Koronavirüs maalesef Türkiye'de de tespit edildi.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
Böyle her vaka da felaket tellallığı yapmak elbette istemiyorum ancak, ayılarına z çıkma sebebi ile günde yapılan test sayılarını oranlarsak sence nasıl bir sonuç çıkar ;)

Dünya ile kıyaslıyor ve ''Aaaa iyi bari bak bizde sadece 300 kişi çıktı'' diyoruz ama oradaki test sayıları ve çıkan sonuç ile, bizdeki test sayısı ve çıkan sonucu oransal hesaplamak lazım.

Neyse hadi yazmayacağım başka şey.

Canlı yayın dediğin nedir sevgili Mert, Yine yaparız yeter ki şu sıkıntılı günleri firesiz atlatalım. :ok
şimdi kendime sayılar ile ilgili şöyle moral veriyorum hocam.Neticede süreç başlayalı 2 hafta oldu, enfeksiyonun yayılma nedeni bazı kesimler karşı çıkıp kızsa da karantina altına alınmayıp ev izolasyonu olanlar.Daha dün babası sanayide usta olan arkadaşım anlattı.Babası 2 hafta önce tiroid ten ameliyat oldu can sıkıntısı işe başladı.Daha çok muhabbete gidiyor kendi işi zaten demir ustası.

Neyse eşi umreden gelen bir amca yanına gelmiş , teyze evde izole altında ama eşi dışar da ! Güler misiniz ağlar mısınız?

Akşamı da bize geldiler eşiyle oturmaya. ? ?
bu enfeksiyon böyle yayılıyor işte hocam en büyük gücü cehalet...

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971
Adama markette sosyal mesafeyi koruyun ikinizde risk almayın diyorum.Adam polis misin diyor.Hay Allah'ım gerçekten vahim halimiz.

Beni endişelendiren bir konu yarın bu insanların hastalanıp hastane kapasitelerini kendi düşüncesizlikleri yüzünden dolduracak olmaları.
Önlemini alırsın, yine yakalanırsın o ayrı konu ama düşüncesizlik büyük sıkıntı. :bilmiyom

sanko86 Çevrimdışı

sanko86 

Süper Üye
28 Ocak 2020
1,377
38
Beni endişelendiren bir konu yarın bu insanların hastalanıp hastane kapasitelerini kendi düşüncesizlikleri yüzünden dolduracak olmaları.
Önlemini alırsın, yine yakalanırsın o ayrı konu ama düşüncesizlik büyük sıkıntı. :bilmiyom
Ne yazık ki durum öyle.Birini uyarsan dayak yemen içten değil. Bu yüzden ilerleyen süreçte işimiz çok zor. Sağlık sektörüne ağır yük binerse o zaman hasta seçmek durumu ortaya çıkar.Bak o zaman anlarlar ama iş işten geçecek.

OMEGA Çevrimdışı

OMEGA 

Aktif Üye
22 Ocak 2020
384
58
ne söylenebilir daha bilmiyorum, lakin işimiz bu memleketim insanımız ile çokkkkkkkkkkkkkkkkkk ama çok zor.
günde en az bir defa mahallede bildiri dağıtıyorum. sosyal ağlarda ona keza paylaşım yapıyoruz velhasılı kelam, valla nafile.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
3952 test 343 yeni vaka.Her gece sayıları özenle gözlemliyorum matematiksel olarak orantılayacak olursak nüfüsün %10 nuna bulaşmış.Tabi demek değildir 86 milyon insanın 8.6 milyonunda corona var ama kalabalık kentler ve nüfus sirkülasyonu nun belli olduğu bölgeler belirli.Umarım biran önce daha ciddi tedbirler alınır.İyimser bir tablo olarak şuan 100 lü vaka sayıları olmalıydı ancak yapılan test sayısına göre vaka sayısı oldukça yüksek.Yani bugün 10000 test yapılsaydı vaka sayısı 1000 olacaktı ortalama.

OMEGA Çevrimdışı

OMEGA 

Aktif Üye
22 Ocak 2020
384
58
3952 test 343 yeni vaka.Her gece sayıları özenle gözlemliyorum matematiksel olarak orantılayacak olursak nüfüsün %10 nuna bulaşmış.Tabi demek değildir 86 milyon insanın 8.6 milyonunda corona var ama kalabalık kentler ve nüfus sirkülasyonu nun belli olduğu bölgeler belirli.Umarım biran önce daha ciddi tedbirler alınır.İyimser bir tablo olarak şuan 100 lü vaka sayıları olmalıydı ancak yapılan test sayısına göre vaka sayısı oldukça yüksek.Yani bugün 10000 test yapılsaydı vaka sayısı 1000 olacaktı ortalama.
karamsar olmayalım demek istiyorum lakin, çok iyimser bir bakış ile tablo çok vahim. Allah cümlemizin yardımcısı olsun

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559

Hocam sizin hesabınız ile gerçekten tablo vahim gibi görünüyor ama gerçekte tam olarak böyle değil. Çünkü şuana kadar yapılan testler belirli bir algoritma ya göre yapılıyor herkese yapılmıyor. Bu yüzden de analizde risk seviyesi yüksek olanlara yapıldığı için vaka sayısı da fazla gibi görünmekte. Şimdiye kadar yapılan testlerin büyük bölümü yurt dışı bağlantısi olan kişiler, tanı konmuş hastayla temas edenler ve semptomları net bir şekilde bu virüsü işaret edenlere (örneğin akciğer filminde buzlu cam manzarası görülen ya da ciddi tablo ile yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalar vb.) uygulanıyor. Bu yüzden de vaka sayısı hızlı yükseliyor.

