slowfood az önce giardia testi yaptım negatif çıktı. Sanırım detaylı bir kan testi gerekli
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.
Öncelikle normal koşullarda Giardia etkeninin dışkıda tespit edilme zamanları sabah saat 8-12 saatleri arasında olabilir. Bunun dışında native bakı, flotasyon ve rapid testlerde olasılık %60' tır.
Ancak çok fazla tedirginlik yaratmadan şunları sormak istiyorum;
Süreç devam ederken hareketliliği iyi olsa da kilo kaybı devam ediyor mu?
Hapşırma, küçük tıksırık gibi tepkileri zaman zaman veriyor mu?
Halsizlik, düşkünlük gibi belirtiler başladı mı?
Sürecin başından sonuna şöyle bir bilgilendirme ile devam etmek istiyorum. Tedavi sürecinin en başında sıvı sağaltımını benim doğrudan tercih ve tavsiye etmemin yegane sebebi aşağıda açıklayacağım mix enfeksiyon riskleriydi. Ancak bulunduğunuz bölgede müdahaleler çoğunlukla saha tecrübesinden ziyade literatüre bağımlı yapıldığı için yöntem tercih farklılığının dışında hatalı bir uygulama aslında yok.
Normal koşullarda Kedi ve Köpeklerde bu tür paraziter enfestasyonlar nadiren tek başına seyreder. Genellikle ya viral bir etkenin varlığında düşen bağışıklık ile alevlenirler ya da tam tersi paraziter enfestasyonun oluşturduğu bağışıklık baskısıyla viral enfeksiyonlar alevlenir.
Bu aşamada mevcut belirtilere göre laboratuvar testleri yapılmadan Kedi Panleukopenisi ya da Feline Infectious Peritonitis dediğimiz rahatsızlıklar paraziter enfestasyona eşlik etmiş olabilir.
Bu aşamada şu sorular karşımıza çıkar;
Türkiye' den gitmeden önce aşıları tam ve düzenli olarak yapıldı mı? (Uluslararası animal transport kurallarına göre zaten yapılmış ve titre testleri onaylanmış olmalıdır.)
Bu uygulamalar tam anlamıyla yapılmış olsa bile (Rapel (ikinci doz) uygulamalarının da zamanında ve eksiksiz yapıldığını varsayarsak) bu hastalıklar geçirilebilir. Çünkü üzerinde uzun zamandır çalışılıyor olsa bile hiçbir aşının etkinliği %100 değildir.
Bu yüzden sürecin başından itibaren yoğun sıvı sağaltımı ve intensive care tavsiye etmiştim. Yukarıdaki sorulara cevabınızdan sonra bu aşamada tekrar bir karar alma seçeneği olmalı ve gerekirse bahsettiğim sürece baştan başlayacak bir klinikle görüşülerek tedavi yatış kararı sağlanmalıdır.
Eğer süreçle ilgili profesyonel konsültasyon isteği görüşeceğiniz klinikten gelecek olursa memnuniyetle elimizden gelen bilgi aktarımını sağlayabiliriz.
Tekrar geçmiş olsun.