Unforgotten
bence tam nick in gibi olsun "unforget it" or ignore it or espeaiclly those required whole properties
işin zor bence,o olmalı bu da mutlak olmalı yok bu da olmalıdır
yani yok-yok olacak senin panel de
iyi de bir de adam da "ŞANS" olmalı yaw!
hadi böyle bir paneli buldun diyelim iyi de bu yazdıklarının haricin de daha bir sürü faktör var!
eskiden olsaydı kafadan git Pio PDP al derdik ve 10 sene başın rahat hatta daha bile fazla gidiyor o meretler
sonra Allah kerim derdik yaw
istekler/beklentiler v.s bunlar artık geçmişte kaldı yani unforgottan oldu şimdiler de
>LED VA ok ama takıntılı ayrıntılara girme bence
>FALD panelleri de gözün de fazla büyütme,bende "en iyisi var" bu FALD denen meretin
ama günümüz de bu işin de suyu iyice çıktı,bana göre ise tam bilmem nesi çıktı diyebilirim!
haybeye FALD bir panele aşırı yüksek bedel ödersin,bilmiş ol
mini-LED de benzer "hikaye" fazla hiç takılma,herifler tam çakal yaw FALD bir paneli
geliştireceklerine yerini LED leri minicik hale getirip yandan çarklı FALD/EDGE v.s yapıyorlar!
Not;bunun daha iyisi veya en iyisi micro-LED dir ama onun daha vakti var herifler ebatı
küçültemiyorlar,yoksa 100" veya 150" paneli kim alacak yaw
yani bugün için micro-LED OK dir ama bizlere o yok ve şimdilik mini si var
yine maliyet deyip fiyatı şişirip mini-LED diyerek maxi faturası çıkarıyorlar
kısaca bu herifler de böyle marketing türü bir alay atraksiyonlar vardır ve her yıl
masaya bir şeyleri koyup "YENİ" diye parlatıp yediriyorlar!
sonuç olarak özellikle artık Samsung/Sony nin TV pazarından tamamen çıkması gerekiyor!
zira bu herifler yüzün den TV fiyatları tavan da duruyor daima
yaw Samsung senin ne işi TV de,bırak bu işleri;sen Telefon işine devam etsene!
Sony de zaten satacak bir alay cihaz hep olur tabi harbi Çin işi ama herifler MARKA larıyla
ne varsa satıyorlar!
örneğin her kimin satamadığı veya elde kalmış malı varsa versin SONY ye,o hepsini satar nasılsa
>120/100Hz panel bulursun ama sadece bazı HiEnd seriler de
>10bit de artık çok az çıkıyor bir tek HiEnd ler de var artık hatta düne kadar neredeyse
tüm 49 ve üstü IPS ler 10bit iken bugün devasa IPS ler bile 50Hz oluverdi
(yaklaşık böyle oldu)
pro. bir adam illa IPS istiyorsa;ona git direk şunu al diyemiyorum artık!
Not;bana göre artık pro. anlam da kesinlikle adam gibi bir IPS panel kalmadı!
çünkü LGE nin bütün işi gücü OLED lere ağırlık vermek dir!
ayrıca Sony den de IPS filan alınmaz,haybeye MARKA ya fazla para vermiş olursunuz!
LGE nin ne HiEnd ne de diğer seviye panellerin de iş yok artık;en azından fiyatları berbat şekilde çok ciddi pahalı yaw!
LGE=OLED bakın gerisini sallayın gitsin LGE LCD lerin
>sağlam "KASA"! ben bunu pek anlamadım
yaw takılmayın böyle şeylere,Araba filan mı bakıyorsunuz??
çıta/kasa v.s de "aralık oluyormuş"! iyi de bu hemen her panel de yaklaşık böyledir
8505 ben de var örneğin ama böyle bir sorun yoktur,bunlar daha çok 50 üstü paneller de oluyor
ama teknik/fiziki olarak bunlar farklı şeyler dir!