Tabi ki günlük yapılan test sayısını artırmak gerekli. O zaman daha net bir analiz yapilabilir. Yaygın bir şekilde test yapılmadığı için de net bir şekilde Türkiye analizi yapmak tam olarak mümkün değil. Aslında mümkün ama bu şekilde direk değil bazı formüller ile yapılıyor. Oda kesin sonuç vermesede ülke için risk değerini gösteriyor.
Bilim kurulunu incelerseniz gerçekten alanında değerli ve farklı görüşe sahip insanlar var ve bu durum bana gerçekten birşeyler yapılmaya göstermeye yetiyor. Ve eminim ki risk katsayısı eşik değeri aşarsa daha ciddi önlemler alınır. Ama iş oraya gelmeden çoğumuzun teorik olarak dediği gibi hepimiz üzerimize düşen görevi yaparsak daha ciddi tablo görmeden ve hayatın akışı sekteye uğramadan atlatabiliriz.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971
Hocam sizin hesabınız ile gerçekten tablo vahim gibi görünüyor ama gerçekte tam olarak böyle değil. Çünkü şuana kadar yapılan testler belirli bir algoritma ya göre yapılıyor herkese yapılmıyor. Bu yüzden de analizde risk seviyesi yüksek olanlara yapıldığı için vaka sayısı da fazla gibi görünmekte. Şimdiye kadar yapılan testlerin büyük bölümü yurt dışı bağlantısi olan kişiler, tanı konmuş hastayla temas edenler ve semptomları net bir şekilde bu virüsü işaret edenlere (örneğin akciğer filminde buzlu cam manzarası görülen ya da ciddi tablo ile yoğun bakım ihtiyacı duyan hastalar vb.) uygulanıyor. Bu yüzden de vaka sayısı hızlı yükseliyor.

Tabi ki günlük yapılan test sayısını artırmak gerekli. O zaman daha net bir analiz yapilabilir. Yaygın bir şekilde test yapılmadığı için de net bir şekilde Türkiye analizi yapmak tam olarak mümkün değil. Aslında mümkün ama bu şekilde direk değil bazı formüller ile yapılıyor. Oda kesin sonuç vermesede ülke için risk değerini gösteriyor.
Bilim kurulunu incelerseniz gerçekten alanında değerli ve farklı görüşe sahip insanlar var ve bu durum bana gerçekten birşeyler yapılmaya göstermeye yetiyor. Ve eminim ki risk katsayısı eşik değeri aşarsa daha ciddi önlemler alınır. Ama iş oraya gelmeden çoğumuzun teorik olarak dediği gibi hepimiz üzerimize düşen görevi yaparsak daha ciddi tablo görmeden ve hayatın akışı sekteye uğramadan atlatabiliriz.

İnsanlar birbiri ile etkileşime girdiği sürece risk her zaman için var.
Test sayısı önemli.
Test etmeden kimde var kimde yok anlayamazsınız.
Test sayısının günde 100.000'e çıkması lazım bence.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
İnsanlar birbiri ile etkileşime girdiği sürece risk her zaman için var.
Test sayısı önemli.
Test etmeden kimde var kimde yok anlayamazsınız.
Test sayısının günde 100.000'e çıkması lazım bence.

Hocam etkileşim konusunda aynı fikirdeyim sizinle. Herkes üzerine düşeni yapsa bir sorun kalmaz.
Test konusunda artırılmalı haklısınız. Gönül ister ki tüm ülkeye hatta ülke yetmez tüm dünyaya yapılmalı. Bir ülkede ki ateşi bu tip olaylarda söndürmek yetmiyor. İdeal olan odur. Ama bilimde her zaman ideal olan vardır ve o bir ütopyadır. Olması gereken ve olması istenendir. Ama olması imkansıza yakındır.

Bu tür şeyleri değerlendirirken ülkeleri de kıyaslamak lazım. Aynı zamanda o ülkelerde ve bizim ülkemizde hastalık başlama zamanlarını az çok biliyoruz. Ülkelere yapılan test sayıları tablo olarak ekliyeyim. Birde bu şekilde değerlendirin.

covid-19-tests-country-1.png

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971
Hocam etkileşim konusunda aynı fikirdeyim sizinle. Herkes üzerine düşeni yapsa bir sorun kalmaz.
Test konusunda artırılmalı haklısınız. Gönül ister ki tüm ülkeye hatta ülke yetmez tüm dünyaya yapılmalı. Bir ülkede ki ateşi bu tip olaylarda söndürmek yetmiyor. İdeal olan odur. Ama bilimde her zaman ideal olan vardır ve o bir ütopyadır. Olması gereken ve olması istenendir. Ama olması imkansıza yakındır.

Bu tür şeyleri değerlendirirken ülkeleri de kıyaslamak lazım. Aynı zamanda o ülkelerde ve bizim ülkemizde hastalık başlama zamanlarını az çok biliyoruz. Ülkelere yapılan test sayıları tablo olarak ekliyeyim. Birde bu şekilde değerlendirin.

covid-19-tests-country-1.png
İnsanlar işe gidip geldiği müddetçe risk hala var bence hocam.
Bir de ülkelerle kıyaslama işine gireceksek eğer tablo bizim için iç açıcı değil gibi. Genelde İtalya ile kıyaslıyorlar. :alala
İyimser olmak güzel ama gerçekçi de olmak lazım.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
İnsanlar işe gidip geldiği müddetçe risk hala var bence hocam.
Bir de ülkelerle kıyaslama işine gireceksek eğer tablo bizim için iç açıcı değil gibi. Genelde İtalya ile kıyaslıyorlar. :alala
İyimser olmak güzel ama gerçekçi de olmak lazım.

İtalya ile düz mantık kıyaslarsak eğer orada yaklaşık 210 bin test yapılmış, yaklaşık 70 bin vaka var. Bu 3'de 1'i hasta demek. Bizde 20 bin civarı test yapıldığı vaka sayısının ise 2 binlerde olduğu söylendi. (iki ülkede de yuvarlak aldım) Ölüm oranına bakarsak keza öyle.
Şimdi böyle yaparsak mükemmeliz. Ama benim anlatmaya çalıştığım bu şekilde oran orantı yaparak olmuyor iş.
İki ülkede test yapılma kriterini bilmiyoruz. Tekrar için uygulanan testler sayıya dahil mi bilmiyoruz. Ölüm vakalarında hasta dağılımını bilmiyoruz. Bizde ne kadar farklı şehirlerde ne kadar yaygın bilmiyoruz. Ülkeler ne kadar doğru bildirim yaptığını bilmiyoruz. Ama çok karamsar veya çok iyimser konuşuyoruz. Bana göre ikisi de sıkıntılı.
Sonuçta virüs ile savaşıyoruz. Ya hep birlikte hareket edip kazanacağız ya da hep beraber kaybedeceğiz. Bunu düşünmek içinde hastane kapasitesini sınamamak gerek.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,971
İtalya ile düz mantık kıyaslarsak eğer orada yaklaşık 210 bin test yapılmış, yaklaşık 70 bin vaka var. Bu 3'de 1'i hasta demek. Bizde 20 bin civarı test yapıldığı vaka sayısının ise 2 binlerde olduğu söylendi. (iki ülkede de yuvarlak aldım) Ölüm oranına bakarsak keza öyle.
Şimdi böyle yaparsak mükemmeliz. Ama benim anlatmaya çalıştığım bu şekilde oran orantı yaparak olmuyor iş.
İki ülkede test yapılma kriterini bilmiyoruz. Tekrar için uygulanan testler sayıya dahil mi bilmiyoruz. Ölüm vakalarında hasta dağılımını bilmiyoruz. Bizde ne kadar farklı şehirlerde ne kadar yaygın bilmiyoruz. Ülkeler ne kadar doğru bildirim yaptığını bilmiyoruz. Ama çok karamsar veya çok iyimser konuşuyoruz. Bana göre ikisi de sıkıntılı.
Sonuçta virüs ile savaşıyoruz. Ya hep birlikte hareket edip kazanacağız ya da hep beraber kaybedeceğiz. Bunu düşünmek içinde hastane kapasitesini sınamamak gerek.

Kötü sonuca gitmemek için de hızlı aksiyon almak gerek diye düşünüyorum.
Yani karar alırken çekimser kalmamalı bence devlet.

B Çevrimdışı

baran5454 

Süper Üye
14 Kas 2019
559
Kötü sonuca gitmemek için de hızlı aksiyon almak gerek diye düşünüyorum.
Yani karar alırken çekimser kalmamalı bence devlet.
O noktada da aynı görüşte değilim maalesef. Çünkü karantina almadan bazı kısıtlamalar bile insanların bir bölümünü zor durumda bırakmaya yetti. Bu yüzden eğer halk kendi karantinası başarabildiği ölçüde atlatabileceğimiz son noktaya kadar alınmaması kanısındayım. Ki bence suan beklenen de o.
İtalya'nın durumu ortadayken karantina alınmışken, hala haber kanalları bizim kanalları çok aratmıyor. Yani karantina çözüm değil ki, alınan kararları uygulamada insanların ne kadar uyduğunu görüyoruz. İnsanlar yurttan kaçmaya çalışıyor. Bu durumda gösteriyor ki biz uygulama da güney kore veya japonya gibi değil italya gibi oluruz. Şuanda bile ekonomik sıkıntı yaşayan bir sürü insan varken. Karantina bence en son tercih olmalı.

Geri
Üst Alt