J
Jacket
Kayıtsız / Doğrulanmamış
Güzel bilgilendirme ALLM özelliği HDMİ 2.1 TV'ler ile tanıtılan ve ön plana çıkarılan bir özellik olabilir ama HDMİ 2.1 TV mönitör fark etmez fiyatları ortada üretim maliyeti çok yüksek oluyor bu yüzden daha uygun bütçeler için bu özelliği HDMİ 2.0b için de entegre ettiler sonradan ben daha yeni Samsung M7 4K 43 inch montöre geçtim HDMİ 2.0b girişe sahip ALLM özelliğini destekliyor PS5 de sorunsuz kullanıyorum motion game plus diye bir ayarı var zaten 30 FPS oyun sana oluyor 60 FPS mükemmel bir şey.Açılın, konunun kokusunu aldım ve geldim.
Şimdi konuda çok güzel şeyler paylaşılmış. Özellikler açılmış. Ama benim bir takım çekincelerim var.
Mesela ALLM. HDMI 2.1 spesifikasyonunda açıklanmış bir özellik. MB130S serisi anakartın üzerinde işlemcide HDMI 2.0 desteği var. Doğal olarak yazılımsal olarak bu spesifikasyonun belirlediği özellikler destekleniyor. Desteklenen özellikler EDID dosyasına konuyor.
HDR desteği sonradan aktifleştirilen MB120 anakartları hatırlayın. Yazılımdan açıldıktan sonra, HDMI üzerinden HDR sinyal alabilmesi için EDID modifikasyonu yapılmıştı. HDR özelliğini yazılımdan açmadan, sadece EDID modifikasyonuyla TV HDR sinyali alabilir miydi? Cevap tabi ki hayır.
Yani demek istediğim; ALLM'in düzgün çalışması için EDID dışında, yazılımın da bunu desteklemesi gerekiyor. EDID düzenlemesiyle sadece HDMI ile bağlanan cihazın, TV'nin ALLM desteklediğini düşünmesini sağladık. Bildiğim kadarıyla MB130'larda normal bir Low-Latency modu bile yokken (HDMI cihaz kullanmadım, bilen varsa yazabilir), piyasaya çıktığında henüz varolmayan bir standartı (yazılım tarafına güncellemeyle sonradan eklenmemişse) destekleyeceğini hiç sanmıyorum.
Ama olmaz ya, olur da işlemcileri tedarik eden Mstar firması sonradan platforma ait SDK'yı güncelleyip, arka planda ALLM desteğini getirmiştir; Vestel de güncellenmiş SDK ile son yazılımları oluşturmuştur, bize de EDID düzenlemesiyle açmak kalmıştır, o zaman eyvallah. Oyun oynayan bi'kaç arkadaşın daha deneyip yorum yapması iyi olur.
48bit için aynı şey geçerli değil bu arada. HDMI 1.3 standartıyla birlikte Deep Color modu altında 48bit renk çözünürlüğü destekleniyor. Ama pratikte ne kadar işe yarar orası tartışmalı bir durum. Zira HDMI 2.0'ın 18Gbps'lik veriyolu, 4k60p'de HDR kapalı, 8 bit renk çözünürlüğünü bile ucu ucuna karşılıyor.
Moderatör tarafında düzenlendi: