Ben yazdıklarım fazla uzun olup okurken sıkılınmasın diye mümkün olduğunca kısa yazmaya özen göstermiştim.
Olayı biraz daha detaylı anlatmak gerekirse;
2010 yılından beri kullanmakta olduğum Toshiba 55SV685 televizyonum arıza yapınca yeni TV arayışına başladım. Biraz araştırınca miniLED panellerin yolda olması nedeniyle bu süre zarfında işimi görebilecek çok da pahalı olmayan ama görüntüsü de çok kötü olmayan televizyon arayışım sonucunda 28 Aralık 2020 tarihinde TCL 55C715 televizyonu Vatan Bilgisayarın internet mağazası üzerinden aldım. İşim gereği haftada birçok kez Çin'deki kişilerle (bunların arasında Çin'de çalışan Türk, aslen kendisi Amerikalı olup eşi Çinli olması nedeniyle Çin'de bulunan olduğu gibi doğrudan Çinli olan kişiler de var) görüşme yapıyorum ve bunlardan bazıları ile yüz yüze görüşmüşlüğüm de mevcut. Bu nedenle TCL markasını onlara da sordum. TCL ve Hisense'in tam bir fiyat performans ürünü olduğunu ve Çin'de çok tercih edilen ürünler ürettiklerini öğrendim. Mağazada da görüntü kalitesini kontrol etme şansım oldu. Beni bir süre idare edebilecek bir paneldi sonuçta. 2016 yılından beri de KabloTV modül kullanıcısıyım. Bizim evde belli başlı kanallar dışında fazla da televizyon izleme alışkanlığı yoktur. KabloTV üstündeki tüm kanallar da internet paketimden dolayı zaten bedava. Birden çok kumanda kullanmayı da sevmediğimden kutu yerine modül kullanmayı tercih ediyorum.
Neyse 30 Aralıkta cihaz bana teslim edildi ve aynı gün servis tarafından kurulum yapıldı. 2 hafta kadar sonra "Şifreli Yayın" arızası verdi. Arada bu hatayı eski televizyonumda da veriyordu ve televizyonu kapatıp modülü takıp çıkarınca düzeliyordu. Aynı işlemleri yaptım. televizyonu komple resetledim. Akşam fişten çektim ama düzelmeyince modülden kuşkulanarak KabloTV'ye arıza kaydı açtım. Saha ekibi geldi. Sinyali ölçtü ve ofislerinde modülü test etmek için alıp götürdüler. 2 saat kadar sonra modülün ve kartın sağlam olduğunu söylediler ama yine de her ikisini de değiştirdiler. Kart ve modülün seri numaralarını not ettiğim için değiştirildiğinden de eminim.
20 Şubat akşamı televizyonu kapattım ve yattım. Sabah açtığımda ekranda yine "Şifreli Yayın" uyarısı vardı. Türksat'ı yine aradım. Sıkıntının televizyon kaynaklı olduğu ibaresiyle şikayetim kapatıldı. Sıkıntılı bir süreç sonunda (forumda o süreç ile de detaylı yazmıştım tekrar yazmayayım) elimdeki modülü iade edip komple yeni bir modül aldım. Gelen ekip modülün vakumlu ambalajını yanımda açtı. Neyse taktık ve televizyon görüntü verdi.
9 Mart günü televizyonu açınca eski dostumuz "Şifreli yayın" mesajı yine ekranda kendisini gösterdi. Artık modülden değil de televizyondan şüphelenmeye başladım. TCL'i aradım ve servis geldi. "Modül arızalı" diye rapor tuttu ve gitti. Akabinde Türksat ekibi geldi. Yanlarında Vestel marka bir test televizyonu vardı. modülü taktılar ve görüntü alıp problemin televizyon kaynaklı olduğuna ve önceden de 3 kez modül değiştiğine dair rapor tuttular. İlginçtir ki modülü TCL'e taktıktan sonra TCL de görüntü verdi. Bunun üstüne TCL ekibi tekrar geldi. Telefonda ustamız dedikleri kişi ile görüşüp durumu anlattım. Ustaları kendisinin de D-Smart modül kullanıcısı olduğunu, modüllerin çok dandik olduğunu, televizyonun bir problemi olmadığını söyledi. Ben de kendisine modül yuvasının besleme hattında bir problem olup olamayacağını sordum. Sonuçta televizyonda olan bir şey modülleri bir şekilde geçici de olsa çalışamaz hale getiriyor. Kendisi de bunun imkansız olduğunu modül yuvasının besleme hattı ile ana işlemcinin bu televizyonlarda aynı hattan 3.3 Volt besleme aldığını ve o hatta arıza olursa televizyonun hiç çalışmayacağını söyledi. Gerekirse anakartın değiştirileceğini ama daha çok yeni olan bir ürünün anakartını değiştirmek için televizyonu açmanın iyi olmayacağını söyledi. Ekip yanlarında olmadığı için bana daha sonra getirmek suretiyle herhangi bir servis fişi vermeden gittiler. Televizyon görüntü verdiği için fazla üzerinde durmadım bende (bu konuda kesinlikle hatalıyım). Ustalarının konuşmalarında belli noktalar kafama takılmadı desem yeridir.
