Koronavirüs maalesef Türkiye'de de tespit edildi.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971
O noktada da aynı görüşte değilim maalesef. Çünkü karantina almadan bazı kısıtlamalar bile insanların bir bölümünü zor durumda bırakmaya yetti. Bu yüzden eğer halk kendi karantinası başarabildiği ölçüde atlatabileceğimiz son noktaya kadar alınmaması kanısındayım. Ki bence suan beklenen de o.
İtalya'nın durumu ortadayken karantina alınmışken, hala haber kanalları bizim kanalları çok aratmıyor. Yani karantina çözüm değil ki, alınan kararları uygulamada insanların ne kadar uyduğunu görüyoruz. İnsanlar yurttan kaçmaya çalışıyor. Bu durumda gösteriyor ki biz uygulama da güney kore veya japonya gibi değil italya gibi oluruz. Şuanda bile ekonomik sıkıntı yaşayan bir sürü insan varken. Karantina bence en son tercih olmalı.

Şu an için çaresi olmayan bir virüsten bahsediyoruz hocam. :bilmiyom

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Şu an için çaresi olmayan bir virüsten bahsediyoruz hocam. :bilmiyom
Karantinaya alınınca da çaresi olmayacak. Eğer virüs tekrar mutasyona uğrayarak sönmez ise aşı için kısa vadede çözüm görülmüyor. Yakın akrabası SARS gibi bir sönüp gitmezse işimiz daha zor. Daha aşının tam olarak işe yarayıp yaramayacağı belli değil. Çok etkili bir aşı olsa bile bunu insanların çoğuna ulaştırmak ve onların bağışık olana kadar hasta olmamasını sağlamak gerek. Bu kısmı bile uzun bir süreç. Ayrıca aşı sağlıklı olanlara yapılır. Bu da kolay birşey değil. İlaç için ise zaten çoğu viral hastalığın ilacı yok. Çoğunun tedavisi semptomlara yöneliktir. Elde olan ilaçlar içerisinde etkisi şuana kadar denenmişler den biri daha etkili olduğu bulunmazsa sıfırdan ilaç üretmek aşıdan bile daha uzun zaman alır. Üretmekten kastım tedavi edici olarak insanlar üzerinde kullanıma geçmek. Şöyle bir durum olsa 3 aya ilaç bulunur. o zaman karantina mantıklı seçenek olurdu.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971
Karantinaya alınınca da çaresi olmayacak. Eğer virüs tekrar mutasyona uğrayarak sönmez ise aşı için kısa vadede çözüm görülmüyor. Yakın akrabası SARS gibi bir sönüp gitmezse işimiz daha zor. Daha aşının tam olarak işe yarayıp yaramayacağı belli değil. Çok etkili bir aşı olsa bile bunu insanların çoğuna ulaştırmak ve onların bağışık olana kadar hasta olmamasını sağlamak gerek. Bu kısmı bile uzun bir süreç. Ayrıca aşı sağlıklı olanlara yapılır. Bu da kolay birşey değil. İlaç için ise zaten çoğu viral hastalığın ilacı yok. Çoğunun tedavisi semptomlara yöneliktir. Elde olan ilaçlar içerisinde etkisi şuana kadar denenmişler den biri daha etkili olduğu bulunmazsa sıfırdan ilaç üretmek aşıdan bile daha uzun zaman alır. Üretmekten kastım tedavi edici olarak insanlar üzerinde kullanıma geçmek. Şöyle bir durum olsa 3 aya ilaç bulunur. o zaman karantina mantıklı seçenek olurdu.

Israrla anlamıyorsunuz, ben başka bir şey söylemiyorum. :bilmiyom

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Israrla anlamıyorsunuz, ben başka bir şey söylemiyorum. :bilmiyom
Haklısınız hocam hastane kapasitenin aşma riski bugün için yok ise veya tedavi noktasında belirli bir süre sonra bir atılım görünmüyorsa ya da ev ev dolaşıp test uygulanıp kişi bazlı tespit etme imkânı yok ise karantina kararını anlamam imkansız maalesef.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Hocam sizin hesabınız ile gerçekten tablo vahim gibi görünüyor ama gerçekte tam olarak böyle değil. Çünkü şuana kadar yapılan testler belirli bir algoritma ya göre yapılıyor herkese yapılmıyor. Bu yüzden de analizde risk seviyesi yüksek olanlara yapıldığı için vaka sayısı da fazla gibi görünmekte. Şimdiye kadar yapılan testlerin büyük bölümü yurt dışı bağlantısi olan kişiler, tanı konmuş hastayla temas edenler ve semptomları net bir şekilde bu virüsü işaret edenlere (örneğin akciğer filminde buzlu cam manzarası görülen ya da ciddi tablo ile yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalar vb.) uygulanıyor. Bu yüzden de vaka sayısı hızlı yükseliyor.

