Minik dostlarımız (Kediler, köpekler, kuşlar balıklar)

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
slowfood slowfood kediler hazır mama mı yemeli yoksa ev yemeği mi?Hangisi daha besleyici?
slowfood slowfood en doğru cevabı verecektir ama şahsi fikrim kaliteli bir mama en iyisidir. Arada kedi için zararlı olmayacak ev yapımı şeyler verilebilir. Ben kısa zaman içinde böcek proteinli tahılsiz mamaya geçeceğim.

1000008871.jpg
1000008873.jpg
Açıkçası insekt proteini ve bunun gıda olarak kullanımı ile ilgili henüz çalışmalar çok yeni. Ürünlerle ilgili ar-ge çalışmalarının uzun süreli yapılmasına yetecek kadar uzun zaman geçmediğini düşünüyorum.

Mama mı, Ev Yemeği mi? sorusunda kullanılan tanımlar bile zaten aslında sorunun cevabını veriyor. Kediniz, köpeğiniz, kuşunuz normal koşullarda evde yaşamak için doğmadılar. Tabii ki yıllar içinde evrimleşerek ve adaptasyon süreciyle evde yaşama uyum sağladılar ancak fizyolojilerinin tamamen evrim sürecini tamamlaması için daha ciddi anlamda çok zaman ihtiyaç var. Dolayısıyla sizlerin, bizlerin ihtiyacı olan yağ, tuz, karbonhidrat, protein ve diğer iz element miktarları onlar için karmakarışık bir yabancı tablo gibidir. Sizin ihtiyacınız olan ve yemeklerinizden aldığınız yağ oranı onlara fazla, sizin diyetinizde tükettiğiniz protein miktarı onlara az gelir. Aslında bu anlatımı özetin, özetinin özeti olarak düşünebilirsiniz, çünkü normal koşullarda bu konu tam bir kitap alabilecek bir konu ve Hayvan Besleme ve Yem hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalının Ana konularından biridir.

Peki doğala en uygun beslenme şekli ya da onlar için en uygun beslenme şekli nedir?

Sürekli takibinizi yapan Veteriner Hekiminizin sizler için profesyonel olarak hazırladığı Rasyon (Rutin beslenme içeriğini oluşturmak için kullanılacak besinler, miktarları, hazırlanma şekillerinin ve saklama koşullarının yer aldığı reçete) bir seçenektir. Bunun yanında özellikle daha önceki mesajlarımda bahsettiğim çiğ besinlerin dezenfeksiyon, sterilizasyon aşamalarından geçirildikten sonra dondurularak saklanması yöntemiyle hazırlanan BARF (Biologically Appropriate Raw Food - Biyolojilerine uygun çiğ besin) diyetleri de hem bitkisel hem de hayvansal besinler içermeleri nedeniyle onlar için sağlıklı bir seçenektir.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Mümkünse mamayı kendiniz hazırlayın.!
İçinde koruyucu, renklendirici kimyasallar ne olursa olur hayvanın bağırsak florasını baştan sona değiştiriyor.

Uzun süre profosyonel seviyede balık hobisiyle uğraştım.
Hafta 1/2 defa balıkları sebze yemeye zorlardım.
Olur. Hepsini kendiniz yapın, hem biz taş yiyelim, hem de hesaplamaları topladığınız bilgilerle yapın değil mi? :sopa

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
slowfood slowfood ikilemde kaldığım bir durum da yaş mama konusu
En son Türkiye'ye geldiğimde 2 veteriner yaş mama haftada bir verin yada vermeyin gibi şeyler söyledi, Hollanda'daki veterinerler istediğiniz kadar verin diyor 😁

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
slowfood slowfood ikilemde kaldığım bir durum da yaş mama konusu
En son Türkiye'ye geldiğimde 2 veteriner yaş mama haftada bir verin yada vermeyin gibi şeyler söyledi, Hollanda'daki veterinerler istediğiniz kadar verin diyor 😁
Yaş mamanın en büyük handikapı, normalde kedi ya da köpek candaşlarda bizim isteğimiz vücutta olabilecek mekanik aşınmaların (Tırnaklardaki taş üzerinde yürüyüşle veya tırmalama tahtaları ile aşınma ve dişlerdeki sert cisimler tüketerek aşınma, tartar-diştaşı oluşumunu önleme) mümkün olduğunca doğal yoldan olmasını istememiz ve sürekli yaş mamanın buna imkan vermemesidir. Eğer bunu sağlayabilecek sert kemik atıştırmalıklar, kemik kaynatıp vermek gibi ek besin takviyeleri yapılırsa yaş mama da sürekli verilebilir.

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
Yaş mamanın en büyük handikapı, normalde kedi ya da köpek candaşlarda bizim isteğimiz vücutta olabilecek mekanik aşınmaların (Tırnaklardaki taş üzerinde yürüyüşle veya tırmalama tahtaları ile aşınma ve dişlerdeki sert cisimler tüketerek aşınma, tartar-diştaşı oluşumunu önleme) mümkün olduğunca doğal yoldan olmasını istememiz ve sürekli yaş mamanın buna imkan vermemesidir. Eğer bunu sağlayabilecek sert kemik atıştırmalıklar, kemik kaynatıp vermek gibi ek besin takviyeleri yapılırsa yaş mama da sürekli verilebilir.
Ben bunu orantılı yapmaya çalışıyorum 40 gram kadar günlük kuru mama 85 gramlık yaş mama paketini yarısını sabah yarısını akşam vererek bir denge kurdum kendimce 🙃

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Asla🤣 arkadaşim uzun süredir kedisine mama almıyor zira benim kediye yer diye aldığım mamalari arkadaşa vermek zorunda kalıyorum, onun kedisi taş bulsa kemirir 🤣
Bu arada bu konu da dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri. Hatta aldığınız tüm mama paketlerinde bununla ilgili uyarılar göreceksiniz. Her mama değişikliği bir önceki mamadan en az 1 haftalık tüketecek miktar kaldıysa yapılabilir ve asla aniden mama değişikliğine gidilmez. Sadece bu bile diare (İshal), Konstipasyon (Kabızlık), Kusma, Bağırsak florası bozukluğu gibi durumlara yol açar. :ciks

Akigo35 Çevrimdışı

Akigo35 

Süper Üye
20 Tem 2020
1,124
44
Bu arada bu konu da dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri. Hatta aldığınız tüm mama paketlerinde bununla ilgili uyarılar göreceksiniz. Her mama değişikliği bir önceki mamadan en az 1 haftalık tüketecek miktar kaldıysa yapılabilir ve asla aniden mama değişikliğine gidilmez. Sadece bu bile diare (İshal), Konstipasyon (Kabızlık), Kusma, Bağırsak florası bozukluğu gibi durumlara yol açar. :ciks
Hmmm duydun mu baba diyor bizim kiz. 🐈‍⬛🙃
Bunu öğrendiğim çok iyi oldu 🙏
1000008875.jpg

Geri
Üst Alt