Adem Helvacı daha iyi bilir ama benim bildiğim modül yuvası (PCMCIA Slot) besleme gerilim 3.3 Volt değil, 5 Volt. 3.3 Volt data pinlerinde kullanılıyor. Bir de anakartı sökmek için kasayı açmak neden iyi bir şey değil? Araba gövde panelleri gibi punta kaynağı mı atıyorlar tahribatsız sökülmesi imkansız olan. Yapılacak işlem birkaç vida ve soketi söküp takmaktan ibaret sonuçta. (Açıklama yapmakta fayda görüyorum. Bilgiye saygım sonsuzdur. Vidayı söküp takmak da değerlidir ancak hangi vidanın sökülüp takılması gerektiğini bilmek, vidayı söküp takmaktan çok daha değerlidir benim için.)
11 Mart'da kadim dostum "Şifreli Yayın" mesajı ile tekrar karşılaşınca ilk yaptığım şey televizyonun menüleri vasıtasıyla televizyonun modül ve kartı algılayıp algılamadığını kontrol etmek oldu. Televizyon modül ve kartın takıldığını gayet de güzel algılıyor. TCL Müşteri Hizmetlerini aradım ve servis geldi. 9 Mart'daki fişi getirmeyi unuttuklarını ama zaten arızanın o form üstünden devam edileceğini söyleyerek daha sonra getireceklerini söyleyerek televizyonu alıp gittiler.
23 ya da 24. Martta TCL Müşteri Hizmetlerini aradım ve bana verilmesi gereken servis fişinin halen getirilmediğini belirttim. 24 Martta servisten arayıp servis formunun fotoğrafını bana whatsapp'den yolladılar. Yollanılan fotoğraftaki servis formunda Tarih: "09.03.2021 13:39", Problem: "Çalışmıyor TCL Arıza 55", Yapılanlar: "Cihaz atölyeye alındı." olarak belirtilmiş.
8 Nisan'ı (22. işgünü) beklememin asıl nedeni de aslında televizyonu raporda yazan 9 Mart'ta değil 11 Mart'ta benden teslim almış olmaları. 8 Nisan'da önce Vatan Bilgisayarı aradım ve azami servis süresinin aşılması durumundan doğan ücret iadesi hakkımı kullanabilmem için ne yapmam gerektiğini sordum. Bana servisten rapor getirdiğim takdirde bunu yapabileceklerini, televizyon ürün gurubunun yüksek ebatlı ürün olduğundan kendilerinin servis süreçlerini takip etmediklerini ve direkt TCL Müşteri Hizmetleri ile iletişime geçmem gerektiğini söylediler. Ben de olası her ihtimale karşı servise bizzat gidip o taraftan geçerken uğrayıp fişi almak istediğimi belirttim. Bilgisayardan bir çıktı alıp verdiler. Bunun bu şekilde bir şey ifade etmeyeceğini bir de kaşe ve imzalanmasını istemem üzerine kaşeleyip imzaladılar. Kağıdı cebime koyduktan sonra da azami servis süresinin aşımından doğan ücret iadesi hakkımı kullanmak üzere kendilerinden Vatan Bilgisayar'ın benden talep ettiğimi söyledim. Bunun üstüne ortamda soğuk bir rüzgar esti desem yeridir. Surat ifadeleri ses tonları değişti. Kendilerinin böyle bir rapor veremeyeceklerini ve genel merkeze sormaları gerektiğini söylediler. Ben de ürünün zaten kendilerinde olduğunu ve sürenin geçip geçmediğini hesaplamanın o kadar da zor olmadığını söyledim ancak yine genel merkeze sormaları gerektiğini söylediler.
