4K örneğin bence bu konuda en başarılısı çünkü bit-rate değeri oldukça yüksek ama o da aslında olması gereken den
düşüktür! 25bit gibi arada 35/40 da oluyor ama genel de düşüktür iyide harbi değer min.60/80 bit olmalıdır yaw
sonra da 100/120bit lere kadar yolu vardır ama nerede bu yol acaba???
tek doğru çözüm şimdilik Bluray-disk lerdir(80/120bit) veya dosya boyutu min.80/100GB olanlar dır!
Sonuç;mecburen şimdiki panellerin neredeyse tamamı 4K olduğu için bunlardan bir şey alacaksınız
ama işin tekniğine girip de şöyle böyle v.s diye hiç uğraşmayın bir de fazla para bayılmayın bu panellere!