Örneğin günümüz ARABA ların da bir sürü yeri farklı metal/plastik v.s malzemeler den üretiyorlar
öncelikle arabaya hafiflik kazandırmak adına,TV ler de durum yaklaşık böyledir!
şimdi kalkıp hiç kimse bezeli metal örneğin aluminyum malzemeden üretmezki!(kenar çıtalar dan bahsediyorum)
herifler onun bile maliyetini+ağırlığını hesap ediyorlar gidip en dandik plastik malzemeyi bir de güzelce boyayıp
sana çok farklı gelecek biçimde sunuyorlar,yani bence oldukça da "fiyakalı" hale gelmiş oluyor
Arka kapak normal de ABS plastik den olarka o çok pahalı ve yerine gidip en dandik hatta leş gibi kokan
plastik malzemeden çekişmiş bir de lake boyanmış malzemeyi takıyorlar!
daha bir sürü örnekler vardır
bunları "rakip takım oyucuları" malum Forumlar da sürekli gündeme getirip sürekli bu ve benzer konuları
gündem de tutuyorlar
örneğin benim 2012 de aldığım(çıkış yılı 2011 dir Avrupa için) 42lik Tosh panelin ön çıtası alt kesim den
aralık dır ve 10.yıla yakındır hala sorunsuz kullanıyorum! aralığı yok efendim metal 1 lira girerse
sorun yokmuş da yok efendim daha fazla açıklık olursa değişim olabilirmiş...
ülen benim panele 2 metal Lira giriyor be
hala bu panelin üzerine bir IPS panel de çıkmadı laf aramızda! üstleik 50Hz ama "TN" panelle yarışıyor neret
bunu geçen varsa diyorum ama hala yok,bekliyorum,bunu atıp yenisini alacağım yaw
>"NIT" konusu;bu da tam bir kafa karışıklığı ve teknik olarak ciddi yanlış sunuluyor ama insanlar bunu da çok güzel yiyor!
"1000"NIT diye bir kural konmuş HDR/DV için;iyi de babam bunu kim koydu yaw??? neye göre koydu??
ne zaman konu? örneğin ...abi 900Nit olursa kurtarmazmı... o zaman,diye elin oğlu şimdi sormakta dır
bir diğeri de şöyle söylüyor; ...yaw senin ki 900 ise yine çok iyi benimki 700 anca var.... derse ne olacak şimdi??
bir diğeri ...abi ben de 450 var kurtarmazmı... dersen ne oluyor??
şimdiler de 2000NIT de vardır! daha güzel bir geçirmece tarife den! yarın Gemi Projektörü gibi olan 3500NIT de çıkabilir!
yaw bunu "İNSANoğlu" izleyecek,Hayvan veya başka bir varlık değil,insan yaw bunu izleyecek olan!
velhasıl-ı kelam herifler işi öyle abarttılar ki,nsakim uzay dan başka birileri gelecek de onlara mal yapıyor bu fetbazlar!
TFT-LCD olarak son durağa gelmişler,ülen kafayı başka işlere çalıştırın da böyle sallama işleri de yapmayın!
daha adam gibi FALD üretemiyorsunuz!
Contrast larınız neredesye berbat hala, ama kağıt üstünde yok 6bin yok 4500 yok 5bin filan hastirin gidin ülen
nerede bu contrast bolluğu var acap?? neyse ki "OLED" paneller çıktı da contrastlar arttı!
"Black VA" süper dediniz,doğru "her yer karanlık şarkısını" ezbelerdi insanlar yaw,bunu ülen siyahlar mükemmel miş!
NOT:şöyle ciddi bir yalnış yapılıyor;adam gece vakti ışıkları da kapatıyor siyahlara bakmak için,abi sen siyahın
nesine bakıyorsun acaba? zira onun düşündüğü veya görmek istediği siyah/karnalım durumu ile gerçek hayat da
panelin çalışması sırasında ürettiği siyah dengelemesini hiç bilmediği için adam panelin baclit sisteminin aslında
bir şekilde nasıl çalıştığına bakıyor,sonra da "siyahlar süper" diyor,süper filan değil yaw,neyin süperi daha onu bile bilmiyor garibim
Bu yaptığı panelin baclit sisteminin aydınlanma durumun kontol etmek dir!
Bize asıl lazım olan "contrast" değeri dir(oransal),bunun da çok yüksek olması gerekiyor(NATIVE dediğimiz değerle)
baclit sistemi sonra devreye girer! örneğin bu zayıf kalırsa bu da CR değerini daha sonra düşürecektir!
Örneğin gece durumunda "zifiri karnalık" diye bir tabir kullanırız,gök yüzüne bakıp! ama hiç bir zaman gökyüzü
simsiyah/kapkara v.s diye tanımlayacağımız bir hale gelmez!!!
şimdi panele bakıp gökyüzünü incelediğimiz zaman kapkara gibi tonlamada görürsünüz ama gerçek de asla
böyle değildir!!! görmeniz gereken lacivert/mavi tonlar da bir gökyüzü olmalıdır!
hele hele dağ başına veya hiç ışık kaynağı olmayan bir yerden gök yüzüne bakarsanız "lacivert" tonlarını çok rahat görürsünüz
şehir içinde ise durum daha açık tonlar da olur!
ama paneller bunların hiç birisini doğru tonlamalarda veremezler! size de o sırada siyahlara bakıp ülen siyahları da süpermiş
dersiniz,halbuki süper değil tam tersine ""berbat"" bir tonlama yapıyordur! çoğu paneli biz pro.olarak böyle değerlendiririz
Movie mode;Baclit %50 yaparız-Contrast 1/3 e kadar indiririz!!!-Bright. ayarını da %45/50 yaparız sonra panel genel de çuvallar!
zira "contrast" değeri çok kötüdür! ama kağıt üstünde bu panel örneğin VA ise 4/5bin CR oranı yazıyor olsa bile panel
kötü çuvallar çünkü ne 4bin ne de 5bin filan kesinlikle değildir en fazla 2bin CR üretiyor dur ki onu bile zor üretiyor olabilir!
zaten bu paneli daha sonra da istediğimiz ayarlamaya da getiremeyiz,ama hesap da panel 4.bin Contrast+VA dır ama hikaye olur
bu durum IPS içinde aynen geçerli dir hatta sonuç daha da kötüdür(CR oranı çok düşük olduğu için!) ama siyahlar "süper" olabilir
(yukarda anlattığım yalnış anlama metoduyla)
eskinin Pio/Pany PDP leri bunu oldukça aşıyorlardı,sıkı PJ ler de öyledir hala!
şimdi bir tek OLED ler bunu aşabiliyorlar ama LCD ler hep aynı hikaye
++
siz siz olun,bunları da göz önüne almayın,yeter ki fazla bayılmayın bu meretlere,OLED alacak olanlar
yine bunu düşünebilirler ama riskli kullanım grubun da olanlar kesinlikle OLED filan düşünmesinler
yine LCD ye devam,bütçesi kısıtlı/çok kısıtlı veya bu meretler fazla bayılmak boşuna bayılmak dır diyorlarsa
yerli montaj(bence VESTEL en başta gelir)bir panel alsınlar,zaten "psikolojik" olarak bir süre sonra insan buna
adapte oluyor ve falsoları v.s görmez oluyor bir süre sonra da....
ama aldık dan sonra forum lara girip bununla ilgili "muhabbetlere" katılırlarsa bence o zaman işler değişir
zaten normal bir kullanıcı burada yazan bir alay şeyi ne görecektir ne de anlayacaktır,ıtırp ya Dizi izleyecek
ya da Açık oturum v.s izleyecek sonra zaten yorgun argın gelmiş uyuyup gidecektir!
yok NETFLİX izlenecekmiş;yaw kim çıkarıyor böyle şeyleri;NF yi kim en üst seviye de izliyor ki??
heriflerin zaten yayınları internet den olduğu için verdikleri Trafik kalitesi 12/14Mb/sn dir!!!
panelin isterse Sony bilmem ne olmuş isterse dandik bir 4K panel olmuş arada Sony ye bayıldığın
rakama bakarsan ne demek istediğimi anlarsın! abartmayın yaw 13/14Mb/sn ile "UHD" mi olur aloooo???