Servisten çıkar çıkmaz TCL Müşteri Hizmetlerini arayıp talebimi kendilerine de ilettim. Bana konuyu genel merkeze ileteceklerini ve genel merkezden bana dönüleceği söylendi. Ancak saatin geç olmasından dolayı (19:00 civarıydı) sonraki güne (9 Nisan) sarkabileceği söylendi. Tamam deyip kapattım. Akşamleyin internette araştırdığımda ürünü teslim almamam gerektiğine dair bir kaç yazı okudum.
9 Nisan'da Genel Merkez'den aradılar. Benim talebim doğrultusunda ürünün uzun süreli teste tabii tutulduğunu, üründe bir sıkıntı olmadığını ve servisin ürünü getireceğini söylediler. Ben de kendilerine ücret iadesi talebimi tekrar söyledim ve Vatan Bilgisayar'ın istediği raporu talep ettiğimi söyledim. Vatan Bilgisayarı arayıp servisin televizyonu teslim etmek istediğini ancak benim ücret iadesi istediğimi ve onların istediği raporu vermeye yanaşmadıklarını söyledim. Ürünü teslim illa teslim alıp almamam gerektiğini sorduğumda ürünü teslim almamam gerektiğini, raporu almam gerektiğini söylediler. Ben de zaten servisin o raporu vermeye yanaşmadığını söyledim. Kendilerinin televizyon ürün gurubu garanti süreçlerine dahil olmadıkları bilgilerini tekrar söylediler. Aradan biraz zaman geçtikten sonra televizyonun kurulumu için gelen ekipteki servis elemanı aradı. Ürünü D-Smart Modülle denediklerini ve arıza tespit etmediklerini söyledi. Ben de kendisine bu arızadan gelen her servis elemanına ben artık kadim bir dostum olan " Şifreli Yayın" arızasını gösterdiğimi ve onların arıza tespit edememelerinin ürünün sağlam olduğu anlamına gelmediğini söyledim. Getirmeleri durumunda da televizyonu teslim almayacağımı ve raporu istediğimi söyledim. Böyle bir rapor veremeyeceklerini, vermeleri durumunda televizyonun parasının servisten kesileceğini söyledi. Tabiri caiz ise zurnanın zırt dediği nokta da burası. Kaldı ki yaptıkları test de doğru bir test sayılmaz. D-Smart modülleri eskiler NDS, yeniler IRDETO2 modüller iken, KabloTV Conax modül kullanıyor. Arıza şartları tam simüle edilmediği sürece doğru arızayı tespit etmek pek de mümkün değil. Bir otomotiv firmasının geliştirme merkezinde tasarım ve geliştirme mühendisi olarak çalışıyorum ve bazı durumlarda satış Sonrası Hizmetler Departmanı'ndan Kalite Departmanı'na iletilen konular uzman görüşü alınmak üzere bize ilgili şikayetin hangi koşullar altında gerçekleştiği iletiliyor. Biz de gerek görürsek Test Departmanı'na test şartlarını bildirip test yaptırıyoruz. Çünkü bazı arızalar parça kalitesinden dolayı olabileceği gibi tasarımda gözden kaçırılmış bir faktörden de olabilir. Test sonuçlarına göre de bu maliyetin parça üreticisine bile faturalandırıldığı durumlar ortaya çıkıyor.
10 Nisan Cumartesi günü servis yine aradı televizyonu getirmek için. Ben de ürünü kabul etmeyeceğimi ve konunun Tüketici hakem heyetine aktardığımı söyledim. Aradan biraz zaman geçtikten sonra ürünü getireceklerini ve müsaitlik durumumu soran bir sms attılar. Ona da teslim almayacağımı ve konu hakkında THH'ye başvurduğumu ilettim.
Bu tarz bir arızanın servis imkanlarıyla çözülebileceğini de pek sanmıyorum. Bu cihazlar donanımsal arıza verebileceği gibi yazılımsal arıza da verebilir çünkü. Yazılım LG'nin WebOS'u ya da Samsung'un Tiezen'i gibi kendine ait bir yazılım olsa yine bir nebze şans var ama kapalı kaynak Android olunca yazılım tarafı da bir o kadar işi karmaşıklaştırıyor. Kaldı ki bahsi geçen servis TCL'in yanı sıra AWOX, Arçelik ve Beko'nun da servisi da tüm ürün guruplarının yetkili servisi..
Bu arada TCL Servisi'nin 9 Mart'da "cihaz sağlam, modül arızalı" diye rapor tuttuğu modül 11 Mart'tan beri yaklaşık 8 yaşında olan LG 32LM620S televizyonda problemsiz olarak çalışıyor.