Tabi ki günlük yapılan test sayısını artırmak gerekli. O zaman daha net bir analiz yapilabilir. Yaygın bir şekilde test yapılmadığı için de net bir şekilde Türkiye analizi yapmak tam olarak mümkün değil. Aslında mümkün ama bu şekilde direk değil bazı formüller ile yapılıyor. Oda kesin sonuç vermesede ülke için risk değerini gösteriyor.
Bilim kurulunu incelerseniz gerçekten alanında değerli ve farklı görüşe sahip insanlar var ve bu durum bana gerçekten birşeyler yapılmaya göstermeye yetiyor. Ve eminim ki risk katsayısı eşik değeri aşarsa daha ciddi önlemler alınır. Ama iş oraya gelmeden çoğumuzun teorik olarak dediği gibi hepimiz üzerimize düşen görevi yaparsak daha ciddi tablo görmeden ve hayatın akışı sekteye uğramadan atlatabiliriz.
Herkes gibi bende bu sürecin bir an önce normalleşmesini istiyorum.sabah 80 kişilik büyük bir otobüste 7 kişiyle tıp fakültesine gelmenin bende ürettiği stres ve korkuyu tahmin üretmeniz gerek.Hergün haberler duyuyoruz yok tıp fakültesinde coronadan hasta var , ölü var vs. Bina olarak dışarda olsak ta tıp fakültesi ile aramızda 30 metre yoktur.

Net bir şekilde Türkiye analizi yapmadığımı belirttim.Zira ülkemizin nüfüs yoğunluğu olan şehirler belirli.Ancak değinmek istediğim nokta her gün 3000 küsür test yapılıyorsa 300 vaka ortaya çıkıyor.Bu bana göre hiçte iyimser bir tablo değil. ?

Son düzenleme:
meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
O noktada da aynı görüşte değilim maalesef. Çünkü karantina almadan bazı kısıtlamalar bile insanların bir bölümünü zor durumda bırakmaya yetti. Bu yüzden eğer halk kendi karantinası başarabildiği ölçüde atlatabileceğimiz son noktaya kadar alınmaması kanısındayım. Ki bence suan beklenen de o.
İtalya'nın durumu ortadayken karantina alınmışken, hala haber kanalları bizim kanalları çok aratmıyor. Yani karantina çözüm değil ki, alınan kararları uygulamada insanların ne kadar uyduğunu görüyoruz. İnsanlar yurttan kaçmaya çalışıyor. Bu durumda gösteriyor ki biz uygulama da güney kore veya japonya gibi değil italya gibi oluruz. Şuanda bile ekonomik sıkıntı yaşayan bir sürü insan varken. Karantina bence en son tercih olmalı.
Tartışılır ancak , bunun için toplumsal bilinç ve yüksek kültür gerekir.İnsanlar hala bana birşey olmaz derse anlamı kalmıyor.Daha dün markette bir amca kasiyer maske takıyor diye laf etti, seni maske mi koruyacak vs. 30 yıldır bu işi yapmış.Amca diyorum üniversitede çalışıyorum , bu virüs 30 yıl önce yoktu.Daha bugün tıp fakültesinde bir amca korona dan öldü , birini de devlet hastanesine sevk ettim dedim suratı bozuldu gitti.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
İlaç zor iş , aşı için teknik anlamda 1 1,5 yıl geliştirme süreci , presedürler çerçevesinde aşının güvenli olarak kabul edilip uygulanması 10 yıl en iyi ihtimal 5 veya radikal kararlar alınırsa 3 yıl diyor uzmanlar.

metinmert Çevrimdışı

metinmert

Aktif Üye
13 Mar 2019
243
Trump evlere hapsolmayacağız açıklaması yaptı ki Amerika'da virüs hızla yayılıyor. Almanya'nın İtalya'ya giden tıbbi malzemelere el koyduğu, İtalya'nın aynısını Tunus'a giden gemiye yaptığı yönünde haberler var. İtalyan bir belediye başkanının kamera karşısında ağlayarak insanlara sokağa çıkmamaları için yalvardığını görmüşünüzdür. Almanya'da arabanın içinden tuvalet kağıdı çaldılar ki marketlerde bulunamıyor. İspanya'da yaşlı hastaları uyutup solunum cihazlarını gençlere taktıklarını bir doktor ağlayarak anlatıyor. Sanırım Amerika'ya ait bir haberdi bir solunum cihazını iki hastanın kullanacağı söyleniyordu. İngiltere'den söz etmiyorum bile...
Evet insanımızdan cahillik yapanlar var, evet yobazlık bağnazlık yapanlarımız her kesimden var fakat nüfusa oranlanınca ve dünyanın bu süreçte nasıl çuvalladığına bakınca şaşılacak derecede işi iyi götürüyoruz. Bir kaç kendini bilmezi gördüğümüz gibi, uyarıları dikkate alan milyonları da görmeliyiz. Siyasetle işim olmaz yirmi yılda bir defa oy kullandım. Fakat bu milletin geleceğinden umutluyum. Bizde de işler kötüleşebilir ama emin olun ne korsanlık yaparız ne de dükkanlar yağmalanır bizde. Batıda askerin sokağa inmesinin bir sebebi de bu. Yağma olaylarının önüne geçmek. Ve bu millet asla yaşlı genç ayırmaz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yıllar önce Mona Rosa şairi Sezai Karakoç'la bir sohbet imkanım olmuştu. Bu millet dedim adam olmaz, hutbe dinlerken bile oturuşunu rahat hale getirir uyur diye söze başlamıştım ki sözümü kesti. Milletini küçük görme dedi. Ne olacaksa bu milletle olacak.