Normel de UHD nin olması gereken dosya büyüklüğü 80/120GB dır yaw
min.80mbit olması gerekiyor daha sonra da 100/120mbite kadar yolu vardır
kaç tane veya hangi panel bu değerleri adam gibi işliyor ki??? bir de bu soru vardır!
UHD de bir dosya büyüklüğü min. 85/90Gb olmalıdır! siz zaten bu büyüklükte ki dosyayı
net den stream olarak veremezsiniz! verseniz bile(balka kanallar vasıtasıyla)bu sefer de bunu alabilmeniz(açmanız)
için "100MB" internet tarifeniz olsa bile pek açamazsınız yani 100MB bile yemiyor ama elin oğlu bazı ülkeler de
1GB kullandığı için şakır şakır açıp izler ytmedi dosyayı ileri-geri sarar ve şak diye sahne kaldığı yerden devam eder!
Ben de 100MB var ama 85GB lık bir dosya açıyorum,kesinlikle sarma işlemi yapamıyorum zira şak diye donuyor
ve bir daha açılmıyor sonra yeniden başlıyorum! min.250MB net hızı istiyor bu durum!
Not;NetFlix Filmlerinin UHD olanlarını bazı Stream server ları veriyor ancak 100Mb bile yetmiyor! yada
filmi açıp işliyor ama ileri-germe işlemini 100MB ile yapamıyorsunuz
şimdi normal NFlix abonesi bu filmleri yine yukarıda yazdığım 13/14Mb/sn ile izler ama dosyayı ya indirip
ya da uygun Server bulursanız nor al NF aboneliğinin çok ötesinde süper izlersiniz!
ama normal NF aboneliği için 13/14Mb de yeterli dir yani 35MB tarifeniz varsa izlersiniz ama 25Mb ile
çoğu veya bazı kereler izlenemiyor olabilir(takılma-donma v.s yapabilir 50MB bence çok daha iyidir
ama Trafik yoğun olursa o da yemiyor bazen;sonuç da 100MB en sağlamı
çünlü 100Mb ile siz ortalama saniye de 10/12mb download stream yapabilirsiniz ki bu da bazı durumlar da
yetersiz kalıyor
NetFlix gibi diğer tüm USA çıkışlı siteler de yaklaşık böyledir! zira herkes de 100Mb veya 1Gb veya 250MB lik
tarifeler de yoktur! bunlar genel de 25/50MB arası abolere göre ayarlandığı için haliyle dosya boyutları
düşük mbit değerleri düşük olurlar!
"YouTube" da ise başka bir "filim" vardır! içerik original 2160p dir ancak size bunu 1080 den veriyor!
Server/Trafik sebebiyle ama siz 4K/2160 açıyor diye anlıyorsunuz(çok büyük çoğunlukla aynen böyledir
YT Server 2160p decode ediyor ama 1080p d/scale,gerçek YT nin o dosyasını indirip HDD/Flash diske
atıp atıp denerseniz 2160p alabilirisiniz! alamazsanız zaten paneliniz adam gibi decode/stream
yapamıyor demek dir!
YT kontrolu için;bakınız
Viewport/Frames:1920x1080(genel de bunu göreceksiniz)
Current/Optimal Res:3840x2160@30/veya 50veya 60 gibi olur ki doğru değer de budur!
Color;smpte2084/2020 görürsünüz örneğin içerik HDR ise!
gerçek 4K da ise Viewport da 2160(3840x2160 görmeniz gerekiyor)
bu durum da panel veya BOX veya hangi alet ise TV ye takılı olan ve direk panel izliyorsanız bile
durum aynen böyledir YouTube için
++