Öncelikle OLED'ler gerçekten bir başka, görüntü kalitesi ilk bakışta diğerlerinden ayrışıyor.
OLED ekran yanma konusunu 4 farklı mağazada sordum, tüm görevliler eskiden vardı ama yeni panellerde görmüyoruz dediler. LG, Samsung, Philips gibi markalarda ekran yıkama işlevleri bu sorunu çözüyor benzeri yorumlar yaptılar. (?)
Ben de bu akşam Teknosa'da biraz takıldım. OLED'lerin görüntü kalitesi 10 metre öteden, o kadar yüksek ışık altında dahi fark ediliyor. Filmci adam için biçilmiş kaftan gerçekten.
O görevlilerin söylediklerini hiç dikkate almayın, yanma mevzusu kesinlikle çözülmüş değil. Görmüyoruz diyerek yalan söylüyorlar + yanma olayı genelde 3. yıldan sonra başlıyor. Fakat dikkatli kullanırım diyorsanız Oled alınabilir bir seçenek. Mesela LG C3 güzel cihaz. LED cihazlar kadar parlaklık beklemeyin ama, Oled'lerde otomatik parlaklık sınırlayıcı var. Nitekim bu sınırlayıcı olmazsa yüksek parlaklık ısınmaya sebep olup piksel yanığı yapıyor.
55C745 beklediğimden daha aydınlıktı. Oturma odamda bazı yerlerde açılı izleme olacağından, özellikle VA paneldeki renk kaybına dikkat ettim. Yaklaşık 25-30 dereceye kadar açılarda belirgin bir bozulma görmedim.
Baktığınız cihazlar arasında 745 en parlak olanı; kağıt üzerinde 1.000, testlerde de 800-900 arası parlaklık veriyor. Bahsettiğiniz diğer tv modelleri 500 nit'i bile zor görür.
55Pus8808 ilk bakışta daha canlı görünüyor. Sanırım IPS olmasından. Ama hiçbir satıcı 55C745 yerine bunu önermedi. Forumda da zaten bu yönde öneriler okudum.
Bugün Teknosa'da incelediğim 55PUS8508 VA panelliydi. Ama yine de hepsi VA olarak gelir diyemiyorum sanırım Philips karma panel kullanıyor. Yani PUS8508 alırsanız VA da gelebilir IPS de. Philips satmak için 745 önermemişlerdir
Bir mağazada TCL 55C745, LG 55QNED816 ve Samsung 55Q60B yan yana duruyordu.
Satıcı arkadaş Qned816'yı çok önerdi, Samsung Neo QLED'lere karşılık gelen bir ürün olduğunu söyledi.
O arkadaş ufak atsın, civcivler yiyemiyor bu şekilde
Neo Qled dediği modeller şu an Led tv pazarının en iyi cihazları, Qned816 yanından bile geçemez.
816 ve 745 120Hz, Q60B ise 60Hz ve FALD değil. Fark bundan dolayı mı, yoksa panel kalitesinden veya aydınlatma teknoloji farkından mı bilmiyorum ama bu kadar fark olmasına çok şaşırdım. TV'lerin hiçbirinde mağaza modu olması dışında özel bir ayar yapılmadığını söylediler.
Işıkları söndürünce hangi tv daha iyi belli olur
Qned816 kötü bir televizyon, muhtemelen satış grafiği de kötü olduğu için ön plana çıkarmaya çalışıyorlar.
Televizyon testleri karanlık ortamda yapılmalı aksi takdirde kusurları ortaya çıkmaz.
65QNED816 modelinde 6 adet karartma bölgesi var, 55'' olanda da en fazla 3-4 tane vardır. LG bu modelde ne yapmak istemiş gerçekten anlamadım. Zaten direct led değil, kenardan aydınlatmalı. Yılın en kötü televizyonu olmaya aday bir cihaz. Rtings'in testlerinde göreceksiniz zaten; local dimming kapalıyken kontrast 1.291:1, açıkken de 1.291:1 yani yerel karartma kontrasta hiç etki edemiyor. Çıkabildiği maks. parlaklık 480 nit. Size bu cihazı öneren arkadaş ya bu işten anlamıyor ya da LG satmak istiyor. Hele Neo Qled ile kıyaslaması falan facia.
C745 direct led + local dimming, 120 adet (12x10) veya 140 adet (14x10) karartma bölgesi var ve kıyaslandığı cihaz Sony X90L, direkt şampiyonlar ligi yani. Bazı noktalarda, özellikle ışık kontrolü konusunda C845'ten bile daha başarılı.
Kısa ve direkt sonuç odaklı olarak şunu söylemek isterim,
- En iyi görüntü OLED cihazlarda, zayıf tarafı parlaklık ve ekran yanığı riski. Dikkat ederseniz sorunsuz kullanırsınız.
- Led tv olarak en iyi görüntüyü Samsung Neo Qled yani QN90 ve QN85 serisinde alırsınız. Sony buradan çekildiği için onu hesaba katmıyorum. Daha sonra da TCL C745 gelir. Tabi bu benim kendi sıralamam, bir başkası farklı düşünebilir. Bir başkası Philips PML serisi diyebilir.