Son düzenleme:
meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Trump evlere hapsolmayacağız açıklaması yaptı ki Amerika'da virüs hızla yayılıyor. Almanya'nın İtalya'ya giden tıbbi malzemelere el koyduğu, İtalya'nın aynısını Tunus'a giden gemiye yaptığı yönünde haberler var. İtalyan bir belediye başkanının kamera karşısında ağlayarak insanlara sokağa çıkmamaları için yalvardığını görmüşünüzdür. Almanya'da arabanın içinden tuvalet kağıdı çaldılar ki marketlerde bulunamıyor. İspanya'da yaşlı hastaları uyutup solunum cihazlarını gençlere taktıklarını bir doktor ağlayarak anlatıyor. Sanırım Amerika'ya ait bir haberdi bir solunum cihazını iki hastanın kullanacağı söyleniyordu. İngiltere'den söz etmiyorum bile...
Evet insanımızdan cahillik yapanlar var, evet yobazlık bağnazlık yapanlarımız her kesimden var fakat nüfusa oranlanınca ve dünyanın bu süreçte nasıl çuvalladığına bakınca şaşılacak derecede işi iyi götürüyoruz. Bir kaç kendini bilmezi gördüğümüz gibi, uyarıları dikkate alan milyonları da görmeliyiz. Siyasetle işim olmaz yirmi yılda bir defa oy kullandım. Fakat bu milletin geleceğinden umutluyum. Bizde de işler kötüleşebilir ama emin olun ne korsanlık yaparız ne de dükkanlar yağmalanır bizde. Batıda askerin sokağa inmesinin bir sebebi de bu. Yağma olaylarının önüne geçmek. Ve bu millet asla yaşlı genç ayırmaz.

Yıllar önce Mona Rosa şairi Sezai Karakoç'la bir sohbet imkanım olmuştu. Bu millet dedim adam olmaz, hutbe dinlerken bile oturuşunu rahat hale getirir uyur diye söze başlamıştım ki sözümü kesti. Milletini küçük görme dedi. Ne olacaksa bu milletle olacak.
Dünya da ki gevşeklik ve geç kalınmışlığı görünce bize yine şükür ediyorum.Testlerden devlet para almıyor, marketlerden yağmalarcasına ürün almamıza rağmen boşalan raflar doluyor, yiyecek erzak sıkıntısı şuan yok üreticile de bu konuda güven verdiler.Yaşlılar için birşey demek istemiyorum neticede hepimizin yaşlı büyüğü yakını var.Ama en azından büyük bir kısmı söz dinliyor .Allah milletimizi korusun , tez zamanda şifa versin inş.??

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971

Tüm bunların hepsini zaman gösterecek. Umarım dediğiniz gibi olur.

metinmert Çevrimdışı

metinmert

Aktif Üye
13 Mar 2019
243
Tüm bunların hepsini zaman gösterecek. Umarım dediğiniz gibi olur.
Bulunduğum ilçe küçük olduğu halde olası virüs vakaları için boşaltıldı. Sağlık çalışanları alkışlandı, para veriliyor. Yani kötü senaryo geliyorum diyor. Ben virüs bizde çok can almaz, bize bir şey olmaz demiyorum. Ama haçlı seferlerini, Moğol istilasını atlatmış bu topraklar bunun da üstesinden gelecek inşallah diyorum.

catres Çevrimdışı

catres 

Süper Üye
26 May 2018
1,459
41
. Ama haçlı seferlerini, Moğol istilasını atlatmış bu topraklar bunun da üstesinden gelecek inşallah diyorum.
birebir karşılıklı olan savaşlarda EvelAllah bileği sağlam OSmanlı Torunu diye nitelendirdiğimiz bu toplum herşeyin üstesinden gelebilir. fakat bu illet gözle görülen karşında duran savaşabileceğin bir şey değil ki...
en güzel mücadele EvdeKal mak...
dün bana gelen görüntülerde ataköy metrosunda bir yaşlı amca oturdugu yerden yere yıkılıyor ve yardımsever insanımız hemen amcayı yerden kaldırmaya calısıyor .
ne ellerinde eldiven ne yuzlerınde maske.
yıne pendık meydanda amcamız bankta otururken yıkılıyor yere.

yani kimde virüs var kimde ne var bılmedıgımız icin savaşamayız.

tek dılegımız bir an önce şu illetten kurtulmak

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,472
Korono virüs ilgili paylaşımların tek başlık altında devam ettirilmesi daha yararlı olacağı bu konu
ana konuyla birleştirmiştir

Birleştiren konu adı : (Kovid-19) salgın maalesef tüm yurda yayıldı risk haritamız 10 kat arttı.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt